Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
smith
Wys³any: 2010-08-13, 18:30   Pasty 3M
0
UP DOWN

witam mam, pytania jak pasta bêdzie najlepsza, pracuje w bran¿y sprzeda¿y u¿ywanych samochodów, "przygotowuje" do sprzeda¿y auta czyli kosmetyka, chodzi dok³adnie o polerowanie, u¿ywamy pasty tempo i maszyna, che aby efekt by³ lepszy, zamawiam pasty 3M wiec inne nie wchodz± w temat, jaka pasta "kolor korka" bêdzie najlepsza aby szybko sam± maszyn± i past± od¶wie¿yæ lakier, usun±æ ryski. pozdrawiam

obcy_69
Wys³any: 2010-08-13, 18:54   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
Szybkosc ..to wskazana jest przy lapaniu pchel..

Jesli chodzi o dokladne polerowanie systemem past 3M, to uzyj nastepujacych..
- krok pierwszy..pasta z zielonym korkie..
- krok drugi...pasta z zoltym korkiem...
- krok trzeci ...tu do wyboru ..pasta z granatowym lub czerwonym korkiem..

Do kazdej z tych past, odpowiednia twardosc gabki.. :)

marer 
Wys³any: 2010-08-13, 19:08   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Podkarpacie
Witam
Podepnê siê do tematu.
Ja równie¿ stojê przed dylematem zakupu past 3M.
Powiedzcie czy nie obesz³o by siê na dwóch korkach ?
Np. zielony i granatowy lub czerwony?
Czy jednak ten ¿ó³ty musi byæ.

Pytam poniewa¿ jaki¶ rok temu widzia³em jak go¶æ jecha³ tylko bia³ym korkiem i potem tylko jaki¶ wosk nawet nie z 3M.

No i stwierdzam ¿e to ca³kiem przyzwoicie wygl±da³o.

obcy_69
Wys³any: 2010-08-13, 20:50   
0
UP DOWN

Nie wydaje mi sie, zeby to przyzwoicie wygladalo..
Otoz "bialy korek"....to najgrubsza pasta z palety 3M...
Wosk natomiast sluzy do zabezpieczenia powierzchni..

Wyobraz sobie powierzchnie lakieru, potraktowana przypuscmy papierkiem o gradacji 80...naloz na to klar. Jak dlugo, jesli w ogole ..utrzymasz te rysy pod powierzchnia..??

W pastach ...podobnie jak w papierkach, powinno sie stopniowac.
Oczywiscie ..scierniwo w pastach, podczas polerowania ulega rozpadowi na drobnijsza frakcje. Nie do tego stopnia jednak, by po pierwszej pascie z listy zastosowac bezposrednio wosk..

smith
Wys³any: 2010-08-14, 20:13   
0
UP DOWN

hymm rozumiem, wiec jaki korek stosowaæ do w³a¶nie takiego szybkiego nab³yszczenia i od¶wie¿enia lakieru, mo¿e byæ czerwony korek ? http://allegro.pl/item118...olysk_9377.html

obcy_69
Wys³any: 2010-08-15, 07:35   
0
UP DOWN

Jezeli powierzchnia nie jest mocno zryta, posiada delkatne rysy, a Ty chcesz malym nakladem pracy uzyskac w miare przyzwoita powierzchnie ...to mozesz zastosowac korek ZOLTY, jako w miare szybka alternatywe. Ta pasta zbierze Ci wspomniane lekkie zarysowania i w miare nablyszczy lakier...Nie bedzie to w prawdzie perfecto, niemniej jednak w miare zadowalajaca. :spoko:

fruger
Wys³any: 2010-08-16, 08:09   
0
UP DOWN

Do polerowania u¿ywam zielonego korka a do nab³yszczania b³êkitnego. W ten sposób wyci±gn±³em ³adny po³ysk z zadbanego i niezniszczonego lakieru.

Toledziak
Wys³any: 2010-08-18, 11:36   
0
UP DOWN

Panowie, potrzbuje porady. Chcia³bym nadaæ blask mojemu autku, powiedzcie mi jakich past 3M (lub farekli) by rêcznie go ³adnie wyprowadziæ? Autko ma delikatne ryski które powinny zej¶æ bez matowienia papierem na mokro. Tak jak mówi³em ma to byæ zrobione rêcznie, gdyz nie mam maszyny, nawet jakbym mia³ to bojê sie ¿e gdzie¶ przypale lakier lub go zedre na rantach. Chyba, ¿e jest kto¶ na forum z Krakowa kto móg³by ogl±dn±æ i doradziæ?

marer 
Wys³any: 2010-09-07, 18:11   
0
UP DOWN

Witam ponownie.
Stojê przed dylematem zakupu pasty 3m.
Czy wystarczy bia³y korek i niebieski lub zielony i niebieski ¿eby wypolerowaæ samochód?
Czy trzeba wiêcej past?

jacenty 741
Wys³any: 2010-09-07, 20:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Tak,wystarczy,zw³aszcz,je¶li masz pojêcie o tym,co chcesz robiæ.

marer 
Wys³any: 2010-09-08, 12:12   
0
UP DOWN

@jacenty 741
Dziêki za odpowied¼.
Czy pojêcie mam to siê jeszcze oka¿e :)
Nigdy nie polerowa³em jeszcze samochodu.
Na razie uczê siê trochê malowaæ i kompletujê sprzêt.
Kupi³em polerkê makity model 9227 CB i chcê kupiæ jakie¶ pasty dlatego pytam
Byæ mo¿e bêd± mi potrzebne do wypolerowania ca³ego samochodu albo np 1,2 elementów.
@jacenty 741 powiedz mi jeszcze lepiej kupiæ bia³± i niebiesk± czy zielon± i niebiesk± ?
Jakie oznaczenie ma dok³adnie ta niebieska ?
Jakie g±bki kupiæ do tych past?

jacenty 741
Wys³any: 2010-09-08, 19:52   
0
UP DOWN

Je¶li chcesz byæ profi,i tak robiæ,we¼ seriê z zielonym korkiem,a do niej nie czarny,ale ¿ó³ty korek,a je¶li go jednak pomijasz,to niebieski.Zielona pasta nie jest tak agresywna,³atwiej bêdzie uporaæ siê z hologramami,zw³aszcza,je¶li pomijasz ¿ó³t±.Mleczko do usuwania hologramów ma symbol 50383,stosuje siê je z czarn± g±bk±,najlepiej karbowan±.A do zielonej,je¶li nie kupisz zielonej g±bki 3M,we¼ bia³±,tward±.

obcy_69
Wys³any: 2010-09-08, 20:48   
0
UP DOWN

Hologramow nie jest tak latwo sie pozbyc..i tak jak jacenty 741 pisze, wskazany bylby zolty korek po pascie z zielonym korkiem..
Do pasty 50383 (granatowy korek) ktora usuwamy hologramy ...najlepsza bylaby maszynka o ruchu planetarnym..

jacenty 741
Wys³any: 2010-09-08, 22:38   
0
UP DOWN

obcy_69 napisa³/a:
Hologramow nie jest tak latwo sie pozbyc..
Dlatego napisa³em,¿e zale¿y czy wie,co robi.Ja osobi¶cie na razie robiê zestawem bia³y korek (a¿ siê skoñczy,pó¼niej zielony+¿ó³ty+...co¶ tam :D )i Farecla G10,pozosta³o¶æ ze starych czasów.Przy odrobinie wprawy jest do zrobienia na lustro i bez holo,ale trzeba cierpliwo¶ci :sciana: .

adiczek
Wys³any: 2010-09-22, 12:29   
0
UP DOWN

ja uzywam past 3M ¯ó³tej,niebieskiej,Zielonej i ró¿owej

i efekt jest naprawde ³adny

g_marker 
Wys³any: 2010-09-22, 17:15   
0
UP DOWN
Crazy_Peon

Je¶li lakier nie jest zbyt mocno zniszczony to najlepszy efekt od¶wie¿enia go, je¶li chodzi o 3M pasty to zielony korek potem ¿ó³ty - najtañszy i najlepiej widoczny efekt, ale opcji jest wiele. Po ¿ó³tym korku najlepiej dobrze umyæ auto i na³o¿yæ wosk.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: