Autor |
Wiadomość |
 |
Drakiva
|
Wysłany: 2010-09-04, 21:21 Kropelki wody na klarze
|
0
|
|
|
|
Witam, sprawa wygl¹da nastêpuj¹co. Maluje ju¿ ponad 4 lata. Pistolety jakich u¿ywam to Ivata Air Gunsa, podróba SATA i fobo. Wszytko by³o wrêcz idealnie, do dziœ, gdy wsta³em rano i zacz¹³em szlifowaÌ plastiki id motocykla. Zmatowa³em podk³ad, starannie odt³uœci³em, i zacz¹³em malowaÌ. Po³o¿y³em pierwsz¹ warstwê bazy ( maluje wodnymi farbami) póŸniej drug¹ i po zmatowieniu siê baz k³ad³em clar czyli lakier bezbarwny. I tu zacz¹³ siê problem wydaje mi siê ze z kompresora leci mi woda. Jak pomalowa³em ten plastik to zrobi³o sie full takich kropek, w¿erów???? Dodam ze nigdy nie mia³em z tym problemów, teraz zakupi³em nowy odstojnik na wodê z reduktorem i nadal kicha. Jak mam pomalowane bezbarwnym i dmucham pistoletem (powietrzem) to robi sie ich coraz wiêcej. czy jest ktoœ w stanie mi coœ doradziÌ????????? |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-09-04, 22:14
|
0
|
|
|

|
Odstojnik (odwadniacz) jaki masz i gdzie jest zainstalowany? Pozdrawiam!
JeÂśli malujesz wodnymi bazami to na nich teÂż masz problemy czy tylko ten bezbarwny? JeÂśli pistolet pluje wodÂą to masz "podmywanÂą" baze ,a jeÂśli normalnie kÂładziesz jÂą bez "problemĂłw" to przyczyny szukaj w bezbarwnym Ostatnio kupiÂłem rozcieĂączalnik (rozlewany z 5 lit. baĂąki podobno Spektral Novola) do podkÂładu i miaÂłem to samo tylko na podkÂładzie (peÂłno oczek) po zmianie rozcieĂączalnika "kÂłopoty" zniknĂŞÂły a ten rozlany" poszedÂł do mycia pistoletĂłw TakÂże sam caÂły czas to wszystkim powtarzam - tylko w orginalnych pudÂłach materiaÂły ,i zero zakupĂłw z "rozlewki" poniewaÂż nigdy nie wiadomo co tam jest nalane przez sprzedajÂącego. Pozdrawiam! |
|
|
|
|
 |
Drakiva
|
Wysłany: 2010-09-04, 22:24
|
0
|
|
|
|
Odstojnik ostatnio kupiÂłem na allegro taki wiĂŞkszy, nie Âżaden firmowy, pojedyĂączy, nie tak jak nie ktĂłre maja dwie butelki to ja mam tylko jednÂą. Zamontowane mam tak ze od kompresora idzie 2m wĂŞÂża, dochodzi do odstojnika od ktĂłrego dalej mam 5m weza pod pistolet. KupiÂłem tez taki maÂły odwadniacz pod pistolet ale to nic nie daÂło. |
|
|
|
 |
Drakiva
|
Wysłany: 2010-09-04, 22:36
|
0
|
|
|
|
Tzn jak wiesz jak maluje siĂŞ woda to pistolet myjesz pod kranem, i jak kÂładĂŞ baze wodnÂą to takie kropki niczemu nie robiÂą. bo woda odparowuje Ale jak kÂładĂŞ podkÂład to tez jest dupa, A sprawdzaÂłem nawet bez rozcieĂączalnika klar i tez kropki wychodzÂą, zresztÂą na podkÂładzie teÂż. Wszytko mam orginalne nie rozlewane. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-09-05, 13:28
|
0
|
|
|

|
Ustal czy to woda z kompresora czy ... z innego ÂźrĂłdÂła ... no i czy to na pewno woda ?
Je¿eli z kompresora to do szybkoz³¹czki w³ó¿ pistolet do podmuchiwania, lub króciec z pod pistoletu, przy³ó¿ blisko suchego czystego elementu, lub kartonu przyklejonego do œciany i zobacz czy leci z tego kondensat. Jak to faktycznie z wê¿a to musisz wykonaÌ obejœcie na instalacji przed odstojnikiem. SprawdŸ i napisz co ustali³eœ ... odpiszê ci jak zrobiÌ obejœcie. |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
Drakiva
|
Wysłany: 2010-09-05, 14:01
|
0
|
|
|
|
Woda jak dla mnie to jest na 100%. W wĂŞÂżu nawet jak patrzyÂłem do Âśrodka sÂą kropelki wody. Jak pryskam na sucha kartkĂŞ to widaĂŚ wodĂŞ. JesteÂś w stanie mi pomĂłc, coÂś doradziĂŚ??? Albo jakiÂś niedrogi odstojnik poleciĂŚ z allegro. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-09-05, 19:20
|
0
|
|
|

|
Odstojnik i proste filtry dziaÂłajÂą w ten sposĂłb, Âże gromadzÂą w zbiorniku kondensat. Gdy spada ciÂśnienie w instalacji to wtedy na dole sprĂŞÂżynka otwiera zawĂłr i kondensat siĂŞ wylewa ( skapuje ) Zasadniczo jedyny skuteczny filtr to filtr z prasowanego brÂązu bo ten jest jednokierunkowy ... ale i tu moÂżna wnĂŞtrze wypeÂłniĂŚ kondensatem i woda bĂŞdzie w instalacji.
NajtaĂąszy i najprostszy sposĂłb to tzw. "ÂŁabĂŞdzia szyjka" i "Âślepa nitka".
Po pierwsze - zak³adam ¿e magistrala idzie na wysokoœci ok 180 cm - trzeba przy ujêciu do filtra skierowaÌ ujêcie do góry, a potem z powrotem w dó³ i tu zainstalowaÌ filtry oraz przewód do pistoletu. Na górze magistrala musi iœÌ dalej kawa³ek prosto a potem pod katem 90 st w dó³. Na dole na koùcu - zawór spustowy. W tym uk³adzie kondensat bêdzie pchany prosto. a¿ do œlepej nitki, a powietrze podbierane z góry tym ujêciem pozbawione zostanie 80 % wody. Resztê przy krótkiej pracy przej¹Ì powinien zbiornik filtra. Jak nie to zmieù na wiêkszy. Zawór na œlepej nitce nale¿y otworzyÌ na koniec pracy tak z raz dziennie
To te tanie rozwiÂązania bo droÂższe to system uzdatniania powietrza z osuszaczem i schÂładzaczem powietrza. Taki ukÂład gwarantuje 99,99 % skutecznoÂści.
G³ównym winowajc¹ powstawania wody i zbierania siê kondensatu jest wilgoÌ z powietrza i d³ugoœÌ instalacji. Na ka¿dych 10 metrach standardowej instalacji potrafi siê wytr¹ci kondensat. Jak pada deszcz lub jest rosa to sam rozumiesz co siê dzieje gdy pracuje sprê¿arka z dostêpem do mas powietrza z zewn¹trz np. przy otwartych drzwiach czy wrotach gara¿owych.
Obejrzyj miejsce gdzie stoi sprĂŞÂżarka i ustaw jÂą bliÂżej grzejnika, lub dalej od drzwi, czy zewnĂŞtrznego nawiewu ... czasami pomaga teÂż prosty samochody filtr powietrza przed wlotem zasysu ... ale tu ostroÂżnie ÂżebyÂś go za bardzo nie stÂłumiÂł... i oczywiÂście co jakiÂś czas trzeba spuÂściĂŚ nagromadzony w zbiorniku kondensat.
To oczywiÂście takie proste amatorskie rozwiÂązania ... ale rozumiem, Âże o takie wÂłaÂśnie pytaÂłeÂś ... proste i tanie ... najwaÂżniejsze jest obejÂście ujĂŞcia "ÂłabĂŞdziÂą szyjkÂą" |
 |
|
|
|
 |
Drakiva
|
Wysłany: 2010-09-05, 19:41
|
0
|
|
|
|
Wielkie dziĂŞki. Na pewno coÂś pokombinuje. A mam jeszcze takie pytanko. JakaÂś firma dobrych odstojnikĂłw, bo ja mam tylko taki pojedynczy z tego co rozumiem odwadniacz a to drugie to odolejacz, czy warto zainwestowaĂŚ w odolejacz??? JakiÂś np z allegro jesteÂś w stanie wskazaĂŚ co bĂŞdzie dobry, bo nie maluje w komorze tylko garaÂżowo :P |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-09-06, 19:55
|
0
|
|
|

|
Najpierw zrĂłb obejÂście w instalacji. Potem zobaczysz jaki jest nadal "duÂży" ten problem z wodÂą ... od tego zaleÂży jaki filtr bĂŞdzie najskuteczniejszy. ÂŻaden z nich nie wyeliminuje kondensatu z powietrza ... moÂże go tylko chwilowo powstrzymaĂŚ. Jak kondensatu jest duÂżo to najpierw trzeba siĂŞ go pozbyĂŚ ... potem dopiero dobiera siĂŞ filtr. |
 |
|
|
|
 |
Drakiva
|
Wysłany: 2010-09-06, 22:13
|
0
|
|
|
|
Wiec zrobiÂłem tak jak kazaÂłeÂś, dodatkowo oczyÂściÂłem kompresor rozkrĂŞciÂłem zaworek spuszczajÂący, spuÂściÂłem wodĂŞ i pozostawiÂłem na pewien czas do odparowania resztek. I tak mi woda pryska, fakt Âże mniej ale jednak robiÂą siĂŞ te wÂżery a sami wiecie ze 1 czy 2 moÂżna spolerowaĂŚ (ale i tak tragedia Âżeby nie przeszlifowaĂŚ do bazy) ale nie 20 czy 30, to jest juÂż chore. ZaobserwowaÂłem ze w odwadniaczu podczas gdy nacisnĂŞ w pistolecie spust by dmuchaĂŚ powietrzem robi siĂŞ taka jakby mgieÂłka, najprawdopodobniej z wody, ale nic siĂŞ tam w odwadniaczu nie osadza, dlaczego?????? Od czasu do czasu tylko jakaÂś maÂła kropelka. SÂłaby odstojnik?? BÂłagam doradÂźcie coÂś, mam motocykl do skoĂączenia. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-09-07, 12:14
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-09-07, 20:19
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER...najlepiej jakbys wrzucil jakis szkic pogladowy. |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2010-09-07, 21:22
|
0
|
|
|
|
Ja teÂż bym byÂł za tym aby Projekter wstawiÂł jakiÂś zdjĂŞcie jak to ma wyglÂądaĂŚ
pozd. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-09-07, 21:23
|
0
|
|
|

|
Wys³a³em @Drakiva link do miejsca którego nazwy nie wolno wymawiaÌ ... bo nie wiem jak przenieœÌ ten schemat |
 |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-09-07, 21:34
|
0
|
|
|

|
to moÂże z tego bĂŞdzie widaĂŚ o co chodzi ....
INSTALACJA.tif
|
Pobierz Plik ściągnięto 1106 raz(y) 918.56 KB |
|
 |
|
|
|
 |
Drakiva
|
Wysłany: 2010-09-08, 23:54
|
0
|
|
|
|
Ok wielkie dziĂŞki bardzo mi pomogÂłeÂś, jestem Twoim dÂłuÂżnikiem THX |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2010-09-09, 22:39
|
0
|
|
|
|
Ja z tego rysunku za duÂżo nie kojarzĂŞ?
moÂże jakiÂś lepszy rysunek PROJEKTER wstawisz do gazety ? |
|
|
|
 |
maciek
|
Wysłany: 2010-09-10, 01:46
|
0
|
|
|
|
"Ja z tego rysunku za duÂżo nie kojarzĂŞ? "
To mo¿e z tego schematu za³apiesz, mniej wiêcej tak powinna byÌ zrobiona instalacja, od biedy mo¿na zainstalowaÌ rurki pó³ cala.
Instalacja pow.'.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 1695 raz(y) 62.32 KB |
|
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2010-09-11, 22:01
|
0
|
|
|
|
dziĂŞki |
|
|
|
 |
maciek
|
Wysłany: 2010-09-12, 02:56
|
0
|
|
|
|
Fajnie Âże kolega zrozumiaÂł o co chodzi, ale to jest najprostsza instalacja, tak jak wczeÂśniej napisaÂł PROJEKTER Âżeby caÂłkowicie wyeliminowaĂŚ wodĂŞ trzeba zastosowaĂŚ osuszacz. Osuszacz ziĂŞbniczy jest bardzo dobry ale niestety sporo kosztuje, zamiast takiego osuszacza moÂżna zainstalowaĂŚ prosty osuszacz z wkÂładem pochÂłaniajÂącym wilgoĂŚ (np. devilbiss).
Instalacja pow.''''.JPG U mnie jest taka instalacja, do reduktora mam podpiĂŞte 10m wĂŞÂża o Âśrednicy 13mm i na koĂącu pistolet, Âżadnych odwadniaczy pod pistoletem. |
 |
Plik ściągnięto 701 raz(y) 65.22 KB |
DEV130500.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 610 raz(y) 48.46 KB |
DEV130500[02].jpg
|
 |
Plik ściągnięto 338 raz(y) 51.34 KB |
DEV130500[03].jpg
|
 |
Plik ściągnięto 656 raz(y) 101.58 KB |
|
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2010-09-12, 11:56
|
0
|
|
|
|
a jaka jest orientacyjna cena ? |
|
|
|
 |
maciek
|
Wysłany: 2010-09-12, 12:31
|
0
|
|
|
|
http://shop.ebay.com/i.ht...6.c0.m270.l1313
http://shop.ebay.com/i.ht...6.c0.m270.l1313
To s¹ adresy stron z ró¿nymi filtrami, najprostszy jest ten ¿ó³ty przewód osuszaj¹cy który wpina siê w instalacjê, a koszt osuszacza z wymiennym wk³adem to jest ok. 1000 z³ (razem z wysy³k¹), mo¿e nie jest ca³kiem tani ale w porównaniu do osuszacza ziêbniczego to i tak ze trzy razy taniej, chyba ¿e w³asnorêcznie taki osuszacz zrobisz to wtedy wychodzi w takiej cenie jak filtry na allegro. |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-09-12, 12:49
|
0
|
|
|

|
maciek, Czy osuszacz nie powinien byĂŚ za filtrami? |
|
|
|
 |
maciek
|
Wysłany: 2010-09-12, 13:18
|
0
|
|
|
|
Mo¿e masz racjê ¿e powinien byÌ za filtrami, tyle ¿e to s¹ fabryczne osuszacze i tam jest chyba inna konstrukcja, ja da³em taki schemat bo osuszacz robi³em w³asnorêcznie, poni¿ej dajê rysunek jak mo¿na go zrobiÌ wykorzystuj¹c elementy np. instalacji wodnej. Jako absorbent wykorzysta³em ¿el krzemionkowy który mo¿na kupiÌ dos³ownie wszêdzie (allegro, sklepy zoologiczne gdzie jest sprzedawany jako "¿wirek silikonowy" dla kota), ale nie nale¿y siê sugerowaÌ nazw¹ "silikonowy" bo to nie jest ¿aden silikon tylko zwyk³y ¿el krzemionkowy. Zreszt¹ proponujê na próbê wsypaÌ tego ¿elu krzemionkowego do kawa³ka grubej rury albo wê¿a, w³o¿yÌ z obu stron g¹bkê (¿eby siê nie wysypywa³) i wpi¹Ì w instalacjê. Mamy w prosty sposób zrobiony przewód osuszaj¹cy, do niego podpinamy filtry, wstêpny np. 32 mikrony, nastêpny 10 lub 5 mikronów (mo¿na jeszcze podpi¹Ì filtr 0,01 mikrona), reduktor, w¹¿ i pistolet. Umnie taka instalacja dzia³a ju¿ ³adnych kilka lat i zapomnia³em o problemach np. z niedoschniêtym podk³adem.
filtr.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 1226 raz(y) 62.09 KB |
|
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-09-12, 22:00
|
0
|
|
|

|
W zasadzie silikon = krzemionka dlatego jak sam zauwaÂżyÂłeÂś Âżwirek silikonowy teÂż jest ok. |
|
|
|
 |
lukas
|
Wysłany: 2010-09-12, 23:48
|
0
|
|
|

|
JeÂżeli tak jest jak pisze maciek to fajny patent z tym Âżwirkiem "silikonowym"
na allegro dobra cena to ok 3 zÂł za litr (w 35 litrowym opakowaniu), najtaniej wychodzÂą Âżwirki marki "Benek" i "Delfinek". Ten pierwszy mam dobrze sprawdzony bo mam kota Trzeba chyba tylko go trochĂŞ przesiaĂŚ bo jest tam sporo drobnej frakcji ktĂłra ograniczaÂłaby przepÂływ. Jako obudowĂŞ do takiego filtra moÂżna wykorzystaĂŚ plastikowy filtr do wody (samÂą obudowĂŞ) koszt ok 45 zÂł a najtaĂąszy wkÂład przerobiĂŚ na taki "Âżwirkowy" |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2010-09-13, 09:36
|
0
|
|
|
|
maciek napisał/a: | MoÂże masz racjĂŞ Âże powinien byĂŚ za filtrami, tyle Âże to sÂą fabryczne osuszacze i tam jest chyba inna konstrukcja, ja daÂłem taki schemat bo osuszacz robiÂłem wÂłasnorĂŞcznie, poniÂżej dajĂŞ rysunek jak moÂżna go zrobiĂŚ wykorzystujÂąc elementy np. instalacji wodnej. Jako absorbent wykorzystaÂłem Âżel krzemionkowy ktĂłry moÂżna kupiĂŚ dosÂłownie wszĂŞdzie (allegro, sklepy zoologiczne gdzie jest sprzedawany jako "Âżwirek silikonowy" dla kota), ale nie naleÂży siĂŞ sugerowaĂŚ nazwÂą "silikonowy" bo to nie jest Âżaden silikon tylko zwykÂły Âżel krzemionkowy. ZresztÂą proponujĂŞ na prĂłbĂŞ wsypaĂŚ tego Âżelu krzemionkowego do kawaÂłka grubej rury albo wĂŞÂża, wÂłoÂżyĂŚ z obu stron gÂąbkĂŞ (Âżeby siĂŞ nie wysypywaÂł) i wpi¹Ì w instalacjĂŞ. Mamy w prosty sposĂłb zrobiony przewĂłd osuszajÂący, do niego podpinamy filtry, wstĂŞpny np. 32 mikrony, nastĂŞpny 10 lub 5 mikronĂłw (moÂżna jeszcze podpi¹Ì filtr 0,01 mikrona), reduktor, w¹¿ i pistolet. Umnie taka instalacja dziaÂła juÂż Âładnych kilka lat i zapomniaÂłem o problemach np. z niedoschniĂŞtym podkÂładem. |
a jakÂą gÂąbkĂŞ zastosowaÂłeÂś przy sitku ? |
|
|
|
 |
maciek
|
Wysłany: 2010-09-13, 09:58
|
0
|
|
|
|
Zwyk³¹ g¹bkê da³em (ok. 2 cm gruboœci, chyba to by³a tapicerska), obojêtnie jak¹ g¹bkê dasz, ¿eby tylko dobrze przepuszcza³a powietrze, chodzi o to ¿eby drobinki tego absorbentu nie lecia³y w instalacjê. I koniecznie zainstaluj przynajmniej dwa filtry na wyjœciu z osuszacza, tak jak na schemacie (32 mikrony i drugi 10 lub 5 mikronów). |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2010-09-13, 20:28
|
0
|
|
|
|
dziĂŞki Maciek teraz muszĂŞ poszukaĂŚ w czym to zrobiĂŚ poszukam w sklepach hydraulicznych i castoramie moÂże coÂś znajdĂŞ , a Ty w czym to zrobiÂłeÂś ? |
|
|
|
 |
maciek
|
Wysłany: 2010-09-13, 21:28
|
0
|
|
|
|
Ja to zrobi³em z nierdzewki, kupi³em rurê o œrednicy 10 cm, kawa³ek grubego p³askownika (na pokrywê) i pospawa³em, zrobi³em dok³adnie taki jak osuszacz "devilbiss". Ta obudowa filtra wcale nie musi byÌ okr¹g³a, kiedyœ ogl¹da³em przekrój takiego du¿ego filtra przemys³owego i mia³ kszta³t du¿ego pud³a. Tutaj wa¿na jest zasada ¿eby powietrze skierowaÌ do pustej przestrzeni na dole filtra (tu bêdzie zbieraÌ siê woda któr¹ spuszczasz zaworem od spodu), a absorbent w górnej czêœci filtra powinien poch³on¹Ì pozosta³¹ wilgoÌ ze sprê¿onego powietrza. Jak bêdziesz kupowa³ taki ¿wirek, to bierz ten bia³y i ¿eby by³ jak najgrubszy bo wtedy jest ma³y opór przep³ywu. |
|
|
|
 |
crystal
|
Wysłany: 2010-09-13, 21:49
|
0
|
|
|

|
maciek napisał/a: | najgrubszy bo wtedy jest maÂły opĂłr przepÂływu |
I maÂła powierzchnia czynna. |
|
|
|
 |
maciek
|
Wysłany: 2010-09-13, 21:57
|
0
|
|
|
|
crystal, masz racjĂŞ, przyznam Âże nie robiÂłem prĂłb ktĂłry Âżwirek bĂŞdzie lepszy, drobniejszy czy grubszy. UÂżyÂłem grubego bo baÂłem siĂŞ Âże na drobnym bĂŞdzie za duÂży opĂłr i filtr nie bĂŞdzie wyrabiaÂł. |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2010-09-13, 22:27
|
0
|
|
|
|
czyli u gĂłry filtra pospawaÂłeÂś i a na dole skrĂŞciÂłeÂś trĂłjnika a sitka z czego zrobiÂłeÂś |
|
|
|
 |
maciek
|
Wysłany: 2010-09-14, 00:41
|
0
|
|
|
|
SiatkĂŞ zakÂładaÂłem z chromoniklu, ale to byÂło w filtrze ktĂłry po raz pierwszy zrobiÂłem, dokÂładnie taki jak na schemacie. WÂłaÂśnie do jego budowy wykorzystaÂłem elementy instalacji wodnej, zrobiÂłem go na prĂłbĂŞ a Âże siĂŞ sprawdziÂł to zrobiÂłem nastĂŞpny (trochĂŞ wiĂŞkszy) i ten sÂłuÂży mi do tej pory, poniÂżej masz zdjĂŞcie.
F1.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 1919 raz(y) 122.1 KB |
|
|
|
|