Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
mÂłody19
Wysłany: 2009-11-19, 17:04   Szpachla
0
UP DOWN
Æwicz æwicz æwicz :D

Panowie jaka szpachlĂłwka najlepiej sie sciera ?
RobiÂłem juz na novolu miekkim ale zostawaÂły dziurki w niej, teraz mam polfill niby tania i duza ale przy niej to sie trzaba tyle nadupcyc ze szok szlifujesz szlifujesz i po chwili masz papier tak cenzura ze ino go wywalic do kosza... i zeby jeszcze cos mocno sie zeszlifowaÂło a tam prawie nic...

Jakie sie najlepiej zcieraja ?:> I jakie najlepiej polecacie

Bodzio 
Wysłany: 2009-11-19, 20:20   
0
UP DOWN
--B_C_G--

GoldCar ¿ó³ta puszka, wykoùczeniówka chyba z tego co pamiêtam. Jak siê dobrze rozrobi to dziurek nie zostawia a i obróbka ok jak za t¹ cenê...

pepi 
Wysłany: 2009-11-19, 21:52   
0
UP DOWN

moÂże zle to nakÂładaÂłeÂś Âże miaÂłeÂś powietrze w szpachli ja robiĂŞ teÂż novalem ale chyba nie ma dziurek aÂż sprawdzĂŞ :D

kalbi 
Wysłany: 2009-11-19, 22:05   
0
UP DOWN

APP Ultra - bardzo fajna szpachla (szybko siĂŞ obrabia, nie zapycha papieru), a wykoĂączeniĂłwka goldkar - takich uÂżywam. Co do dziurek to bardziej zaleÂży od tego jak siĂŞ wymiesza szpachle i naÂłoÂży na element, a nie od samej szpachli!

marikk 
Wysłany: 2009-11-19, 22:13   
0
UP DOWN

Ja np jaak otworze now¹ puszke szpachli to najpierw j¹ ca³¹ wymieszam w puszce szpachelk¹ trójk¹tn¹ nak³adam cienkimi g³adkimi warstwami i powiem szczerze ¿e w szpachli z py³em aluminiowym nie mam ¿adnyych problemów z dziurkami

zibi86
Wysłany: 2010-09-14, 14:12   
0
UP DOWN

Panowie mam pytanko. Robie syrenke autko zabytkowe. Mam pytanko troszke mam do szpachlowania i jakie szpachle zastosowac sÂłyszaÂłem ze szpachla alu jest lepsza od wÂłokna, chodzi o to Âżeby po jakims czasie mi nie pekaÂło i nic sie z tym nie dziaÂło bo zalezy mi na tym zeby zrobic to dobrze co polecacie alu i na to wykonczeniowÂą?? i firma??

kazmirz 
Wysłany: 2010-09-14, 18:47   
0
UP DOWN

kolego pracowalem na novolu alu..powiem tak..dobra szpachla.ale chole...ciezka do obrobienia recznego...z papierem 40..ciezko..polecam z wloknem. polfila jest fajna..lekko sie ja obrabia i wytrzymala.

Homer S. 
Wysłany: 2010-09-14, 19:45   
0
UP DOWN

Ja jak bym sobie robi³ samochód to na pewno nie da³ bym alu ani szpachlówki z w³óknem .U¿ywam du¿o materia³ów z Roberlo a tam jest szpachla Futura Plus któr¹ mo¿na odkszta³caÌ razem z blach¹ do 30% i nie pêka .Proszê zrobiÌ taki eksperyment i zaszpachlowan¹ blachê w³óknem lub alu wygi¹Ì 30% i co siê stanie :cry: No nie wiem dok³adnie co Kolega chce zaszpachlowaÌ bo czasami coœ trzeba wzmocniÌ to bym u¿y³ szpachlówki z w³óknem szklanym.Jak wiadomo szpachlê z w³óknem szklanym nale¿y odpowiednio wy³o¿yÌ na element tj.,,rozczesaÌ,,. Na elemencie uk³adaj¹ siê wtedy w³ókna w jednym kierunku co podnosi wytrzyma³oœÌ szachli.

