Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
grzeszut
Wys³any: 2010-07-27, 15:51   126p
0
UP DOWN

czy mozecie mi doradzic co i ile kupic aby pomalowac malucha? poki co to maluch zostal zmatowany, zaszpachlowany i dotarty i teraz niewiem co dalej, kolega ma kuzyna lakiernika u ktorego zalatwil ze nam prysnie maluszka w czynie spolecznym ale farby musimy kupic sobie sami i mam klopot, na poczatku myslalem o renolaku ale efekt tej farby nie jest rewelacyjny, z kolei z drugiej strony z racji tego ze to jest maluch nie chcialbym wydawac za duzo pieniedzy, dlatego jak mozecie to doradzcie mi co robic a moj budzet waha sie w granicach 100 zl :) fajnie by bylo jakby w tej cenie udalo sie otrzymac ladny blyszczacy efekt, chyba ze nie da rady to moze poszlibysmy w mat?

³ysy73 
Wys³any: 2010-07-27, 18:38   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Witam.
Ciê¿kowato jest co¶ doradziæ je¶li sam nawet nie jeste¶ do koñca pewien jaki efekt na koniec oczekujesz.
grzeszut napisa³/a:
maluch zostal zmatowany, zaszpachlowany i dotarty i teraz niewiem co dalej

A odrobina podk³adu mo¿e te¿ siê tam znalaz³a na chocia¿by tej szpachli?
Ok.
Najpierw siê zdecyduj co konkretnie chcesz mieæ i jaki kolor.
Kwota 100z³ z pewno¶ci± nie jest "powalaj±ca", czy te¿ daj±ca du¿e pole do manewru i wyboru.
Poza tym wszystkim, to jak ju¿ bêdziesz wiedzia³ na 100% czego chcesz, to konsultuj siê co do jej ilo¶ci tylko z tym, który bêdzie pryska³ Ci tego Porshaka.
Jest kolor i kolor, przygotowanie i przygotowanie, farba i farba, malarz i malarz....... On sam wie ile i jakiej farbki potrzebuje na dan± robotê.
Pzdr

grzeszut
Wys³any: 2010-07-27, 22:20   
0
UP DOWN

no lakiernik mowil ze z 1,5 l powinno wystarczyc a efektem jest polysk, niechce zeby poprostu ten maluch wygladal jak pomalowane ogrodzenie farba do metalu tylko zeby wygladal jak "samochod" czyli ma sie blyszczec :)

znalazlem dosyc tanie lakiery nobiles autorenolak
http://allegro.onet.pl/it...aroseri_1l.html
ale nie wiem jak sie to spisze, nie wiem czy na to pozniej jakis bezbarwny dla polysku lakier czy co, doradzcie mi :)

aut
Wys³any: 2010-07-28, 00:05   
0
UP DOWN

Napisa³e¶, ¿e nie chcesz ¿eby maluch wygl±da³ jak pomalowane ogrodzenie, a pokazujesz nam farbê do ogrodzeñ :) :) :)

£adnie po³o¿ony renolak daje radê, ale sza³u nie robi. Mo¿esz do niego dodaæ jakiego¶ nab³yszczacza i wtedy jest ju¿ lepiej. Na trwa³o¶æ zachowania ³adnej pow³oki nie ma co liczyæ (2 lata i traci blask), jednak my¶lê, ¿e przez ten czas zd±¿ysz siê nim nacieszyæ.
Rozwi±zanie tanie i pewnie dla Ciebie najlepsze.

Mo¿esz pomy¶leæ jeszcze o jakim¶ tanim akrylu przemys³owym - za to 1,5l w stówie siê zmie¶cisz. Kolor najczê¶ciej bia³y, ale niektórzy maj± w swojej ofercie do wyboru (RAL).

obcy_69
Wys³any: 2010-07-28, 06:28   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
Ech...najlepszy polysk RENOLAKu uzyskiwalo sie poprzez rozcienczenie zwykla benzyna nie pamietam juz dokladnie 76 oktan ?? (niebieska)... ^^ ^^ ^^
Fiaty 125p czy POLONEZY w kolorze L-80...lakierowane jeszcze w sobote szly jak swieze bulki na niedzielnych gieldach.. ^^ ^^

³ysy73 
Wys³any: 2010-07-28, 06:59   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
obcy_69 napisa³/a:
Ech...najlepszy polysk RENOLAKu uzyskiwalo sie poprzez rozcienczenie zwykla benzyna nie pamietam juz dokladnie 76 oktan ?? (niebieska)...

Zgadza siê. :D :D
Tylko trzeba by³o uwa¿aæ, bo na benzynie niesamowicie farbka siê rozlewa³a. :spoko:
{Obcy... nie wiem jak Ty, ale ja mia³em jakie¶ dziwne wra¿enie, ¿e pó¼niej by³a twardsza -mocniej i szybciej doschniêta- od tej rozcieñczanej nitrem. Jako¶ takie mia³em wra¿enie}
Grzeszut najlepiej, aby¶ farbê kupowa³ t± co chce i ile chce Ten który bêdzie ni± Ci sypa³.
Bo jednemu pójdzie litr, drugiemu pó³tora i znajdzie siê taki któremu 3 bêdzie ma³o...

grzeszut
Wys³any: 2010-07-28, 21:00   
0
UP DOWN

a powiedzcie mi czy dobrze znalazlem "tani akryl"?
http://motoallegro.pl/ite...osc_1_litr.html
i mam jeszcze pytanie, bo te lakiery sprzedaja w litrowych puszkach ale jest napisane ze proporcje 2:1, czyli dobrze rozumuje ze do tego dochodzi rozcienczalnik i ze z litra wyjdzie 1.5l? jesli tak to powiedzcie co trzeba do niej jeszcze dokupic do rozcienczenia i jaki lakier bezbarwny (TANI i dobry) byscie mi do niej doradzili, zeby uzyskac lepszy polysk :) ?
z gory thx

a i jeszcze jakbyscie mogliu mi pokazac przykladowe zdjecie jakiegos samochodu, jak on bedzie wygladal po malowaniu tego typu lakierem, bo ja ciagle niemoge sobie wyobrazic efektu koncowego po malowaniu a niechce sie rozczarowac pozniej :D

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-07-28, 21:27   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Kolego lakier lakierowi nie jest równy! :nie: To co kupisz na allegro.... wcale nie musi byæ takie same (jako¶æ) jak z "firmowego" mieszalnika czy od renomowanego producenta :nie: To co pisz± sprzedawcy tych "lakierów" o np. wydajno¶ci czy sile krycia ,to bierz kolego z tzw. "przymru¿eniem oka" :tak: Rzeczywisto¶æ moze ciebie bardzo ale to bardzo zaskoczyæ :tak: Mia³em kiedy¶ "okazje"(tylko jeden raz :rotfl: ) lakierowaæ takim lakierem z allegro... Fiata Uno :tak: I musze przyznaæ ¿e mia³ ten lakier wrêcz "potworn±" si³e krycia! ;) ,na prawie litrze "gotowca" "pokry³em" a¿ lub tylko :rotfl: sam± maske od tego nieszczêsnego auta ;) Mia³em wra¿enie ¿e nak³adam "zabarwiony" rozcieñczalnik! :tak: Ale by³y to tzw. "materia³y powierzone" przez bardzo "oszczêdnego w³a¶ciciela" :rotfl: Koniec by³ taki ¿e pojecha³em do mieszalni i kupi³em "normalny" lakier z "normalnego" sklepu! :tak: Takze tak jak napisali przedmówcy zleæ zakup wszystkich materia³ów "lakiernikowi" ,poniewa¿ jak po czasie zacznie siê co¶ dziaæ z³ego z lakierem na tym Twoim 126p to bedziesz wiedzia³ do kogo i¶æ z "reklamacjami" czy "pretensjami" :tak: Pozdrawiam! :spoko:

g_marker 
Wys³any: 2010-10-27, 20:27   
0
UP DOWN
Crazy_Peon

Kup jaki¶ rolniczy akryl tzn, przemys³owy z basf-a maj± za 30 z³ za litr w ralu no ciemniejsze mo¿e ciut dro¿ej i nie psuj polskiej motoryzacji farb± do kaloryferów.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: