Autor |
Wiadomo¶æ |
|
djluzak
|
Wys³any: 2010-09-08, 00:04 Kilka prostych pytanek:)
|
0
|
|
|
|
Witam:)
Bede robil calosciowke passata w kolorze bia³ym, który aktualnie tez jest bialy.
Czy jesli miejscami auto bedzie zapokladowane DUXONEM DX1062 - taki sredni szary to czy biala baza solidowa przykryje mi ten podklad i nie bedzie jakis przebarwien? Mam na mysli miejsca na masce (nie ma ich na zdjeciu), w ktorych byly odpryski i zostaly pokryte pokladem (reaktywny+akrylowy+szpachla+akrylowy).
Czy ktos wie cos na temat baz TROTON? Warte to pomalowania samochodu biala baza?
Image00001.jpg
|
|
Plik ¶ci±gniêto 69 raz(y) 198.35 KB |
|
|
|
|
|
magik16
|
Wys³any: 2010-09-08, 15:43
|
0
|
|
|
Przemo
Pomóg³: 4 razy Posty: 57 Sk±d: Mokrzeszów
|
ja bym dal akrylowy ale bialy wtedy masz 100% pewnosci ze nie przebije |
|
|
|
|
djluzak
|
Wys³any: 2010-09-08, 15:59
|
0
|
|
|
|
Tak by bylo najprosciej ale jesli nie mam pewnosci ze przebije to nie bede dawal bialego akrylu.
Biala baza chyba dobrze kryje, co nie? |
|
|
|
|
magik16
|
Wys³any: 2010-09-08, 16:26
|
0
|
|
|
Przemo
Pomóg³: 4 razy Posty: 57 Sk±d: Mokrzeszów
|
pokryc pokryje ale trzeba dac wiecej wrastw |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2010-09-08, 19:57
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Przykryje,przykryje.Niedawno robi³em mercedesa w bia³ym 147,i na dwie warstwy z 1062 jest spoko. |
|
|
|
|
djluzak
|
Wys³any: 2010-09-08, 20:36
|
0
|
|
|
|
O to mi chodzilo:)
Zadam jeszcze glupie pytanie, bo sie za duzo naczytalem forum i wszystko mi sie teraz myli: czy po szlifnieciu starego lakieru 400 na sucho i 800 na mokro nie zwazy mi sie nowa baza ze stara (solid), bo przypuszczam ze dotarlem sie do bazy.... |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-09-08, 20:41
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
djluzak...sprawdz sobie jaki kolor podkladu masz pod warstwa oryginalu i podobny zastosuj (przewaznie sa to ciemniejsze podklady)..
W tym roczniku raczej masz AKRYL a nie dwuwarstwowke.. |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2010-09-08, 23:11
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Kolego jak robisz "ca³o¶ciówke" w takim "aucie" to zamiast akrylu we¿ dorób sobie w mieszalni kolor VW z poliuretanu Bedziesz mia³ "pow³oke" o wiele trwalsz± ni¿ akrylowa. No chyba ¿e lubisz niepotrzebne wydatki ,to wtedy kupujesz baze solidow± i na to bezbarwny Pozdrawiam!
I tak jak napisa³ kolega obcy_69 nie masz na tym aucie dwuwarstwówki. Wiesz ostatnio jest w modzie "bia³a per³a" tak¿e zamiast tej bazy solidowej.......? |
|
|
|
|
djluzak
|
Wys³any: 2010-09-09, 02:45
|
0
|
|
|
|
Dzieki Waszym 2 postom wiele mi sie teraz rozjasnilo:)) hehe
Bylem przekonany, ze jest to dwuwarstwowka, bo wprowadzili mnie w blad na forum passata podajac ze jest to kolor LY9D Arctic White, ktory jest lakierem dwuwarstwowym.
Przy bialym kolorze nie bylem w stanie odroznic tych dwoch systemow...przy szlifowaniu zarowno bezbarwnego jak i akrylu bialego pyl bedzie i tak i siak bialy. Macie jakies patenty na odroznienie tych lakierow?
Wiem, ze to stare auto, ale i tak nie robi mi róznicy czy poloze akryl czy solid, bo mam 5L Profixa CP1500 (jakos tak), a sam akryl wcale nie jest taki tani. Pasek jest kombi, wiec zastanawiam sie czy 2,5L bazy bedzie wystarczajaco...mysle o lakierze 2:1
Za akryl zaplace tyle samo co za baze wiec nie widze wiekszego problemu.
Inna sprawa, ze auto zostalo bardzo dokladnie przygotowane...zero dziurek, rdzy, odpryskow itd. Staram sie jak moge bo to moj obiekt testowy, ze tak powiem:)
Aktualnie czekam na stojak, zeby przygotowac drzwi i klape:) |
|
|
|
|
djluzak
|
Wys³any: 2010-09-11, 17:25
|
0
|
|
|
|
Hej znowu mam pytanka, ale takie proste:)
Wymalowalem biala baza, a pozniej klarem drzwi i kilka rzeczy mnie niepokoi.
Wydaje mi sie, ze dalem za malo klaru albo byl za gesty i powstala delikatna morka (nie pomarancza). Czy to zle czy tak moze byc? Bezbarwny to Profix CP1500 2:1 bez rozpuszczalnika - troche go podgrzalem, ale nie wiem do ilu powinien byc pogrzany...na oko mial z 25 stopni. Pistolet to Air Gunsa IWATA AZ3 HTE 2, na sciane zamontowany odwadniacz, drugi przy pistolecie cisnienie 3,5 bar.
Jak lepiej rozlac klar...chyba zrobilem za slaba 1 warstwe, przepylilem tylko a teraz czaytam ze trzeba wylac na 75% ilosci materialy zeby sie lekko swiecila.
W kilku miejscach powstaly takie male dziurki na klarze - czy ktos wie od czego moga byc?
Moze za malo lakieru wylalem? Nie da sie ich przedstawic na zdjeciu.
Dziekuje za podpowiedzi.
|
|
|
|