|
|
|
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
larry075
|
Wys³any: 2010-08-19, 14:14 Polakierowa³em drzwi
|
0
|
|
|
|
Witam, pierwsze lakierowanie za mn±, do æwieczeñ kupi³em farbê do metalu uniwersaln± i mieszam j± z rozciêczalnikiem. Uda³o mi siê polakierowaæ dwa stare elementy dla æwiczeñ i efekt wyszed³ w miare dobrze jak na pierwszy raz i ten sprzêt (narazie troche ma³o cisnienia). Mam kilka pytañ które przysz³y mi do g³owy podczas malowania i warto by³o by znaæ na nie odpowied¼.
1. Rozciêczanie materia³u, s³yszalem ¿e jest taki pojemnik z otworem na spodzie, który poprzez czas w którym pewna ilo¶æ farby ma zlecieæ w odpowiednim czasie - jak to siê nazywa i gdzie mo¿na to dostaæ.
2. Pistolet reguluje tak, ustawiam odpowiedni± ilo¶æ farby i powietrza po czym psikaj±c na g³adk± blache reguluje tak, aby po chwili trzymania w jednym miejscu nie robi³ siê zaciek - jak odrazu robi siê zaciek to przykrêcam farbe a¿ bêdzie dobrze kry³ a nie robi³ zacieków - dobrze?
3. Docieraj±c podk³ad powstaje py³, wiêc wlewam rozpuszczalnik do pistoletu, psikam blache i ¶cieram czyst± ¶ciereczk±, czy to dobry spsób? zdazy³o mi siê wyskoczy³o kilka kropek jak by blacha by³a t³usta, czy nitro odt³uszcza czy musze u¿yæ zmywacza silikonowego?
4. Maluje pionowo - dobrze?
5. Maluje "liniami" od lewej do prawej i ka¿da linia nak³ada siê na poprzedni± oko³o 40%, dobrze?
6. Po malowaniu czyszcze pistolet z zewn±trz po czym rozkrêcam, czyszcze elementami (przemuchuj±c wcze¶niej czystym rozciêczalnikiem) i na koniec sk³adam i zalewam rozpuszczalnikiem - czy mu nie zaszkodzi?
Prosze o ocene pomalowanych elementów ew. dorobne porady. |
|
|
|
|
eMGi_91
|
Wys³any: 2010-08-19, 16:13
|
0
|
|
|
|
drobne porady hm chyba od pocz±tku wszystko
larry075 poczytaj wiêcej troszku o lakierowaniu
na mój gust mia³e¶ zbyt niskie cisnienie, mo¿e Ci chlapa³o wod±, albo ¼le przygotowane pod³o¿e na baze itd.
m.in
ogólnie przygotowania elementu do lakierowania.
-ustawienie pistoletu (ci¶nienie: baza, klar)
-szlifowanie. (podklad, polerka lakieru papierem ¶ciernym).
-odt³uszczanie ( nie nitrem tylko zmywacz... polecam NOVOL 780).
-technika nak³adania lakieru. (przepy³ka, wylewasz i czekasz na polmat, i znowu wylewasz... ale doczytaj jeszcze o tym).
-nak³adanie klaru.
-ogólnie polerka
i powinno byæ bdb ale jak na pierwszy raz to nawet nawet wiadomo uczysz siê |
|
|
|
|
magik16
|
Wys³any: 2010-08-19, 16:17
|
0
|
|
|
Przemo
Pomóg³: 4 razy Posty: 57 Sk±d: Mokrzeszów
|
2. zaciek jak trzymasz zrobi sie zawsze pistolet musi byc caly czas w ruchu a kiedy juz konczysz element to albo mniej naciskasz albo poprostu zeskakujesz z elementu i spowrotem. natryskujesz z niezaduzej i nie za malej odleglosci. a malujesz w pionie poziomie i jak chcesz zalezy jaki masz pistolet i jak ustawisz tego motylka a kropki moga robic sie od wody zawartej w sprezonym powietrzu kup odwadniacz pod guna . Jak na pierwszy raz nie wyszlo najgorzej albo zdjecia tak tylko wyszly wedlug mnie albo malowales malym cisnieniem albo zbyt blisko . pocwiczysz to sie naumiesz nie ma co sie martwic. kazdy tak zaczynal chyba ze ktos jest cudownie uzdolniony od urodzenia |
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-08-19, 17:05
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 611
|
ad1 kubek forda
ad2 dobrze
ad3 spryskiwacz i zmywacz silikonu - szkoda wiatru i czasu
ad4 dobrze
ad5 dobrze
ad6 na koniec powinien byæ suchy.
Æwicz na materia³ach o znanych parametrach, tak ¿eby nie by³o niejasno¶ci które bêd± trudne do rozwi±zania przy ma³ym do¶wiadczeniu. |
|
|
|
|
larry075
|
Wys³any: 2010-08-19, 23:12
|
0
|
|
|
|
eMGi_91 byc mo¿e masz racje, mój kompresor jest w remoncie (spalinówka juz swoje przepracowa³a) a malowa³em na takim ma³ym 50L i niestety nie by³o w nim odwadniacza a wydajno¶æ reduktora to poprostu masakra.
Pierwszy element (pierwsze dwie fotografie) malowa³em na pocz±tku, i wyszed³ tak, ¿e te "oczka" s± raz wiêksze, raz mniejsze, w jednym miejscu pod ¶wiat³o widaæ taki ma³y zaciek a gdy juz wyregulowa³em sobie pistolet, pierwsze kroki mia³em za sob± to nastêpny element (nastêpne dwie fotografie) wyszed³ mi ca³kiem ca³kiem, powierzchnia jest jednolita, nic siê nie wyró¿nia i jest równo wiêc po trochu mo¿e co¶ mi siê zacznie udawaæ.
magik16 przeczyta³em chyba ca³e to forum przed zabaw± i znalaz³em filmik (chyba niemiecki) na którym pokazano w³a¶nie jak regulowaæ pistolec i co jest od czego wiêc nim siê kierowa³em - a wygl±da bardzo profesjonalnie. Co do zacieku to w³a¶nie tak robie, zeskakuje z elementu jednak mia³em na mysli to, ¿e gdy pistolet jest ustawiony na zbyt du¿± ilo¶æ farby to zaciek robi siê niemal odrazu po wci¶ciêciu spustu (gdy trzymam pistolet w miej¶cu reguluj±c go).
crystal Cytat: | ad3 spryskiwacz i zmywacz silikonu - szkoda wiatru i czasu |
Dziêki, spróbuje
Jak dla siebie co¶ maluje to nawet niez³a frajda i fajna zabawa jednak nie chcia³ bym robiæ tego zawodowo. Jak bêde mia³ jakies problemy bêdê pisa³. Pozdrawiam
ps. A gdyby juz siê tak zdarzy³o, ¿e wyjd± takie "oczka" to jest mo¿liwe zlikwidowanie tego np. poprzez docierke ew. polerkê czy malowanie bezbarwnym? |
|
|
|
|
eMGi_91
|
Wys³any: 2010-08-20, 07:13
|
0
|
|
|
|
jak tak piszesz to s±dzê, ¿e gdyby nie kompresor to pewnie lepiej by wysz³o |
|
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
|
|
|