Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Mat_91
Wys³any: 2010-09-25, 17:39   Baranak na progi zewnêtrzne + lakier
0
UP DOWN

Witam wszystkich :)

Mam jedno pytanie do kogo¶ z wiêkszym do¶wiadczeniem. W mondeo MK3 na progach zewnêtrznych poodpada³ lakier od kamieni i trochê je rdza chwyci³a wiêc pasuje to zrobiæ przed zim±:) Plan jest taki ¿e na ca³ej d³ugo¶ci progów zdzieram lakier, pó¼niej podk³ad epoksydowy i na to baranek. No i ten baranek chce polakierowaæ czarnym akrylem ¿eby siê bardziej b³yszcza³ i skomponowa³ z czarnymi listwami na zderzaku przednim i tylnym na dole (kolor auta to srebrny metalik). Ale...

Lakier na baranek nanosiæ gdy ten ju¿ wyschnie ca³kowicie czy gdy jest jeszcze mokry? No i czy bêd± jakie¶ problemy w miejscach gdzie ca³o¶æ bêdzie siê ³±czy³a z oryginalnym lakierem (oczywi¶cie nie bêdzie ³±czone na ostro tylko "na zak³adkê" pó¼niej zeszlifowane i spolerowane)?

obcy_69
Wys³any: 2010-09-25, 18:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
Oryginalnie w MK III progi masz w kolorze nadwozia, bez baranka na zewnatrz . Oczywiscie dobrze kombinujesz chcac to w ten sposob zabezpieczyc...Osobiscie jednak z tym czarnym kolorem radzilbym sie zastanowic - postarzy Ci auto..
We wlasnym mondku (tez srebrny)...lakierowalem ten baranek w kolor nadwozia...
Ale...jest to kwestia gustu.. :spoko:

Mat_91 napisa³/a:
Lakier na baranek nanosiæ gdy ten ju¿ wyschnie ca³kowicie czy gdy jest jeszcze mokry?

Daj mu wyschnac i dopiero wtedy naloz lakier...w innym przypadku zamkniesz lakierem rozpuch w baranku, a co za tym idzie - dlugo bedzie miekki..

Mat_91 napisa³/a:
(oczywi¶cie nie bêdzie ³±czone na ostro tylko "na zak³adkê" pó¼niej zeszlifowane i spolerowane)?

Zrob to raczej do tasmy...
Bo jak sobie wyobrazasz polerowanie baranka..??

Mat_91
Wys³any: 2010-09-25, 19:27   
0
UP DOWN

obcy_69 napisa³/a:

Zrob to raczej do tasmy...
Bo jak sobie wyobrazasz polerowanie baranka..??

Nie nie, baranek oczywi¶cie do ta¶my a polerowanie pó¼niej samego lakieru, tak ¿eby by³o g³adkie przej¶cie z nadwozia do progów:)

A co do koloru to osobi¶cie jestem za srebrnym ale auto taty i to on decyduje.

Mam jeszcze jedno pytanie, potrzebuje pistoletu do malowania pojedynczych elementów, pistolet "na kilka razy", problem w tym ¿e mój kompresor to co¶ co podobno ma 200l/min ze zbiornikiem 24l (do malowania pojedynczych elementów wystarcza a praca kompresora podczas malowania mi nie przeszkadza) wiêc pistolet musi byæ z jak najmniejszym zapotrzebowaniem na powietrze, macie jak±¶ propozycje tak do 100z³? My¶la³em nad Sico green RP 1.4mm albo Fobo LUX HP 1.4mm.

obcy_69
Wys³any: 2010-09-25, 19:36   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
Rozumiem , ze chcesz polozyc baranek do okreslonej wysokosci progu..a ten lakier jeszcze wyzej od tej linii...??
Ok...ale w dalszym ciagu nie wyobrazam sobie rownomiernego wypolerowania tego lakieru. Watpliwym jest - bys utrzymal linie..bo to przeciez dwa rozne kolory..

Mat_91
Wys³any: 2010-09-25, 19:51   
0
UP DOWN

obcy_69 napisa³/a:
Rozumiem , ze chcesz polozyc baranek do okreslonej wysokosci progu..a ten lakier jeszcze wyzej od tej linii...??
Ok...ale w dalszym ciagu nie wyobrazam sobie rownomiernego wypolerowania tego lakieru. Watpliwym jest - bys utrzymal linie..bo to przeciez dwa rozne kolory..

Nie chodzi o to ¿eby by³o jako¶ super idealnie spolerowane, nie chce tylko ¿eby by³a widoczna go³ym okiem ostra krawêd¼.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: