Autor |
Wiadomość |
 |
zolwiu
|
Wysłany: 2010-10-27, 20:42 Ja powrĂłcĂŞ do .... AUARITY
|
0
|
|
|
|
Witam..
Wiem wiem temat byÂł , proszĂŞ nie odsyÂłaĂŚ mnie do malowania traktorĂłw , pÂłotĂłw innego sprzĂŞtu rolniczego.
PrzejdĂŞ do sedna..
Jestem dumnym posiadaczem rdzewiej¹cego od czasu do czasu golfa 3 , po obserwacji tegó¿ forum i przestudiowaniu tematów na temat lakierowania postanowi³em rozpocz¹Ì moj¹ przygodê z t¹ forma sztuki ....
Ale ...
Jak to bywa z zapaleĂącami , czasami zdajÂą sobie sprawĂŞ Âże nie dla nich taka zabawa , nie nadajÂą siĂŞ , nie majÂą cierpliwoÂści itd. itp.
Dlatego teÂż nie chcĂŞ inwestowaĂŚ w nie wiadomo jaki sprzĂŞt a zdajĂŞ sobie sprawĂŞ Âże kaÂżdy poleci satĂŞ lub inne profesjonalne guny .
Jestem w posiadaniu niezbyt profesjonalnego kompresora wykonanego z jakiejÂś starej butli po instalacji gazowej , wiĂŞc myÂślĂŞ Âże fenomenĂłw nie wydala , z tego co wydumaÂłem (jeÂśli siĂŞ mylĂŞ , to mnie proszĂŞ poprawiĂŚ) najodpowiedniejszym sprzĂŞtem bĂŞdzie pistolet LVLP .
Nie szukaÂłem takich za 100 zÂł , ale teÂż nie za drogich , mĂłj wybĂłr padÂł na :
http://allegro.pl/pistole...1279897739.html
lub jeÂśli to moÂżliwe proszĂŞ poleciĂŚ jakiÂś w tej cenie.
ProszĂŞ o pomoc i opiniĂŞ kogoÂś kto uÂżywaÂł takiego pistoletu ... |
|
|
|
 |
kubazjan
|
Wysłany: 2010-10-27, 21:24
|
0
|
|
|
|
hehe... witam...otoz ja to chcialem nabyc...ale zorientowalem sie ze moja Satka psika gora nie z powodu krzywej iglicy albo cos w tym stylu a...dlatego ze mialem walniety manometr...pokazujac 2 bary dawaÂła duzo wiecej...Wypieprzylem dziadostwo i teraz ustawiam sobie na oko i jest gitarka...Osobiscie nie wiem jak lakieruje owa Auarita...jednakze...koles z mieszalni poleca guna o nazwie Tiger ...ponoc Ci co go brali chwala go sobie i nawet pare sztuk poszÂło nach niemiecko strone...Jesli masz odwage i fundusze to kupuj guna i wtedy zobaczysz co i jak...
aha...pochwal sie jak to lata to moze dla amatorow bedzie to substytut Satki czy Iwaty pozdrawiam.... |
|
|
|
 |
pio_len
|
Wysłany: 2010-10-27, 21:45
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
zolwiu
|
Wysłany: 2010-10-27, 21:56
|
0
|
|
|
|
ok..
No dobra , ale ... to jest RP , mimo Âże zamierzam zmieniĂŚ kompresor , ale na razie na jakiÂś do 1000 zÂł , ktĂłre jak sami panowie wiecie nie daje jeszcze za duÂżej wydajnoÂści powietrza , wiĂŞc LVLP ??????? |
|
|
|
 |
pio_len
|
Wysłany: 2010-10-27, 22:06
|
0
|
|
|
|
miedzy HP a LVLP chyba niema du¿ej ró¿nicy w zapotrzebowaniu na powietrze . s¹ to chiùskie pistolety i niema ró¿nicy czy to hvlp hp czy lvlp zu¿ycia powietrza nikt tam nie mierzy i na ka¿dej aukcji bêdzie podane co innego wiec nie sugeruj siê tym za bardzo . |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-10-27, 23:50
|
0
|
|
|

|
Kolego jak jeszcze nie mia³eœ pistoletu w rêkach to zanim kupisz cokolwiek to proponuje abyœ wzi¹³ i pozyczy³ od kogoœ znajomego pistolet i "spróbowa³ swoich si³" . Poniewa¿ po takiej próbie mo¿e siê okazaÌ ¿e nie "zapa³asz" do tego zajêcia "mi³oœci¹"? Przynajmniej nie wydasz tych kilku z³otych na ten "wymarzony pistolecik"
Co do tych "pistoletĂłw" to proponuje kupiĂŚ na poczÂątek najnormalniejszy zwykÂły HP/RP Nie wiem czy zauwaÂżyÂłeÂś Âże oprĂłcz tego jednego "taniego" Sico reszta "sprzedajÂących" nie pokazuje na swoich zdjĂŞciach gÂłowic tych pistoletĂłw sfotografowanych od przodu MyÂśle Âże jest to celowe aby "nabywca" daÂł siĂŞ "zÂłapaĂŚ" na Âładny kolorek korpusu przyozdobionego w troche "srebra" czy "zÂłota" na elementach regulacyjnych i danymi technicznymi "wziĂŞtymi czy wyssanymi z palca" GÂłowice sÂą "ukrywane" a raczej uksztaÂłtowanie dysz powietrza w nich poniewaÂż takie same gÂłowice sÂą w pistoletach taĂąszych tylko mniej atrakcyjnych wizualnie (np. chromowane korpusy) KupujÂący ma byĂŚ przekonany Âże kupujÂąc "droÂższy" kupuje "lepszy" niÂż te taĂąsze "bez nazwy" ktĂłrych ceny zaczynajÂą siĂŞ od 60-paru zÂł. Nazwy pistoletĂłw zamawiajÂą niektĂłrzy "importerzy" ktĂłrzy sprowadzajÂą te "cuda-g...a". "ÂŁadna Orginalna nazwa + efektowny wyglÂąd i juz jest "kupiec-gÂłupiec" ktĂłry to kupuje z przeÂświadczeniem Âże "zÂłapaÂł Pana Boga za nogi" Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
zolwiu
|
Wysłany: 2010-10-28, 14:30
|
0
|
|
|
|
Dziêki panowie , jeœli w tym przedziale cenowym faktycznie nie ma ró¿nicy czy to RP czy LVLP to kupie t¹ podrubkê iwaty
Jak by co to zaczne pÂłoty malowaĂŚ |
|
|
|
 |
gomez405
|
Wysłany: 2010-11-07, 14:08
|
0
|
|
|
|
zolwiu napisał/a: | DziĂŞki panowie , jeÂśli w tym przedziale cenowym faktycznie nie ma ró¿nicy czy to RP czy LVLP to kupie tÂą podrubkĂŞ iwaty
Jak by co to zaczne pÂłoty malowaĂŚ |
I jak siĂŞ pistolecik sprawuje |
|
|
|
 |
Giezet
|
Wysłany: 2010-11-07, 16:01
|
0
|
|
|

|
To i ja sie podepne pod topic..
Ja do swoich wÂłasnych potrzeb zakupiÂłem Guna K2 LVLP, http://allegro.pl/pistole...1290476805.html i powiem, ze fajny sprzet,
jak za 260zÂł z przesyÂłkÂą. Estetycznie wykonany, wszystko pracuje bez zarzutu. Dysza 1.3, Âładnie baze metalicznÂą kÂładzie, klar rozlewa bez zarzutu, i z akrylami tez spokojnie daje rade, jak narazie rozbieram po kaÂżdym lakierowaniu motylek, dysze, iglice, czyszcze dokÂładnie, przedmuchuje, i nic mi nie cieknie..
Co do HP, czy LVLP to chyba jednak troszke rĂłznicy jest - do baz - zdecydowanie LVLP, lub HVLP, jezeli ktos ma juz troche orientacji, i lepszy kompresor.
RP(oznaczenie Saty), "Sico", lub HP to raczej guny dedykowane do akryli, a nie do baz.
Poza tym guny LVLP nie daja takiego odkurzu, jak HP, co za tym idzie sa bardziej oszczedne.
Ciekawy jest rĂłwnieÂż Leader LVLP, do samych akryli z LVLP to pewnie nawet taki "Bergone", ktĂłry jest jak niemal dwie krople wody podobny do Leadera powinien wystarczyc na poczÂątek:
http://allegro.pl/mp-500-...69.html#gallery
Ale jak to kolega @ Robertlodz09 mawia: pistolet, nawet najlepszy sam lakierowaÂł nie bedzie
A ten "Sico Bronze", podrĂłbka Iwaty zamĂłwiÂłem wÂłasnie z dysza 2.0, do podkÂładu ma podobno byc dobry, po ostatnich przygodach z brakiem regulacji miotÂły na bocznym motylku przerzucam sie na tylnia regulacje szerokosci strumienia. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-11-07, 17:46
|
0
|
|
|

|
Czy wy przypadkiem nie padacie ofiarami wÂłasnych zaÂłoÂżeĂą ? Co to jest za gÂłupi punkt wyjÂścia do oceny pistoletu lakierniczego - cena.
Sico to szajs ... ale jak kosztuje 250 z³ i nazywa siê Auarita to ju¿ jest OK brawo lakiernicy brawo. ... ciekawe jak¹ teoriê dorobi¹ sprzedawcy do gownianego pistoletu ¿eby tylko go sprzedaÌ ? Dlaczego jak szukacie pistoletu nie poszperacie sami w google i nie sprawdzicie co kto kiedy wymyœli³ ? Która firma kupi³a jak¹ i kiedy ? Sk¹d siê wzi¹³ pomys³ na HVLP i kto to wymyœli³ ? i wreszcie jakie nazwy pistoletów to firmy je produkuj¹ce a jakie to tylko nowe wcielenia handlowe tych samych podróbek. Mo¿e te¿ byœcie siê dowiedzieli dlaczego firmy produkuj¹ce narzêdzia rêczne maj¹ w ofercie pistolety do rozpylania materia³u i jak je w tej ofercie traktuj¹ ?
Panowie na Âświecie sÂą 23 firmy wytwarzajÂące pistolety lakiernicze dÂłuÂżej niÂż 50 lat.
11 z nich jest nadal niezaleÂżnymi wytwĂłrcami. ÂŻaden z tych producentĂłw ( z tych 23 ) nie produkuje pistoletĂłw lakierniczych w cenie ofertowej poniÂżej 100 euro ... nawet jak to taĂąsza licencyjna linia robiona we WÂłoszech. |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2010-11-07, 20:31
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | Czy wy przypadkiem nie padacie ofiarami wÂłasnych zaÂłoÂżeĂą ? Co to jest za gÂłupi punkt wyjÂścia do oceny pistoletu lakierniczego - cena.
Sico to szajs ... ale jak kosztuje 250 z³ i nazywa siê Auarita to ju¿ jest OK brawo lakiernicy brawo. ... ciekawe jak¹ teoriê dorobi¹ sprzedawcy do gownianego pistoletu ¿eby tylko go sprzedaÌ ? Dlaczego jak szukacie pistoletu nie poszperacie sami w google i nie sprawdzicie co kto kiedy wymyœli³ ? Która firma kupi³a jak¹ i kiedy ? Sk¹d siê wzi¹³ pomys³ na HVLP i kto to wymyœli³ ? i wreszcie jakie nazwy pistoletów to firmy je produkuj¹ce a jakie to tylko nowe wcielenia handlowe tych samych podróbek. Mo¿e te¿ byœcie siê dowiedzieli dlaczego firmy produkuj¹ce narzêdzia rêczne maj¹ w ofercie pistolety do rozpylania materia³u i jak je w tej ofercie traktuj¹ ?
Panowie na Âświecie sÂą 23 firmy wytwarzajÂące pistolety lakiernicze dÂłuÂżej niÂż 50 lat.
11 z nich jest nadal niezaleÂżnymi wytwĂłrcami. ÂŻaden z tych producentĂłw ( z tych 23 ) nie produkuje pistoletĂłw lakierniczych w cenie ofertowej poniÂżej 100 euro ... nawet jak to taĂąsza licencyjna linia robiona we WÂłoszech. |
Projekter to mo¿e napiszesz jakie to firmy ? a mo¿e napisz jak¹œ klasyfikacje pistoletów ?
Ja wiem ze na numer 1 to sata a reszta ? dewilbis,ivata,wolcom, ? te nazwy z forum znam a gdzie reszta ? jak moÂżesz to napisz
nawet jak to taĂąsza licencyjna linia robiona we WÂłoszech.[/quote] zapewne chodzi o tÂą taĂąszÂą iwate air guns
pozd. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-11-07, 21:37
|
0
|
|
|

|
W³aœnie piszê szerokie i szczegó³owe opracowanie .... VADEMECUM INWESTORA lakiernia ciek³a.
Jeden z dwunastu rozdzia³ów dotyczy w³asnie pistoletów lakierniczych i mam nadziejê ¿e uda mi siê zawrzeÌ tu wszystko co potrzebne przy wyborze i u¿ytkowaniu aparatów natryskowych. Trochê historii, trochê opisu kto z kim i dlaczego siê po³¹czy³, kto kogo wykupi³, kto kogo podrabia. Wszystko o g³owicach i dyszach materia³owych... jak dobieraÌ jak o nie dbaÌ i na co zwracaÌ uwagê w trakcie eksploatacji ... w tym kilkanaœcie ciekawostek z sejfów producentów. Przyjazny opis wiêkszoœci rozwi¹zaù technicznych i wskazówki do czego s¹ super, a do czego siê nie nadaj¹ ( pompy, zbiorniki ciœnieniowe i wszystkie opcje aparatów natryskowych ). Historia 15-stu najbardziej znanych producentów jak powsta³y te firmy ... moment najwiêkszego rozkwitu i co jest z nimi dzisiaj. Informacja o materia³ach do produkcji pistoletów lakierniczych. Mnóstwo rozszyfrowanych symboli oznaczeù skrótów i systemów wprowadzanych przez renomowanych producentów i jak siê pos³ugiwaÌ ka¿dym z nich.
Na koniec fachowe i rzeczowe opinie uÂżytkownikĂłw konkretnych modeli SATA, DEVILBISS, IWATA, GRACO, WALCOM I OPTIMA. Czarna lista podrĂłbek i firm krzakĂłw. Masa zdjĂŞĂŚ kilkanaÂście schematĂłw montaÂżowych i serwisowych ... i trochĂŞ ciekawostek np ... dlaczego to co na gÂłowicy jako jej oznaczenie typoszeregu to nie milimetry .... choĂŚ wszyscy tak myÂślÂą.
Napisze ... ale teraz wa¿niejsza czeœÌ vademecum to przepisy dla lakierni i wymogi formalno prawne ... oraz kabina, œcianki, stanowiska lakiernicze i systemy wentylacji indywidualnej ... w³¹cznie z prawdziw¹ kompletn¹ instrukcj¹ - Jak samodzielnie zbudowaÌ komorê lakiernicz¹ zgodnie z wymogami formalnymi i technologicznymi.
12 ksi¹¿eczek 70 - 120 stron ka¿da ....w formie wpinek do segregator powinno stanowiÌ kompendium wiedzy o lakierni ciek³ej, wyposa¿eniu, materia³ach i technologiach ... przynajmniej na kilka kolejnych lat. |
 |
|
|
|
 |
Dawid1989
|
Wysłany: 2010-11-07, 23:56
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER, To co Pan napisaÂł wyÂżej jest bardzo interesujÂące stÂąd mam pytanie. Gdzie bĂŞdzie moÂżna nabyĂŚ te opracowana??? |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-11-07, 23:59
|
0
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | WÂłaÂśnie piszĂŞ szerokie i szczegó³owe opracowanie .... VADEMECUM INWESTORA lakiernia ciekÂła. | I bardzo dobry ruch.
{z mojej strony podtrzymuje to co kiedyÂś napisaÂłem nawet o kserĂłwce przed drukiem}
{Jak bĂŞdzie gotowe to bĂŞdĂŞ dÂźwiĂŞczny za "prototyp" przed cenzurÂą wydawnictwa -ma siĂŞ rozumieĂŚ z dedykacjÂą oczywiÂście } |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2010-11-08, 09:51
|
0
|
|
|

|
To troszkê skomplikowany problem. Takie rzeczy w pojedynczych szt. s¹ bardzo drogie nawet do 2000 z³ za komplet. Sam wydruk w kolorowym silikonowym efekcie 500 stron po 2 z³ to 2 tyœ. ¯eby to zrobiÌ przez jakieœ wydawnictwo ( profesjonalnie na foliach i tysi¹cach egzemplarzy ) to ono musi zamieœciÌ tam reklamy. I tu jest problem .... bo jak napisaÌ prawdê ca³¹ prawdê i tylko prawdê ... o producencie pistoletu czy kabiny, który sponsoruje wydanie takiego informatora ? Jak to ma byÌ kolejne wazeliniarstwo to raczej szkoda mojego czasu i pieniêdzy czytelników. Marketingowe opisy mo¿na znaleŸÌ w internecie i folderach ... ka¿dy robi pistolety w oparciu o nano technologi¹ któr¹ podpieprzy³ obcym z planety Centauria i materia³ów wydobywanych z meteorytów ... a sk³adaj¹ je wybitni specjaliœci w laboratoriach NASA ... szkoda ¿e 80 % z tych wyrobów pistoletopodobnych nie nadaje siê na profesjonalne lakiernie w ogóle, a 50 % nawet nie rozpyla lakieru.
VADEMECUM bĂŞdzie, ale na razie jako wstĂŞp do dokumentacji projektowej dla kogoÂś kto planuje organizacjĂŞ, lub budowĂŞ lakierni. Zanim zdecyduje o tym jak ma ona wyglÂądaĂŚ dostanie informator ... z ktĂłrego bĂŞdzie teÂż mĂłgÂł korzystaĂŚ dÂługo potem jak juÂż taka lakiernia ruszy.
Oczywiœcie fragmenty w miarê obszerne poka¿¹ siê w druku w czasopismach motoryzacyjnych, ale mocno okrojone ... bo jak tu opublikowaÌ normê PN-EN 13355 dla kabin lakierniczych, jak jej powielanie jest zabronione z mocy rozporz¹dzenia ? .... albo zamieœciÌ zdjêcia 40 pistoletów lakierniczych wypinaj¹c siê na prawa autorskie ... w takich publikacjach nie mo¿na pobieraÌ zdjêÌ z netu i wklejaÌ do gazet, a bez dowodów na foto wiele zarzutów to tylko "wœcieklizna autor" ... Gdy jednak s¹ rzetelne dowody to ju¿ jest analiza ... i takie ma byÌ to Vademecum. |
 |
|
|
|