Autor |
Wiadomo¶æ |
|
misiek707
|
Wys³any: 2010-08-06, 17:38 Naprawa plastikowego zderzaka / lakierowanie.
|
0
|
|
|
|
Od czego zacz±æ i jakimi papierami szlifowaæ ten zderzak. Jeszcze nigdy nie lakierowa³em takiego uszkodzonego wiêc wole zapytaæ. Czy te wszystkie grubsze rysy i spêkania lakieru muszê rozszlifowaæ do go³ego plastiku i pu¼niej podk³ad PZP i szpachlowaæ te rozszlifowania??
Zderzak jest "wgiêty" leciutko z prawej strny co zaznaczy³em na fotce. Czy szpachle k³a¶æ po zmatowieniu tego lakieru co jest czy rozszlifowaæ to do go³ego plastiku? I podk³ad i szpachel?
No i czy do podk³adu akrylowego na koniec dodawaæ uelastyczniacza jakiego¶?
foty zderzaka
|
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-08-06, 18:07
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
Napisze Ci jak ja to robie...co nie znaczy, ze inne sposoby sa zle.
Otoz , rozmatowalbym to wszystko do plastiku..po czym PZP, na ktory mokro/mokro podklad akrylowy z dodatkiem uplastyczniacza. Po wyschnieciu ..lekki szlif dla przyczepnosci i nalozylbym w razie potrzeby szpachlowke..Na koniec, jeszcze raz akrylowy z dodatkiem uplastyczniacza.
Najlepiej, jakby w ogole unikac szpachli (niekiedy jednak niemozliwe) ..a klasc podklad wypelniajacy na kilka np. 7-8 warstw z uplastyczniaczem oczywiscie. Ale to raczej na bardzo elastycznych elementach.. |
|
|
|
|
misiek707
|
Wys³any: 2010-08-06, 18:16
|
0
|
|
|
|
Dziêki za odp. Zakupi³em ten zderzak an allegro mia³ byæ w super stanie. ale siê okaza³ taki jaki widaæ ;/ I nie wiem czy ryzykowaæ i kupowaæ nastêpny czy ten reperowaæ. troche szkoda kasy bo wynios³ mnie 170z³ ;/ |
|
|
|
|
lukasz509
|
Wys³any: 2010-08-06, 18:18
|
0
|
|
|
|
misiek707, a sk±d jeste¶??? |
|
|
|
|
misiek707
|
Wys³any: 2010-08-06, 18:19
|
0
|
|
|
|
Zamo¶æ a co to ma do tematu? |
|
|
|
|
lukasz509
|
Wys³any: 2010-08-06, 18:23
|
0
|
|
|
|
bo bym ci to zrobi³:Dw³±¶nie robi³em teraz zderzak tyle ze ca³y bok by³ wci¶niety |
|
|
|
|
misiek707
|
Wys³any: 2010-08-06, 18:29
|
0
|
|
|
|
Zrobiæ to i ja jako¶ da³bym rade ale pewnie zajmie to troche czasu a ja nie lubie siê babraæ w szpachli. Ostatnio cienko z kasa u mnie i tak zaoszczedzic chcialem ze kupilem tanszy i przekonalem siê na skurze ze za okazje p³aci siê 2 razy wiêcej ;/ |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2010-08-06, 19:35
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
To jak nie lubisz szpachli,a masz wklê¶niêcie,to spróbuj podgrzaæ delikatnie opalark± miejsce wgnioty,i delikatnie od ¶rodka wypychaj np. kawa³kiem drewnianej deseczki.Tylko bez przesady z wypychaniem,¿eby nie zrobi³a siê góra,i bez przesady z grzniem,bo zrobi siê dziurka. Dobrze jest znaæ rodzaj materia³u,z jakiego zrobiony jest zderzak,i wtedy znale¼æ temperaturê topnienia,wypychaæ na trochê ni¿szej.Je¶li to pp (najprawdopodobniej),to nie przekraczaj 300 stopni. |
|
|
|
|
lakar
|
Wys³any: 2010-08-07, 12:26
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 51
|
jezeli sa wgnioty na zderzaku podgrzej go troche opalarka wypchnij ostudz i powinno byc ok.reszte rozszlifuj jak najrowniej niezbyt grubym papierem zeby nie zniszczyc plastiku.odtlusc poloz grunt na przyczepnosc ja uzywam w aerozolach po odparowaniu podklad akryowy z plastyfikatorem.jezeli po podkladzie sa niewrownosci to wysusz,zmatuj i poloz szpachlowke natryskowa wyrowna i wygladzi idealnie.nastepnie jezeli bedzie juz wszystko ok to podklad mokry na mokre z dodatkiem plastyfikatora baza klar z plastyfikatorem i tyle. |
|
|
|
|
misiek707
|
Wys³any: 2010-08-07, 14:14
|
0
|
|
|
|
Problem w tym ¿e to s± tkaie minimalne nie równo¶ci i jakbym zaczo³ to grzaæ to gorsze fale bym porobi³. ;/ Mo¿e jednak daruje sobie t± naprawe ;/ |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-08-07, 23:28
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
Ale dlaczego niby..??
Zrob jak masz napisane i po temacie...nie takie farfocle sie odzyskuje i jest git..
Trzeba przestrzegac technologii i ma wyjsc. |
|
|
|
|
lakar
|
Wys³any: 2010-08-08, 17:14
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 51
|
pewnie ze naprawiaj teniej wyniesie niz nowy na nowy tez musisz dac grunt podklad dodatkowo dobrze go odtluscic i wygrzac wiec nie widze tu problemu jednego dnia przy dobrej temperaturze to zrobisz |
|
|
|