Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42
Autor Wiadomość
Wysłany: 2008-01-03, 21:31   Pytanie Do RBFM, ale i innych!!
0
UP DOWN
MTGarage.

Siema, mam sprawe.

Do malowania mam gruby projekt :]
Szukam per³y- pomaraùcz. nie zadna sraka, pomaraùÌz, czyli bêdzie musia³a byÌ to jakaœ 3warstwówka.

tu pytanie do RBFM!
jak Ty to masz na Taunusie. na podkÂład poÂłoÂżona pomaranczowa baza (perÂła?) potem xyralic napruszony? ile i jak i potem czysty klar?

Czy jak to jest?

musze to zrobiĂŚ tak, zeby bylo jak najmniej babrania. najwazniejsze- warto bawiĂŚ sie w xyralic?
czy zastosowaĂŚ biala/srebrna baza + perla + barwiony klar :roll:

Ogolnie temat nie jest dla mnie jasny w 100%. pomocy

ps. jak z cenÂą xyrallica?

Lakierowanie motocykli i skuterĂłw!

www.bikepics.com/members/online/

rbfm 
Wysłany: 2008-01-03, 21:41   
0
UP DOWN

online napisał/a:
tu pytanie do RBFM!
jak Ty to masz na Taunusie. na podkÂład poÂłoÂżona pomaranczowa baza (perÂła?) potem xyralic napruszony? ile i jak i potem czysty klar?

na taunusie mam lakier electric orange (L6SE chyba). to jest system 3 warstwowy. podstawa to szary podklad (u mnie akurat jest uzyty podklad akrylowy ms z linni novola ktory mial akurat wymagana szarosc widmowa).

xyralik to po prostu jeden ze skladnikow lakieru i to wszystko.
idziesz do mieszalni i mowisz ze chcesz electric orange z nowego focusa i po sprawie. ja tak zrobilem poniewaz nie znalem kodu lakieru.

za 2 litry tego lakieru zaplacilem 500 zl. pol litra xyraliku kosztuje jakies 250 zl (do 2 litrow weszlo 0,4, zostalo mi 100ml ktore wlalem do czarnej perly ktora jest na dachu).

[ Dodano: 2008-01-03, 21:43 ]
dodam jeszcze ze zabawy w jakies barwienie bezbarwnego to nieporozumienie dla mnie.

danielpainter 
Wysłany: 2008-01-03, 21:45   
0
UP DOWN
AIRBRUSH:D:D:D:D

Ja bym pomalowal na pomaranczowo, potem bym dal klar 1k z dodatkiem Xralica i na to bezbarwny. U nas w spiesu xralic kosztuje okolo 400 zl za litr ale pojdzie ci tego naprawde malo wiec o koszty nie musisz sie martwic ( ja mysle ze na auto starczy jakies 50-100 ml). Druga metoda ktĂłra opisales tez daje zajebisty efekt ale pomalowanie nia samochodu jest duzo trudniejsze (pamietajac o felcach i zalamaniach). No i ewentualna naprawa jest trudniejsza.

Wysłany: 2008-01-03, 22:25   
0
UP DOWN
MTGarage.

Czyli RBFM mĂłwisz, Âże masz tak:
- podkÂład (wiadomo odpowiednia szarosĂŚ widmowa)
- baza (el. orange)
-czysty klar

:?: JeÂśli tak, to dla mnie takie rozwiÂązanie byÂłoby gites :D :D:D

Bo szczerze powiedziawszy nie chce mi sie bawiĂŚ w malowanie barwionym klarem... :grin:

ZwÂłaszcza, ze do malowania bĂŞdÂą fele oskomplikowanym ksztaÂłcie (13 cali) i maÂłe elementy, o rĂłwnieÂż bardzo skomplikowanym ksztalcie.

Dobra DziĂŞki wielkie, pozdrawiam serdecznie :wink:

Lakierowanie motocykli i skuterĂłw!

www.bikepics.com/members/online/

baqo 
Wysłany: 2008-01-03, 22:50   
0
UP DOWN

Cytat:
(L6SE chyba).
6FSE Z FORDA.
Cytat:
to jest system 3 warstwowy.
TY TO ZROBI£E¦ W DWÓWARSTWOWYM I W TYM KOLORZE ZALECANE MALOWANIE CA£O¦CIOWE,A TY ¯E¦ WALI£ W ROZSYPCE.DLATEGO RÓ¯NI¡ CI SIÊ ELEMENTY NA TYM AUTKU.POWINIENE¦ LECIEÆ MINIMUM CA£Y BOK,BO NIE NA£O¯Y SIÊ ZA KA¯DYM RAZEM TAKIEJ SAMEJ GRUBO¦CI WARSTWY BAZY!!!A W TYM PRZYPADKU 6FSE MA TO ZNACZENIE :lol:

rbfm 
Wysłany: 2008-01-03, 23:20   
0
UP DOWN

online napisał/a:
Czyli RBFM mĂłwisz, Âże masz tak:
- podkÂład (wiadomo odpowiednia szarosĂŚ widmowa)
- baza (el. orange)
-czysty klar

:?: JeÂśli tak, to dla mnie takie rozwiÂązanie byÂłoby gites :D :D :D

tak wlasnie mam

baqo napisał/a:
6FSE Z FORDA.

dokladnie

baqo napisał/a:
TY TO ZROBI£E¦ W DWÓWARSTWOWYM I W TYM KOLORZE ZALECANE MALOWANIE CA£O¦CIOWE,

3 warstwy, tyle ze za szara baze posluzyl szary podklad. elementy mi sie nie roznia oprocz blotnika o ktorym kiedys wspominalem (ponowne maloanie dorabianym lakierem, ktory nie wyszedl)

baqo 
Wysłany: 2008-01-03, 23:34   
0
UP DOWN

Cytat:
wspominalem (ponowne maloanie dorabianym lakierem, ktory nie wyszedl)
NIE PISAÂŁEÂŚ ÂŻE CI ZBRAKÂŁO I NIE DOCIÂĄDNOÂŁEÂŚ,A MOÂŻE I CI KIEPSKO DOROBILI,TYLKO KTO TAK DORABIA KOLOR,CHYBA JAKIÂŚ :shock: ?

rbfm 
Wysłany: 2008-01-04, 09:46   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
Cytat:
wspominalem (ponowne maloanie dorabianym lakierem, ktory nie wyszedl)
NIE PISAÂŁEÂŚ ÂŻE CI ZBRAKÂŁO I NIE DOCIÂĄDNOÂŁEÂŚ,A MOÂŻE I CI KIEPSKO DOROBILI,TYLKO KTO TAK DORABIA KOLOR,CHYBA JAKIÂŚ :shock: ?

blotnik byl 3 razy lakierowany. za 1 razem wyszedl idealnie, pozniej byl 2 razy uszkodzony. lakier dorabiany byl w malych ilosciach i to byl blad. i na sam koniec dodatkowo jeszcze braklo mi troche tej bazy ale ze mialem juz tego dosc wiec zostawilem jak jest. a wiesz jak jest gdy sie dorabia 0,2 w porownaniu do litra czy dwoch. zawsze wychodzi blad rzedu grama. zreszta taunus byl testem swego rodzaju. przetestowalem na nim cala game produktow novola, jak i lakierowanie niecalosciowe najtrudniejszym rodzajem lakieru. poczatkowo mial isc na niego kameleon ale dostawca przygral w ch* .

baqo 
Wysłany: 2008-01-04, 13:08   
0
UP DOWN

Cytat:
dorabia 0,2
ja zrobiĂŞ i setkĂŞ,i kolory wchodzÂą,ale tym siĂŞ nie stresyjĂŞ bo i tak wszystko cieniujĂŞ.

rbfm 
Wysłany: 2008-01-04, 14:10   
0
UP DOWN

Cytat:
ja zrobiĂŞ i setkĂŞ,i kolory wchodzÂą,ale tym siĂŞ nie stresyjĂŞ bo i tak wszystko cieniujĂŞ.

ty moze zrobisz, ale ten kto dorabial juz tam nie pracuje od jakiegos czasu wlasnie z tego powodu. zreszta ja tam juz nie kupuje bo ostatnio sprzedali mi lakiery z 2004 roku i z rozbrajajaca szczeroscia powiedzieli ze i tak im nic nie zrobie. tyle ze sie myla :)

mebArth 
Wysłany: 2008-01-04, 16:50   
0
UP DOWN

A ja sie spotkalem z opinia na mieszalniku Standoxa (ludzie X lat tam pracujÂą, jedna ekipa) ze nie biora odpowiedzialnosci za setke dwie czy 1.5 setki, ze wejdzie kolor. KrĂŞca strasznie nosem jak lece po setke czegokolwiek. KOlega @baqo ma racje...cieniowac trzeba zawsze, zreszta kiedys przegladalem specyfikacje Standoxa i tam jest napisane jak BYK, Âże metallic czy perÂła MUSI byĂŚ cieniowana. Zadna probka,fiszka,nastrysk prĂłbny nie odda rzeczywistosci na elemencie. Taka jest moja opinia...a jak ktoÂś mi powie, Âże JEMU KOLORY WCHODZÂĄ 100/100 pereÂłki na ostro to nie uwierzĂŞ.

baqo 
Wysłany: 2008-01-04, 17:21   
0
UP DOWN

mebArth, bo oni chcÂą jak najwiĂŞcej sprzedaĂŚ,i na tym zarabiajÂą,pewnie Âże minimum to 0,25 do dorabiania.ja sam sobie dorabiam,i na 100 gramach kolory mi wchodzÂą,nie mĂłwiĂŞ Âże 100% ale 95 do wzornikĂłw :smile:

Amiggo 
Wysłany: 2008-01-04, 18:21   
0
UP DOWN

U mnie na mieszalniku jest wszystko uzaleÂżnione od minimalnej iloÂści jednego pigmentu a jest to 3 gramy i tak czasem wychodzi Âże i 50 gram mogĂŞ zrobiĂŚ a czasem minimum to 300 gram.

rbfm 
Wysłany: 2008-01-04, 18:52   
0
UP DOWN

przeciez to jest logiczne ze z mniejszej ilosci lakieru gorzej wchodzi. wez pod uage ze przykladowo receptura zawiera np 5gr jakiegos pigmentu na 1 litr lakieru. to jak odmierzyc proporcjonalnie dla 0,1 litra? a co z dokladnym wymieszaniem tego co na sciankach? fizycznie niemozliwe. wystarczy dmuchnac w strone wagi i juz waha sie w granicach 1-2 gramy.

ZENEK
Wysłany: 2008-01-05, 12:58   
0
UP DOWN

Siemka mam pytanie do baqo powiedzia³eœ ¿e 100 gram wychodzi tobie na 95% a jak z kolorem bia³ym na Forda, VW, Fiata Mercedesa i na VW LY7Z te¿ tobie wychodza ,bo cos mi sie wydaje ze nie masz racji, bylem w mieszalni Du Ponta i zapytalem jak im wychodzi i potwierdzili ze nie wychodzi i jak niektórzy forumowicze ze nie bior¹ odpowiedzialnoœci nawet przy cieniowaniu.Amiggo i rbfm maj¹ racjê ¿e kolory maja zbyt ma³a iloœÌ pigmentów na 0,1l i tu kolor zawsze bêdzie inny nawet przy przebarwianiu lub odejmowaniu pigmentów i wtedy dobry lakiernik i kolorysta zawsze zobaczy miejsce cieniowania bo wiedza jak ustawiÌ sie do auta i w jakim œwietle ogl¹dac.Baqo jak d³ugo pracujesz na wodzie du ponta i ile pomalowa³es aut ¿e tak zachwalasz ,bo znam warsztat który juz rok pracuje na wodzie du ponta i ma duzy przerób a tez ma wpadki kolorystyczne mimo doœwiadczonego mieszacza pracujacego od samego pocz¹tku na du poncie a to juz 8 lat wiec uwa¿am ¿e ma facet jakaœ wiedzê na temat systemu rozpuszczalnikowe i wodnego

baqo 
Wysłany: 2008-01-05, 13:54   
0
UP DOWN

ZENEK, po pierwsze wydaj 50 zÂł za 250 gram a 20 za 100,dalej trafiajÂą siĂŞ receptury bez natryskĂłw-wydasz piĂŞĂŚ dych na 250 czy zrobisz setkĂŞ aby zobaczyĂŚ co wyjdzie, z tymi biaÂłymi teÂż nie ma problemu bo moÂżna wycieniowaĂŚ,zresztÂą biaÂłego to idzie najmniej,mam maÂło biaÂłych aut,dalej cromax to tylko bazy,wiĂŞc jak mam bazĂŞ to cieniujĂŞ,
Cytat:
lakiernik i kolorysta zawsze zobaczy miejsce cieniowania bo wiedza jak ustawiĂŚ sie do auta i w jakim Âświetle oglÂądac.
to zaleÂży od sztuki cieniowania,jak je wykonasz!jak robisz tak Âże widaĂŚ to jes Âżle zrobione,
Cytat:
jak dÂługo pracujesz na wodzie du ponta i ile pomalowaÂłes aut Âże tak zachwalasz
cromaxa posiadam dwa miesiÂące,a aut nie liczĂŞ,jedynie co zauwaÂżam po tym czasie to mniej potyczek,wyczajam duponta,mam nowy ColorQick Pro,lepiej dobrane proporcje mieszania,itd.to podwĂłch miesiÂącach,a po roku :!: :grin:
Cytat:
duzy przerĂłb a tez ma wpadki kolorystyczne
ten nie ma problemĂłw co nic nie robi!ja u siebie staram siĂŞ aby byÂło ich jak najmniej :???: to kto ile lat robi przy lakierach to mnie nie interesuje,jeden jaÂży lepiej drugi goÂżej,a jak bardzo ciĂŞ to interesuje to przy autach robiĂŞ koÂło pietnastu lat,zaczynaÂłem od napraw blacharskich,kilka lat robiÂąc blacharki na ramie,tak Âże i wyciÂąganie blach teÂż mam opanowane, .
Cytat:
mimo doÂświadczonego mieszacza pracujacego od samego poczÂątku na du poncie a to juz 8 lat
ja sam dorabiam przesz³o dwa lata i jak dla siebie na tyle opanowa³em kalorystykê ¿e mi wystarcza! cieniujê i siê nie stresujê!!!tak ¿e czy to jest 100 gram czy litr ,ma nie byÌ widaÌ ró¿nicy w kolorze i klient ma byÌ zadowolony. :lol:

ZENEK
Wysłany: 2008-01-06, 17:14   
0
UP DOWN

baqo jak zrozumia³em z twego wczeœniejszego posta kolory w ma³ych iloœciach wychodz¹ na 95% do fiszek a teraz piszesz ze do cieniowania to w koùcu siê zdecyduj czy ma³e iloœci wychodz¹ czy nie i nie pisz o cieniowaniu bo ju¿ chcia³em wzi¹œÌ du ponta do sklepu ze taki dobry na ma³e iloœci a tu d...

baqo 
Wysłany: 2008-01-06, 17:46   
0
UP DOWN

no dobra,ale jak fiszka nie pasuje mi do auta,to korygujĂŞ ,powiem tak! jak bedzie ktoÂś miaÂł wÂłasny mieszalnik,to ciekawe czy zawsze bedzie robiÂł minimum 250 gram.
Cytat:
i nie pisz o cieniowaniu
no ale co w tym zÂłego?
Cytat:
bo ju¿ chcia³em wzi¹œÌ du ponta do sklepu ze taki dobry na ma³e iloœci a tu d...
to bêdziesz ¿a³owa³! :neutral: ¿e nie wzi¹³eœ. dodam ¿e i tak na œredni element potrzeba oko³o 130 gram bazy,do tego do³¹cz natrysk,trzeba zrobiÌ ze dwie setki.a jak ktoœ siê walnie o grama na takiej iloœci,to niech nie miesza.ja z kolorystyki du ponta jestem zadowolony.mam kolegê co robi na rmie.ten siê dopiero poci i maluje dwa elementy dwie godziny.w ostatnim miesi¹cu spali³a im komora 1000 l paliwa.wychodzi czas suszenia.no ale to ich sprawa,dosta³ sprê¿are œrubow¹ od csv to niech sie mêczy.ja przystajê przy du pont :!: pozdr

ZENEK
Wysłany: 2008-01-06, 18:26   
0
UP DOWN

baqo dalej siê motasz pytanie bylo konkretne ile aut brak odpowiedzi albo tak ma³o ¿e nie chcesz o tym pisaÌ piszesz o pasowalnosci 95% do fiszek a teraz piszesz o fiszkach nie pasujacych do auta pierw tak teraz inaczej nawet nie zauwa¿y³es ze pisze o sklepie a tu klient ma decyduj¹cy g³os chce 0,1 l na styk to tak musi byÌ to juz nie czasy kiedy klient prosi³ zrob Pan teraz to sprzedawca mowi kup Pan chyba widzisz ró¿nice mam pytanie ile p³aca ci za reklamê du ponta

rbfm 
Wysłany: 2008-01-06, 18:36   
0
UP DOWN

wg mnie dorabianie 0,1 jest totalnie bez sensu. po pierwsze kolor wychodzi do dupy, po drugie i tak taka ilosc nie starczy nawet na 1 element. a gdzie natraysk probny i cieniowanie?. jedyne co mi przychodzi do glowy to lakierowanie lusterka i tutaj mozna przebolec ze nie pasuje bo i tak nie widac. nie wpsomne juz nawet o trudnosci dokladnego wymieszania, kiedy to kilkanascie gram zostaje na sciankach.

baqo 
Wysłany: 2008-01-06, 20:03   
0
UP DOWN

Cytat:
klient ma decydujÂący gÂłos chce 0,1 l na styk to tak musi byĂŚ
to juÂż twĂłj problem!a ten klient to cioÂłek co cieniowaĂŚ nie potrafi.albo siĂŞ nie chce!
Cytat:
, po drugie i tak taka ilosc nie starczy nawet na 1 element. a gdzie natraysk probny i
o tym pisaÂłem wyÂżej! a pisaÂłeÂś Âże nie ma koniecznoÂści malowania caÂłego zdeÂżaka ,gdy jest optarty gdzieÂś z boku? gubisz do tablicy.tak siĂŞ robi.i co na maÂły naroÂżniczek bĂŞdziesz robiÂł 250 gram za 50 zÂł, caÂły zdeÂżak tym pomaluje. a i ile weÂżmiesz za zaprawkĂŞ? 300 zÂł. ja sobie zrobiĂŞ seteczkĂŞ,a ty musisz kupiĂŚ 250,bo handlowcÂą nie opÂłaci siĂŞ mniej dorabiaĂŚ.wstaw sobie rbfm chociaÂż novola mieszalnik i potem pogadamy co jest do d..y?
Cytat:
baqo dalej siĂŞ motasz pytanie bylo konkretne ile aut brak odpowiedzi
jak ci powiem Âże wyrabiam 3500 tysia miesiĂŞcznie na materiaÂłach to ci starczy.robimy we trzech,jak robiÂłeÂś kiedyÂś na warsztacie,bo widzĂŞ Âże jesteÂś teÂż HANDLOWCEM to siĂŞ domyÂśl.
Cytat:
95% do fiszek a teraz piszesz o fiszkach nie pasujacych do auta pierw tak teraz inaczej
ty bez jaj ! wszystkie kolory duponta majÂą wchodziĂŚ na kanta! tÂłumaczĂŞ ci Âże takie coÂś siĂŞ skoĂączyÂło nie pocieniujesz to siĂŞ stresujesz,i nie pisz mi Âże wszystkim wodnÂą bazĂŞ robisz na kanta :lol:

rbfm 
Wysłany: 2008-01-06, 20:06   
0
UP DOWN

[ Dodano: 2008-01-06, 20:07 ]
baqo napisał/a:
o tym pisaÂłem wyÂżej! a pisaÂłeÂś Âże nie ma koniecznoÂści malowania caÂłego zdeÂżaka ,gdy jest optarty gdzieÂś z boku? gubisz do tablicy.tak siĂŞ robi.i co na maÂły naroÂżniczek bĂŞdziesz robiÂł 250 gram za 50 zÂł, caÂły zdeÂżak tym pomaluje. a i ile weÂżmiesz za zaprawkĂŞ? 300 zÂł. ja sobie zrobiĂŞ seteczkĂŞ,a ty musisz kupiĂŚ 250,bo handlowcÂą nie opÂłaci siĂŞ mniej dorabiaĂŚ.wstaw sobie rbfm chociaÂż novola mieszalnik i potem pogadamy co jest do d..y?

ty sie dobrze czujesz? chyba pomyliles osoby bo ja zadnych zaprawek nie robie tylko jade w calosci element i 100ml nie starczy. dla mnie zaprawki to fuszera po calosci.

baqo 
Wysłany: 2008-01-06, 20:26   
0
UP DOWN

Cytat:
zaprawki to fuszera
bo trzeba umieÌ j¹ zrobiÌ! co rozpu do zaprawek nie masz! fuszera :lol: :lol: :lol: ty jak robiÌ auta bez takiej naprawy! przyjedzie goœciy z przytartym zderzaczkiem i co œci¹gasz go do ca³oœciowego malowania,jak wystarczy wycieniowaÌ ro¿ek i klar rozpem przetrysn¹Ì.

rbfm 
Wysłany: 2008-01-06, 20:29   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
bo trzeba umieÌ j¹ zrobiÌ! co rozpu do zaprawek nie masz! fuszera :lol: :lol: :lol: ty jak robiÌ auta bez takiej naprawy! przyjedzie goœciy z przytartym zderzaczkiem i co œci¹gasz go do ca³oœciowego malowania,jak wystarczy wycieniowaÌ ro¿ek i klar rozpem przetrysn¹Ì.

wszystko zalezy od skali uszkodzen. zreszta nie to jest tematem tego watku wiec pisz na temat.

ZENEK
Wysłany: 2008-01-06, 20:36   
0
UP DOWN

rbfm przepraszam ze ci sie oberwaÂło od baqo temat mieszania 0,1 lporuszyÂłem ja ZENEK ale niestety coÂś nie tak z jego odpowiedziami. baqo jeÂżeli ty klienta traktujesz jak cioÂłka to ja im wspĂłlczuje naucz sie czytac ja prowadze sklep!!!!!! a nie jestem typowym lakiernikiem a obrĂłt 3500 zÂł przy lakierach wodnych to bardzo maÂło bo w tym masz kolory i dodatki a z tego co wiem to du pont do tanich nie naleÂży wnioskuje ze masz maÂły warsztat i tego zdania nie zmienie u mnie jeden klient potrafil zostawic 2000 tylko za lakiery rozpuszczalnikowe bez dodatkĂłw a ma jednego lakiernika i blacharza a lakieruje bez kabiny wiec porĂłwnaj

baqo 
Wysłany: 2008-01-06, 20:38   
0
UP DOWN

Cytat:
wszystko zalezy od skali uszkodzen.
co czy malujesz caÂły element czy caÂłe auto :lol: .bo zaprawek nie robisz.
Cytat:
zreszta nie to jest tematem tego watku wiec pisz na temat.
a kto zacz¹³ pisaÌ o setkach?to jest forum a tematy siê rozci¹gaj¹,poza tym wszystko o lakiernictwie,

rbfm 
Wysłany: 2008-01-06, 20:41   
0
UP DOWN

Cytat:
co czy malujesz caÂły element czy caÂłe auto :lol: .bo zaprawek nie robisz.

mam troche inny profil dzialalnosci niz ty.

baqo 
Wysłany: 2008-01-06, 21:30   
0
UP DOWN

Cytat:
temat mieszania 0,1 lporuszyÂłem ja ZENEK
jak dobrze czytam to rbfm pisaÂł o maÂłej iloÂści na taunusa.
Cytat:
rbfm przepraszam ze ci sie oberwaÂło od baqo
ja tu nikomu nie dowalam,a czy rbfm oberwaÂł to niech sam siĂŞ wypowie,myÂślĂŞ Âże jaet ok.
Cytat:
rbfm przepraszam
ale liÂżesz u rbfm-a :lol:
Cytat:
zostawic 2000 tylko za lakiery rozpuszczalnikowe bez dodatkĂłw a ma jednego lakiernika i blacharza a lakieruje bez kabiny wiec porĂłwnaj
jak jeden lakiernik tyle wyrabia? :roll: a dalej to wspó³czuje mu. tyle malowaù robiÌ w gara¿u.ale tak to jest jak siê wyko¿ystuje czyjeœ zdrowie.szew sam kasê zbiera,bo taki ma wysoki przerób,a ludzi¹ ka¿e pracowaÌ w takich warunkach.

[ Dodano: 2008-01-06, 21:41 ]
Cytat:
to du pont do tanich nie naleÂży
ty myÂślisz Âże kupujĂŞ po tyle ile ty masz w sklepie.myÂślisz Âże ja nie wiem ile co kosztuje.wcale tak zle nie wychodzi!
Cytat:
baqo jeÂżeli ty klienta traktujesz jak cioÂłka
ty jakby przyszed³ goœÌ i powiedzia³ ¿e chce setkê bazy na kanta to bym go wyœmia³,pisa³em ci jak siê robi.zreszt¹ nie sprzedajê jakimœ laik¹,farby mam dla siebie,jedynie jak ktoœ znajomy z warsztatu przyjedzie i mu pasuje to robiê. a poza tym setke komuœ robiÌ to mi szkoda czasu,ale jak mam sobie robiÌ 100 czy 250 to jest ró¿nica. a i jeszcze jedno,co ¿eœ siê tak bojowo na mnie nastawi³ :twisted: no i jakie farby sprzedajesz?

ZENEK
Wysłany: 2008-01-06, 22:13   
0
UP DOWN

baqo u nikogo nie musze lizac tylko posiadam trochĂŞ kultury osobistej czego tobie brakuje potrafisz tylko krytykowaĂŚ innych Âże garaz Âże Âźle robia lub na badziewiastych materiaÂłach to pokaÂż naprawde jaki masz warsztat i mieszalnie kabina to nie wszystko a pisanie o materiaÂłach to mozna ÂściÂągnÂąc z internetu lub z instrukcji w sklepie gdzie pewnie kupujesz jak chcesz wiedziec posiadam w sklepie kilka mieszalni z niektĂłrych rezygnuje moÂże pierw te tansze to IWATA potem MAX MAYER STANDOX i du pont z ktorego rezygnuje z powodu zlego klaru na ktĂłrym popÂłynalem do dzis nikt mi nie wyjasnil gdzie tkwiÂł bÂład a braÂłem z Warszawy musze podjÂąc decyzje na czym bede dalej pracowaÂł i wiem jakie mozesz miec ceny nawet gdzies na pĂłlocy Polski a wiem ze stam jestes bo ogÂłaszaÂłes sie bodajze jako sklep lub hurtownia teraz nie chce mi siĂŞ tego sprawdzac ale tam to polecaÂłes chyba inna firme cos PaÂłynak czy cos podobnego

DrCruel
Wysłany: 2008-01-07, 09:43   
0
UP DOWN

JeÂżeli mogĂŞ siĂŞ wtrÂąciĂŚ :wink:
Zenek lepiej zastanĂłw siĂŞ nad swoim podejÂściem do mieszania setek "do kantu" na kaÂżde rzÂądanie klienta. Przy wodzie to jest zabĂłjstwo, zarobisz siĂŞ na ÂśmierĂŚ a i tak nie wygrzebiesz siĂŞ z poprawek i nie waÂżne na jakim systemie bĂŞdziesz robiÂł ale oczywiÂście sÂą systemy bardziej przyjazne a inne mniej. Jak dla mnie to z tych czterech mieszalnikĂłw ktĂłre posiadasz to ja bym wymieniaÂł na wodĂŞ w kolejnoÂści: du ponta, standoxa, max meyer (tej wody nie znam, wiĂŞc tylko dlatego na 3 pozycji) a ivat jak na razie wodÂą siĂŞ nie pochwaliÂł.

baqo 
Wysłany: 2008-01-07, 12:36   
0
UP DOWN

OK ZENIU! masz racjĂŞ ,poniosÂło mnie,wymknĂŞÂło siĂŞ spod kontroli. PRZEPRASZAM :!: mam dla ciebie foto ale na temacie DU PONT,wczeÂśniejsza strona,opiszesz coÂś wiĂŞcej o tym klarze ,sÂłyszaÂłem coÂś o tym,jestem ciekaw co ty powiesz, z gĂłry dziĂŞki :!: :wink: :wink: :wink:

[ Dodano: 2008-01-28, 19:19 ]
rbfm napisał/a:
online napisał/a:
tu pytanie do RBFM!

na taunusie mam lakier electric orange (L6SE chyba). to jest system 3 warstwowy. podstawa to szary podklad (u mnie akurat jest uzyty podklad akrylowy ms z linni novola ktory mial akurat wymagana szarosc widmowa).

xyralik to po prostu jeden ze skladnikow lakieru i to wszystko.
idziesz do mieszalni i mowisz ze chcesz electric orange z nowego focusa i po sprawie. ja tak zrobilem poniewaz nie znalem kodu lakieru.

za 2 litry tego lakieru zaplacilem 500 zl. pol litra xyraliku kosztuje jakies 250 zl (do 2 litrow weszlo 0,4, zostalo mi 100ml ktore wlalem do czarnej perly ktora jest na dachu).

[ Dodano: 2008-01-03, 21:43 ]
dodam jeszcze ze zabawy w jakies barwienie bezbarwnego to nieporozumienie dla mnie.
sam nieuku pisaÂłeÂś przez K.ale daÂłeÂś dupy :mrgreen:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu