Autor |
Wiadomo¶æ |
|
AROW
|
Wys³any: 2010-09-13, 16:19 Malowanie auta - Pierwsze starcie - Teoria
|
0
|
|
|
|
Witam jak widaæ jestem ty nowy, przyby³em do Was gdy¿ chcia³bym podj±æ siê wyzwania i pomalowaæ "w³asnorêcznie" auto
W tym momencie pewnie nie jednemu, gdyby nie uszy to u¶miech dooko³a g³owy siê ukaza³ na twarzy
A teraz tak serio. Prosi³bym o wypisanie sprzêtu potrzebnego do , przygotowania do malowania, pomalowania, wypolerowania itp.
Nie wiem czy to ma znaczenie przy doborze sprzêtu ale auto chcia³bym pomalowaæ w bia³ym kolorze, a obecnie jest czerwone.
Wiêc je¿eli ju¿ skompletuje sprzêt, który mam nadzieje, ¿e mi podacie to prosi³bym równie¿ o porady od czego siê zabraæ tj. co zrobiæ ¿eby go pomalowaæ. Czyli nie wiem, czy do go³ej blachy zdzieraæ lakier ? i dopiero jakie¶ podk³ady.
Bardzo proszê o wszelkie sugestie. |
|
|
|
|
magik16
|
Wys³any: 2010-09-13, 16:50
|
0
|
|
|
Przemo
Pomóg³: 4 razy Posty: 57 Sk±d: Mokrzeszów
|
No to musisz miec sprezarke do calosciowki najlepiej jakas 50l najmniej 2 tloki . Pistolet jakis i odwadniacz obowiazkowo . a jak juz skompletujesz to calosc matujesz papierem 1000-1200 wodnym tu gdzie masz pechezrze jakies szlifujesz do golej blachy pryskasz np. primerem taki w puszkach podklad antykorozyjny na to dajesz szpachle . szpachle szlifujesz poczatkowo 240 potem ja schodze do 600 to podkladujesz podkladem akrylowym te miejsca szpachlowane . odtluszczasz pozadnie . i lecisz podkladem lepiej dac pare cienkich warstw niz jedna gruba. ja tak robie i trzyma ale niech ktos cos dopowie bedzie lepsza porada nastepnie znow 1000-1200 na wode i potem dajesz baze+klar lub akryl ale lepszy efekt jest klarem i baza . i to chyba na tyle |
|
|
|
|
AROW
|
Wys³any: 2010-09-13, 17:02
|
0
|
|
|
|
magik16 napisa³/a: | No to musisz miec sprezarke do calosciowki najlepiej jakas 50l najmniej 2 tloki . |
Czyli mo¿e byæ co¶ takiego?
http://www.sklep.gudepol....okowy-SO-241-50
magik16 napisa³/a: | Pistolet jakis |
http://www.sklep.gudepol....czy-PROFI-W-400
magik16 napisa³/a: | odwadniacz obowiazkowo |
Có¿ to ?
magik16 napisa³/a: | do 600 to podkladujesz podkladem akrylowym te miejsca szpachlowane |
Akrylowym nawet jak wybiorê do malowania bazê + klar?
A jakiej firmy najlepiej wybraæ: podk³ad, bazê i klar?
A i czy sprzêt co poda³em wy¿ej ok? Czy raczej lipa?
No i bardzo dziêkujê za odpowied¼ w temacie. |
|
|
|
|
magik16
|
Wys³any: 2010-09-13, 17:21
|
0
|
|
|
Przemo
|
Sprezarka musi byc do calosciowki minimum 50l i DWA tloki zeby miala wyjdajnosc teorytyczna duza . Kup najlepijej expo 2 tloki i baniak 50l byl testowany na forum. wpisz w wyszukiwarke test kompresora expo. A guna kup sico bronze do tej sprezarki dla mnie jest ok. Akrylowym podkladujesz bez wzgledu czy akryl czy baza i klar . Mi z dosc nie drogich pasuje linia NOVOL nie jest zla . Odwadniacz mozesz kupic napewno u sprzedawcy pistoletow takie male cos podpinane pod guna . na dole jest taki cycek jak przy detce rowerwej wciskasz go gdy pisolet jest podlonczony i nim wlasnie zlatuje zebrana woda . A i jeszcze jak kupujesz sprezarke to kup mozliwie jak najwieksza powinno pisac ile ma na ssaniu a ile na wydechu expo ma chyba cos kolo 360l na wydechu ale nie jestem pewien . i przy zakupie pistoletu tez musisz patrzec ile ma poboru powietrza zebys nie musial czekac az dobije . Ja osobiscie robie male elementy i od czsu do czasu nie zawodowo mam 24l sprezarke i daje rade chodzi caly czas ale na start musze cos miec pomysle potem o czyms lepszym ale nie kupuj tej 24l tylko minimum 50l I DWA tloki. jak zapodkladujesz akrylowym to wtedy mat i lecisz baza potem czekasz ok. godziny zalezy od temp. ale mozesz poczekac nawet 4 bo do 12 godzin zachodza reakcje chemiczne. czekasz az odparuje rozpuch i wtedy lejesz klarem (bezbarwny) wsytko na gunie nastwaiasz na max lacznie z cisnieniem . najpierw pocwicz troche na kawalku blachy kp sobie np. do treningu jakas farbe i cheja . Mam nadzieje ze pomoglem jak tak to punkta prosze |
|
|
|
|
plichciorhehe
|
Wys³any: 2010-09-13, 17:30
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 87
|
magik16 napisa³/a: | szlifujesz do golej blachy pryskasz np. primerem taki w puszkach podklad antykorozyjny na to dajesz szpachle . | na reaktywny mo¿na daæ odrazu szpachlê bez oddzielania akrylowym ?? Je¶li tak to jakiej firmy ?? pozdro |
|
|
|
|
AROW
|
Wys³any: 2010-09-13, 17:45
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
magik16
|
Wys³any: 2010-09-13, 18:22
|
0
|
|
|
Przemo
|
ja tak robie i trzyma . nic nie odpada ani nic . AROW wlasnie o taki pistolecik
mi chodzilo |
|
|
|
|
AROW
|
Wys³any: 2010-09-14, 11:26
|
0
|
|
|
|
Czy kto¶ by mi poleci³ gotowy zbiornik z kompresorem ? w rozs±dnej cenie do tej operacji ? |
|
|
|
|
AROW
|
Wys³any: 2010-09-14, 11:41
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
magik16
|
Wys³any: 2010-09-14, 13:21
|
0
|
|
|
Przemo
|
taka tez da rade mozesz ja brac jak ma gwaracje china ale auto wymalujesz |
|
|
|
|
kazmirz
|
Wys³any: 2010-09-14, 17:44
|
0
|
|
|
|
bass polska..mam taka sprezarke 10 litrow..i ma male dziadostwo 100 litrow na minute..wydajnosci.... |
|
|
|
|
kazmirz
|
Wys³any: 2010-09-14, 17:45
|
0
|
|
|
|
w sumie sam o niej mysle..i trzeba zadzwonic do nich.i dowiedziec sie czy faktycznie ma taka wydajnosc..czy brac Expo. |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2010-09-14, 19:26
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
plichciorhehe napisa³/a: | na reaktywny mo¿na daæ odrazu szpachlê bez oddzielania akrylowym ?? | magik16 napisa³/a: | a tak robie i trzyma . nic nie odpada ani nic | magik Ty ju¿ wiele durnych teori tu przemyci³e¶,ale daj ju¿ sobie na wstrzymanie,bo czytaj±c Twoje posty opada mi wszystko ³±cznie z cyckami.Jeste¶,jak widaæ,jednym z tych,co to lepiej wiedz± ni¿ producent produktu wraz z jego sztabem naukowców i laborantów,co wolno,a co nie.To mo¿e napisz do Novola,DuPonta,Sikkensa i wielu innych,¿e s± idiotami,skoro NIE POZWALAJ¡ na typowy reaktywny k³a¶æ szpachli poliestrowej.Karty technologiczne produktów s± tworzone po to,by je czytaæ,i stosowaæ,a nie do oklejania przy lakierowaniu.
No,ale Ty jeste¶ MAGIK,tobie pownie wszystko wolno Czary-mary,gwarancja do bramy,a potem siê nie znamy.£atwo jest takie durnoty doradzaæ na forum,gdzie siê jest tylko nikiem,i nikt nie powie:oddaj mi kasê,bo stosuj±c siê do Twoich porad sp..³em robotê. |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-09-14, 20:19
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
Ten czlowiek wypisuje totalne bzdury..
Totalne bzdury...matowanie szpachli na mniejszych powierzchniach zaczynasz np. papierem 120, a jak masz wieksze to nawet od 80. Konczysz natomiast na 240-320...i to wszystko..
@magik16..chetnie zobaczylbym jak wyprowadzasz np. caly dach zaczynajac od gradacji 240..
[/quote] magik16 napisa³/a: | wsytko na gunie nastwaiasz na max lacznie z cisnieniem |
Ta...a jak na koncowce przewodu masz 10 barow to co wtedy...??
magik16 napisa³/a: | calosc matujesz papierem 1000-1200 wodnym |
ta gradacja pod podklad to tez z palca wyssana..
@magik16...proponuje samemu przestudiowac forum, lyknac troche teorii, popraktykowac..a dopiero komukolwiek doradzac. Bo jak narazie, to narazasz tych ludzi na powazne klopoty...o straconej kasie nie wspomne.. |
|
|
|
|
magik16
|
Wys³any: 2010-09-14, 20:52
|
0
|
|
|
Przemo
|
Napisalem jak ja robie a jak wy robicie krotkowmowiac kazdy robi inaczej ja robie tak ty inaczej ale ja sie tylko wiecej natre tym papierkiem . a jak jest 10 barow na koncu przewodu to reduktor i tyle |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-09-14, 21:11
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
Mozesz robic jak chcesz...to jest Twoja sprawa. Tylko prosze Cie , nie doradzaj nikomu takiej technologii..
magik16 napisa³/a: | krotkowmowiac kazdy robi inaczej |
Kazdy szanujacy siebie jak i klienta lakiernik, to robi tak jak biblia przykazuje..a nie inaczej..
magik16 napisa³/a: | ale ja sie tylko wiecej natre tym papierkiem |
Ale po cholere masz czuchac pare dni ten dach zaczynajac od 240 ..jak mozesz to zrobic kilkakrotnie szy bciej.. stosujac sie jedynie do opracowanej technologii..??
Napisz prosze..jak dlugo zajmujesz sie juz lakiernictwem..?? |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2010-09-14, 21:28
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
magik16 napisa³/a: | Mam nadzieje ze pomoglem jak tak to punkta prosze |
Ja sie nie mog³em powstrzymac
Ch³opie. Kimkolwiek jeste¶ zmieñ lekarza, bo ten Ciê oszukuje.
No chyba ze jestes jednym z tych dzieci neo - to sory, rozumiem i wspó³czujê |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
plichciorhehe
|
Wys³any: 2010-09-14, 21:37
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 87
|
jacenty 741 napisa³/a: | plichciorhehe napisa³/a: | na reaktywny mo¿na daæ odrazu szpachlê bez oddzielania akrylowym ?? | magik16 napisa³/a: | a tak robie i trzyma . nic nie odpada ani nic | magik Ty ju¿ wiele durnych teori tu przemyci³e¶,ale daj ju¿ sobie na wstrzymanie,bo czytaj±c Twoje posty opada mi wszystko ³±cznie z cyckami.Jeste¶,jak widaæ,jednym z tych,co to lepiej wiedz± ni¿ producent produktu wraz z jego sztabem naukowców i laborantów,co wolno,a co nie.To mo¿e napisz do Novola,DuPonta,Sikkensa i wielu innych,¿e s± idiotami,skoro NIE POZWALAJ¡ na typowy reaktywny k³a¶æ szpachli poliestrowej.Karty technologiczne produktów s± tworzone po to,by je czytaæ,i stosowaæ,a nie do oklejania przy lakierowaniu.
No,ale Ty jeste¶ MAGIK,tobie pownie wszystko wolno Czary-mary,gwarancja do bramy,a potem siê nie znamy.£atwo jest takie durnoty doradzaæ na forum,gdzie siê jest tylko nikiem,i nikt nie powie:oddaj mi kasê,bo stosuj±c siê do Twoich porad sp..³em robotê. |
Ja tylko tam zapyta³em magika i tak bym nie zrobi³ jego sposobem mo¿e i to by trzyma³o ale tu bardziej chyba chodzi o ochronê antykorozyjn± dlatego reaktywny ma byæ pokryty akrylowym A zapyta³em bo mo¿e kolego Magik znalaz³ jak±¶ firmê zza oceanu co ma wszystko w jednym ?? xd |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2010-09-15, 12:13
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Kolega magik16 jak wskazuje jego "nazwa" tylko "czaruje" ¿e wie i umie a ma mo¿e ko³o 16 lat ,i je¶li ma do czynienia z "lakiernictwem" to raczej na poziomie sprayu a je¶li ma "praktyki" na lakierni to tak jak wiekszo¶æ "uczniów" "leci na szczocie" do sprz±tania Wszystko co pisze nie trzyma siê "kupy" ,tu sobie "co¶" napisze ,tam sobie "co¶" napisze i pode¶le foto auta "zaczarowanego" w pomalowany sprayem Kask Motocyklowy Tak kolego magik16 zmieñ lekarza albo po prostu musisz "dojrzeæ". Tak¿e nie udawaj lakiernika jak nawet nie jeste¶ jego pomocnikiem! Poniewa¿ pomocnik ma w "jednym palcu" obrabianie szpachlówki i bez problemu poda z jakimi "grubo¶ciami" papieru ma do czynienia w trakcie przygotowania a ty masz z tym problemy jak to zauwa¿y³ kolega obcy69. Tak¿e "panowie" je¶li zak³adacie jaki¶ temat ,to dajcie zawsze magikowi16 punkta aby "ros³o" jego internetowe "ego" ma³olata Pozdrawiam ca³± "Braæ Lakiernicz±" |
|
|
|