Wys³any: 2010-11-04, 07:53 Oklejanie przed malowaniem
0
Pomóg³: 1 raz Posty: 190 Sk±d: Kraków
Witam. Jak oklejacie, czym? Szuka³em jaki¶ cenniejszych informacji na forum ale nie znalaz³em. Chodzi mi o to by tak okleiæ by nie by³o rantów i ¿eby jak najmniej by³o znaæ ¿e by³o co¶ robione. Pozdrawiam
Jak widaæ s± ju¿ patenty, ale wiadomo, wszystko mo¿na zast±piæ czym¶ tañszym. Przyk³adowo t± ta¶mê do uszczelek to z butelek wycinaj± paski, nakleja siê ta¶mê po jednej stronie, ten pasek butelki wsadza za uszczelkê, odchyla siê j± i przykleja t± ta¶mê do szyby i gotowe. Ale to zabawa.
Pozdro
http://allegro.pl/tasma-p...1272059468.html
TA¦MA PIANKOWA - G¡BKA DO WNÊK
No ale tego masz a¿ 50 m, wiêc na kilka aut wystarczy. Oszczêdno¶æ czasu no i jako¶æ lepsza. Wiêc s±dzê ¿e warto. Ja osobi¶cie u¿ywam i polecam.
E nie to mia³em g³ównie na my¶li. Ja oklejam zwyk³± ta¶m± papierow± ale czasami pozostaj± mi ranty i muszê je potem usuwaæ i polerowaæ.
Przyklejasz ta¶m± maskuj±ca papier ,tak jak by¶ chcia³ zamaskowaæ powierzchniê naprawian±,nastêpnie odwijasz go na drug± stronê nad ta¶m± i przy³apujesz.Nad pierwsz± ta¶m± tworzy siê wa³eczek,przewrócone "U"
E nie to mia³em g³ównie na my¶li. Ja oklejam zwyk³± ta¶m± papierow± ale czasami pozostaj± mi ranty i muszê je potem usuwaæ i polerowaæ.
Przyklejasz ta¶m± maskuj±ca papier ,tak jak by¶ chcia³ zamaskowaæ powierzchniê naprawian±,nastêpnie odwijasz go na drug± stronê nad ta¶m± i przy³apujesz.Nad pierwsz± ta¶m± tworzy siê wa³eczek,przewrócone "U"
Masz mo¿e jakie¶ zdjêcie przedstawiaj±ce ten sposób?
Najpewniej ..to nie dojezdzac materialem lakierniczym do miejsca oklejonego i po klopocie. Czy to klar czy podklad konczymy jeszcze przed tasma, inaczej nigdy tego miejsca nie zapolerujemy. Zawsze bedzie widac prog nawet gdy bedzie to gabka czy wywinieta tasma.:tak:
A jak sobie poradzic z uszczelkami przelegajacymi do rantu wewnetrznego slupka i dachu? Szyba przednia sie klania, chociaz i boczne tylne mam klejone to tam jest lepiej z powodu wiekszej "szpary", auto to coupe. Okleilem tasma papierowa 3M do podkladowania, staralem sie najdokladniej a efekt jest taki, ze w kilku miejscach zamalowalem uszczelke, a i zdarzylo sie, ze podklad nie dolecial tam gdzie mial doleciec:) Same problemy.
Gdzies czytalem o patencie ze sznurkiem, badz zylka do wywiniecia uszczelki. Skuteczne to jest? Wolalbym nie wycinac szyb, bo i tak to moje rzezbienie pochlonelo zbyt duzo gotowki.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum