Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:41
Autor Wiadomość
Ryba 
Wysłany: 2007-04-01, 22:30   Masa uszczelniajÂąca na spawy
0
UP DOWN

Witam!
MiaÂłem wstawiane elwmenty w moim aucie..spawy uszczelniÂłem masÂą uszczelniajÂącÂą NOVOL w tubce. Na element i uszczelnienie naÂłoÂżyÂłem podkÂład. Czy mogĂŞ szpachlowaĂŚ miejsca pod ktĂłrymi znajduje siĂŞ masa.. :?: :roll:

darXo 
Wysłany: 2007-04-01, 23:07   
0
UP DOWN
darXo

OczywiÂście Âże moÂżesz. Masy PU przyjmujÂą wszystko. Jednak musisz siĂŞ liczyĂŚ z moÂżlwoÂściÂą pĂŞkania szpachlĂłwki w tych miejscach. Masa pracuje jak guma, szpachel - nie.

Wysłany: 2007-04-04, 23:03   
0
UP DOWN
MTGarage.

Ryba? Czy Ty kiedyÂś nie smigaÂłeÂś na skuterze a dokÂładniej na Typhonie albo Runnerce? Sorry, Âże pytam ale do dziÂś pamiĂŞtam ten avatar i nik ryba z forum sqtery.com albo jednoslad.pl

Jeœ³i to pomy³ka to wielkie sorry za OT.

A ja mam podobne pytanie. JeÂśli spawy uszczelniamy tÂą masÂą to jakÂą mamy gwarancje, Âże szpachel nie popĂŞka? A raczej co zrobiĂŚ, Âżeby nie popĂŞkaÂł, bo jak DaXro powiedziaÂł szpachel nie jest elastyczny?

Ryba 
Wysłany: 2007-04-09, 16:22   
0
UP DOWN

Œmiga³em na Typhoonie i œmigam dalej. Teraz jednak dokupi³em sobie zabytkowego malucha, w którego planujê tchn¹Ì nowe ¿ycie, niebawem chcia³bym dokupiÌ jeszcze Renault 25 :D ..i to by by³a pe³nia szczêœcia.

baqo 
Wysłany: 2007-04-09, 18:03   
0
UP DOWN

Cytat:

MiaÂłem wstawiane elwmenty w moim aucie..spawy uszczelniÂłem masÂą uszczelniajÂącÂą NOVOL w tubce. Na element i uszczelnienie naÂłoÂżyÂłem podkÂład. Czy mogĂŞ szpachlowaĂŚ miejsca pod ktĂłrymi znajduje siĂŞ masa..

jakaÂś nowa technologia :idea:
gdzie gumê na go³¹ blachê,jeszcze na to podk³ad i szpachla?
zazwyczaj masĂŞ nakÂłada siĂŞ w celu uszczelnienia-wypeÂłnienia pod sam lakiera pod spodem w peÂłni zabezpieczona szpachlowana itd. powierzchnia blachy

Ryba 
Wysłany: 2007-04-09, 18:42   
0
UP DOWN

:oops: Chyba masz racjĂŞ :roll: Dobrze, Âże narazie poÂłoÂżyÂłem jÂą tylko od wewnÂątrz a pod spodem dalej sÂą goÂłe blachy...i tak bĂŞdĂŞ malowaÂł caÂły Âśrodek wiĂŞc bĂŞdĂŞ musiaÂł wszystko pozdzieraĂŚ :mrgreen:

[ Dodano: 2007-04-09, 19:02 ]
Szczerze powiem, Âże teraz troszkĂŞ zgÂłupiaÂłem :( PrzykÂładowo:
Mam Âłatki w podÂłodze..od spodu goÂła blacha wewnÂątrz teÂż. Podaj jak Ty byÂś to zrobiÂł z podziaÂłem na strony zewnĂŞtrznÂą i wewnĂŞtrznÂą :twisted: Na stronie novola napisane jest:
"OczyÂściĂŚ z ewentualnej rdzy. Powierzchnia przed naÂłoÂżeniem powinna byĂŚ czysta, sucha i odtÂłuszczona." ÂŹrĂłdÂło

baqo 
Wysłany: 2007-04-09, 20:28   
0
UP DOWN

poliuretan wi¹¿e przy udziale wilgoci.êc ju¿ jest pierwszy kontakt z tlenem. powiem z doœwiadczenia,nie raz zrywasz tak¹ masê ,a pod spodem korozja. kolejny przyk³ad jak w busach poprzecierany podk³ad na ³¹czeniach blach,k³adê masê na uszczelnienie!!! za rok ca³e ranty lec¹. to tyle. teraz co chcesz szpachlowaÌ ? szpachla tylko na epox ,ew czysta blacha-epox na wierzch. na pod³odze siê nie wnika,w szpachlowanie,ale wpierw grunt dopiero masa. jeœli spawasz zewnêtrzne czêœci,nadkola ,b³otnik,to spaw nie ma wygl¹daÌ jak po³apanie,tylko lecisz punktowo a¿ nie bêdzie miejsca nie zespawanej blachy. to tu napewno nie daje siê gumy.malujesz epoxem i ewenyualnie mo¿esz daÌ szpachlê z w³uknem -mielonkê na pierwsz¹ warstwê .
hej :wink:

Ryba 
Wysłany: 2007-04-10, 09:06   
0
UP DOWN

OK :D Tak w³aœnie myœla³em. Najpierw podk³ad póŸniej masa. Tylko teraz sprawa..czy najpierw mam zmatowiÌ podk³ad pod masê czy k³aœÌ od razu na podk³ad :?: Druga sprawa czy na masê od razu lakier czy jeszcze raz zapodk³adowaÌ dla pewnoœci, ale ju¿ sam¹ masê ¿eby nie marnowaÌ nateria³u :?: Trzecia sprawa czy przed malowaniem czymkolwiek masy mam j¹ lekko zmatowiÌ w³óknem œciernym np. 400 (nie papierem, ¿eby nie poszarpaÌ) :?:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu