Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
zolwiu
Wys³any: 2010-10-27, 19:42   Ja powrócê do .... AUARITY
0
UP DOWN

Witam..
Wiem wiem temat by³ , proszê nie odsy³aæ mnie do malowania traktorów , p³otów innego sprzêtu rolniczego. :)
Przejdê do sedna..
Jestem dumnym posiadaczem rdzewiej±cego od czasu do czasu golfa 3 , po obserwacji tegó¿ forum i przestudiowaniu tematów na temat lakierowania postanowi³em rozpocz±æ moj± przygodê z t± forma sztuki ....
Ale ...
Jak to bywa z zapaleñcami , czasami zdaj± sobie sprawê ¿e nie dla nich taka zabawa , nie nadaj± siê , nie maj± cierpliwo¶ci itd. itp.
Dlatego te¿ nie chcê inwestowaæ w nie wiadomo jaki sprzêt a zdajê sobie sprawê ¿e ka¿dy poleci satê lub inne profesjonalne guny .
Jestem w posiadaniu niezbyt profesjonalnego kompresora wykonanego z jakiej¶ starej butli po instalacji gazowej , wiêc my¶lê ¿e fenomenów nie wydala , z tego co wyduma³em (je¶li siê mylê , to mnie proszê poprawiæ) najodpowiedniejszym sprzêtem bêdzie pistolet LVLP .

Nie szuka³em takich za 100 z³ , ale te¿ nie za drogich , mój wybór pad³ na :
http://allegro.pl/pistole...1279897739.html
lub je¶li to mo¿liwe proszê poleciæ jaki¶ w tej cenie.

Proszê o pomoc i opiniê kogo¶ kto u¿ywa³ takiego pistoletu ...

kubazjan
Wys³any: 2010-10-27, 20:24   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
hehe... :D witam...otoz ja to chcialem nabyc...ale zorientowalem sie ze moja Satka psika gora nie z powodu krzywej iglicy albo cos w tym stylu a...dlatego ze mialem walniety manometr...pokazujac 2 bary dawa³a duzo wiecej...Wypieprzylem dziadostwo i teraz ustawiam sobie na oko i jest gitarka...Osobiscie nie wiem jak lakieruje owa Auarita...jednakze...koles z mieszalni poleca guna o nazwie Tiger :shock: ...ponoc Ci co go brali chwala go sobie i nawet pare sztuk posz³o nach niemiecko strone...Jesli masz odwage i fundusze to kupuj guna i wtedy zobaczysz co i jak...
aha...pochwal sie jak to lata to moze dla amatorow bedzie to substytut Satki czy Iwaty :cool: pozdrawiam....

pio_len
Wys³any: 2010-10-27, 20:45   
0
UP DOWN

tu masz identyczny za 100 http://allegro.pl/mega-pr...1275724959.html na twoim miejscu kupi³bym co¶ takiego http://allegro.pl/sico-to...1280280493.html jest to podróbka iwaty w400
pistolet chwalony na innym forum jak na pocz±tek w sam raz .

zolwiu
Wys³any: 2010-10-27, 20:56   
0
UP DOWN

ok..
No dobra , ale ... to jest RP , mimo ¿e zamierzam zmieniæ kompresor , ale na razie na jaki¶ do 1000 z³ , które jak sami panowie wiecie nie daje jeszcze za du¿ej wydajno¶ci powietrza , wiêc LVLP ???????

pio_len
Wys³any: 2010-10-27, 21:06   
0
UP DOWN

miedzy HP a LVLP chyba niema du¿ej ró¿nicy w zapotrzebowaniu na powietrze . s± to chiñskie pistolety i niema ró¿nicy czy to hvlp hp czy lvlp zu¿ycia powietrza nikt tam nie mierzy i na ka¿dej aukcji bêdzie podane co innego wiec nie sugeruj siê tym za bardzo .

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-10-27, 22:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Kolego jak jeszcze nie mia³e¶ pistoletu w rêkach to zanim kupisz cokolwiek to proponuje aby¶ wzi±³ i pozyczy³ od kogo¶ znajomego pistolet i "spróbowa³ swoich si³" :tak: . Poniewa¿ po takiej próbie mo¿e siê okazaæ ¿e nie "zapa³asz" do tego zajêcia "mi³o¶ci±"? ;) Przynajmniej nie wydasz tych kilku z³otych na ten "wymarzony pistolecik" :tak:
Co do tych "pistoletów" to proponuje kupiæ na pocz±tek najnormalniejszy zwyk³y HP/RP :tak: Nie wiem czy zauwa¿y³e¶ ¿e oprócz tego jednego "taniego" Sico reszta "sprzedaj±cych" nie pokazuje na swoich zdjêciach g³owic tych pistoletów sfotografowanych od przodu :tak: My¶le ¿e jest to celowe aby "nabywca" da³ siê "z³apaæ" na ³adny kolorek korpusu przyozdobionego w troche "srebra" czy "z³ota" na elementach regulacyjnych i danymi technicznymi "wziêtymi czy wyssanymi z palca" :tak: G³owice s± "ukrywane" a raczej ukszta³towanie dysz powietrza w nich poniewa¿ takie same g³owice s± w pistoletach tañszych tylko mniej atrakcyjnych wizualnie :tak: (np. chromowane korpusy) Kupuj±cy ma byæ przekonany ¿e kupuj±c "dro¿szy" kupuje "lepszy" ni¿ te tañsze "bez nazwy" których ceny zaczynaj± siê od 60-paru z³. Nazwy pistoletów zamawiaj± niektórzy "importerzy" którzy sprowadzaj± te "cuda-g...a". "£adna Orginalna nazwa + efektowny wygl±d i juz jest "kupiec-g³upiec" który to kupuje z prze¶wiadczeniem ¿e "z³apa³ Pana Boga za nogi" :tak: Pozdrawiam! :spoko:

zolwiu
Wys³any: 2010-10-28, 13:30   
0
UP DOWN

Dziêki panowie , je¶li w tym przedziale cenowym faktycznie nie ma ró¿nicy czy to RP czy LVLP to kupie t± podrubkê iwaty :)

Jak by co to zaczne p³oty malowaæ :) ;P

gomez405
Wys³any: 2010-11-07, 14:08   
0
UP DOWN

zolwiu napisa³/a:
Dziêki panowie , je¶li w tym przedziale cenowym faktycznie nie ma ró¿nicy czy to RP czy LVLP to kupie t± podrubkê iwaty :)

Jak by co to zaczne p³oty malowaæ :) ;P

I jak siê pistolecik sprawuje

Giezet 
Wys³any: 2010-11-07, 16:01   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Krosno
To i ja sie podepne pod topic..

Ja do swoich w³asnych potrzeb zakupi³em Guna K2 LVLP, http://allegro.pl/pistole...1290476805.html i powiem, ze fajny sprzet,
jak za 260z³ z przesy³k±. Estetycznie wykonany, wszystko pracuje bez zarzutu. Dysza 1.3, ³adnie baze metaliczn± k³adzie, klar rozlewa bez zarzutu, i z akrylami tez spokojnie daje rade, jak narazie rozbieram po ka¿dym lakierowaniu motylek, dysze, iglice, czyszcze dok³adnie, przedmuchuje, i nic mi nie cieknie.. ;P

Co do HP, czy LVLP to chyba jednak troszke róznicy jest - do baz - zdecydowanie LVLP, lub HVLP, jezeli ktos ma juz troche orientacji, i lepszy kompresor.

RP(oznaczenie Saty), "Sico", lub HP to raczej guny dedykowane do akryli, a nie do baz.
Poza tym guny LVLP nie daja takiego odkurzu, jak HP, co za tym idzie sa bardziej oszczedne.

Ciekawy jest równie¿ Leader LVLP, do samych akryli z LVLP to pewnie nawet taki "Bergone", który jest jak niemal dwie krople wody podobny do Leadera powinien wystarczyc na pocz±tek:

http://allegro.pl/mp-500-...69.html#gallery

Ale jak to kolega @ Robertlodz09 mawia: pistolet, nawet najlepszy sam lakierowa³ nie bedzie :D

A ten "Sico Bronze", podróbka Iwaty zamówi³em w³asnie z dysza 2.0, do podk³adu ma podobno byc dobry, po ostatnich przygodach z brakiem regulacji miot³y na bocznym motylku przerzucam sie na tylnia regulacje szerokosci strumienia.

PROJEKTER
Wys³any: 2010-11-07, 17:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Czy wy przypadkiem nie padacie ofiarami w³asnych za³o¿eñ ? Co to jest za g³upi punkt wyj¶cia do oceny pistoletu lakierniczego - cena.

Sico to szajs ... ale jak kosztuje 250 z³ i nazywa siê Auarita to ju¿ jest OK ^^ brawo lakiernicy brawo. ... ciekawe jak± teoriê dorobi± sprzedawcy do gownianego pistoletu ¿eby tylko go sprzedaæ ? Dlaczego jak szukacie pistoletu nie poszperacie sami w google i nie sprawdzicie co kto kiedy wymy¶li³ ? Która firma kupi³a jak± i kiedy ? Sk±d siê wzi±³ pomys³ na HVLP i kto to wymy¶li³ ? i wreszcie jakie nazwy pistoletów to firmy je produkuj±ce a jakie to tylko nowe wcielenia handlowe tych samych podróbek. Mo¿e te¿ by¶cie siê dowiedzieli dlaczego firmy produkuj±ce narzêdzia rêczne maj± w ofercie pistolety do rozpylania materia³u i jak je w tej ofercie traktuj± ?

Panowie na ¶wiecie s± 23 firmy wytwarzaj±ce pistolety lakiernicze d³u¿ej ni¿ 50 lat.
11 z nich jest nadal niezale¿nymi wytwórcami. ¯aden z tych producentów ( z tych 23 ) nie produkuje pistoletów lakierniczych w cenie ofertowej poni¿ej 100 euro ... nawet jak to tañsza licencyjna linia robiona we W³oszech.

lakierok 
Wys³any: 2010-11-07, 20:31   
0
UP DOWN

Pomóg³: 9 razy
Sk±d: Okolice
PROJEKTER napisa³/a:
Czy wy przypadkiem nie padacie ofiarami w³asnych za³o¿eñ ? Co to jest za g³upi punkt wyj¶cia do oceny pistoletu lakierniczego - cena.

Sico to szajs ... ale jak kosztuje 250 z³ i nazywa siê Auarita to ju¿ jest OK ^^ brawo lakiernicy brawo. ... ciekawe jak± teoriê dorobi± sprzedawcy do gownianego pistoletu ¿eby tylko go sprzedaæ ? Dlaczego jak szukacie pistoletu nie poszperacie sami w google i nie sprawdzicie co kto kiedy wymy¶li³ ? Która firma kupi³a jak± i kiedy ? Sk±d siê wzi±³ pomys³ na HVLP i kto to wymy¶li³ ? i wreszcie jakie nazwy pistoletów to firmy je produkuj±ce a jakie to tylko nowe wcielenia handlowe tych samych podróbek. Mo¿e te¿ by¶cie siê dowiedzieli dlaczego firmy produkuj±ce narzêdzia rêczne maj± w ofercie pistolety do rozpylania materia³u i jak je w tej ofercie traktuj± ?

Panowie na ¶wiecie s± 23 firmy wytwarzaj±ce pistolety lakiernicze d³u¿ej ni¿ 50 lat.
11 z nich jest nadal niezale¿nymi wytwórcami. ¯aden z tych producentów ( z tych 23 ) nie produkuje pistoletów lakierniczych w cenie ofertowej poni¿ej 100 euro ... nawet jak to tañsza licencyjna linia robiona we W³oszech.

Projekter to mo¿e napiszesz jakie to firmy ? a mo¿e napisz jak±¶ klasyfikacje pistoletów ?

Ja wiem ze na numer 1 to sata a reszta ? dewilbis,ivata,wolcom, ? te nazwy z forum znam a gdzie reszta ? jak mo¿esz to napisz

nawet jak to tañsza licencyjna linia robiona we W³oszech.[/quote] zapewne chodzi o t± tañsz± iwate air guns

pozd.

PROJEKTER
Wys³any: 2010-11-07, 21:37   
0
UP DOWN

W³a¶nie piszê szerokie i szczegó³owe opracowanie .... VADEMECUM INWESTORA lakiernia ciek³a.

Jeden z dwunastu rozdzia³ów dotyczy w³asnie pistoletów lakierniczych i mam nadziejê ¿e uda mi siê zawrzeæ tu wszystko co potrzebne przy wyborze i u¿ytkowaniu aparatów natryskowych. Trochê historii, trochê opisu kto z kim i dlaczego siê po³±czy³, kto kogo wykupi³, kto kogo podrabia. Wszystko o g³owicach i dyszach materia³owych... jak dobieraæ jak o nie dbaæ i na co zwracaæ uwagê w trakcie eksploatacji ... w tym kilkana¶cie ciekawostek z sejfów producentów. Przyjazny opis wiêkszo¶ci rozwi±zañ technicznych i wskazówki do czego s± super, a do czego siê nie nadaj± ( pompy, zbiorniki ci¶nieniowe i wszystkie opcje aparatów natryskowych ). Historia 15-stu najbardziej znanych producentów jak powsta³y te firmy ... moment najwiêkszego rozkwitu i co jest z nimi dzisiaj. Informacja o materia³ach do produkcji pistoletów lakierniczych. Mnóstwo rozszyfrowanych symboli oznaczeñ skrótów i systemów wprowadzanych przez renomowanych producentów i jak siê pos³ugiwaæ ka¿dym z nich.

Na koniec fachowe i rzeczowe opinie u¿ytkowników konkretnych modeli SATA, DEVILBISS, IWATA, GRACO, WALCOM I OPTIMA. Czarna lista podróbek i firm krzaków. Masa zdjêæ kilkana¶cie schematów monta¿owych i serwisowych ... i trochê ciekawostek np ... dlaczego to co na g³owicy jako jej oznaczenie typoszeregu to nie milimetry .... choæ wszyscy tak my¶l±. ^^

Napisze ... ale teraz wa¿niejsza cze¶æ vademecum to przepisy dla lakierni i wymogi formalno prawne ... oraz kabina, ¶cianki, stanowiska lakiernicze i systemy wentylacji indywidualnej ... w³±cznie z prawdziw± kompletn± instrukcj± - Jak samodzielnie zbudowaæ komorê lakiernicz± zgodnie z wymogami formalnymi i technologicznymi.

12 ksi±¿eczek 70 - 120 stron ka¿da ....w formie wpinek do segregator powinno stanowiæ kompendium wiedzy o lakierni ciek³ej, wyposa¿eniu, materia³ach i technologiach ... przynajmniej na kilka kolejnych lat.

Dawid1989 
Wys³any: 2010-11-07, 23:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: okolice Mielca
PROJEKTER, To co Pan napisa³ wy¿ej jest bardzo interesuj±ce st±d mam pytanie. Gdzie bêdzie mo¿na nabyæ te opracowana???

³ysy73 
Wys³any: 2010-11-07, 23:59   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
PROJEKTER napisa³/a:
W³a¶nie piszê szerokie i szczegó³owe opracowanie .... VADEMECUM INWESTORA lakiernia ciek³a.
I bardzo dobry ruch.
{z mojej strony podtrzymuje to co kiedy¶ napisa³em nawet o kserówce przed drukiem}
{Jak bêdzie gotowe to bêdê d¼wiêczny za "prototyp" przed cenzur± wydawnictwa -ma siê rozumieæ z dedykacj± oczywi¶cie :fiu: }

PROJEKTER
Wys³any: 2010-11-08, 09:51   
0
UP DOWN

To troszkê skomplikowany problem. Takie rzeczy w pojedynczych szt. s± bardzo drogie nawet do 2000 z³ za komplet. Sam wydruk w kolorowym silikonowym efekcie 500 stron po 2 z³ to 2 ty¶. ¯eby to zrobiæ przez jakie¶ wydawnictwo ( profesjonalnie na foliach i tysi±cach egzemplarzy ) to ono musi zamie¶ciæ tam reklamy. I tu jest problem .... bo jak napisaæ prawdê ca³± prawdê i tylko prawdê ... o producencie pistoletu czy kabiny, który sponsoruje wydanie takiego informatora ? Jak to ma byæ kolejne wazeliniarstwo to raczej szkoda mojego czasu i pieniêdzy czytelników. Marketingowe opisy mo¿na znale¼æ w internecie i folderach ... ka¿dy robi pistolety w oparciu o nano technologi± któr± podpieprzy³ obcym z planety Centauria i materia³ów wydobywanych z meteorytów ... a sk³adaj± je wybitni specjali¶ci w laboratoriach NASA ... szkoda ¿e 80 % z tych wyrobów pistoletopodobnych nie nadaje siê na profesjonalne lakiernie w ogóle, a 50 % nawet nie rozpyla lakieru.

VADEMECUM bêdzie, ale na razie jako wstêp do dokumentacji projektowej dla kogo¶ kto planuje organizacjê, lub budowê lakierni. Zanim zdecyduje o tym jak ma ona wygl±daæ dostanie informator ... z którego bêdzie te¿ móg³ korzystaæ d³ugo potem jak ju¿ taka lakiernia ruszy.

Oczywi¶cie fragmenty w miarê obszerne poka¿± siê w druku w czasopismach motoryzacyjnych, ale mocno okrojone ... bo jak tu opublikowaæ normê PN-EN 13355 dla kabin lakierniczych, jak jej powielanie jest zabronione z mocy rozporz±dzenia ? .... albo zamie¶ciæ zdjêcia 40 pistoletów lakierniczych wypinaj±c siê na prawa autorskie ... w takich publikacjach nie mo¿na pobieraæ zdjêæ z netu i wklejaæ do gazet, a bez dowodów na foto wiele zarzutów to tylko "w¶cieklizna autor" ... Gdy jednak s± rzetelne dowody to ju¿ jest analiza ... i takie ma byæ to Vademecum.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: