Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Mlody24
|
Wys³any: 2010-07-30, 11:34 Reduktor pod pistolet jaki wybraæ i czy jest potrzebny?
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 45
|
Witam wszystkich, mam takie pytanko co bêdzie lepsze reduktor ci¶nienia z manometrem przed pistoletem, czy przyrz±dzik z manometrem podpinany bezpo¶rednio pod pistolet na którym mamy widoczne ci¶nienie jakie jest przed samym pistoletem? Chodzi mi g³ównie o ustawienie ci¶nienia dla pistoletu, a konkretnie Dewilbisa GTi
- Zadaje takie pytanko bo mam zamiar kupiæ w/w reduktor lub wykonaæ samodzielnie przyrz±dzik z manometrem do pomiaru albo podgl±du ci¶nienia jakie jest przed samym pistoletem.
Z góry dziêki za wszelk± pomoc.
Poni¿ej zdjêcie przyrz±dziku
PRZYRZ¡DZIK.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 527 raz(y) 401.7 KB |
|
|
|
|
|
kubazjan
|
Wys³any: 2010-07-30, 13:42
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 246
|
stary... najzwyklejszy manometr kupisz w nazjwyklejszym sklepie z artyku³ami do lakierowania tudziez mieszalni...koszt to oko³o 20-30 z³...wiec po co sie szarpac... |
|
|
|
|
Mlody24
|
Wys³any: 2010-07-30, 13:54
|
0
|
|
|
|
Musze powiedzieæ, ¿e jako¶ nie mam przekonania do reduktora przed pistoletem poniewarz mo¿e on zmniejszaæ przep³yw powietrza, tutaj mogê siê myliæ, a mi g³ównie chodzi ¿eby ustawiæ ci¶nienie na pistolecie 2 atm i wypi±æ przyrz±d, a nie lataæ z nim podczas ca³ego malowania.Wydaje mi siê, ¿e efekt bêdzie taki sam jak zobaczê jakie ci¶nienie mam przed pistoletem a jakie na reduktorze g³ównym i wtedy ustawiê sobie te 2 atm. Wiem ¿e koszt takiego reduktora to koszt 20-30 z³.
Chcia³bym wiedzieæ co wy jako bardziej do¶wiadczeni w tym temacie s±dzicie, bo je¶li nie ma sêsu z tym przyrz±dzikiem to po prostu zajadê i kupiê reduktor. |
|
|
|
|
kubazjan
|
Wys³any: 2010-07-30, 16:52
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 246
|
ja rozumiem ze wypiac manometr i ustawic na gunie...tylko czy twoj pistolet ma taka mozliwosc??...Przy spadku cisnienia w kompresorze pistolet to odczuje...Ja mam podpiety manometr pod pistolet i wcale mi nie przeszkadza,w kazdym momencie moge sobie kontrolowac cisnienie i wiem ile daje kompresor w danej chwili...Gabaryty w niczym nie przeszkadzaja.Kup sobie taki i zobacz jak Ci sie na nim pracuje,jak nie bedziesz zadowolony to kombinuj dlaj.powodzenia. |
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-07-30, 18:24
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 611
|
Chodzi o to ¿e jak masz reduktor pod pistoletem to znasz warto¶æ ci¶nienia na pistolecie dlatego nie interesuje Cie d³ugo¶æ przewodu oraz zawsze masz ten parametr pod okiem. |
|
|
|
|
Mlody24
|
Wys³any: 2010-07-30, 20:57
|
0
|
|
|
|
Zrobi³em przyrz±dzik, mam te¿ nagrany filmik, z próby regulacji ci¶nienia tylko niewiem jak go umie¶ciæ na forum ? poratujcie co i jak zrobiæ |
|
|
|
|
lukasz509
|
Wys³any: 2010-07-30, 21:07
|
0
|
|
|
|
wrzuæ na youtube lub na fotosik pl i daj linka |
|
|
|
|
Mlody24
|
Wys³any: 2010-07-31, 08:58
|
0
|
|
|
|
filmik ju¿ na youtube
link: http://www.youtube.com/watch?v=bP-kHiWTphY
ci¶nienie ustawione na reduktorze 2.6 podczas pracy spad³o do 2,4
na pistolecie 2.1 wiêc chyba powinno byæ dobre pod ten pistolet bo jak ju¿ wiemy dewilbis pracuje na 2 atm
Dla ¶cis³o¶ci
-w±¿ 10m ¶rednica wew. 10mm semperit
- reduktor 1/2 cala z odwadniaczem przed nim ta wielka czerwona butla to
- filtr z wêglem aktywnym
- a jeszcze przed nim odwadniacz 1/2 cala
- instalacja wykonana z pcv 3/4 cala
- ci¶nienie w instalacji 6,5 atm regulowane ogromnym reduktorem zaraz po wyj¶ciu ze zbiornika na instalacjê, a w zbiorniku jest 8atm.
