Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
cube 
Wys³any: 2010-08-23, 14:11   jak wyciszyæ kompresor?
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
witam,
posiadam taki kompresorek 50l do moich potrzeb w zupe³no¶ci wystarcza, ale malujê w gara¿u i poziom wytwarzanego ha³asu jest nieco uci±¿liwy. :sciana:
czy istniej± jakie¶ metody wyciszenia tego ustrojstwa?

przychodzi mi do g³owy zabudowanie jak±¶ skrzyni± z wyt³umieniem i dolotem powietrza?

ma kto¶ jakie¶ pomys³y w tej kwestii?
nie znalaz³em podobnego w±tku :nie:

kompresor.jpg
Plik ¶ci±gniêto 175 raz(y) 27.45 KB

Nurglepl 
Wys³any: 2010-08-23, 16:20   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: Gryfino
Wystaw kompresor na zewn±trz :)

cube 
Wys³any: 2010-08-24, 08:26   
0
UP DOWN

no boki zrywaæ...
a jakie¶ bardziej inteligentne pomys³y?

Mlody24
Wys³any: 2010-08-24, 08:55   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Obuduj blach± i styropianem od ¶rodka albo we³n± mineraln±, panel steruj±cy umie¶æ sobie na zewn±trz. Tylko nie zapomni o otworwch wentylacyjnych :D
A bêdziesz mia³ go na sta³e zainstalowanego ?

Te¿ przerabia³em taki problem tylko ¿e moje to trochê wiêksze bydle bo sam zbiornik 360l. umie¶ci³em go w rogu warsztatu i zrobi³em takie ma³e pomieszczenie 1mx1,2mx2m ¶cianka z p³yty gip-kart a od ¶rodka da³em styropian twardy, jeszcze go trochê s³ychaæ ale to nic z tym co by³o wcze¶niej

taMOKO 
Wys³any: 2010-08-24, 08:55   
0
UP DOWN

Sk±d: z nienacka
Cze¶æ. Czy ten kompresor ma byæ mobilny, czy korzystasz z niego w jednym miejscu (np. w piwnicy)? Ja wczoraj odpali³em swój (50l, 80dB, najprostszy model BASS POLSKA) i z piwnicy s³ychaæ go by³o przez 3 zamkniête pomieszczenia na parterze po przeciwnej stronie budynku!
Celem zabudowania (nale¿y pamiêtaæ o mo¿liwo¶ci zasysania ¶wie¿ego, ch³odnego powietrza przez kompresor) wyci±³em szufladê i prowadnice spod biurka (tam gdzie zwykle wchodz± nogi), owin±³em kompresor we³n± mineraln±, wsun±³em pod biurko, gdzie siê tylko da³o upcha³em tej we³ny, a z przodu biurka przykrêci³em deskê (w planie zawiasy do ³atwiejszego wgl±du w poziom oleju, ustawienia reduktora i opró¿nianie zbiornika). Skoñczy³em to robiæ ok. 21, wiêc wola³em nie testowaæ w razie niepowodzenia operacji. Dzisiaj skoczê zobaczyæ, to mo¿e porobiê jakie¶ fotki i podzielê siê spostrze¿eniami.

Pozdrawiam i powodzenia!

cube 
Wys³any: 2010-08-24, 19:06   
0
UP DOWN

u¿ywam raczej w jednym miejscu, tylko w tym pomy¶le zabudowy jedna rzecz mnie niepokoi - je¶li go owinê we³n± czy te¿ odizoluje styropianem to przecie¿ w ogóle nie bêdzie mia³ ch³odzenia - bo chyba ch³odzi go tylko wiaterek, nie?

taMOKO 
Wys³any: 2010-08-24, 21:02   
0
UP DOWN

Sk±d: z nienacka
Przez zapewnienie mo¿liwo¶ci zasysania ¶wie¿ego powietrza mia³em na my¶li niekompletn± zabudowê, przecie¿ to logiczne, ¿e nie bêdziesz owija³ dolotu i wylotu wentylatora cylindra :) W³a¶nie ch³odzenie powietrzem jest najwiêkszym problemem przy wyg³uszaniu tego typu kompresora. Chc±c nie ch±c musisz zostawiæ odpowiedniej wielko¶ci otwory w obudowie, zapewniaj±c przewiew.
Wyg³uszaj±c mój kompresor we³nê u³o¿y³em w ten sposób, ¿e owija go w poprzek (przerzucona jak siod³o przez konia). Z przodu i z ty³u zbiornika wcisn±³em trochê, ¿eby siê nie przemieszcza³ od wibracji, od góry trochê uda³o siê wepchaæ, ¿eby blat siê nie klekota³.
Wibracje generowane podczas pracy kompresora by³y do¶æ wysokie i przenosi³y siê na pod³ogê, postanowi³em wiêc, ¿e odkrêcê plastikowe kó³ka, a ca³o¶æ osadzê na oponie motocyklowej (DUNLOP D209F Sportmax - polecam! :spoko: ). Efekt wszystkich zabiegów by³ do¶æ zaskakuj±cy. W pomieszczeniu da³o siê normalnie rozmawiaæ, a d¼wiêk generowany przez kompresor z odleg³o¶ci metra mo¿na porównaæ do g³o¶no pracuj±cej lodówki.

Mlody24
Wys³any: 2010-08-25, 08:12   
0
UP DOWN

Nie owijaj ca³ego kompresora tylko ¶cianki obudowy. Zrób stelarz z drewna albo profili metalowych obij to blach± albo nawet p³yta MDF a od ¶rodka na te ¶cianki styropian albo twarda we³na. umie¶æ go gdzies przy ¶cianie zewnêtrznej i zrób dwa otwory takie 15x15cm jeden u do³u i drugi u góry. Ja mam tak zrobione i jest elegancko a kompresor jest wielewiêkszy dodatkowo w górnym otworze umie¶ci³em ma³y wentylatorek który wyci±ga ciep³e powietrze na zewn±trz a tym samym zasysa nowe ¶wierze do ¶rodka

cube 
Wys³any: 2010-08-25, 23:00   
0
UP DOWN

ok dziêki
tak to w³a¶nie mniej wiêcej planowa³em
teraz mam konkretny zamys³
dziêx za konkret
pzdr

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu