Autor |
Wiadomo¶æ |
|
djluzak
|
Wys³any: 2010-11-03, 14:28 Wielkie problem - lakier ¿ó³knie
|
0
|
|
|
|
Witam
Wymalowalem autko bialym lakierem solid + bezbarwny. Wszystko bylo ok, ale po miesiacu lakier zaczyna miejscami zó³kn±æ coraz bardziej. Zauwazylem, ze robi sie to tylko w miejscach gdzie bylo szpachlowane (Novol), a pozniej pokryte podkladem.
Czy ktos wie o co kaman? Bo nie moge znalesc podobnego przypadku na forum. Dzieki |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2010-11-03, 14:53 Re: Wielkie problem - lakier ¿ó³knie
|
0
|
|
|
Pomóg³: 34 razy Posty: 1179
|
djluzak napisa³/a: | Witam
Wymalowalem autko bialym lakierem solid + bezbarwny. Wszystko bylo ok, ale po miesiacu lakier zaczyna miejscami zó³kn±æ coraz bardziej. Zauwazylem, ze robi sie to tylko w miejscach gdzie bylo szpachlowane (Novol), a pozniej pokryte podkladem.
Czy ktos wie o co kaman? Bo nie moge znalesc podobnego przypadku na forum. Dzieki |
To by³ lakier solid jednowarstwowy?Jes³i tak,to czy doda³e¶ utw.?Jesli bazowy to nic nie powinno siê dziaæ,chyba ¿e przesdzi³e¶ z utw.do podk³adu i lakierowa³e¶ metod± m/m na podk³ad nie przeznaczony do ww metody.Czy by³y to produkty tego samego wytwórcy?Je¶li tak,to reklamacja. |
|
|
|
|
berag1
|
Wys³any: 2010-11-03, 14:59
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 266
|
djluzak napisa³/a: | Zauwazylem, ze robi sie to tylko w miejscach gdzie bylo szpachlowane (Novol), a pozniej pokryte podkladem. |
Za du¿o utwardzacza by³o dodane do szpachli i to jest powód. |
|
|
|
|
djluzak
|
Wys³any: 2010-11-03, 15:02
|
0
|
|
|
|
Baza + bezbarwny z utwardzaczem. Baza novola, klar CP1500 Profixa.
Wszystko bylo robione po dokladnym przeschnieciu podkladu i pozostalych warstw.
Gdzie sobie przeczytalem na forum, ze niewielkie fragmenty mozna zapodkladowac podkladem 1K i mysle, ze to ten podklad zrobil takie jaja. Podklad 1K byl Novola. |
|
|
|
|
djluzak
|
Wys³any: 2010-11-03, 15:03
|
0
|
|
|
|
berag1 napisa³/a: | djluzak napisa³/a: | Zauwazylem, ze robi sie to tylko w miejscach gdzie bylo szpachlowane (Novol), a pozniej pokryte podkladem. |
Za du¿o utwardzacza by³o dodane do szpachli i to jest powód. |
Hmm bardzo mozliwe! Czyli co teraz? Jakies pomysly co z tym zrobic? |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2010-11-03, 15:08
|
0
|
|
|
|
djluzak napisa³/a: | Gdzie sobie przeczytalem na forum, ze niewielkie fragmenty mozna zapodkladowac podkladem 1K i mysle, ze to ten podklad zrobil takie jaja. Podklad 1K byl Novola. |
Nie znam tego produktu Novola,ale 1K potrafi± robiæ niespodzianki/najni¿szej jako¶ci ¿ywice,które ¿ó³kn± po 3miesi±cach pod wp³ywem prom. UV/. |
|
|
|
|
djluzak
|
Wys³any: 2010-11-03, 15:27
|
0
|
|
|
|
Najpierw pojawilo sie przebarwienie na masce i nigdzie wiecej, a teraz gdy byla ladna pogoda i sloneczko ladnie swiecilo wyszly mi plamy na klapie. Powiem nawet ze bardzo intensywnie przebarwione na ¿ó³to.
Jak mam doj¶æ do tego co spowodowalo przyczyne: czy utwardzacz w szpachli czy slabej jakosci zywica w podkladzie 1K.
Nie ukrywam, ze wolalbym zmatowic te elementy, zapodkladowac podkladem 2K od nowa i pomalowac, niz zdzierac szpachle. |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2010-11-03, 16:35
|
0
|
|
|
|
djluzak napisa³/a: |
Nie ukrywam, ze wolalbym zmatowic te elementy, zapodkladowac podkladem 2K od nowa i pomalowac, niz zdzierac szpachle. |
Prawid³owo.Tylko nie przetrzyj siê do bazy.Wystarczy w³óknina ¶cier.szara z past± matuj±c±. |
|
|
|
|
djluzak
|
Wys³any: 2010-11-03, 16:46
|
0
|
|
|
|
Ok a jesli nie mam wlokniny i uzyje papieru sciernego to jaka gradacje wybrac?
400 na sucho bedzie? |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-11-03, 21:40
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
Bedzie...nawet 320 wystarczy. Tylko nie poprzecieraj. |
|
|
|
|
kubazjan
|
Wys³any: 2010-11-03, 21:53
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 246
|
a ja znam powod... Kolega ktory na wiosne lakierowa³ Spectralem Novola byl u mnie ostatnio i gadal ze ju 3 osoby przyjecha³y na poprawki bo lakier zó³knie...z tego co wybadali to podobno wysz³a partia lakieru do ktorego nie dodano jakiegos komp[onentu ktory jest odpowiedzialny za promienie uv...cyli nie dodali tego wcale...i pod wpywem swiat³a lakier zolknie W mieszalni mial sie pojawic przedstawiciel Novola ale jakos nie dotar³...czyli jakiekolwiek wali z Novolem nie dadza skutku...oni sie wypra i tak...Jedyne co pozostaje to poprawki...niestety... |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-11-04, 08:12
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
kubazjan napisa³/a: | ja znam powod... Kolega ktory na wiosne lakierowa³ Spectralem Novola byl u mnie ostatnio i gadal ze ju 3 osoby przyjecha³y na poprawki bo lakier zó³knie |
Kolego @kubazjan..przeczytaj jakim lakierem bylo lakierowane auto z omawianego tematu..
[quote="djluzak"]klar CP1500 Profixa. No-limit napisa³/a: |
[quote="No-limit"]/najni¿szej jako¶ci ¿ywice,które ¿ó³kn± po 3miesi±cach pod wp³ywem prom. UV/. |
Tyle , ze podklad przykryty jest warstwa lakieru i to on powinien zabezpieczac przed UV.
Jakis czas stosowalem podklad 1K jako tlo m/m pod srebra np...bez zadnych anomalii.
Mozliwe ..dlatego , ze byl to markowy podklad STANDOXa..
@djluzak ..a czy ten Twoj podklad nie byl czasami w sprayu..? |
|
|
|
|
djluzak
|
Wys³any: 2013-05-09, 12:15
|
0
|
|
|
|
Odgrzewam starego kotleta, bo do dnia dzisiejszego nie wiem co spowodowa³o te przebarwienia i nie daje mi to spokoju:)
Obcy_69: tak lakier by³ w sprayu i w tych miejscach z¿ó³knia³o.
Kto¶ kiedy¶ mi doradzi³ na forum podk³ad 1K w sprayu, ale dzisiaj uwa¿am ze to dziadostwo pierwszej kategorii - nie posiada utwardzacza i proces schniêcia nie polega na reakcji chemicznej, ale odparowaniu rozcieñczalnika.
Obstawiam, ¿e ¿ywice zawarte w tym czym¶ dokona³y takiego spustoszenia.
Gdyby ca³a partia bazy by³a wadliwa to mia³bym pewnie ca³e auto ¿ó³te:) |
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2013-05-09, 13:53
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 600
|
ja obstawiam nieodpowiedni± proporcjê lub przeterminowany utwardzacz do szpachlu i nawet jak zmatowisz i pry¶niesz jeszcze raz to i tak znowu wyjdzie po mojemu sprey na przecierki nie ma nic do rzeczy, przerabia³em temat i jedyne co mo¿e pomóc to szpachel natryskowy potem podk³ad i warstwy dekoracyjne podk³ad oczywi¶cie 2k bo sprey to tylko na drobne przecierki robi³em tak poprawki na bia³ym volvo i jest ok pozdrawiam |
|
|
|
|
jarbia
|
Wys³any: 2013-05-09, 14:08
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
Pomóg³: 2 razy Posty: 426 Sk±d: Wlkp.
|
Cytat: | Gdzie sobie przeczytalem na forum, ze niewielkie fragmenty mozna zapodkladowac podkladem 1K i mysle, ze to ten podklad zrobil takie jaja. Podklad 1K byl Novola. |
Mia³em dok³adnie to samo ,cieszy³em siê pojawieniem epoksydu novola w spraju ,my¶la³em ,¿e odizoluje jak 2k ,bo nie chcia³o mi siê brudziæ pistoletu i we wszystkich miejscach ,w których by³ szpachel wysz³o ¿ó³te. dopiero podk³ad 2 k da³ radê i nic nie wychodzi , tak ¿e tylko raz u¿y³em podk³adu 1k i wyrzuci³em go do kosza .
pozdr. |
_________________ Naprawa elektroniki daje pokorê wielkiemu, dziwi przeciêtnego, nadyma ma³ego.
- Lew To³stoj |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-05-09, 16:27
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
Pany a moze wrzucice fotki dla potomnych ?? |
|
|
|
|
djluzak
|
Wys³any: 2013-05-11, 17:26
|
0
|
|
|
|
diablo74 napisa³/a: | ja obstawiam nieodpowiedni± proporcjê lub przeterminowany utwardzacz do szpachlu i nawet jak zmatowisz i pry¶niesz jeszcze raz to i tak znowu wyjdzie po mojemu sprey na przecierki nie ma nic do rzeczy |
Wydaje mi siê, ¿e to nie to poniewa¿ w innych miejscach by³a te¿ u¿yta szpachla przykryta akrylem 2K i nic nie powy³azi³o. Wysz³o tylko na przecierkach gdzie u¿y³em podk³adu w sprayu.
jarbia napisa³/a: |
Mia³em dok³adnie to samo ,cieszy³em siê pojawieniem epoksydu novola w spraju ,my¶la³em ,¿e odizoluje jak 2k ,bo nie chcia³o mi siê brudziæ pistoletu i we wszystkich miejscach ,w których by³ szpachel wysz³o ¿ó³te. dopiero podk³ad 2 k da³ radê i nic nie wychodzi , tak ¿e tylko raz u¿y³em podk³adu 1k i wyrzuci³em go do kosza .
pozdr. |
Dok³adnie zrobi³em tak jak Ty, nie chcia³o mi siê brudziæ pistoletu i przecierki potraktowa³em na szybko sprayem. My¶lê, ¿e to jest powód tego zamieszania. Jaka¶ ¿ywica czy inny sk³adnik podk³adu 1K.
Zdjêcia dodam wkrótce. |
|
|
|