My¶lê ¿e to dobre rozwi±zanie bo w instalacji panuje ca³y czas takie samo ci¶nienie.
Chyba powinno to zdaæ egzamin panowie jak my¶licie ?
Ustawian sobie odpowiednie ci¶nienie na g³uwnym reduktorze, odpinam przyrz±dzik i spokojnie malujê sobie autko.
Je¶li jestem w b³êdzie to proszê piszcie piszcie i jeszcze raz piszcie czy jest co¶ w tym sesownego co zrobi³em i czy mo¿e to zdaæ egzamin. |
|
|
|
|
lukasz509
|
Wys³any: 2010-07-31, 10:34
|
0
|
|
|
|
wszystko spoko tylko nie lepiej daæ 30z³ za reduktor pod pistolet i zrobic go sobie na szybkoz³±czki zêby mo¿na by³o do innych gunów mieæ????ja tak mam i jest spoko |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2010-07-31, 10:59
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
lukasz509 napisa³/a: | wszystko spoko tylko nie lepiej daæ 30z³ za reduktor pod pistolet i zrobic go sobie na szybkoz³±czki zêby mo¿na by³o do innych gunów mieæ????ja tak mam i jest spoko |
Do wszystkich ???
A sate da rade ???
Zapomnij.
Mlody24,
Teraz musisz sprawdzic czy bez tego dodatkowego zwê¿enia cisnienie na reduktorze nie spadnie bardziej.
Jesli masz odpowiedni przep³yw to bedzie ok a jesli jednak spadnie bardziej to znaczy ze t³umi ci troche i na pistol nie dochodzi odpowiednia ilosc luftu.
Kumasz?
No i na filmiku nie widac tego urz±dzenia kontrolnego.
Jego srednice w srodku ??? szybkoz³±czki srednice ??? To wszystko jest wa¿ne.
Zreszt± mozna tez s³uchowo stwierdzic czy nie t³umi porównuj±c przy wcisnietym cynglu szum z manometrem i bez. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
Mlody24
|
Wys³any: 2010-07-31, 13:19
|
0
|
|
|
|
Porównywa³em jak mówisz z moim przyrz±dzikiem i bez, w odg³osie niema ¿adnej ru¿nicy. ¦rednica wew. wynosi 10mm wiêc raczej niema mowy o spadku przep³ywu a je¶li chodzi o z³±czki to standardowo bêdzie jakie¶ przewêrzenie, ale to chyba nie bêdzie a¿ tak chamowa³o przep³ywu?
Sam taki ma³y reduktorek przed samym pistoletem te¿ mo¿e mie¶ ograniczon± przepustowo¶æ bo przeciez to 1/4 cala. Mierzy³em ci¶nienie na pistolecie do przedmuchiwania i raczej spadku przep³ywu nie by³o, tylko jak za³o¿y³em filterek z dewilbisa to py³ spadek ci¶nienia na pistolecie o 0,2 atm.
a jak wypnê przyrz±dzik to ci¶nienie mo¿e tylko wzrosn±æ. By³em zdziwiony ¿e jest taki ma³y spadek ci¶nienia z 2,6 a na pistolecie 2,1 czyli 0,5 atm, mo¿e to ¶wiadczyæ chyba o dobrej przepustowo¶ci instalacji i ¿e jest odpowiedni przep³yw powietrza, bo je¶li by by³a du¿a ró¿nica to mog³o by ¶wiadczyæ o nie wydolnej instalacji.
U mnie d³u. instalacji wynosi ok 11m, wiêc my¶lê ¿e jest spoko
Prosi³ bym fachowców z dziedziny przep³ywów powietrza o wypowiedzenie siê w tej materi zrobie jeszcze zdjêcie przyrz±dziku oraz stacji powietrza, za godzinkê powinny byæ na forum |
|
|
|
|
lukasz509
|
Wys³any: 2010-07-31, 13:28
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor, a czemu nie da rade dla saty???nie rozumiem ja tak malowa³em satom juz i by³o ok |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-07-31, 21:12
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
Mlody...a nie mozesz na reduktorze nastawic sobie przykladowo 4 czy 5 atm..?? |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2010-07-31, 22:16
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
Mlody24,
Na 12 metrach (lub 10) o przekroju 9 czy 10 mm spadek jest 0.6 atm.
I tyle wiecej, niz wymaga pistolet, trzeba nastawic na reduktorze na scianie czy sprezarce. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
Greg
|
Wys³any: 2010-08-03, 10:05
|
0
|
|
|
Pomóg³: 6 razy Posty: 149
|
Mlody24, ja lece na takim samym gti i mam nanometr pod nim. Na g³ównym reduktorze mam 6 bar a potem skrêcone pod gunem na 2.0. Nie ma prawa skakaæ ci¶nienie.
Pytanie troche OT- gdzie kupi³e¶ t± szybkoz³±czke obrotow± co masz wkrêcon± pod pistol?? Potrzebuje tak± zdobyæ AHa i ile za ni± da³e¶ |
|
|
|
|
Mlody24
|
Wys³any: 2010-08-08, 12:14
|
0
|
|
|
|
Witam wszystkich, przepraszam za moj± nie obecno¶æ ale dopiero wczoraj w nocy wróci³em do domu po urlopie
Greg szybkoz³±czkê kupi³em razem z pistoletem, by³a w zestawie z pistoletem taki gratis.
Tak± z³±czkê mo¿esz kupiæ w sklepie 2W z ³odzi maja wszystko do dewilbisa orginalne, ja ostatnio dokupywa³em pier¶cieñ metalowy razem z uszczelnieniem które mi pêk³o, chyba ze staro¶ci wydatek nie ma³y bo 140 z³ (komplet, niesprzedaj± samego uszczelnienia )
link: http://www.2w.pl/lakierni...odowe/?a=oferta
Wracaj±c do tematu w najbi¿szych dniach zamierzam kupiæ reduktor i zobaczê ró¿nicê o ile bedzie |
|
|
|
|
Mlody24
|
Wys³any: 2010-08-08, 12:19
|
0
|
|
|
|
Greg zmartwiê Ciê sprawdzi³em przed chwilk± z ciekawo¶ci ile taki przegób kosztuje i troche mnie zwali³o z nóg 81.12 netto |
|
|
|
|
Greg
|
Wys³any: 2010-08-08, 12:28
|
0
|
|
|
Pomóg³: 6 razy Posty: 149
|
Mlody24 napisa³/a: | Greg zmartwiê Ciê sprawdzi³em przed chwilk± z ciekawo¶ci ile taki przegób kosztuje i troche mnie zwali³o z nóg 81.12 netto |
spokojnie jest na necie taki za niespe³na 16 z³ Znalaz³em przypadkowo i na pewno sobie kupiê na próbê- jak siê sprawdzi to kupie jeszcze pare a jak nie to dokupiê Devilka |
|
|
|
|
lukasz509
|
Wys³any: 2010-08-09, 10:32
|
0
|
|
|