Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
semmac
Wysłany: 2010-08-15, 11:22   pytania amatora
0
UP DOWN

Witam, mam ze dwa trzy pytania amatora. Lakiernikiem nie jestem i nie planuje byc,
w domu uzywam kompresora i pistoletu do malowania rzeczy typu maszyny, porecze, jakies konstrukcje stalowe itp. Wszytko na wlasny uzytek.
Ostatnio kilem chlorokauczuk z Nobilesa RAL 6029 Wysoki Polysk, i okazalo sie ze jest problem. Farba "optycznie" nie sprawiala wrazenia gestej, ale pistolet z dysza 2,0 zaczal "pluc" farba. Nie bylo zadnej mgielki.
Wczesniej takiej sytuacji nie mialem. Musialem rozcienczac farbe (czego nie lubie, bo zgadzam sie z opinia profesjonalistow, ze mieszanka producenta zazwyczaj jest najlepsza) minimalnie pomoglo, ale nie za bardzo. W powietrzu nadal unosily sie
serpentyny z farby.

Czy to wina farby, pistoletu czy moze czegos innego?
Mialem kiedys problem z gestym Hammeritem "mlotkowym" ktory nie chial w ogole wylatywac z dyszy, ale to inny problem.

Odwadniacz(raczej tani model) ktory mam na wyjsciu, niby spelnia swoja role bo dochodzi do skkraplania, ale jak np: podepne pistolet do przedmuchiwania i otworze go na calego to po kilku sekundach zaczyna z niego wylatywac "piana".

Czy jest to wina odwadniacza, czy moze wilgoc pojawia sie ze wzgledu na rozprezanie powietrza??? Wprawdzie nie zauwazylem zadnych problemow z lakierem, ale moze trzeba by zalozyc dodatkowy odwadniacz przed pistoletem???

Ostatnie pytanie. Lakier bezbarwny do drewna, Alkilak - wprawdzie wydostawal sie przez dysze ale z duzymi problemami.

Wina farby?

Jako informacja dodatkowa: kompresor samoróbka, trzyt³okowy dwustopniowy, silnik 3KW, wydajnoœÌ ponad 400l/min. Pistolet tradycyjny za okolo 70 zl, dysza 2.0, grawitayjny model H827W.

magik16 
Wysłany: 2010-08-15, 13:10   
0
UP DOWN
Przemo

To wina malo rozcienczonej farby to na 1 miejscu. Odwadniacz moze byc bo tez taki mam ale musisz amontowac przed samym gunem albo na koncowce weza i wtedey masz uniwersalne , a musi byĂŚ na poczÂątku bo w wezu tez skrapla sie woda. a inna farba normalnie psika??

semmac
Wysłany: 2010-08-15, 14:17   
0
UP DOWN

magik16 napisał/a:
To wina malo rozcienczonej farby to na 1 miejscu. Odwadniacz moze byc bo tez taki mam ale musisz amontowac przed samym gunem albo na koncowce weza i wtedey masz uniwersalne , a musi byĂŚ na poczÂątku bo w wezu tez skrapla sie woda. a inna farba normalnie psika??

Z innymi farbami/podkladami nie mialem wczesniej problemow. Co do rozcienczania to i tak dalem rozpuszczalnika na chyba 1/4 objetosci.
Co do odwadniacza to tak na chlopski rozum, skoro jeden odwadniacz na wyjsciu kompresora nie spelnia zadania to czy ie bedzie podobnie z drugim?

magik16 
Wysłany: 2010-08-15, 20:17   
0
UP DOWN
Przemo

odwadniacz odwadnia powietrze z kompresoora w twoim przypadku a woda skrapla sie dodatkowo w wezu i odwadniacz dziala a woda jest w wezu sprobuj zamienic pod samego guna najpierw jak masz tego odwadniacza :arrow: za 20 zl

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu