Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
wierzba
Wys³any: 2010-09-16, 19:44   Kompresor remontowac czy kupic nowy?
0
UP DOWN

Witam. Mam stary kompresor ok 150l i niestety agregat juz swoje wysluzyl silnik tez raczej do wymiany. Zastanawiam sie czy kupic nowy agregat z silnikiem czy bedzie sie lepiej oplacalo kupic cos nowego. Jaki agregat sprawdzilby sie przy tej butli i jak to wyglada cenowo ?

crystal
Wys³any: 2010-09-16, 21:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Po pierwsze w silniku wymienia siê ³o¿yska po drugie poda³e¶ trochê za ma³o danych aby co¶ doradzaæ.
Daj jakie¶ zdjêcie, napisz jakiej wydajno¶ci oczekujesz.

wierzba
Wys³any: 2010-09-17, 00:35   
0
UP DOWN

Tak wiem ze sie wymienia lozyska tylko ten silnik ma za duze obroty i szybko sie agregat przegrzewa dlatego jest do wymiany. Sprawdze jakie on ma obroty moze podpasuje do jakiegos nowego agregatu. Nie maluje calych aut kompresor bedzie uzywany glownie do lakierowania pojedynczych elementow amatorsko czasem podlaczy sie jakis klucz czy maszynke chcialbym zeby to w miare stabilnie pracowalo.

polmen 
Wys³any: 2010-09-17, 13:03   
0
UP DOWN
technik mechanik

co do obrotów, takie rzeczy reguluje siê wielko¶ci± kó³ pasowych.

co do remontu, ma³o konkretów.. musisz zobaczyæ jakie lementy kwalifikuj± siê do wymiany, zbadaæ jaki to koszt... kosz kupna kompresora i agregatu pod butle 150 litrów to oko³o 1400 z³otych, do tego musisz doliczyæ cenzura³ki typu z³±czki, przewody, zawór zwrotny, nowe ko³o pasowe;) razem jakie¶ 1500-1550 i maszyna jak ta lala :D (przy za³o¿eniu ¿e posiadasz ju¿ pe³ny osprzêt butli: presostat, reduktor, filtr powietrza. )

wierzba
Wys³any: 2010-09-17, 14:17   
0
UP DOWN

Z osprzetu kompresora wszystko jest sprawne. Niedawno kupowalem caly zestaw filtr, odwadniacz, reduktor takze to odpada jedynie z tym kolem musialbym powalczyc i zrobic przeglad silnika. Mozecie polecic jakis dobry agregat pod ta butle?

Njord
Wys³any: 2010-09-26, 12:39   
0
UP DOWN

Podepnê siê pod temat, bo mam podobny dylemat, a w temacie "DZI¦ PYTANIE - DZI¦ ODPOWIED¬" nie dosta³em odpowiedzi.

Posiadam tak± sprê¿arkê, zbiornik 120L, 8atm:

Jak widaæ daleko jej do idea³u, agregat w stanie agonalnym, silnik sprawny 2,2kw, 1150 obr/min. Odwadniacz, odolejacz, reduktor, 1/4 nowy CKD. Czy op³aca siê j± remontowaæ czy lepszym rozwi±zaniem bêdzie zakup nowej ExPo XY365-110. Sprê¿arki potrzebujê do amatorskiego malowania (raczej pojedyncze elementy) przy u¿yciu pistoletu STAR S4000 EVO-T v2. Je¿eli remontowaæ to:
1. Jakiej mocy silnik i ile obrotów? (3-fazowy mo¿e byæ)
2. Jaki kompresor? My¶la³em nad DP 500 - 526l/min. (taki jak w ExPo)
3. Jaki wy³±cznik ci¶nieniowy? NEMA 400 V bêdzie OK?
4. Czym pomalowaæ butlê? Farba chlorokauczukowa bêdzie OK?

Nie interesuje mnie remont starego agregatu, a jego wymiana. Ta sprê¿arka ma fabrycznie 111L/min czyli nie da³aby mi nawet po³owy wydajno¶ci której potrzebuje przy STAR S4000 EVO-T v2. Poza tym ko³o pasowe ma przez skrzywiony wa³ek bicie ok. 2cm :/

gorzalinek
Wys³any: 2010-09-27, 09:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Kolego zalezy czy chce ci sie bawic w remont szukac czesci musisz dobrac odpowiedni kompresor i odpowiedni silnik kola pasowe oraz chlodzenie

Moim zdaniem lepiej kupic tego expo a spokojnie ci polata na tym pistolecie

wierzba
Wys³any: 2012-02-26, 19:31   
0
UP DOWN

Witam. Odkopuje troche temat. W koncu zabralem sie za skladanie mojego kompresora. Zamowilem sprezarke Walter GK 530 ze starego kompresora zostal mi silnik 2.2 kw 2880 obr. 400v. Mam pytanie widze ze kompresory Waltera maja na wyjsciu filtr powietrza. Ja mam osobno filtr z naolejaczem. Czy jest sens dokladania do butli tego filtra czy to co mam wystarczy?

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: