Autor |
Wiadomo¶æ |
|
halun
|
Wys³any: 2010-08-17, 13:26 poobijane drzwi, zaprawki
|
0
|
|
|
|
Dzieñ dobry,
Kupi³em auto które ma poobijane drzwi na parkingu i trochê odprysków od kamieni.
Wygl±da to tak:
i
dosta³em od w³a¶ciciela co¶ takiego (to po lewej jest prze¼roczyste z zabarwieniem niebieskawym)
oprócz tego jest te¿ otarcie na zderzaku i nadkolu:
pytania mam takie:
- czy z tymi odpryskami sam sobie poradzê czy lepiej oddaæ do lakiernika?
- czy z otarciem tak¿e da³bym radê sam?
- je¿eli odda³bym to wszystko w rêce lakiernika to ile mo¿e mnie skasowaæ za to ¿ebym nie przep³aci³?
Z góry dziêki za odpowiedzi:) |
|
|
|
|
magik16
|
Wys³any: 2010-08-17, 14:08
|
0
|
|
|
Przemo
Pomóg³: 4 razy Posty: 57 Sk±d: Mokrzeszów
|
U dobrego lakiernika 300 zl za element |
|
|
|
|
eMGi_91
|
Wys³any: 2010-08-17, 15:25
|
0
|
|
|
|
lakierem zaprawkowym to bêdzie do d... robota bo du¿o jest tych odprysków.
Sam nie wiem czy co¶ zdzia³asz bo wypada³o by mieæ kompresor, guna i pare innych cenzuraó³ek. Za¶ do lakiernika hm trochê Dasz kasy za to... magik16 dobrze mówi bo w takich cenach za element.
co to za auto ? |
|
|
|
|
halun
|
Wys³any: 2010-08-17, 16:26
|
0
|
|
|
|
chocia¿ trochê tych kropeczek z pierwszej foty chcia³bym usun±æ... ;/
za³ataæ i spolerowaæ ¿eby ró¿nic nie by³o widaæ
a zderzakowi polerkê?
wiem ¿e najlepiej by³oby polakierowaæ ale to $$$ i pó¼niej ludzie bêd± narzekaæ ¿e malowany... |
|
|
|
|
eMGi_91
|
Wys³any: 2010-08-17, 16:49
|
0
|
|
|
|
ja jakby to by³o moje autko to bym polakierowa³ i nie patrzy³ na koszty materia³ów, bo jak sie zrobi to jest to na kilka lat i nie idzie praktycznie znaæ ¿e co¶ by³o robione.
a jakbym by³ na Twoim miejscu to odda³bym to do lakiernika ale spróbowa³ pogadaæ jako¶ o obni¿ce bo tam nic nie jest do szpachlowania spawania itd.
i materia³ów pójdzie na to malutko. mo¿e masz znajomego lakiernika albo kto¶ z Twoich znajomych....popytaj.
tyle ¿e po zaprawce jak siê dobrze przyjrzy to widaæ ¿e zaprawkowo by³o robione.
polerka system 3M najlepsza. ale ¿eby w koszty nie lecieæ polecam pastê polersk± TEMPO K2 i spryskiwacz z wod± i albo bawe³niana szmatka albo maszynka do polerki, i jak ju¿ to bêdzie gites ¶wieci³o siê. Daj na to 3M (Pasta 3M b³êkitny korek,przeznaczona do usuwania rys tzw holograficznych, czyli mikro rys widocznych szczególnie na s³oneczku) ale na 3M ju¿ bez wody na suchym aucie ja to robiê ¶ciereczk± bawe³nian± (nie szmatka) troche roboty
ale ja takim sposobem robie i jest to sprawdzone i jest OK. w sklepie/mieszalni gdzie mo¿na kupiæ lakiery samochodowe spytaj sie czy mo¿na dostaæ rozlewan± 3M, nie wiem jak w innych bo ja w jednej mieszalni kupuje wszystko...
a co do zaprawki.... nie zapomnij aby miejsce do nak³adania lakieru by³o ODT£USZCZONE i (NIE NITREM) i dobrze czyste. ale NOVOL 780 nie trzeba kupowaæ, wstyd sie przyznaæ ale ja do robienia zaprawek odt³uszczam zwyk³ym dezodorantem no chyba ¿e mam 780 (przewa¿nie mam) , ale przynajmniej ³adnie pachnie xD |
|
|
|
|
crystal
|
Wys³any: 2010-08-17, 19:23
|
0
|
|
|
Pomóg³: 9 razy Posty: 611
|
Odt³uszczasz dezodorantem zawieraj±cym jakie¶ olejki i nie wiadomo co jeszcze? |
|
|
|
|
halun
|
Wys³any: 2010-08-17, 20:05
|
0
|
|
|
|
benzyn± ekstrakcyjn± bêdzie ok?
pó¼niej mo¿e wyka³aczk± lakier i na koniec klar???
po miesi±cu schniêcia bym zapoda³ polerkê
co wy na to? |
|
|
|
|
halun
|
Wys³any: 2010-09-14, 13:44
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
damian
|
Wys³any: 2010-09-14, 14:51
|
0
|
|
|
|
eMGi_91 napisa³/a: | ja do robienia zaprawek odt³uszczam zwyk³ym dezodorantem |
hardkor |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2010-09-15, 12:27
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Nie b±dz kolego "oszczêdny" i zamiast tej benzyny ekstrakcyjnej kup normalny zmywacz-odt³uszczacz lakierniczy Pozdrawiam! |
|
|
|
|
kazmirz
|
Wys³any: 2010-09-15, 17:24
|
0
|
|
|