Autor |
Wiadomo¶æ |
|
kocer
|
Wys³any: 2010-11-14, 10:02 manometr przy pistolecie lub kompresorze
|
0
|
|
|
|
Witam. Dopiero zaczynam przygodê z lakiernictwem. Mam pytanko, na które na forum nie znalaz³em odpowiedzi. Potrzebujê mieæ na pistolecie np. 3,5 bara. Ustawiam tak± warto¶æ na manometrze. Jednak w momencie przyci¶niêcia "spustu" warto¶æ ta spada np. do 2,7 bara. Jest to oczywi¶cie jasne, tylko nie wiem, czy ma mnie interesowaæ warto¶æ ustawiona, czy ta do której spadnie ci¶nienie w momencie lakierowania. Pozdrawiam |
|
|
|
|
gomez405
|
Wys³any: 2010-11-14, 10:27
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Homer S.
|
Wys³any: 2010-11-14, 10:39
|
0
|
|
|
Pomóg³: 19 razy Posty: 861
|
Na kompresorze ustawia siê jak±¶ warto¶æ max. tak np 7bar. a dopiero pod pistoletem jak chcemy uzyskaæ 3,5bara to ustawiamy to na wci¶niêtym spu¶cie .Na wci¶niêtym spu¶cie kiedy wydobywa siê samo powietrze z pistoletu a nie materia³ (np. baza/lakier). Je¿eli nie posiada Kolega manometru pod pistoletem to ustawienie ¿±danego ci¶nienia jest trudne bo wystêpuje jego spadek w przewodzie (wê¿u). |
|
|
kocer
|
Wys³any: 2010-11-14, 11:14
|
0
|
|
|
|
Dziêki, wszystko ju¿ kumam. Czyli, je¿eli przy kompresorze mam manometr g³ówny a za nim reduktor z manometrem, na którym mogê ustawiæ ¿±dane ci¶nienie, to w³a¶ciwie jego obecno¶æ jest bez sensu, bo i tak bêdê mia³ straty na wê¿u. |
|
|
|
|
Homer S.
|
Wys³any: 2010-11-14, 11:29
|
0
|
|
|
Pomóg³: 19 razy Posty: 861
|
kocer napisa³/a: | Dziêki, wszystko ju¿ kumam. Czyli, je¿eli przy kompresorze mam manometr g³ówny a za nim reduktor z manometrem, na którym mogê ustawiæ ¿±dane ci¶nienie, to w³a¶ciwie jego obecno¶æ jest bez sensu, bo i tak bêdê mia³ straty na wê¿u. |
Pod pistolet proponujê poszukaæ manometr membranowy jest dro¿szy ale dok³adniejszy i utrzymuje ¿±dane ci¶nienie bez wzglêdu jakie jest ci¶nienie w przewodzie. |
|
|
kocer
|
Wys³any: 2010-11-14, 16:06
|
0
|
|
|
|
Dziêki Homer. Ju¿ znalaz³em na elakiery i na dniach kupiê. |