zibi86
Wysłany: 2010-09-16, 11:44   
0
UP DOWN

Homer gdzie to mogĂŞ kupiĂŚ albo jakiÂś link Âżeby poczytac karte technicznÂą jak tego sie uÂżywa. Jutro wrzuce zdj. Generalnie szpachlu duzo pojdzie na pryednim bÂłotniku na dole bo wstawiaÂłem reperaturke, i na tylnym fartuchu nie mogÂłem dostac nowego wiec bede musiaÂł tam rzeÂźbiĂŚ i nie chce poÂźniej tego poprawiac bo chce to zrobic powoli i dokladnie Âżeby nie pĂŞkaÂło. Czy to bedzie to??
http://www.grn.es/roberlo...8&lang=6&ccat=1

Homer S. 
Wysłany: 2010-09-16, 16:37   
0
UP DOWN

zibi86 napisał/a:
Homer gdzie to mogĂŞ kupiĂŚ albo jakiÂś link Âżeby poczytac karte technicznÂą jak tego sie uÂżywa. Jutro wrzuce zdj. Generalnie szpachlu duzo pojdzie na pryednim bÂłotniku na dole bo wstawiaÂłem reperaturke, i na tylnym fartuchu nie mogÂłem dostac nowego wiec bede musiaÂł tam rzeÂźbiĂŚ i nie chce poÂźniej tego poprawiac bo chce to zrobic powoli i dokladnie Âżeby nie pĂŞkaÂło. Czy to bedzie to??
http://www.grn.es/roberlo...8&lang=6&ccat=1

Coœ z kartami technicznymi u nich ciê¿ko bo to firma Hiszpaùska i nie wiem czy im siê nie chce czy jak ?. Jak mam dostawce co mi pod bramê wszystko przywozi i jak ma nowoœci to t³umaczy co i jak. Mogê te¿ przez telefon zamawiaÌ za pobraniem i kurierem mam na drugi dzieù towar w domu (p³acê za towar a oni bior¹ kuriera na siebiê :spoko: ).Lepiej widaÌ produkty na www.roberlo.pl .Ja u¿ywam Multiextender i jadê tym od dachów po ma³e zaprawki.Na uszkodzenia które trzeba dodatkowo wzmocniÌ Futura Glass.Firma jest ma³o znana u nas bo jest tylko jeden dystrybutor i zero z³oty wydaj¹ na reklamê.Ja na pocz¹tek bym zaproponowa³ Multiextender jest bardzo uniwersalna i mo¿na sobie wyrobiÌ zdanie o szpachli.Na PW mogê napisaÌ Koledze ile ja p³acê za tak¹ du¿¹ puchê bo to cena dla mnie .

lakiernia92 
Wysłany: 2010-09-18, 18:13   
0
UP DOWN

Ja uzywam szpachli redcar to z lini systemcar. Niezostawia zadnych wrzerkow i dobrze sie ja dociera. :spoko: :cool:

slawciu 
Wysłany: 2010-09-19, 11:51   
0
UP DOWN

ja uzywam szpachli 4CR soft . super sie obrabia i sypie.
a powietrze jest jak zle mieszasz szpachle.

lorakkr21 
Wysłany: 2010-09-19, 12:41   
0
UP DOWN
lorakkr21

4CR soft bardzo dobrze mi siĂŞ jÂą obrabia tak samo jak lakier tej firmy MS pÂłace za niego 65 zÂł za litr + utw jak ktoÂś nim robiÂł to niech siĂŞ wypowie !!! Z ciekawoÂści chce teraz kupiĂŚ szpachle lekkÂą firmy U-POL podobno wydajna lecz droga 45 zÂł ale mam drogÂą mieszalnie !!!

lakiernia92 
Wysłany: 2010-09-19, 14:02   
0
UP DOWN

To z tej ciekawoÂści wydasz tylko pieniadze ;/ Zobacz redcar z systemcaru. To jest szpachla ;) :cool:

obcy_69
Wysłany: 2010-09-19, 14:30   
0
UP DOWN

A co powiecie na szpachlowki 749r i 769r I- ligowego DuPonta po 28 zl..??

lakiernia92 
Wysłany: 2010-09-19, 14:38   
0
UP DOWN

Znajomy robi nimi ale uzywa tylko wypeÂłniajÂącej i wykonczeniowki :spoko: a co to oznacza te 749 i 769 :?:

obcy_69
Wysłany: 2010-09-19, 15:29   
0
UP DOWN

749r to symbol wypelniajacej szpachlowki...
769r wykonczeniowki... :)

lakiernia92 
Wysłany: 2010-09-19, 15:42   
0
UP DOWN

to juz bede wiedziaÂł :spoko: :cool:

jacenty 741
Wysłany: 2010-09-19, 20:06   
0
UP DOWN

Jak dla mnie numero uno,testowaÂłem ostatnio kilka,w tym Redcara,ok,moÂże byĂŚ,ale do 749 nie dorasta.ChociaÂż twardz do szlifu na poczÂątku...
A ze swojej strony przestrzegam przed DX 80 Duxona,niczym gorszym nie robiÂłem,nawet Novol jest (jak dla mnie )lepszy.

lakierok 
Wysłany: 2010-09-19, 20:06   
0
UP DOWN

ja uÂżywam 769r ale gdzieÂś nie sprawdziÂła siĂŞ u mnie, po prostu dlatego ze musi byĂŚ dogrzana w lato jak wyschÂła na sÂłoĂącu to super, dociera siĂŞ delikatnie ale w zimie gdzieÂś dÂługo schnie i zapychaÂło mi papier ale moÂże tylko u mnie tak siĂŞ dziaÂło.

jacenty 741
Wysłany: 2010-09-19, 20:07   
0
UP DOWN

Jak dla mnie numero uno,testowaÂłem ostatnio kilka,w tym Redcara,ok,moÂże byĂŚ,ale do 749 nie dorasta.ChociaÂż twardz do szlifu na poczÂątku...
A ze swojej strony przestrzegam przed DX 80 Duxona,niczym gorszym nie robiÂłem,nawet Novol jest (jak dla mnie )lepszy.
A z tÂą cenÂą,to jeÂździsz po bandzie :rozga: i wkurzasz ludzi!Tak,wiem,za tyle kupujesz,ale ja teÂż tak chcĂŞ :jachce:

obcy_69
Wysłany: 2010-09-19, 22:36   
0
UP DOWN

jacenty 741 napisał/a:
A z tÂą cenÂą,to jeÂździsz po bandzie i wkurzasz ludzi!Tak,wiem,za tyle kupujesz,ale ja teÂż tak chcĂŞ

A co powiesz na cene 3750s...po 60 zl za litre...?

jacenty 741
Wysłany: 2010-09-20, 19:21   
0
UP DOWN

No to pos³uchaj: w mieszalni,w której kupujê (czeœÌ,Micha³ :D ) poprosi³em o sprowadzenie 3750s,po starej znajomoœci,jako lakier do porównania z tym,którym teraz robiê.Kupi³em trochê Duxona po dobrej cenie,wiêc takiej samej spodziewa³em siê po 3750s.A tu co?Przedstawiciel zaproponowa³ cenê ok 200 pln(!!!!!) za litr,a na pytanie czemu tak drogo,stwierdzi³,¿e to normalna cena!A sklepy internetowe (w tym ten z kotem ;) ) nie znajduj¹ siê na oficjalnej liœcie odbiorców DuPont Refinish Polska,i oni nie wiedz¹,sk¹d takie ceny!Do dzisiaj nie ma odpowiedzi,o co kaman.

obcy_69
Wysłany: 2010-09-20, 22:38   
0
UP DOWN

obcy_69 napisał/a:
A co powiesz na cene 3750s...po 60 zl za litre...?

Ta cene podal ktos na innym watku...

Ja osobiscie kupuje ten klar po 231 zl za 3 litry z 1 litra utwardzacza w komplecie..i bynajmniej w sklepie internetowym . Kupuje w mieszalniku.. :)

Âłysy73 
Wysłany: 2010-10-11, 20:16   
0
UP DOWN

jacenty 741 napisał/a:
Przedstawiciel zaproponowaÂł cenĂŞ ok 200 pln
Jacenty juÂż Ci tÂłumaczĂŞ, bo tez to przeszedÂłem:
W litrowych opakowaniach 3750 ma cenê oko³o 200z³ {u mnie we wsi ~ 165z³} za litr jeœli kupuje siê go po litrze. Natomiast jest promocja 6+2 {szeœc litrowych 3750 plus 2 litrowe utwardzacze} i w tej promocji licz¹c na litry 1 litr kosztuje nieca³e 100z³. Ale musisz wzi¹Ì karton: 6 litrowych 3750 i 2 litrowe utwardzacze. I wielu sprzedawców na w³asn¹ rêkê rozkompletowuje te pakiety i sprzedaje normalnie na litry w tej ni¿szej normalnej cenie.
Ni ...uja nie rozumiem na czym ma polegaĂŚ ta strategia ale tak wÂłaÂśnie jest. DokÂładnie ok. 2 tygodnie temu to przerabiaÂłem u siebie.
Idiotyzm, ale.... realny

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu