|
|
|
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
arturro
|
Wys³any: 2010-08-08, 18:56 Renowacja lakiernicza ca³ego auta
|
0
|
|
|
|
Witam,
Na wstêpie proszê o wyrozumia³o¶æ, jestem informatykiem, nie lakiernikiem i z tym drugim mia³em ma³o wspólnego, a zapa³ wielki (poki co) do renowacji auta za³apa³em w³asnie m.in. czytaj±c w±tki tego forum (hi Ryba).
Auto, o którym mowa, to Mazda 323c, kolor metalik, wi¶nia
Lakier jest miejscami mocno zniszczony, porysowany, przetarty, "powarszawski" je¶li mo¿na siê tak wyraziæ W dodatku kilka elementów jest w innym kolorze, efekt po ma³ej st³uczce.
Pad³a decyzja o od¶wie¿eniu pow³oki lakierniczej, bud¿et niestety nie pozwala mi oddaæ auta do profesjonalnej lakierni, dlatego te¿ bêdê walczy³ sam z pomoc± szwagra. Ju¿ razem co¶ tam dzia³ali¶my, pierwsze do¶wiadczenia zdobyli¶my, niemniej jednak jeste¶my na razie w g³êbokiej d.. ale z nadziej± patrzymy na przysz³o¶æ
Sprawê przypiêczetowa³a mo¿liwo¶æ po¿yczenia starego, lecz profesjonalnego kompresora, który piêknie trzyma ci¶nienie.
Bardzo prosimy o informacje
1. Szukamy taniego, dobrego guna do bazy. Do 250z³. W obecnej chwili posiadamy tylko najtañszy Fobo i chcemy go wykorzystaæ do podk³adu dokupuj±c dyszê 1.7, a nowym rozlaæ piêknie bazê i klar (dysza 1.4 ? ) Tak jak wspomia³em wcze¶niej, kompresor bêdzie wydajny (baniak 200L)
2. Lakier bezbarwny Novol 570, wybrany za dobrymi opiniami tutaj na forum, dobry wybór?
3. Kupno papieru ¶ciernego, Indasa to dobry wybór?
4. Wstepny plan prac
- powalczenie z niewielkimi purchelkami rudej na nadkolach
- szpachelka, zapodk³adowanie antykorozj± - tutaj te¿ prosimy o info jak±
- zmatowanie istniej±cego lakieru papierem wodnym P800
- przeczyszczenie zmatowionej pow³oki starego lakieru zmywaczem antysilikonowym, bo z benzyna ekstrakcyjn± mamy z³e do¶wiadczenia
- czy potrzebny bêdzie izolator?
- po³o¿enie podk³adu wype³niaj±cego, jaki wybraæ?
- zmatowienie podk³adu papierkiem wodnym P1000
- przemycie zmywaczem
Czy w/w gradacje s± odpowiednie? Czy star± bazê powinienem zetrzeæ do podk³adu? Czy wystarczy, ¿e zmatowie aktualny kolor. (pozostaje ten sam, nie zmieniam koloru)
Czy do matowienia pow³oki s± dostêpne jakie¶ nie mechaniczne pomocne gad¿ety? Kostka korkowa jest przydatna, ale do przet³oczeñ, nierównych powierzchni ju¿ mniej, pozostaje silna rêka.
5. Lakierowanie baz±
Ci¶nienie na reduktorze przy pistolecie - 2 bary. Pierwsza warstwa - ma³o materia³u, przy 2 warstwie podrêcona lekko ilo¶æ materia³u, przy ostatniej znowu lekka warstwa. Pytanie, czy ca³y czas pruszyæ bazê czy staraæ siê j± oczywi¶cie kontrolowanie rozlewaæ? Poza 1 pruszeniem.
6. Klar
Odczekaæ min. 6h i nanosiæ klar, piêknie rozlewaæ bez zacieków, czy optymalne ci¶nienie takie jak w przypadku bazy ustawiæ na reduktorze na 2 bary?
Na wstêpie to by by³o tyle, z góry dziêkujê za wyrozumia³o¶æ dla amatorów i proszê o nie zabieranie "g³osu" tych, którzy nie chc± pomóc.
Dziêki. |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2010-08-08, 19:18
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Du¿o pytañ,d³ugo by odpowiadaæ.A sk±d jeste¶?Mo¿e kto¶ z forumowiczów jest z Twoich okolic i zgodzi siê wzi±æ ,,patronat moralno-techniczny" nad Wasz± prac±?Ja bym siê zgodzi³,ale nie wiemy,sk±d Wa¶æ. |
|
|
|
|
arturro
|
Wys³any: 2010-08-08, 19:25
|
0
|
|
|
|
Hyh, by³oby nam bardzo mi³o, gdyby kto¶ taki siê znalaz³
ma³a miejscowo¶æ ko³o Legionowa, czyli okolice Warszawy.
Startujemy za 2 tygodnie. Jednak za materia³ami chcia³bym rozejrzeæ siê wcze¶niej. |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2010-08-08, 19:28
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2010-08-08, 21:13
|
0
|
|
|
|
I siê mnie wystraszy³...Z³ego pedofila... |
|
|
|
|
arturro
|
Wys³any: 2010-08-16, 15:31
|
0
|
|
|
|
nie wystraszy³ na urlopie by³
ca³y czas chodzi mi po g³owie jeszcze opcja z akrylem, bo jest ³atwiejszy dla pocz±tkuj±cego, ale jednak metalik wygl±da du¿o ³adniej i my¶lê, ¿ê warto podj±æ wyzwanie;)
niestety nie widzê tutaj pomocnych wskazówek, a szkoda
napiszcie chocia¿ czy dobrze kombinuje - podk³ad przecieraæ rêcznie P1000 od Indasy? |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2010-08-16, 22:06
|
0
|
|
|
|
arturro napisa³/a: | niestety nie widzê tutaj pomocnych wskazówek, a szkoda | ¬le patrzysz.Ca³e forum jest pe³ne wskazówek,trzeba trochê czasu po¶wiêciæ na szukanie i zbieranie informacji.Odpowiedzi± na Twoje pytania jest 75% wiedzy niejednego zawodowca,i trudno wszysko opisywaæ co kilka dni krok po kroku,bo kto¶ nagle stwierdzi³:zrobiê to sam,bêdê bohaterem,jak pan Janek,co to sam po³o¿y³ pod³ogê!Chcecie trochê wiedzy?Mieszkam 50 km od Legionowa,mo¿emu siê jako¶ zgadaæ na wymianê pogl±dów co do ,,³atwo¶ci" zagadnienia. |
|
|
|
|
arturro
|
Wys³any: 2010-08-17, 12:57
|
0
|
|
|
|
o jaaa
chyba to forum ma pelnic funkcje pomocy, dla amatarow, a nie odsylania do jego zasobow.
czytanie materialow zawartych na forum rodzi tylko wiecej pytan ,
dlatego zdecydowalem sie na napisanie nowego watka. znalazlem kilka tematow sprzed 2-3 lat poruszajacych podobne kwestie, ale duzo spraw sie zmienia, to co bylo 2 lata temu uwazane za odpowienie teraz juz nie jest i robi sie w glowie balagan.
tak jak pisalem wczesniej, chcialbym sie dowiedziec chociaz, jakie materialy nabyc, jakiej firmy? czy moglbym prosic o pomoc w tej kwestii? |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2010-08-19, 05:37
|
0
|
|
|
|
arturro napisa³/a: | forum ma pelnic funkcje pomocy, dla amatarow, a nie odsylania do jego zasobow. | Ja ju¿ tego nie rozumiem:skoro jest w jego zasobach,co sam stwierdzasz,to w jakim celu ci±gle zapychaæ jego pojemno¶æ nowymi wpisami o tej samej tre¶ci.Naprawdê,uwierz mi,odpisywanie na wszystkie zadane pytania (czêsto kilka razy w tygodniu takie same !!!) to robota ne pe³en etat.Dlatego niechêtnie udzielane s± po raz n-ty odpowiedzi na pytania,które by³y ju¿ zadane,a ich znalezienie to tylko kwestia chêci i odrobiny czasu.
Jakie materia³y? A jak chcesz to zrobiæ?Mo¿na zacz±æ od linii economy Novola lub podobnego badziewia i ca³o¶æ zrobiæ na tym poziomie,a skoñczyæ na lakierze kameleon i komponentach do niego.
Na pocz±tek ca³kiem dobra by³aby linia professional Novola,lub np.Duxone DuPonta,jest ca³kiem sporo produktów,od podk³adów antykorozyjnych,przez akrylowe,szpachlówka (tej nie polecam )po lakier bezbarwny.Baza musi byæ inna,ale to ju¿ nie problem. |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2010-08-19, 05:40
|
0
|
|
|
|
arturro napisa³/a: | czytanie materialow zawartych na forum rodzi tylko wiecej pytan | Nikt nie twierdzi³,¿e to ³atwy kawa³ek chleba |
|
|
|
|
arturro
|
Wys³any: 2010-08-19, 15:23
|
0
|
|
|
|
w legionowie zlokalizowalem mieszalnie z lakierami od duponta i raczej tam sie bede zaopatrywal w materialy, papier koles ma matadora i indase, skoro podejmuje sie sam roboty, to nie chce oszczedzac na materialach ;p
kod lakieru bazowego to 12H oriental red, bedzie taki sam
podklad matowic wodnym P800, czy P1000? jak lepiej? |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-08-19, 19:59
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
arturro...
1.Na wstepie zapewne wezmiecie sie za ciaparache...a wiec szczyszczacie ja jakas szczotka druciana lub nylonowa, na tyle ile jest to mozliwe. Najlepszym wyjsciem byloby pisakowanko.
2.Obrzeze szczyszczonych purchli rozmatowujecie po kolei papierkami o gradacji 80 - 150 - 240..
3.Oczyszczona blache po purchlach traktujecie podkladem REAKTYWNYM ..po 20-30 min. AKRYLOWY...
4.Po wyschnieciu AKRYLOWEGO...podmatowujecie wloknina i szpachlujecie...
5.Pozostale miejsca ktore tego wymagaja ..po podmatowaniu papierkiem 240 - szpachlujecie..
6.Docieracie szpachelke papierkami o gradacji w zaleznosci od potrzeby 80-240.. jezeli zachodzi taka potrzeba powtarzacie czynnosc - az do perfekcyjnego wyprowadzenia powierzchni..
7.Nastepnie wszystkie elementy ktore zamierzacie lakierowac... matujecie papierkiem 320 na maszynce.
8.Nakladacie 2-3 warstwy podkladu AKRYLOWEGO wypelniajacego..(najlepiej o odpowiednim widmie pod dany kolor)..
9.Matujecie podklad ..tu w zaleznosci jaka opcje wybierzecie ..woda 600 na klockach nastepnie 1000 - 1200. Osobiscie robie na sucho 240 na klockach recznie, nastepnie 400 - 500 na maszynce..
10.Baza 2-3 warstwy...czas na odparowanie rozpuszczalnika ( do zmatowienia okolo 30 min)..
11.Lakier 1,5 - 2 warstwy ..
To tak po krotce...oczywiscie kazdy punkt mozna rozwinac.... |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2010-08-19, 20:27
|
0
|
|
|
|
A któr± mieszalniê,je¶li mogê zapytaæ:przy McD?Oj,zaboli,je¶li tak.Poza tym DuPont to tam jest tylko na banerze,w mieszalniku Profix.A te ceny... |
|
|
|
|
arturro
|
Wys³any: 2010-08-20, 11:09
|
0
|
|
|
|
obcy, dzieki, wlasnie takie informacje beda mi pomocne
jaki kolor podkladku pod baze 12h - wisniowy/bordowy metalik ma jakies znaczenie?
jaka maszynke z tanszych,powiedzmy do 250zl,mozesz polecic? warto byloby zainwestowac w pomagiera, bo mam tylko szlifierke katowa z dokladka na papier obroty moga byc troche zbyt duze
jacenty, tak mieszalnia miesci sie przy maku, zainteresowalem sie nia wlasnie przez ten baner duponta, masz 100% pewnosci, ze to lipka? w takim razie, gdzie bys polecil kupic materialy? nie chcialem na allegro, bo mysle - ze to troche kupowania kota w worku, a tu okazuje sie, ze i w "stacjonarnej" okolicznej mieszalni mozna dostac kupe. |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2010-08-20, 11:27
|
0
|
|
|
|
Pewnie mo¿esz mieæ duponta,ale na zamówienie.Ostatnio otworzy³ filiê swojego sklepu w Pu³tusku,by³em tam w ubieg³ym tygodniu,dwa razy,pierwszy i ostatni.Dla przyk³adu kilka cen,które pamiêtam:Dupont Duxone 1062 ok 60 pln,w mieszalni na drugiej stronie ulicy bez upustu 42,3M zielony korek 144,naprzeciwko 114.Itd,itd...Ten sklep w L-wie kiedy¶ by³ przyczynkiem starcia mojego i jednego z forumowiczów,z piêknego miasta £odzi,który nie wierzy³,¿e Jonneswey JA-6111 mo¿e le¿eæ na pó³ce za 370 pln,a tam tyle kosztuje (w necie 240).
Je¶li masz trochê wolnych ciaków,to podjed¼ do Pu³tuska,podam Ci namiar (obydwa sklepy s± naprzciw siebie,mo¿esz do ka¿dego zajrzeæ i sprawdziæ,czy mówiê prawdê),a wydatek na paliwo zwróci Ci siê w materia³ach.
No,chyba ¿e podjedziesz jeszcze 15 km,to trafisz do mnie,i wtedy mo¿emy pogadaæ... |
|
|
|
|
arturro
|
Wys³any: 2010-08-20, 16:27
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2010-08-20, 20:07
|
0
|
|
|
|
O tej pierwszej zapomnij,Black&Decker to ca³kiem dobra firma dla amatora.Ciekawi mnie parametr :wielko¶æ mimo¶rodu 1,5 mm,ciekawe,na ile to prawda.Obydwie maj± talerze 125 mm,w lakiernictwie raczej u¿ywa siê 150 mm,³atwiej dostaæ kr±¿ki. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2010-08-20, 20:39
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2010-08-21, 05:33
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisa³/a: | . rêce opadaj± | Wiem,¿e masz misjê têpienia dziadostwa,i w pe³ni j± popieram,ale jak chce kupiæ jednorazówkê,i uszkodziæ sobie samochód,to tacy jak my (Ty ju¿ nie ) tylko na tym mo¿emy zarobiæ przy poprawianiu.
A poprawianie jest czêsto dro¿sze,ni¿ sama robota... |
|
|
|
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
|
|
|