Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
MATYSIO2
Wys³any: 2010-10-20, 04:08   Cienka warstwa bezbarwnego
0
UP DOWN

Witam
Jestem nowy ucze sie i pytam co za tym idzie prosze o pomoc w przypadku kiedy polozylem akryl w bazie i na to bezbarwny jednak po wyschnieciu wydaje mi sie ze w niektorych miejscach chyba jest za cienko gdyz mam takie mini doleczki,nie jest ta warstwa typowa z polyskiem i gladkoscia.Pytanie co moge zrobic?czy to zmatowic na mokro(1500 szlifieka) i polozyc ponownie bezbarwny?czy bez matowienia oczyscic odtluscic i polakierowac?
Pozdrawiam i dzieki.

kubazjan
Wys³any: 2010-10-20, 06:25   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
przematuj wszystko 1200 i polec calosc bezbarwnym...Jak przeszlifujesz sie do podkladu to polec delikatnie baza i na to dopiero klar.Dwie pelne warstwy klaru i bedzie dobrze...no chyba ze producent sugeruje inaczej

plichciorhehe
Wys³any: 2010-10-20, 14:02   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
szar± w³uknin± i past± matuj±c± przematuj i wtedy lakier :P

MATYSIO2
Wys³any: 2010-10-20, 18:10   
0
UP DOWN

Oki dzieki
Zdradzcie mi prosze jeszcze prawidlowa technike nakladania lakieru bezbarwnego.Czy pierwsza bardzo cienka warstwa odczekac 7min i kolejna juz mocna warstwa do polysku?czy moze inaczej kilka warstw z i kazda jedna z innej strony czli od lewej do prawej pozniej po skosie od gory do dolu?ja stosowalem 2 warstwy jednak jak ogladam fillmy na youtube to sie gdzies rzuci ze roznie to robia latajac z tym pistoletem jak w cyrku:)

obcy_69
Wys³any: 2010-10-20, 20:48   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
Jezeli kladziesz lakier bez rozpuszczalnika na 1,5 warstwy..to pierwsza kladziesz przypylona, a druga wylewasz na polysk. Bez czekania miedzy warstwami...

Jezeli zas z rozpuszczalnikiem ..to kladziesz na dwie wylane warstwy, z tym ..ze czekasz miedzy nimi okolo 5-10 minut..

Najwygodniej klasc lakier prowadzc pistolet w plaszczyznach poziomych, pod katem 90 stopni do elementu i w odpowiedniej odleglosci ..ktora to tez zalezy od rodzaju pistoletu. Jezeli ktos jest tak wygimnastykowany, ze lubi inaczej to jego sprawa.. ^^
Wazne ..zeby nalozyc lakier rownomiernie.. :tak:

stek
Wys³any: 2010-10-21, 19:24   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: ok kraków
obcy_69 napisa³/a:
Jezeli zas z rozpuszczalnikiem ..to kladziesz na dwie wylane warstwy, z tym ..ze czekasz miedzy nimi okolo 5-10 minut..
ja z rozpuchem tê¿ daje na 1,5 warstwy, sprubuje tak jak piszesz, efekt jest powalaj±cy przy tej aplikacji?.Pozdr.

jacenty 741
Wys³any: 2010-10-21, 20:07   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Raczej kieruj siê tym,co pisze producent,bo mo¿e siê okazaæ,¿e zrobisz na 1,5 lakier,który ma byæ na 2,to bêdzie jeszcze gorzej.

MATYSIO2
Wys³any: 2010-10-21, 21:21   
0
UP DOWN

spoko rozumiem.a jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi.w przypadku malowania elementu czy calego auta kiedy lakier jest zniszczony juz tzn.widoczne plamki po kamyczkach i podobnych rzeczach i decydujac sie na nakladanie nowego lakieru,ten stary trzeba zdzierac calkowicie?czy matowic klasc podklad i lakierowac?czy tez zmatowic klasc kolor i bezbarwny?

obcy_69
Wys³any: 2010-10-21, 21:27   
0
UP DOWN

jacenty 741 napisa³/a:
Raczej kieruj siê tym,co pisze producent,bo mo¿e siê okazaæ,¿e zrobisz na 1,5 lakier,który ma byæ na 2

No wlasnie o tym pisalem, jezeli kladzie lakier "poltorawarstwowy"..to wlasnie w ten sposob postepuje - pierwsza przypylona, druga wylana.
Jezeli zas "dwuwarstwowy" a wystepuja one przewaznie w opcji z rozpuchem, choc niekoniecznie - to pierwsza jak i druga warstwe wylewa..

I tak jak pisze @jacenty 741..najlepiej czytac karty techniczne lakierow, a co za tym idzie stosowac sie do zalecen producenta ..odnosnie ilosci warstw , odpowiedniej lepkosci, itd..

obcy_69
Wys³any: 2010-10-21, 21:35   
0
UP DOWN

MATYSIO2 napisa³/a:
decydujac sie na nakladanie nowego lakieru,ten stary trzeba zdzierac calkowicie?

Nie nie musisz...wystarczy, ze go dobrze zmatujesz.

MATYSIO2 napisa³/a:
czy matowic klasc podklad i lakierowac?czy tez zmatowic klasc kolor i bezbarwny?

W przypadku gdy masz element zbity kamieniami co przewaznie ma miejsce ...to mus go zapodkladowac..
Gdyby jednak jakims cudem trafil sie bez obic ..wystarczy samo matowanie..

MATYSIO2
Wys³any: 2010-10-31, 13:28   
0
UP DOWN

Czy nie przeszkadza jak uto bylo wczesniej malowane i ja ponownie powtorze co sprawi ze grubosc bedzie duza nakladu na elemencie?czy to z czasem nie moze calosc pekac?
jeszcze czysto teoretycznie dla wlasnej wiedzy decydujac sie na zdzieraqnie powiezchni lakierowanej nalezalo by stosowac jakie srodki?gruboziarnisty papier i pozniej coraz drobniejszy. i przed malowaniem gruntowanie?,podkladowanie?i lakierowanie?

kropen16 
Wys³any: 2010-10-31, 15:51   
0
UP DOWN
Przemo

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: MKW
nie przeszkadza jak bedzie troche cienkich warstw, gorzej z tymi grubymi . matujesz odrazu drobnym P1000-1200 . i potem jedziesz z koksem. jezeli szpachlowales to podklad --> mat i dopiero jazda

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-10-31, 23:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Kolego kropen16 mo¿esz "rozwin±æ" swoj± "wypowied¿" i to co chcia³e¶ "przekazaæ" w niej? :rotfl: Pozdrawiam!
ps. Chodzi mi o t± ró¿nice miedzy cienkimi warstwami a grubymi! Itd. :rotfl:

³ysy73 
Wys³any: 2010-11-01, 01:48   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
MATYSIO2 napisa³/a:
Czy nie przeszkadza jak uto bylo wczesniej malowane i ja ponownie powtorze co sprawi ze grubosc bedzie duza nakladu na elemencie?czy to z czasem nie moze calosc pekac?
Du¿a grubo¶æ to pojêcie wzglêdne ;) Wed³ug mnie spekania ¿adko s± spowodowane grubo¶ci± pow³oki na aucie
MATYSIO2 napisa³/a:
decydujac sie na zdzieraqnie powiezchni lakierowanej nalezalo by stosowac jakie srodki?gruboziarnisty papier i pozniej coraz drobniejszy.
Najczê¶ciej stosowane to papiery ¶cierne, w³ókniny i pasty do matowania. Ka¿dy z tych materia³ów jest do innej operacji. Zawsze u¿ywa siê ODPOWIEDNIEJ GRADACJI, od wiêkszej do mniejszej.
MATYSIO2 napisa³/a:
i przed malowaniem gruntowanie?,podkladowanie?i lakierowanie?
To zale¿y od pod³o¿a. Jak akryl bez przecierek, to nic nie trzeba podk³adowaæ, jak z przecierkami, to tak ale nie koniecznie ca³o¶æ, jak szpachla, blacha, baza, plastik, to zawsze. A jak plastik to wcze¶niej jeszcze specjalny kontakt -promotor, podk³ad, zmiêkczacz nazw ma od groma.

³ysy73 
Wys³any: 2010-11-01, 01:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
kropen16 napisa³/a:
nie przeszkadza jak bedzie troche cienkich warstw, gorzej z tymi grubymi
Sorry ale nie czajê o co biega.
Cienka to jaka -czego- i ile?
Gruba to jaka -czego- i ile?
Nie rozumiem

kropen16 
Wys³any: 2010-11-01, 18:31   
0
UP DOWN
Przemo

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: MKW
Chodzilo mi ze cienka to jak np. ktos kiedys lakierowal pare razy np 5 razy i nie zdzieral do plastiku tylko mat i lakeirowal .

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: