Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
lc123 
Wys³any: 2010-08-30, 00:01   Clar Novola 590
0
UP DOWN

Sk±d: kraków
Witam
mam pytanie odno¶nie claru novola robi³ kto¶ kiedy¶ 590?? je¿eli tak to proszê o opiniê
z góry dziêkuje za odpowiedz

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-09-10, 22:48   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Chyba kolego nikt nie "stosuje" tego bezbarwnego "z górnej pó³ki" :tak: Z tego co siê zorientowa³em czytaj±c wiadomo¶ci w podobnym temacie ,który omawia³ problem innego bezbarwnego z Novola to do tego 590 nikt nie mia³ zastrze¿eñ ani uwag :tak: Pozdrawiam! :spoko:
ps. mo¿e dlatego ¿e nikt z forumowiczów jeszcze nim nie malowa³?

Siekiera
Wys³any: 2010-09-11, 00:44   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
Maluj± tylko siê nie przyznaj± :D U mnie ³adnie siê sprzedaje, porównywalnie z 580 ale jednak mniej ni¿ 570.

590 tak jak 580 jest na 1,5 warstwy wiêc nie ka¿dy sobie poradzi a niektórzy wogóle nie lubi± takich "wynalazków" bo jak 3 razy nie przywal± to strach polerkê przy³o¿yæ ^^ Ale ostatnio to i tak coraz wiêcej idzie w³a¶nie 580/590 kosztem duxona na który narzekaj± ¿e matowieje po kilku miesi±cach.

obcy_69
Wys³any: 2010-09-11, 07:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
Ta duxon matowieje..ale z tym akurat mozna sobie poradzic chocby poprzez polerke..
A 580 po paru miesiacach wciaz mleczy...i w tym wypadku nie ma juz ratunku.. :spoko: ^^ .
W dodatku fachowcy z NOVOLA nie potrafia rzetelnie wytlumaczyc faktu..
Aha i jeszcze jedno..w karcie technicznej 580 jak i 590 stoi jak byk...ze mozna go stosowac na 2 warstwy po dodaniu do 10% rozpucha...takze nie pisz glupot... :cool:

lakiernia92 
Wys³any: 2010-09-18, 16:31   
0
UP DOWN

du pont kupujcie jak nie to szkoda wam pistoletu brudzic Novolem :cool:

Siekiera
Wys³any: 2010-09-18, 17:58   
0
UP DOWN

obcy_69 napisa³/a:
Ta duxon matowieje..ale z tym akurat mozna sobie poradzic chocby poprzez polerke..
A 580 po paru miesiacach wciaz mleczy...i w tym wypadku nie ma juz ratunku.. :spoko: ^^ .
W dodatku fachowcy z NOVOLA nie potrafia rzetelnie wytlumaczyc faktu..
Aha i jeszcze jedno..w karcie technicznej 580 jak i 590 stoi jak byk...ze mozna go stosowac na 2 warstwy po dodaniu do 10% rozpucha...takze nie pisz glupot... :cool:

Czepiasz siê i tyle bo do vhs-a te¿ mo¿na nalaæ 50% rozpucha i bêdziesz mia³ pod³ego MS-a i oczywi¶cie da siê tym polakierowaæ na 3 razy. S± lakiernicy co nie lubi± lataæ dooko³a samochodu tyle razy i szkol± siê, rozwijaj± siê ale ty chyba do nich nie nale¿ysz. My¶lisz ¿e producenci wymy¶laj± takie lakiery po to ¿eby wszystkim utrudniaæ ¿ycie? W lakierowaniu liczy siê coraz bardziej czas pracy bo to jest prawdziwy koszt ale ty pewnie robisz dwa auta na miesi±c to ci rybka ile bêdzie trwa³o lakierowanie.

A co do tego mleczenia to ju¿ wiem, mówi³e¶ ze sto razy tyle ¿e u mnie jako¶ nikt siê nie skar¿y³ a sprzedajê tego du¿o. Nawet by³a raz taka sytuacja ¿e w mieszalni rozmawiali lakiernicy o tym twoim problemie bo czytali na forum i wiesz co nie napiszê co powiedzieli bo nie chcê ci robiæ przykro¶ci ^^

lakiernia92 
Wys³any: 2010-09-18, 18:54   
0
UP DOWN

du pont chalenger taki w zielonej puszcze ta sama cena co upol :arrow: Wrazie polerki od polakierowania 8godzin i trzeba zaczynac :sciana: :cool:

obcy_69
Wys³any: 2010-09-19, 08:58   
0
UP DOWN

Siekiera napisa³/a:
Czepiasz siê i tyle bo do vhs-a te¿ mo¿na nalaæ 50% rozpucha i bêdziesz mia³ pod³ego MS-a i oczywi¶cie da siê tym polakierowaæ na 3 razy.

Ja sie nie czepiam...jedynie staram sie naswietlic (niekoniecznie Tobie), ze ten produkt mozna wylakierowac na przynajmniej dwa sposoby (co zreszta sugeruje producent tego lakieru w kartach technicznych)...
http://www.novol.pl/att/1...ovakryl_580.pdf
I to lakiernik decyduje ktorym z nich sie posluzyc w okreslonej sytuacji (np. dopasowujac strukture jak i stopien polysku do oryginalu)..Poza tym gdybys byl lakiernikiem to wiedzialbys, ze nie kazdy pistolet radzi sobie z rozbiciem VHSa czy chocby HSa ..co z kolei nie pozwala na lakierowanie 1,5 warstwowe.
Siekiera napisa³/a:
szkol± siê, rozwijaj± siê ale ty chyba do nich nie nale¿ysz.

Takze..nie tylko my lakiernicy powinnismy sie szkolic-rozwijac...ale i Ty wez sobie do serca i popros producenta by przeszkolil Cie z charakterystyki materialow ktorymi handlujesz. :spoko:
Bo widzisz...ja przez ponad dwadziescia juz lat , mam przyjemnosc (czasami mniejsza) pracowac wiekszoscia marek na naszym rynku ..a w zwiazku z tym mialem okazje obserwowac zachowanie sie poszczegolnych materialow na elementach w roznym czasie od ich aplikacji. W kabinach - suszonych promiennikami ...jak i w warunkach mniej sprzyjajacych "garazach"..co daje mi wiedze na tematy o ktorych pisze..
A TY...Ty mozesz jedynie posluchac - co powiedza Ci lakiernicy (niekoniecznie reformowalni jak to ujales) w mieszalniku lub tez to co Ci nawciska przedstawiciel handlowy jaki ten produkt jest happy. I na tej podstawie smiesz twierdzic jak teoretycznie powinno to wygladac. Tyle , ze teoria niejednokrotnie platala juz figle :spoko:
Siekiera napisa³/a:
W lakierowaniu liczy siê coraz bardziej czas pracy bo to jest prawdziwy koszt ale ty pewnie robisz dwa auta na miesi±c to ci rybka ile bêdzie trwa³o lakierowanie.

Nie sugeruj sie nickiem ^^ ...zapewniam Cie, ze nie jestem inny ..a co za tym idzie mniej pazerny od Ciebie i potrafie sobie skalkulowac czas...stad tez bywaly tluste lata gdy lakierowalem 4 - 5 razy na dobe ( tak na dobe bo i po 24 sie zdarzalo)...takze badz spokojny o ta kwestie.. :)
Siekiera napisa³/a:
A co do tego mleczenia to ju¿ wiem, mówi³e¶ ze sto razy tyle ¿e u mnie jako¶ nikt siê nie skar¿y³ a sprzedajê tego du¿o. Nawet by³a raz taka sytuacja ¿e w mieszalni rozmawiali lakiernicy o tym twoim problemie bo czytali na forum i wiesz co nie napiszê co powiedzieli bo nie chcê ci robiæ przykro¶ci

Widac , ze bez zrozumienia czytasz to co pisalem w innym watku na temat lakieru 580..Przypomne Ci , ze to nie tylko ja mialem problem z tym klarem ale wielu lakiernikow ktorzy nim lakierowali. Dlatego tez wycofali go z wiekszosci mieszalnikow w moim regionie..Nie wierzysz - zadzwon do NOVOLA to Ci potwierdza..
A co do przykrosci, to wal smialo...bo jezeli to opinia lakiernikow ktorzy szkolili sie u Ciebie ...to we mnie moze wzbudzic jedynie wspolczucie.. :cool: :spoko:

obcy_69
Wys³any: 2010-09-19, 09:36   
0
UP DOWN

Siekiera napisa³/a:
kosztem duxona na który narzekaj± ¿e matowieje po kilku miesi±cach.

I jeszcze jadno..DUXON jak CHALLENGER to tansza linia DuPonta..
Lakieruje tez tymi klarami i smiem twierdzic ze bije NOVOLA na glowe..co potwierdzaja handlujacy nim w mieszalniach i co wazniejsze - lakiernicy.. nie tylko zaopatrujacy sie w tych mieszalniach ale i piszacy o nim na roznych forach (niekoniecznie w Polsce)..:cool:
Nie widze tez uzasadnienia by placic ponad 70 zl za towar drugoligowy ( NOVOL)...jezeli w cenie niewiele wyzszej 77 zl ...mam lakier 3750s pierwszoligowego DuPonta.. :cool:
I do Twojej wiadomosci, do tego klaru dodaje sie 10% rozpucha..lakierujac na 1.5 warstwy , a schnie tez duzo szybciej od 580 czy 590.
Masz tutaj dowod na moja reformowalnosc co do kosztow i czasu :spoko: ^^

Takze czepiasz ...to sie Ty facet...
Niedlugo zaczniesz SPIESH HECKERa i STANDOXa ...bo to tez koncerny podlegle od jakiegos czasu pod DuPonta.. :tak:

gorzalinek
Wys³any: 2010-09-19, 09:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Jak za ta cene nie ma rewelacji stosowalem go pewien czas polysk dosc wysoki ale jak za grubo polejesz to mleczy ten lakier nie zabardzo chce sie polerowac wiec tak przecietnie jak za 62-68 zl zalezy od dostawcy teraz biore duponta 3750s za 60 zl od mojego stalego dostawcy i z tego lakieru jestem bardzo bardzo zadowolony

obcy_69
Wys³any: 2010-09-19, 09:52   
0
UP DOWN

gorzalinek napisa³/a:
duponta 3750s za 60 zl

Bez utwardzacza rozumiem...??

gorzalinek
Wys³any: 2010-09-19, 09:57   
0
UP DOWN

Z utwardzaczem szybki lub standard w komplecie ta linia jest juz wyprzedawana powoli bo weszla nowa linia 3800s ktory powoli wypiera 3750s i nawet w hurtowniach jest duzo taniej teraz ten lakier ja biore odrazu po 3l zeby nie rozbijac orginalnego opakowania utwardzacza ale novol nie umywa sie do jakosci duponta ten lakier to sie wylewa i ma polysk dopiero mozna powiedziec do tanszych aut uzywam za to Klaru Opti 45-50 zl tez dobrze sie kladzie oraz poleruje i w sumie z tej mieszalni tylko ja biore tego duponta od mojego znajomego u mnie w miescie jest jakas dziwna mania ze kazdy lubi lakiery 2- 1 i ten lakier sie u niego nie przyjal ludzie wola duxona 1044 ktory jest duzo gorszy

m³ody19
Wys³any: 2010-09-19, 10:16   
0
UP DOWN
Æwicz æwicz æwicz :D

Ma³a rada, jesli ktos maluje w warunkach dmowych clarem 3750s przy duzej temperazturze otoczenia (mam na mysli tegoroczne lipcowe upa³y po 40' by³o pare takich tygodni) to nie mieszajscie go z szybkim utwardzaczem bo gazuje, przy normalnej temp jest ok, ale na upa³y radze standardowy utw. wiem bo zdarzy³o sie to nam w tym roku przy malowaniu.

ps. mam do sprzedania tanio ponad litr 3750s, kto zainteresowany piszcie na na gg 9300954

gorzalinek
Wys³any: 2010-09-19, 10:18   
0
UP DOWN

to prawda ale ten lakier na na x205/206 schnie szybko szybki utwardzacz nadaje sie na niskie temperatury tak 10c lub pojedyncze elementy

obcy_69
Wys³any: 2010-09-19, 10:47   
0
UP DOWN

xk 205 to normalny utwardzacz... a xk 206 to wolny utwardzacz. Do dyspozycji masz jeszcze rozpuch przewidziany do wysokich temperatur xb 387...takze bez problemu mozesz sobie poradzic i przy calosciowkach w wysokiej temperturze..
Lakierowalem nim cale auta ..gdzie w kabinie tem. przekraczala 38 stopni..

Do nizszych temperatur utwardzacz xk 203 a i rozpuch xb 383 jest szybszy...choc w karcie technicznej tego lakieru, zalecany jest tylko xb387..
Do dyspozycji masz tez PRZYSPIESZACZ ULTRA 431R ktorego uzywasz zamiast rozpucha..i to dopiero jest torpeda.. :spoko:

gorzalinek napisa³/a:
Z utwardzaczem szybki lub standard w komplecie ta linia jest juz wyprzedawana powoli bo weszla nowa linia 3800s ktory powoli wypiera 3750s

W takim razie podaj jakis link do tego Twojego dostawcy chetnie i ja skorzystam z tej ceny.. 3800s jeszcze nie mialem okazji lakierowac, ale slyszalem...ze jest latwiejszy w aplikacji od 3750s , natomiast wymaga wygrzania. Nie omieszkam oczywiscie po wyczerpaniu zapasow 3750s wyprobowac na "wlasnej skorze".. :)

lakiernia92 
Wys³any: 2010-09-19, 14:26   
0
UP DOWN

obcy_69, :arrow: Dlaczego wymaga wygrzania? :?: :?: :?:

obcy_69
Wys³any: 2010-09-19, 15:03   
0
UP DOWN

lakiernia92 napisa³/a:
obcy_69, Dlaczego wymaga wygrzania?

Nie wiem, nie lakierowalem jeszcze...byc moze preferuje wyzsza temperature schniecia.. Jak wyzej pisalem, tak mnie poinformowano w mieszalniku..choc w kartach techniczynych tych dwoch klarow nie widac znaczacej roznicy..A moze dlatego , ze zalecane sa tylko dwa utwardzacze - xk205 (normalny) i xk206 (wolny)..xk203 (szybki)zalecany jest tylko do zaprawek..z drugiej strony jednak, w tym wypadku mozna wnioskowac , ze jest to raczej szybszy lakier. Sie sprawdzi ..sie bedzie wypowiadalo.. :spoko:

A moze ktos juz nim lakieruje ..wszak na rynku jest juz jakis czas.

lakiernia92 
Wys³any: 2010-09-19, 15:22   
0
UP DOWN

dzieki za odpowiedz :cool:

kazmirz 
Wys³any: 2010-09-19, 16:10   
0
UP DOWN

Sk±d: leszno

novol 590

lakiernia92 
Wys³any: 2010-09-19, 16:34   
0
UP DOWN

:spoko: :cool:

Siekiera
Wys³any: 2010-09-20, 03:57   
0
UP DOWN

@obcy, po co kto¶ ma kombinowaæ i dolewaæ rozcieñczalnik do hs-a? przecie¿ jak kto¶ nie ma dobrego sprzêtu ¿eby robiæ hs-em lub vhs-em to kupuje MS-a i nie musi siê zastanawiaæ ile dolaæ rozpucha ¿eby wysz³a struktura i nic mu nie zgazuje, szybko schnie i dobrze siê poleruje. Ty chyba naprawdê nie masz co robiæ tylko zajmujesz siê takimi wydumkami. A o moj± wiedzê to siê nie musisz martwiæ, o to czy lakierujê te¿ nie bo od razu ci powiem ¿e zawodowo ju¿ nie lakierujê a jedynie okazjonalnie co nie znaczy ¿e zapomnia³em jak to sie robi.

ooo, a kilka postów dalej wiedzowy cz³owiek a mo¿e OBCY przyznaje siê ¿e jednak s³ucha kogo¶ z mieszalni ^^ i powo³uje siê na takiego nic niewiedz±cego sklepikarza na forum. Mi zarzuci³e¶ ¿e jak prowadzê mieszalniê to nie mogê mieæ wiedzy a sam nie robi³e¶ a odpowiadasz innym. Nie wstyd ci?

obcy_69 napisa³/a:
lakiernia92 napisa³/a:
obcy_69, Dlaczego wymaga wygrzania?
Nie wiem, nie lakierowalem jeszcze...byc moze preferuje wyzsza temperature schniecia.. Jak wyzej pisalem, tak mnie poinformowano w mieszalniku..choc w kartach techniczynych tych dwoch klarow nie widac znaczacej roznicy.

I wiesz co, postaram sie popytaæ jak to by³o z t± twoj± reklamacj± bo ty tutaj je¼dzisz po novolu do woli a oni siê nie broni±. Mi siê za nich dosta³o a ja widzê ze oni pewnie mieli ciebie dosyæ i dlatego nie uznali ci reklamacji bo ja nie znam przypadku ¿eby novol kogo¶ ola³, no po za tob± :mrgreen:

crystal
Wys³any: 2010-09-20, 11:03   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
obcy_69, karta 3800 przewiduje utwardzanie w 20C wiêc chyba mieszalnikowy pomyli³ z 3300.

obcy_69
Wys³any: 2010-09-20, 14:42   
0
UP DOWN

Ty @Siekiera naprawde masz klopoty z koncentracja..
obcy_69 napisa³/a:
3800s jeszcze nie mialem okazji lakierowac, ale slyszalem...ze jest latwiejszy w aplikacji od 3750s , natomiast wymaga wygrzania. Nie omieszkam oczywiscie po wyczerpaniu zapasow 3750s wyprobowac na "wlasnej skorze"..

W ktorym watku tego zdania ...jest jakakolwiek porada..??

Nie wiem, nie lakierowalem jeszcze...byc moze preferuje wyzsza temperature schniecia.. Jak wyzej pisalem, tak mnie poinformowano w mieszalniku..choc w kartach techniczynych tych dwoch klarow nie widac znaczacej roznicy..A moze dlatego , ze zalecane sa tylko dwa utwardzacze - xk205 (normalny) i xk206 (wolny)..xk203 (szybki)zalecany jest tylko do zaprawek..z drugiej strony jednak, w tym wypadku mozna wnioskowac , ze jest to raczej szybszy lakier. Sie sprawdzi ..sie bedzie wypowiadalo.. [/quote]

A tutaj masz napisane ..ze poddalem w watpliwosc to co mowil gostek z mieszalnika..
Takze masz kolejny dowod na to , ze niekompetentna osoba handlujaca w bardzo prosty sposob moze "namieszac" w glowach lakiernikow.. :spoko:
obcy_69 napisa³/a:
Sie sprawdzi ..sie bedzie wypowiadalo..

Czytaj ze zrozumieniem facet... ^^

Siekiera napisa³/a:
zawodowo ju¿ nie lakierujê a jedynie okazjonalnie co nie znaczy ¿e zapomnia³em jak to sie robi.

Raczej zapomniales, sadzac chocby po tym jak doradzales w sprawie grdacji papierow na innym watku...150 pod podklad, czy 600 na wode pod lakier heh... :D

Siekiera napisa³/a:
obcy, po co kto¶ ma kombinowaæ i dolewaæ rozcieñczalnik do hs-a? przecie¿ jak kto¶ nie ma dobrego sprzêtu ¿eby robiæ hs-em lub vhs-em to kupuje MS-a i nie musi siê zastanawiaæ ile dolaæ rozpucha ¿eby wysz³a struktura i nic mu nie zgazuje, szybko schnie i dobrze siê poleruje. Ty chyba naprawdê nie masz co robiæ tylko zajmujesz siê takimi wydumkami.

Jeszcze raz Ci powtarzam...to nie jest moja wydumka - rozpietosc dolewania rozpucha do klaru podaje sam producent, nie czytales karty technicznej tego produktu..??
Poczytaj sobie... :tak: a bedziesz wiedzial.. ^^
Siekiera napisa³/a:
I wiesz co, postaram sie popytaæ jak to by³o z t± twoj± reklamacj± bo ty tutaj je¼dzisz po novolu do woli a oni siê nie broni±. Mi siê za nich dosta³o a ja widzê ze oni pewnie mieli ciebie dosyæ i dlatego nie uznali ci reklamacji bo ja nie znam przypadku ¿eby novol kogo¶ ola³, no po za tob±

Bardzo Cie prosze..bo jak do tej pory to nie dostalem zadnego racjonalnego wytlumaczenia tej kwestii. Dostalem jedynie pismo w ktorym to sami sobie zaprzeczali i to w kilku podpunktach...chocby w tym , ze jadna z przyczyn zmetnienia tego klaru moglo byc zwietrzenie utwardzacza ...co jest oczywista bzdura, powniewaz element ktory dostali ode mnie do analizy polakierowali ponownie u siebie w labolatorium tym samym klarem z tym samym utwardzaczem. Dostali resztke tego materialu jak byli u mnie na reklamacji..i wdlug nich wszystko bylo w porzadku..
Na zadnych innych klarach...lakierujac w duzo trudniejszych warunkach nie mialo miejsce takie anomalia..NIe po miesiacu od momentu lakierowania.. :spoko:
Siekiera napisa³/a:
ty tutaj je¼dzisz po novolu do woli a oni siê nie broni±.

