Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
bryndal 
Wys³any: 2010-11-12, 10:37   rozpuch do matu
0
UP DOWN
Pocz±tkuj±cy

Sk±d: £ódzkie
Dobry panom mam pytanko jakie rozpuszczalniki. Jaka rusznica miêdzy ftanolem a nitro co to jest birol

lukas
Wys³any: 2010-11-12, 12:26   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
To s± jakie¶ nazwy handlowe rozcieñczalników i cholera wie co to jest, musisz pytaæ w firmie która je oferuje.
Ten birol to jaki¶ uniwersalny, tu masz pdf z kart± bezpieczeñstwa, mo¿e ci to co¶ pomo¿e
http://www.olpak.pl/karty/Inne/Birol.pdf

a do czego chcesz je dodawaæ?

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-11-12, 23:29   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Birol to jest taki "rozcieñczalnik uniwersalny" do farb ftalowych ,olejnych (na etykiecie powinno byæ zaznaczone do czego wg. producenta jest dedykowany) a nadajacy siê "najlepiej" do mycia pistoletu :tak: jak wszystkie Uniwersalne :tak: A ten pierwszy to jest do farb ftalowych ,na co wskazuje nazwa :tak: Nitro rozcieñczalnik jest "idealny" tylko do farb nitro ewentualnie tak¿e do mycia pistoletu :tak: Pozdrawiam! :spoko:

bryndal 
Wys³any: 2010-11-13, 04:39   
0
UP DOWN
Pocz±tkuj±cy

my¶la³em ze nitro to na przyk³ad szybciej paruje a ftanol d³u¿ej a birol jest tam jaki¶ naturalny i uniwersalny i to co na nim pisze ekologiczny. Ale rozpuch EKO co¶ nie tak ( jak feron ekologiczny ?) . Szukam rozpuszczalnika który szybko odparuje

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-11-13, 13:38   
0
UP DOWN

Widze kolego ¿e stosujesz materia³y z tzw. "górnej pó³ki" do swojej "zabawy w malowanie" :rotfl: Mogê siê tylko "domy¶laæ" co za lakiery kupujesz do tego "lakierowania" :tak: Je¶li szukasz w takiej "grupie produktów" szybkiego rozpuszczalnika to tak¿e benzyna ekstrakcyjna jest rozpuszczalnikiem który stosuje siê do farb olejnych :tak: Bardzo szybko "odparowuje" :tak: Musisz kolego jeszcze chyba "dojrzeæ" aby przej¶æ z obecnie u¿ywanych przez ciebie na materia³y zalecane i stosowane obecnie do renowacji pow³ok lakierniczych na samochodach ,pojazdach u¿ytkowych ,maszynach itd. :tak: Pozdrawiam! :spoko:

bryndal 
Wys³any: 2010-11-13, 18:13   
0
UP DOWN
Pocz±tkuj±cy

te rober jakiej pólki jak butelka ftanolu w plastiku 0,5 l koszt to ko³o 6pln to pu³ka niez³a a jak nie masz pojêcia o rozpucholach to niepisz gupot i nie obrazaj inteligencji innych ludzi ( nie powineniem ale powiem ci dlaczego szukam rozpucholu szybko paruj±cego mam garaz nie zbyt ogrzewany normalny proczes schniêci trwa d³ugo a idzie zima wiec kombinuje przyspieszyc ten procesz "w domowych warunkach a nie w komorze" rzeby jak najmniej smieci siê przykleja³o. móg³bym dac lakiernikowi, blachazowi, mechanikowi, ale wtedy by sie skonczy³o hooby wiêc robie rzeczy sam ucze siê wszystkiego od podstaw mechaniki blacharstwa a teraz czas na lakierowanie i nie lubie cwaniaków

PROJEKTER
Wys³any: 2010-11-13, 19:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
bryndal napisa³/a:
... i nie lubie cwaniaków

... ale oczywi¶cie SAM cwaniakujesz ile wlezie z tymi materia³ami :tak: .

Poczytaj forum .... zobaczysz ¿e Robert trzyma siê tylko zasad jakie obowi±zuj± w tej bran¿y. Ty tu wpad³e¶ ze swoim tematem motasz siê po omacku pytasz o wszystko od ty³u i jeszcze go karcisz za to ¿e siê z ciebie s³usznie ... ¶mieje.

Zadaj proste pytanie ... co zrobiæ ¿eby przy niskiej temperaturze w gara¿u wysz³o ci jako¶ to lakierowanie, a po paru pytaniach od lakierników ( jaki lakier ile elementów, czy umiesz polerowaæ ? ) kto¶ ci dog³êbnie wyja¶ni temat. My¶lisz, ¿e jeste¶ pierwszy na tym forum który lakieruje zim± w nieogrzewanym gara¿u ?

Na razie wszystko co napisa³e¶ zaprowadzi cie ... do poprawki u lakiernika i ... skoñczy siê twoje hobby. :x: Pytaj ... ale od pocz±tku.

bryndal 
Wys³any: 2010-11-13, 20:54   
0
UP DOWN
Pocz±tkuj±cy

niebuj siê felgi tre trrzy razy bo cos nie tak a ten cwaniak jusz nie pierwsz raz prubuje siê dowalic do cegos najpierw do gana teraz do rozpoucholu a mi siê wydaje ze pytanie : "szukam rozpucholu ktury szypko odparuje?. " jest dosc proste i wydaje mi sie ze dobrze zaczynam najpierw pistolet teraz rozpuchol nastêpne pytanie bêdzie w dziale materia³y o mat bo ten nie wyszed³ jak chcia³em jest ³adny ale delikatne muwi±c letki pó³ mat i struktura jest g³adkaa to jeszcze bêde kombinowa³. , PS. A co moim pierwszym pytaniem powin³o byc w której rêcze trzyma sie pistolet . jeden typ kiedys mi powiedzia³ nie wtej co ptaszka" :rotfl: jego uwagi sa szydercze , zniechêcaj± , nie wniosz±c nic do tematu." nabijanie siê z czyjes niewiedzy jest oznakim braku wiedzy" znaczy sie jak by wiedzia³ to by powiedzia³ a nie doje..ba..³ siê :x: jestem informatykoem bawie siê w garaz ale jak na forum pyta mnie ktos o zwiêkszenie wydajnosci i sposobie obnirzenia temperatury rdzenia procesora wkarcie grafiki pytanie lajka to go nie sp³awiam nie dowalam siê do braku wiedzy próbuje pomuc a jak nierozumiem pytania bo ktos jest lakiernikiem i terz pyta od strony du..py to kieruje w ³asciwom strone. polski mi sie powli³ z nerwów :mad:

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-11-13, 21:19   
0
UP DOWN

He ,he ,dobry jeste¶ bryndalku ¿e nazywasz mnie "cwaniakiem" :rotfl: G³upot± by³o z mojej strony udzielaæ odpowiedzi i podpowiedzi co powiniene¶ zrobiæ aby zacz±c odnosiæ "powodzenie" w "lakierowaniu" :tak: Wszystko co jest nie po twojej "my¶li" to ju¿ cwaniakowanie :rotfl: Mo¿esz go¶ciu "waliæ" te swoje felgi b³otniki i inne maszyny rolnicze wa³kiem ,pedzlem u¿ywaj±c olejnej farby lub nitro :rotfl: Czytaj±c twoje wiadomo¶ci i sposób w jaki formu³ujesz swoje "wypowiedzi" to w±tpie aby¶ by³ jak to napisa³e¶ INFORMATYKIEM :rotfl: Moze znajdzie siê jeszcze jaki¶ "naiwny" który bedzie bryndalku udziela³ ci odpowiedzi ;) Z mojej strony zobaczysz ju¿ tylko na tym forum :rozga: Pozdrawiam :spoko: "pod³ódzkiego cwaniaczka" :rotfl:

kropen16 
Wys³any: 2010-11-13, 21:36   
0
UP DOWN
Przemo

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: MKW
PIstol trzyma sie w ktorej rece chcesz . jak jestes praworeczny to w prawej a jak lewo to w lewej

baqo 
Wys³any: 2010-11-13, 21:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: ko³obrzeg
bryndal napisa³/a:
teraz czas na lakierowanie
bryndal, ¿adnej z tych substancji które wymieni³e¶ nie stosuje siê do lakierów samochodowych .
jedyne nitro w celu umycia sprzêtu .
wybieraæ mo¿esz tylko pomiêdzy rozcieñczalnikami o ró¿nym czasem odparowania ,ale wy³±cznie dedykowanych do danego lakieru,czy innego produktu(podk³ady).
masz teraz zimno ,to zastosuj szybki utwardzacz,szybki rozpik , taki jaki ma byæ.
to co wymieni³e¶ ftanole ,birole tylko zepsuj± ci pow³okê lakiernicz± .
musisz szukaæ rozpów do wyrobów akrylowych ,do baz ,a jeszcze inne do epoxydów .
do niczego siê nie stosuje tego paskudztwa co wymieni³e¶ .

³ysy73 
Wys³any: 2010-11-14, 01:09   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Kolego Bryndal nie denerwuj siê tak. Kolega Robert jest, a w zasadzie po jeszcze kilku takich Twoich tekstach "by³" jedn± z ostatnich osób które podpowiada³yby Ci co¶ w z³ej wierze.
Co z tego, ¿e znajdziesz najszybszy rozpuch je¶li nie nadaje siê on do tego co i czym chcesz zrobiæ?
Sk±d wiesz, ¿e w³a¶nie nie jaki¶ tam rozpuch XXX nie jest w³a¶nie winien tego pó³matu który Ci wyszed³?
S³uchaj bardziej do¶wiadczonych kolegów, to pope³nisz mniej b³êdów, a co za tym idzie mniej Ciê bêd± kosztowa³y i kasy i czasu.

Teraz z mojej strony: chyba nie znam szybszego od Benzyny Ekstrakcyjnej, ale to nie znaczy, ¿e siê ona do czego¶ nadaje.
I tak np. starej renowacyjnej farby dok³adnie tylko ekstrakcyjn± nie rozcieñczysz bo bêd± w niej p³ywa³y "w³oski". Trzeba i tak dodaæ tyækê czego¶ innego, powiedzmy s³ynne szybkie Nitro -dos³ownie kapkê. No a co z efektem? A ju¿ Ci mówiê: GÓWNO. Schnie idealnie, prawie jak akryl 2K, tyle ¿e jest totalnie md³e i matowe. A sk±d to wiem? Bo by³em m±drzejszy od kolegów i sam tak zrobi³em.
I to jest tylko jeden z setek przyk³adów, ¿e nie wolno kombinowaæ i poprawiaæ producentów. Trzeba siê poruszaæ tylko po terenie który oni sami pokazali. ;)

bryndal 
Wys³any: 2010-11-14, 03:33   
0
UP DOWN
Pocz±tkuj±cy

roberto jestem pip informatykiem moje
chobi to auta kocham motoryzacje kocham wszystko co zni± zwi±zane chodz bym felgi tar ty¶i±c razy dojdê do efektu kturego szukam i wal siê

baqo nieznam siê na lakierowaniu posz³em do zelazniaka zobaczy³em ftanol nitro birol i inne zapyta³em na forum co gdzie i jak niewiem czy rozpuchol stosowany to spirol mocz czy cos innego gosc w mieszalni muwi nitro niewiem czy ma raczjê pytam na forum :blee:

³ysy 73 nie denerwuje siê ale jak ktos mnie pyta czy uzyc pasty miedzianej pod amd to uzyj srebnej pod intela czy amd bo to najlepsze, wiêcej to radiator miedziany i wydajniejszy wntyl a jak ci pc siê grzeje to wiêcej kana³uw, a jak ci posadzka ci±gnie wilgodz nr 3 i p³ytki bo oprucz wykszta³czenia informatycznego to wychowa³em siê na budowie :x: lqakie to hooby i nie lubie jak kto¶ jajka robi :fiu: jestem nubi i niewiem czy ktos wali w ch.. ale na rozum biore i zkoro wszystko krytykuje a nic nie prostuje to ch.. z niego robertoludz a jak bym siê porusza³ pot producentów to bym miliony na programy wydawa³ a nie craki pisa³ pod auto date lub co¶ innego vip :idea: zreszt± jest sobota (niedziela ) jestem pijany W poniedzia³ek mi pistolet pzyslom z allegro w ten mat wla³em ftanol treraz z prubuje z nitro farba z nobiluxa czarny maT :idea:

³ysy73 
Wys³any: 2010-11-14, 09:37   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
bryndal napisa³/a:
auta kocham motoryzacje kocham wszystko co zni± zwi±zane
No i to jest forum w wiêkszo¶ci w³a¶nie dla takich ludzi.
bryndal napisa³/a:
chodz bym felgi tar ty¶i±c razy dojdê do efektu kturego szukam
No tak ale po to w³a¶nie jest forum aby wymieniaæ siê uwagami i wiadomo¶ciami, aby nawet co¶ co robi siê pierwszy raz zrobiæ to dobrza za tym razem. No maxymalnie za drugim jak pierwszy zrobi³o siê "po swojemu" lub "wg. porad ze sklepu" i siê skaszani³o.
bryndal napisa³/a:
i wal siê
bryndal napisa³/a:
to ch.. z niego r........
No có¿ mi powiedzieæ. I jak teraz kto¶ ma Ci co¶ podpowiadaæ, je¶li po uzyskaniu odpowiedzi która nie bêdzie Ci odpowiada³a do Twoich wizji czy oczekiwañ bêdziesz Go wyzywa³ od ...... "brzydko"? W odpowiedziach nie by³o nic a nic co by ku temu sk³ania³o.
bryndal napisa³/a:
jak bym siê porusza³ pot producentów to bym miliony na programy wydawa³
Bryndal nie znam siê na komputeryzacji, ale w lakiernictwie, czy te¿ materia³ach z tym zwi±zanych RZ¡DZI CHEMIA a nie czyje¶ wydumki. I jej nie oszukasz. I dlatego te¿ w tej dziedzinie NIC A NIC NIE MO¯NA BRAÆ NA CH£PSKI ROZUM. Ale spokojnie bo nie jeste¶ ani pierwszy ani ostatni co siê sparzy³ i sparzy. Dlatego te¿ lepiej jest uczyæ siê na cudzych b³êdach i robiæ tak jak ju¿ bardziej do¶wiadczeni koledzy Ci podpowiadaj±.

Ale rób jak uwa¿asz. Tylko jak wspomnia³em wcze¶niej po "takich podziêkowaniach" jak powy¿ej mo¿e byæ pó¼niej ciê¿ko o podpowiedzi.
Wyluzuj siê, odpocznij, przemy¶l na spokojnie i......
Tym bardziej ¿e:
bryndal napisa³/a:
jestem pijany
;)
Pzdr

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach