Autor |
Wiadomo¶æ |
|
sbq
|
Wys³any: 2010-11-10, 19:17 z³uszczenie siê podk³adu ...
|
0
|
|
|
|
Witam
mam problem mianowicie mialem ambitny plan pomalowac swoja maske w aucie myslalem ze wszystko pojdzie pieknie ale chyba mnie to zadanie troszke przeroslo ...
otó¿ okaza³o siê ¿e na rantach jest duzo rdzy ktora skrupularnie wyczyscilem i uzylem srodka konserwujacego ktory wchodzi w reakcje chemiczna i trzeba odczekac 3h nie pamietam jakiej firmy ale kosztowal 15 zl i buteleczka ma 100 ml z pedzelkiem w zakretce . Stosujac sie do zalecen odczekalem nawet 9 h pozniej zabralem sie za szpachlowanie nalozylem szpachle na te krawedzie spolerowalem je "ladnie" (jak najlepiej umialem ) . Pozniej przeszlifowalem cala maske papierem 150 , pozniej 220 a na koncu wodnym 600 do tej pory wszystko wydawalo sie ok . przystapilem wiec do nalozenia podkladu ktory kupilem w sprayu 400 ml koszt 12 szary firmy 1k czy cos podobnego , nalozylem go na cala maske i niestety po chwili w niektorych miejscach podklad sie zluszczy³ i nie byly to miejsca w ktorych byla szpachla ...
czy jest jakis sposob zeby to naprawic ewentualnie czy jak spoleruje ten podklad papierem wonsnym 600 i naloze baze (czarna z utwrdzaczem) to problem ten pojawi sie rowniez na lakierze ?
dodaje zdjecia (z telefonu) bo podejrzewam ze nikt nie wie o co chodzi :P
1 . szlifowane krawedzie i punkty rdzy
2. zluszczony podklad
3. cala maska pokryta podkladem
Dzieki za wszelka pomoc dodam ze podkladowalem juz 2 blotniki i zderzak tym samym sposobem i tam nie wystepowal taki problem ... |
|
|
|
|
gomez405
|
Wys³any: 2010-11-10, 19:54
|
0
|
|
|
|
jestem amatorem ale co¶ tu nie dosch³o |
|
|
|
|
sbq
|
Wys³any: 2010-11-10, 20:15
|
0
|
|
|
|
po spolerowaniu przetarlem maske sucha scierka a pozniej czysta scierka z odtluszczaczem i zaczalem malowac podkladem dopiero jak wyschlo (przynajmniej tak mi sie wydawalo) jezeli takie zluszczenie powstaje na skutek malowania na mokrym to jutro spoleruje ten element i jeszcze raz prysne podklad ale wczesniej go osusze suszarka dla pewnosci ;p |
|
|
|
|
berag1
|
Wys³any: 2010-11-10, 20:26
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 266
|
to co widaæ na drugim zdjêciu, jest efektem zareagowania rozcieñczalnika zawartego w nak³adanym podk³adzie z pow³ok± na któr± na³o¿ono podk³ad, po prostu sie powa¿y³o |
|
|
|
|
berag1
|
Wys³any: 2010-11-10, 20:28
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 266
|
zauwa¿ ¿e s± to miejsca gdzie powierzchnia by³a obrabiana, przed na³o¿eniem podk³adu
Poczekaj a¿ podk³ad doschnie i te miejsca powa¿one dok³adnie oczy¶æ, a pó¿niej spróbuj na³o¿yæ ze 2 lub trzy cienkie warstwy podk³adu z utwardzaczem bez rozcieñczalnika. Je¿eli znów siê powa¿y to czeka Ciê czyszczenie maski do go³ej blachy i ponowne nak³adanie podk³adu. |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2010-11-10, 21:27
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Ja ju¿ teraz zabra³bym siê za zdzieranie.Dlaczego?Bo szpachli nie wolno k³a¶æ na takie wynalazki,jak podk³ad reaguj±cy z rdz±,bez rozdzielenia ich podk³adem akrylowym.Wiêc...Tak czy inaczej wszystko odejdzie.
I tak jak berag napisa³:to jest efekt reakcji tego podk³adu z buteleczki z rozcieñczalnikiem zawartym w podk³adzie akrylowym.100%,¿e wyjdzie na akrylu,je¶li nie poprawisz.
I co,nie takie ³atwe to lakiernictwo? |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-11-10, 23:23
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
Ano ano..to nie podklad sie zluszczyl, a powazyly spodnie warstwy do ktorych to poprzecierales sie matujac maske. I tutaj klanialby sie "test rozpuszczalnikowy"..jako wstep do naprawy. Pozytywny wynik - sklanialby do usuniecia newralgicznych warstw (masa roboty)..osobiscie nejednokrotnie ratowalem sie podkladem epoksydowym, ktory to ma dwojakie dzialanie. Zabezpiecza antykorozyjne przecierki do blachy ..jak tez wysmienicie izoluje trudne podloze.
Tak wiec ja zaproponowalbym taka oto opcje..
-usuwasz ten podklad 1K ktory nalozyles, razem z ta powazona powloka..
-ladnie wszystko jeszcze raz rozmatowujesz papierkiem 320 ..
-przedmuchujesz - odtluszczasz..
-nakladasz podklad EPOKSYDOWY..suszysz..
-szpachlujesz ..
po wyrownaniu szpachli - przedmuchaniu - odtluszczeniu ..
-nakladasz ponownie jedna warstwe podkladu EPOKSYDOWEGO..
-czekasz okolo 1 godziny i m/m kladziesz 2-3 warstwy podkladu AKRYLOWEGO 2K..
Dokladnie wczoraj mialem podobna sytuacje..
po zastosowaniu sie do powyzszych wskazowek - wyszlo zadowalajaco.. |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2010-11-11, 01:21
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 978
|
Witam.
Koledzy ju¿ Ciê pocieszyli to ja tylko zapytam o co¶: Czy te ciemne plamy na 1 zdjêciu to nie s± przypadkiem wygnite dziury na wylot poszycia maski, czy tylko mi siê tak wydaje?
Czy te¿ jest to mo¿e jeszcze nie doczyszczona rdza?
Bo je¶li czy jedno czy drugie, to szkoda ca³ej reszty roboty je¶li siê z tym najpierw nie zrobi porz±dku.
Nastêpne sprawy:
sbq napisa³/a: | uzylem srodka konserwujacego ktory wchodzi w reakcje chemiczna i trzeba odczekac 3h nie pamietam jakiej firmy ale kosztowal 15 zl i buteleczka ma 100 ml z pedzelkiem w zakretce | Osobi¶cie nie u¿ywa³bym jakich¶ cudownych preparatów kupowanych w 1001 drobiazgów, czy zwyk³ych sklepach motoryzacyjnych z choinkami zapachowymi, ko³pakami,... itp. sbq napisa³/a: | przystapilem wiec do nalozenia podkladu ktory kupilem w sprayu 400 ml koszt 12 szary firmy 1k czy cos podobnego | To 1K to raczej rodzaj a nie firma. Czyli jednokomponentowy, i tu lepsze s± tak jak wspomnieli koledzy wy¿ej 2K, czyli z utwardzaczami. sbq napisa³/a: | naloze baze (czarna z utwrdzaczem) to problem ten pojawi sie rowniez na lakierze ? | Co masz na my¶li?
Baza to baza. Do niej nie dodaje siê utwardzacza, tylko rozcieñcza rozcieñczalnikiem i po pomalowaniu ni± i jej przeschniêciu pokrywa siê j± lakierem bezbarwnym. I dopiero do tego lakieru bezbarwnego dodaje siê utwardzacz.
Czy masz na my¶li lakier akrylowy, do którego dodaje siê utwardzacz?
Pomy¶l na spokojnie co jest co, bo przygotujesz t± maskê, a po pomalowaniu znów bêdzie ZONK. sbq napisa³/a: | jutro spoleruje ten element i jeszcze raz prysne podklad | Nie spolerujê a zmatujê. To wielka ró¿nica. Nie ¶piesz siê i pisz po woli bo przez pomylenie nazw jakich¶ operacji czy materia³ów kto¶ kiedy¶ nie¶wiadomie ¼le Ci co¶ podpowie. I znów bêdzie qpa.
Spokojnie. Po¶piech jest wskazany tylko przy ³apaniu pche³. {no i czasami na promocjach w Media Markcie }
Resztê wszystko opisali koledzy powy¿ej.
Pozdrawiam i mi³ej pracy |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2010-11-12, 19:32
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
Problemem jest ten Twój prepararat... zedrzyj to wchj... ³adnie oddt³u¶c i po³óz podk±³d akrylowy jak nalezy 2x. Nic sie nie stanie ju¿ Ewentualnie Epoxyd albo reaktywny ale szkoda se dpy zawracac takim gniotem. narta |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-11-12, 21:47
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
mebArth napisa³/a: | Problemem jest ten Twój prepararat... |
Zauwaz ...ze ten preparat zakryty jest szpachlowka. A miejsce powazenia jest wyraznie powyzej szpachli..czyli zwazyla sie stara warstwa bazy.
Co nie oznacza..ze za jakis czas i z tym preparatem nie bedzie hockow .. |
|
|
|