A dlaczego sie nie bronia..??
Myslisz ,ze nikt z NOVOLA nie sledzi tego forum..??
Ja chetnie poczytam ...co maja do zarzucenia. Jezeli maja racje, to schyle glowe.
Gdybys ze zrozumieniem czytal tamtego posta..wiedzialbys, ze nie chodzilo mi o zwrot kosztow a jedynie o wytlumaczenia ktory z czynnikow mial wplyw na to, dlaczego ten klar mleczy..
[quote="Siekiera"]nie znam przypadku ¿eby novol kogo¶ ola³, no po za tob± [/quote
Dobrze to ujales ..olal.
Bo widzisz...rzadko komu chce sie zadac tyle trudu w rozwiklaniu niewiadomej...wola machnac reka, poprawic to co sie stalo innym materialem i nie wracac wiecej do poprzedniego..Maja gdzies dociekanie bo szkoda im na to nerwow i czasu..Doskonale wiedza, ze nie maja szansy na rzetelna odpowiedz ze strony molocha.

Takze dowiedz sie ...ja chetnie poczytam , a i inni mysle tez nie pogardza. :spoko:

obcy_69
Wys³any: 2010-09-20, 14:55   
0
UP DOWN

crystal napisa³/a:
obcy_69, karta 3800 przewiduje utwardzanie w 20C wiêc chyba mieszalnikowy pomyli³ z 3300.

Prawdopodobnie...stad tez nie majac zaufania do goscia z mieszalni postanowilem sprawdzic w kartach technicznych..
obcy_69 napisa³/a:
choc w kartach techniczynych tych dwoch klarow nie widac znaczacej roznicy..A moze dlatego , ze zalecane sa tylko dwa utwardzacze - xk205 (normalny) i xk206 (wolny)..xk203 (szybki)zalecany jest tylko do zaprawek..z drugiej strony jednak, w tym wypadku mozna wnioskowac , ze jest to raczej szybszy lakier. Sie sprawdzi ..sie bedzie wypowiadalo..

Siekiera
Wys³any: 2010-09-20, 20:14   
0
UP DOWN

obcy_69 napisa³/a:
Siekiera napisa³/a:
zawodowo ju¿ nie lakierujê a jedynie okazjonalnie co nie znaczy ¿e zapomnia³em jak to sie robi.

Raczej zapomniales, sadzac chocby po tym jak doradzales w sprawie grdacji papierow na innym watku...150 pod podklad, czy 600 na wode pod lakier heh... :D

obcy to ty masz problemy z koncentracj± i czytaniem ze zrozumieniem a w powy¿szej kwestii odpowiedzia³em ci ¿e bredzisz jak pot³uczony w drugim po¶cie od góry na 8 stronie w w±tku http://lakierowanko.info/...=3553&start=350

A teraz najlepsze :D

Zrobi³em tak jak chcia³e¶, zainteresowa³em siê twoj± reklamacj± i wiesz co nie musia³em dzwoniæ do novola. Wystarczy³o popytaæ handlowców i ju¿ wiedzieli kto to obcy_69

Buahaha, obcy jeste¶ znany w Polsce, GRATULACJE! ^^ ^^ ^^

Nie wiedzia³em ¿e bêdê mieæ takie szczê¶cie ale okaza³o siê ¿e jeste¶my prawie ziomalami :D bo mieszkam ok 100 km od Tomaszowa Lubelskiego i na moim terenie handluj± te same hurtownie co u ciebie a ¶wiat jet ma³y i plotki szybko siê roznosz± :D Jak nie wierzysz to przeczytaj sobie temat o Duxonie który za³o¿y³em na dwa miesi±ce przed tym jak ty siê zarejestrowa³e¶ na forum. Jak znasz rynek to tam doczytasz ¿e mieszkam w obrêbie dzia³ania hurtowni kra¶nickich wiêc niedaleko ciebie ;)
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=2880

Teraz ju¿ wiem ¿e mówisz nieprawdê w sprawie tego lakieru novola, ¿e wszystkie mieszalnie wycofa³y go u ciebie. Handlowiec u¶mia³ siê i stwierdzi³ ¿e w Tomaszowie Lub ten lakier dalej siê sprzedaje a tylko jedna mieszalnia P. [wymoderowano] robi³a fochy a pewnie ty u niego kupujesz i dlatego tak twierdzisz. Co¶ takiego... wierzysz w to co mówi ten go¶æ z mieszalni a pó¼niej piszesz o nim na forum tak:

obcy_69 napisa³/a:
A tutaj masz napisane ..ze poddalem w watpliwosc to co mowil gostek z mieszalnika..
Takze masz kolejny dowod na to , ze niekompetentna osoba handlujaca w bardzo prosty sposob moze "namieszac" w glowach lakiernikow.. :spoko:

...bo rozumiem ¿e to ten sam go¶æ wprowadzi³ ciê w b³±d ^^

I wiesz co siê jeszcze dowiedzia³em, ¿e jak ty mia³e¶ t± reklamacjê to ten [wymoderowano] mia³ ponoæ te¿ jakie¶ inne reklamacje i zg³asza³ to novolowi ale okaza³o siê ¿e on kombinowa³ z materia³ami i nie uznali mu za co siê wkurwi³ i tak wszystkim opowiada³ ¿e te lakiery mlecz± i inne cuda siê dziej± a ty by³e¶ jego tub± na forum. Szkoda mi ciebie, wykorzysta³ ciê ^^ A najciekawsze jest to ¿e w innych mieszalniach w Tomaszowie nikt nie zg³asza³ takich problemów czyli tak jak u mnie co potwierdza ¿e specjalnie tu siê rozpisujesz ¿eby ich szkalowaæ.

Teraz ju¿ siê nie ma co dziwiæ novolowi ¿e nie podejmuje z tob± dyskusji na forum bo nie ma z kim. A to ¿e czytaj± to normalne, przecie¿ nawet maj± za³o¿ony w±tek z pomoc± dla mieszalnika.

Jutro zadzwoniê do znajomych z bran¿y z Tomaszowa Lubelskiego to mo¿e dowiem siê jeszcze czego¶ ciekawego o tobie.

Do jutra misiaczku :D

Proszê bez nazwisk. Cruel

obcy_69
Wys³any: 2010-09-20, 22:26   
0
UP DOWN

W takim razie bardzo sie ciesze...i skoro masz tak blisko, to zapraszam Cie do Tomaszowa.. przewioze Cie po wiekszosci lakiernikow i sam sie przekonasz o czym pisalem..
Moze popros jeszcze kogos z przedstawicieli NOVOLA...zrobimy sobie rekonesans..
Poza tym ...gdybys dokladnie czytal co pisalem , to wlasnie na moim aucie mleczyl ten klar, co zreszta udokumentowane jest przez technikow NOVOLA...A po interwancji u przedstawiciela regionalnego z Krasnystawu, ktory to byl u mnie na miejscu ..dostalem lakier z innej partii i po wylakierowaniu na dwoch elementach kolejnego auta dzialo sie to samo...Takze nie pitol , ze ja komus wierze i za niego powtarzam na forum...

Siekiera napisa³/a:
A najciekawsze jest to ¿e w innych mieszalniach w Tomaszowie nikt nie zg³asza³ takich problemów

Mieszalnie sa 3 ...przybywaj a na wlasne oczy przekonasz sie w ktorej stoi na polce 580..bo to o niej byla mowa .
Przekonasz sie tez ..na rzecz jakich lakierow wiekszosc lakiernikow zrezygnowala z NOVOLA. Dowiesz sie takze, dlaczego ten gostek pozbyl sie mieszalnikow NOVOLA z trzech swoich mieszalni w regionie...i dlaczego w drugiej tomaszowskiej tak samo oddali NOVOLA....i dowiesz sie tego u zrodla a nie z drugiej czy trzeciej reki..
Poza tym ..jestes smieszny uwazajac , ze gosciu bawilby sie w odlewanie oryginalengo lakieru z puszki litrowej i wlewaniu tam jakiegos g......a..
^^ ^^ Na co dowodem jest wspomniana juz wyzej nowa litrowka lakieru dostarczona mi przez przedstawiciela - dzialo sie to samo..

Takze ...nie manipuluj faktami .. :D

Siekiera napisa³/a:
Jutro zadzwoniê do znajomych z bran¿y z Tomaszowa Lubelskiego to mo¿e dowiem siê jeszcze czego¶ ciekawego o tobie.

Dzwon ..sam jestem ciekawy... :spoko:

obcy_69
Wys³any: 2010-09-20, 23:02   
0
UP DOWN

Siekiera napisa³/a:
...bo rozumiem ¿e to ten sam go¶æ wprowadzi³ ciê w b³±d

Nie...ten gostek nie handluje DuPontem... :spoko:

obcy_69
Wys³any: 2010-09-20, 23:58   
0
UP DOWN

Siekiera napisa³/a:
Jak nie wierzysz to przeczytaj sobie temat o Duxonie który za³o¿y³em na dwa miesi±ce przed tym jak ty siê zarejestrowa³e¶ na forum. Jak znasz rynek to tam doczytasz ¿e mieszkam w obrêbie dzia³ania hurtowni kra¶nickich wiêc niedaleko ciebie
http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=2880

Przeczytalem watek podsuniety mi przez Ciebie...i widzisz @Siekiera , w watku owym pozwoliles sobie na krytyke dzialalnosci handlowcow z DP...
Mi zarzucasz szkalowanie imienia NOVOLA ktorym handlujesz..a sam co zrobiles...?? Wywolales do tablicy opiniodawcow tego tematu ..czesc handlujaca NOVOLEM byla za Toba co zrozumiale. Ale gosc handlujacy DP mial juz inne zdanie....To samo dzialo sie w moim temacie o mleczeniu klaru 580 ..Ci ktorym cos sie dzialo z tym wyrobem byli za tym co pisze, a czesc zwiazana z NOVOLEM przeciw....Biznes to biznes napisales..
Wiedz, ze dla mnie jakakolwiek wada produktu ktorego uzywam, to tez biznes..napewno mniejszy od Twojego ale jednak..
I jezeli cos sie dzieje z produktem ktorego uzylem, to ja musze to poprawic...stracic czas - kase..
Dalej Cie to dziwi, ze chce dociec gdzie tkwi przyczyna zaistnialej sytuacji...??

Siekiera
Wys³any: 2010-09-21, 15:18   
0
UP DOWN

obcy_69 napisa³/a:
Mieszalnie sa 3 ...przybywaj a na wlasne oczy przekonasz sie w ktorej stoi na polce 580..bo to o niej byla mowa .
Przekonasz sie tez ..na rzecz jakich lakierow wiekszosc lakiernikow zrezygnowala z NOVOLA. Dowiesz sie takze, dlaczego ten gostek pozbyl sie mieszalnikow NOVOLA z trzech swoich mieszalni w regionie...i dlaczego w drugiej tomaszowskiej tak samo oddali NOVOLA....i dowiesz sie tego u zrodla a nie z drugiej czy trzeciej reki..
Poza tym ..jestes smieszny uwazajac , ze gosciu bawilby sie w odlewanie oryginalengo lakieru z puszki litrowej i wlewaniu tam jakiegos g......a..
^^ ^^ Na co dowodem jest wspomniana juz wyzej nowa litrowka lakieru dostarczona mi przez przedstawiciela - dzialo sie to samo..

Takze ...nie manipuluj faktami .. :D

I w³a¶nie sprawdzi³em.
Okazuje siê ze ten cz³owiek (mieszalnia standox) co ma te trzy mieszalniki novola wcale ich nie odda³. Ma je dalej w Tomaszowie, Hrubieszowie i Zamo¶ciu wiêc je¿eli mówi swoim klientom ¿e je odda³, to tylko potwierdza to co wcze¶niej pisa³em, ¿e siê na nich wkurwi³ i robi im ko³o dupy a ty w to wierzysz :D

A ta druga mieszalnia odda³a faktycznie, tylko ¿e mieszalnik akrylowy VHS który novol ca³kowicie wycofa³ z rynku bo siê nie sprzedawa³.

... wiêc kto tu manipuluje faktami ^^

obcy_69
Wys³any: 2010-09-21, 20:09   
0
UP DOWN

No tak jak piszesz ta druga mieszalnia - oddala..a dlaczego sie nie sprzedawal..??
Bo nikt tego nie chcial....Kazdy wolal Debeera , czy Spiesa..

U gostka z tych 3 mieszalni o ktorych piszesz...zostaly tylko akrylowe , od czasu do czasu ktos wezmie na traktor ... :D
Wode oddal ..bo tez zadnego chetnego nie bylo. Nawet za darmo proponowal ^^ ..

Czyli w ktorym slowie sklamalem...mowiac ze pozbyli sie mieszalnikow NOVOLA...??

I jeszcze dla Twojej wiadomosci ...faralna 580 bralem u gosci z Debeera. Zreszta jak wiekszosc materialow..
U goscia ze STANDOXa ..tylko rozmawialismy o tym. Powiedzial mi wtedy , ze nie tylko ja sie skarzylem na ten klar ..Wlasnie dlatego kilkakrotnie interweniowal w tej sprawie u dostawcy ..co zreszta sam potwierdzasz :spoko: ^^ - bez odzewu( jeszcze przed moja wizyta)...
Teraz wiesz dlaczego sie wqrwil..??

Jezeli chodzi o mnie...to sam dzwonilem do przedstawiciela regionalnego i sam zalatwialem cala sprawe. Bez posrednictwa gostka ze STANDOXA !!!!!!!!!! To do mnie przyjezdzali takze technicy z NOVOLA , porobili foty jak i wzieli resztke lakieru do ekspertyzy..
KAPUJESZ...? :spoko:

Takze o czym bredzisz czlowieku z ziemi...??

Siekiera napisa³/a:
Teraz ju¿ wiem ¿e mówisz nieprawdê w sprawie tego lakieru novola, ¿e wszystkie mieszalnie wycofa³y go u ciebie. Handlowiec u¶mia³ siê i stwierdzi³ ¿e w Tomaszowie Lub ten lakier dalej siê sprzedaje

A teraz mi napisz w ktorej mieszalni sprzedaje sie ta 580...??
I w jakich ilosciach...?? :)
I nie myl jej z innymi klarami NOVOLA...bo tylko do niej byly zarzuty..

glover
Wys³any: 2010-09-22, 01:07   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
obcy_69 napisa³/a:
No tak jak piszesz ta druga mieszalnia - oddala..a dlaczego sie nie sprzedawal..??
Bo nikt tego nie chcial....Kazdy wolal Debeera , czy Spiesa..

Pozwolicie Panowie ¿e siê wtr±cê: akryl spectral 420 czyli vhs nie sprzedawa³ siê bo to by³ prawdziwy vhs dostosowany do VOC ale przez to trudny w aplikacji i niestety dro¿szy od akryli niespe³niaj±cych VOC.

obcy_69
Wys³any: 2010-09-22, 08:56   
0
UP DOWN

Zakonczmy ten spor ..bo do niczego nie prowadzi..
Doskonale wiadomo ...ze Ci ktorzy sa zwiazani z NOVOLem beda za nim obstawali i to akurat jest bezdyskusyjne.. :spoko:
Dlatego tez nie dziwie sie i @Siekierze ze najechal tutaj jak i w innych watkach na DUXONA .. ^^ ^^ ^^

@glover...jezeli czytales moj watek o klarze 580 a czytales..To zauwazyles zapewne (bo podkreslalem niejednokrotnie) , ze nie chodzi mi o zadna reklamacje a jedynie o wyjasnienie przyczyny metnienia tego klaru..
Bo te ktore wysnul NOVOL w przyslanym mi pismie oczywiscie mogly miec wplyw...ale akurat w moim przypadku nie mialy miejsca. Zreszta w niektorych punktach sami sobie zaprzeczali..
Wlasnie dla tego znalazlem sie na tym forum ..liczylem ,ze w wiekszym gronie, a co wazniejsze - niezaleznym, znajde odpowiedz.
I nie jest prawda ..co pisze @Siekiera ktory wiaze mnie w tej kwestii z wlascicielem mieszalnikow STANDOXa...

Jeszcze raz powtorze, ze NOVOL nie jest dla mnie zadna konkurencja..nie mam zadnego interesu najezdzac tutaj na ta firme. Pisze jedynie o konkretnym przypadku z konkretnym produktem (jak poczytasz moje wszystkie wypowiedzi ..nie znajdziesz w nich zadnej krytyki jakiegokolwiek innego produktu tej firmy)..Pracowalem na tych materialach wiele lat z dobrymi wynikami...i gdyby nie ekspansja cenowa DuPonta ktory to stal sie konkurencyjny do NOVOLa (zaznaczam cenowo)..Bo jakosciowo to sam rozumiesz (nie myl z tanimi liniami DUXON czy CHALLENGER)...jak i problemami z klarem mozliwe ,ze w dalszym ciagu korzystalbym z ich materialow.

Takze dla spokoju ducha tego forum, zwieszam topor w kazdym z tematow dotyczacych klarow NOVOLA... :cool: :spoko:

Siekiera
Wys³any: 2010-09-22, 11:51   
0
UP DOWN

No dobra, przyjmujê rozejm :)

Ja do ciebie nic nie mam a w obu naszych k³ótniach (tej i o gradacjach papieru) to ty wyjecha³e¶ do mnie z zaczepkami pomimo ¿e moje wypowiedzi by³y ogólnie do wszystkich lub do pytaj±cego, wiêc jako¶ tak posz³o dalej ale faktycznie nie ma siê co k³óciæ bo mo¿e skoro tak blisko mieszkamy to kiedy¶ podjadê do ciebie pohandlowaæ... novolem :roll: ;)

sawmaster 
Wys³any: 2012-10-21, 10:58   
0
UP DOWN

Sk±d: Bia³ystok
kto¶ powie jak rozlaæ ten bezbarwny bo wychodzi takie co¶ jakby nie wylane, a wylewa³em 3 warstwy bezbarwnego jednocze¶nie i nie chcia³ siê rozlaæ, nie dodawa³em rozciêczalnika, temperatura by³a 16 stopni, lekierowa³em Air guns± AZ3 IMPACT

Homer S. 
Wys³any: 2012-10-21, 11:34   
0
UP DOWN

Pomóg³: 19 razy
To robisz jaki¶ b³±d bo ten lakier bez problemu siê rozlewa . Przyczyn mo¿e byæ du¿o od niskiego ci¶nienia do za du¿ej odleg³o¶ci pistoletu od elementu .

Siekiera
Wys³any: 2012-10-21, 15:11   
0
UP DOWN

sawmaster napisa³/a:
bo wychodzi takie co¶ jakby nie wylane, a wylewa³em 3 warstwy bezbarwnego jednocze¶nie i nie chcia³ siê rozlaæ

To jest lakier na 1,5 warstwy a nie na 3 :shock:

sawmaster 
Wys³any: 2012-10-21, 16:17   
0
UP DOWN

Sk±d: Bia³ystok
Siekiera napisa³/a:
sawmaster napisa³/a:
bo wychodzi takie co¶ jakby nie wylane, a wylewa³em 3 warstwy bezbarwnego jednocze¶nie i nie chcia³ siê rozlaæ

jak szybko macham pistoletem to siê nie liczy jako jedna pe³na warstwa

lak 
Wys³any: 2012-10-21, 19:00   
0
UP DOWN

Cytat:

Ja jak bardzo..bardzo..szybko macham,to wychodz mi ze sze¶c warstw :/

Chali68
Wys³any: 2012-10-21, 19:20   
0
UP DOWN

sawmaster napisa³/a:
Siekiera napisa³/a:
sawmaster napisa³/a:

[ Dodano: 21-10-2012, 7:23 ]
To jaka¶ czarna komedia??? :–o

jacenty 741
Wys³any: 2012-10-22, 06:52   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Nie,bezbarwna...590-ty odcinek...

Robertlodz09 
Wys³any: 2012-10-23, 09:35   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
sawmaster napisa³/a:
lekierowa³em Air guns± AZ3 IMPACT

Noooo kolego takie cacuszko kupi³e¶ za tyle "kaski" i lakierek siê nie chce "rozlaæ" ;) Ja bym go reklamowa³ u sprzedawcy :D wiesz ,¿e "nie maluje zgodnie z twoimi oczekiwaniami" ^^
A mo¿e za ma³o i za wolno nim "macha³e¶" :?: Jak widzisz ,koledzy to bardzo du¿o i szybko "machaj± pistoletami" podczas aplikacji lakierów bezbarwnych ;)
Pozdrawiam z u¶miechem ;)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: