Autor |
Wiadomo¶æ |
|
brunon
|
Wys³any: 2010-08-22, 11:55 Nieustaj±cy problem z zaprawkami.
|
0
|
|
|
|
Witam.
Proszê o pomoc w rozwi±zaniu problemu jaki mam w zwi±zku z zrobieniem zaprawek ( vw t3 ) Oczywi¶cie jestem amatorem i mój problem dla niektórych mo¿e wydaæ siê ¶mieszny. Próbowa³em znalezæ odpowiedz na forum ale bez skuteczne. Tematy tu poruszane to raczej dla mnie politechnika a mój problem to szko³a podstawowa,ale do rzeczy.
Wszystko idzie dobrze do momentu kiedy trzeba dane miejsce pomalowaæ lakierem na gotowo i nie jest to metalik tylko zwyk³y akryl. Nie potrafiê usun±æ jasnej obwódki na oko³o miejsca lakierowanego,próbowa³em papierem 800, pózniej 1500,pózniej pasta i najczê¶ciej przecieram do podk³adu. a obwódka ca³y czas zostaje. Pomó¿cie Panowie. Pozdrawiam Robert |
|
|
|
|
stek
|
Wys³any: 2010-08-22, 12:02 Re: Nieustaj±cy problem z zaprawkami.
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 235 Sk±d: ok kraków
|
brunon napisa³/a: | Witam.
Proszê o pomoc w rozwi±zaniu problemu jaki mam w zwi±zku z zrobieniem zaprawek ( vw t3 ) Oczywi¶cie jestem amatorem i mój problem dla niektórych mo¿e wydaæ siê ¶mieszny. Próbowa³em znalezæ odpowiedz na forum ale bez skuteczne. Tematy tu poruszane to raczej dla mnie politechnika a mój problem to szko³a podstawowa,ale do rzeczy.
Wszystko idzie dobrze do momentu kiedy trzeba dane miejsce pomalowaæ lakierem na gotowo i nie jest to metalik tylko zwyk³y akryl. Nie potrafiê usun±æ jasnej obwódki na oko³o miejsca lakierowanego,próbowa³em papierem 800, pózniej 1500,pózniej pasta i najczê¶ciej przecieram do podk³adu. a obwódka ca³y czas zostaje. Pomó¿cie Panowie. Pozdrawiam Robert |
Rozpuch do cieniowania zrobi swoje, ja robie na ppg, ale podobno rewelk± jest AK 350 firmy du-pont. Zapy³kê, bo to masz lecisz tym rozpuchem, a co do szczegó³u to poszukaj gdy¿ nie che mi sie ponownie rozpisywaæ. Pozdr. |
|
|
|
|
brunon
|
Wys³any: 2010-08-22, 12:09
|
0
|
|
|
|
Bardzo dzieki,na szczescie znalaz³em co to jest "rozpuch" Jak pisa³em jestem amatorem,i dopytam raz jeszcze,pryskam samym rozpuszczalnikiem? Robert |
|
|
|
|
lakierok
|
Wys³any: 2010-08-22, 12:17
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 423 Sk±d: Okolice
|
przed zaprawk± matujesz papierem 2000 wiêcej ni¿ zaprawka bo pusisz to umyæ odt³u¶ciæ aby nie by³o brudne i wtedy psikasz zaprawkê potem koñce zapylenia rozpylasz rozpuszczalnikiem |
|
|
|
|
brunon
|
Wys³any: 2010-08-22, 12:20
|
0
|
|
|
|
Jeszcze raz dzieki , zajarzy³em:) Robet |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-08-22, 13:17
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
lakierok napisa³/a: | przed zaprawk± matujesz papierem 2000 |
Nie papierem 2000 ...tylko wlokniana np 3M (kolor miedziany) z pasta matujaca .. |
|
|
|
|
brunon
|
Wys³any: 2010-08-22, 20:55
|
0
|
|
|
|
Rozumiem ¿e kolor miedziany w³ókniny to nie bordowy? Robert. |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-08-23, 05:51
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
Nie nie...to najdrobniejsza wloknia z palety 3M...(okolo 1200). |
|
|
|
|
brunon
|
Wys³any: 2010-08-23, 11:04
|
0
|
|
|
|
Dziêki,zabieram siê do dzia³ania:) R. |
|
|
|
|
brunon
|
Wys³any: 2010-08-24, 08:18
|
0
|
|
|
|
Mam jeszcze pytanie ,psikam zapylenie,ale te zaprawki s± tak ma³e ¿e trudno bêdzie nie wjechaæ na dobry lakier samej zaprawki.Co siê mo¿e wtedy staæ? R. |
|
|
|
|
magik16
|
Wys³any: 2010-08-24, 11:31
|
0
|
|
|
Przemo
Pomóg³: 4 razy Posty: 57 Sk±d: Mokrzeszów
|
bedzie taki jakby to nazwac pokropkowany dlatego uzywa sie rozpucha do cieniowania |
|
|
|
|
brunon
|
Wys³any: 2010-08-24, 12:32
|
0
|
|
|
|
Dziêki,teraz czujê sie ju¿ jak zawodowiec:) A co siê stanie jak za bardzo popsikam po starym lakierze,te¿ zostanie uszkodzony?R. |
|
|
|
|
lakiernia92
|
Wys³any: 2010-09-18, 17:19
|
0
|
|
|
|
brunon ty sie niebaw w amatorke bo tego wyjasnic sie nieda musial by byc obok lakiernik i wrzystko by ci musial pokazac na aucie, Jak nie obcujesz z tym na codzien to ci pisanie na forum nic nieda ;/ Ale zycze powodzenia |
|
|
|
|
lakar
|
Wys³any: 2010-09-28, 13:00
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 51
|
jezeli tych zaprawek jest duzo a masz je juz doszykowane pod lakier wypoleruj cale auto idealnioe odtlusc w oklol miejsc gdzie beda zaprawki wymatuj szara wloknina z pasta do matowania odpowiednio dalej tak zeby natryskiwany lakier nie polecial na miejsca nie wymatowane znow odtlusc i natryskuj robie to bez zadnych rozcienczalnikow po wyschnieciu obrabiam 2000 pasta poleraska 3m zielony korek pozniej czarny mleczko poisch rosa i git.jezeli chcesz uzywac rozcienczalniku do cieniowania najlepszy ze wszystkich bedzie smart blend plus standox testowalem polakierowalem pol maski w czarnym kolorze przepryskalem smartem i praktycznie polerka nie trzeba dotykac. |
|
|
|