Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Grzesiek_1981 
Wys³any: 2010-09-24, 20:53   pod³aczenie na 400V
0
UP DOWN

witam mam stara instalacje si³owa i gniazdo takie metalowe R,S,T,i uziemienie we kszta³cie "choinka" pod³aczy³em za pomoca takiej przejsciwki do wtyczki 5 pinowej .Na N da³em mase i uziemienie a na reszte np :L1 z R ,L2 z S ,L3 z T wszystlo ³adnie jest zasilanie jak w³aczy³em na 400V jak przycisno³em zeby sprawdzic czy drut wy³azi tylko cos pykne³o i nieswieci³ sie Bestler 1800 mysla³em ze spali³em jego ale nie wywali³o korek automatyczny w domu g³owny wiec juz nic nie kombinowa³em tylko spawa³em na 230V .teraz tak jak to ma byc pod³aczone zamienic kable????jak ???prosze o pomoc

crystal
Wys³any: 2010-09-24, 21:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Wyt³umacz to dok³adnie, jaka przej¶ciówka?
Je¶li instalacja jest stara to pewnie jest bez zera i nie masz zabezpieczenia ró¿nicowo-pr±dowego.
W takiej sytuacji powiniene¶ pod³±czyæ L1L2L3 na RST i uziemienie na PE, a jeszcze lepiej do³ó¿ ró¿nicówkê je¶li co¶ robisz z instalacj±.

Grzesiek_1981 
Wys³any: 2010-09-24, 21:17   
0
UP DOWN

przejsciowka starej mufy 4 pinowej na 5 pinowa a posrodku kable.pod³aczy³em mase na uziemienie we gniezdzie 5 pinowym .i mi wywali³o bezpiecznik

crystal
Wys³any: 2010-09-24, 21:30   
0
UP DOWN

Trudno powiedzieæ co tam masz narobione. Trzebaby zobaczyæ gdzie masz pod³±czone uziemienie w Twojej instalacji.
Ale moim zdaniem jest tak jak pisa³em wy¿ej, nie mo¿esz ³±czyæ uziemienia z mas±.

Grzesiek_1981 
Wys³any: 2010-09-24, 21:38   
0
UP DOWN

czyta³em na elektrodzie ze N nietrzeba pod³anczac do masy???

wojtek1 
Wys³any: 2010-09-24, 22:08   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Grzesiek_1981,
je¶li by³e¶ na elektrodzie to tam wszystko jest opisane.
a-propos , ja do swojego miga podpi±³em dwie fazy i masê.Maszyna gada na 230V i na 400V , w zale¿no¶ci jaki zakres ustawiê :spoko:

crystal
Wys³any: 2010-09-25, 17:27   
0
UP DOWN

Mo¿e zaczniemy od pocz±tku bo co¶ mi siê wydaje ¿e mamy tu problem z podstawami.
L1 L2 L3 s± to trzy jednakowe sinusoidy o amplitudzie ok 310V przesuniête o 120 stopni w fazie, napiêcie mierzone pomiêdzy dowolnymi fazami wynosi oko³o 400V warto¶ci skutecznej.
Przewód neutralny jest teoretycznie bez potencja³u (0V) i mierz±c pomiêdzy nim a dowoln± z "faz" mamy ok 230V warto¶ci skutecznej. Przewód ochronny (PE) ma potencja³ ziemi czyli te¿ oko³o 0V ale nie jest to to samo co neutralny.
Nie mo¿na tego mieszaæ, je¶li masz instalacjê bez neutralnego to poprawnym jest pod³±czenie do wtyczki trzech faz i ochronnego.
Pod³±cz to w ten sposób i spróbuj ale je¶li mo¿esz to lepiej niech na to spojrzy kto¶ znaj±cy siê na rzeczy.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: