Autor |
Wiadomo¶æ |
|
dadus18
|
Wys³any: 2010-11-18, 18:53 Oka na bazie czemu???
|
0
|
|
|
|
Witam, piszê bo ju¿ sam nie wiem co zrobiæ, lakieruje felgi, po³o¿y³em podk³ad ³adnie wyczy¶ci³em wszystko jak nale¿y. Wczoraj nak³adam bazê (srebrna akurat kupiona okazyjnie bo rano jaki¶ kole¶ nie odebra³ 7 setek) a tu cholera efekt jakby powierzchnia t³usta by³a, oka siê robi±, farba jakby siê rozdziela, pierwszy raz mi siê takie co¶ zdarzy³o. Wszystko robi³em jak zawsze a nie maluje 1 raz, do bazy doda³em troche rozcieñczalnika ale zawsze tak robiê wiêc nic nie mog³o siê zmieniæ. Dzi¶ pojecha³em po nastêpne 3 setki tej farby bo my¶la³em ¿e z rozcieñczalnikiem co¶ nie tak, wzi±³em inny rozcieñczalnik do baz i cholera jasna efekt taki sam. Prosze porad¼cie co¶ bo mnie trafi. |
|
|
|
|
kropen16
|
Wys³any: 2010-11-18, 19:29
|
0
|
|
|
Przemo
Pomóg³: 11 razy Posty: 324 Sk±d: MKW
|
odtlusciles pozadnie powierzchnie?? jesli nie to masz odpowiedz |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2010-11-18, 19:30
|
0
|
|
|
Pomóg³: 23 razy Posty: 978
|
Wiêc albo co¶ lata w powietrzu: sylikon, plaki, pachnid³a, pasty polerskie, mleczka, itp.
Albo wylatuje ze sprê¿arki.
{chyba,¿e felgi by³y dotykane zat³uszczonymi paluchami mo¿e?} |
|
|
|
|
dadus18
|
Wys³any: 2010-11-18, 19:37
|
0
|
|
|
|
Wszystko odt³uszczone, odparowane no idea³ jak nic, z kompresora jak by lecia³o to na podk³adzie te¿ by co¶ by³o widaæ przecie¿, w powietrzu raczej nic nie by³o bo gara¿ sta³ pusty i nie robi³em nic wcze¶niej, mo¿liwe ¿e z baz± co¶ nie tak?? No bo chyba nie jest to wina benzyny ekstrakcyjnej... |
|
|
|
|
kropen16
|
Wys³any: 2010-11-18, 19:39
|
0
|
|
|
Przemo
|
kup dedykowany rozpuch i zobacz. a jezeli to nie pomoze to wina bazy |
|
|
|
|
dadus18
|
Wys³any: 2010-11-18, 19:42
|
0
|
|
|
|
W³a¶nie ten 2 by³ dedykowany, tak czy siak w sobote pojade po now± bazê bo t± ze z³o¶ci wyla³em w cholere |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2010-11-18, 19:43
|
0
|
|
|
|
dadus18 napisa³/a: | chyba nie jest to wina benzyny ekstrakcyjnej... | Je¶li ni± "odt³uszcza³e¶", to mo¿e byæ przyczyn±, bo przede wszystkim ni± nie odt³u¶cisz.
Ekstrakcyjna siê do tego nie nadaje.
Kup normalny odt³uszczacz. |
|
|
|
|
kropen16
|
Wys³any: 2010-11-18, 19:44
|
0
|
|
|
Przemo
|
zapytaj w mieszalni o reklamacje i powiedz na czym problem. a jak nie uznaja to kup innej firmy . u mnie w mieszalni nieraz uznaja reklamcje jak to z ich winy. np. jak paru klijentow sie skarzy |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2010-11-18, 19:47
|
0
|
|
|
|
kropen16 napisa³/a: | zapytaj w mieszalni o reklamacje | Reklamacjê na t³uszcz?
No to ciekaw jestem w jaki sposób udowodniæ, ¿e to wina mieszalni |
|
|
|
|
dadus18
|
Wys³any: 2010-11-18, 19:47
|
0
|
|
|
|
A to mi teraz zada³e¶ klina, mo¿esz mieæ cholern± racje bo t³uste mog³y byæ z dymu ale by³em pewien ¿e ekstrakcyjna odt³u¶ci, wiesz jak nie mam czasu jechaæ do lakierni po materia³y to kupuje np ekstrakcyjn± w motor. |
|
|
|
|
kropen16
|
Wys³any: 2010-11-18, 19:54
|
0
|
|
|
Przemo
|
Nie reklamacja na tluszcz. Zdarzaly sie przypadki ze w mieszalni bylo cos nie tak. |
|
|
|
|
dadus18
|
Wys³any: 2010-11-18, 19:57
|
0
|
|
|
|
Ale w gruncie rzeczy zawsze odt³uszcza³em ekstrakcyjn± .... hmmm chyba ¿e nigdy nie ot³u¶ci³em elementów do lakierowania.... sam nie wiem ju¿ teraz. |
|
|
|
|
obcy_69
|
Wys³any: 2010-11-18, 20:36
|
0
|
|
|
Pomóg³: 24 razy Posty: 704
|
Niekiedy zdarza sie, ze puszki do ktorych leja baze ..sa poprostu tluste.
W mieszalniach nie zwracaja na to uwagi..nie twierdze , ze to akurat jest przyczyna.
Warto jednak zwrocic uwage.. |
|
|
|
|
zolwik
|
Wys³any: 2010-11-19, 16:19
|
0
|
|
|
|
Próbowa³e¶ kiedy¶ zmywacz silikonowy , do odt³uszczania ? Nie jest tani ale pewniejszy od ekstakcyjnej. |
|
|
|
|
maciejowski
|
Wys³any: 2010-11-20, 03:30
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 68
|
zolwik napisa³/a: | Nie jest tani ale pewniejszy od ekstakcyjnej. | w zale¿no¶ci od sklepu i producenta wychodzi taniej ni¿ ekstrakcyjna w butelkach 0.5l. |
|
|
|
|
³ysy73
|
Wys³any: 2010-11-20, 18:05
|
0
|
|
|
|
Ok. 20z³ za litr ale u¿ywaj±c do tego rozpylacza starcza na baaaaardzo d³ugo. |
|
|
|
|
lak
|
Wys³any: 2010-11-20, 20:49
|
0
|
|
|
|
Jak za bardzo rozlewasz bazê,znaczy siê za mokro ,lubi± siê pojawiaæ kraterki.Spróbuj najpierw sucho potem ,trochê mokrzej i trzeci± warstwê przypyliæ dla zrównania koloru i powinno byæ oki. |
|
|
|
|
lolejko
|
Wys³any: 2011-05-24, 11:32
|
0
|
|
|
|
Czy to prawda, ¿e jak w pomieszczeniu prysne³o siê plakiem, to w tym pomieszczeniu ju¿ siê nie da malowaæ, bo bêd± siê robic oczka?
Pomieszczenie bez wyci±gów oczywi¶cie i nawiewów. Da siê jako¶ wysterylizowac takie pomieszczenie? |
|
|
samurajek
|
Wys³any: 2011-05-24, 20:36
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 68 Sk±d: Wroc³aw
|
Witam
Je¶li to nie problem odt³uszczenia to mo¿e aplikacji. Tak jak kolega wy¿ej pisze :
1.Rozcieñczyæ bazê tak jak podaje producent zazwyczaj 1:2
2.Spróbuj nie wylewaæ za bardzo bazy tylko bardzie przypyliæ na pó³ sucho kilka warstw i powinno byæ ok.
3.Mo¿e odt³u¶ci³e¶ za "mocno " za du¿± ilo¶ci± benzy.
pozdro
t |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2011-05-24, 20:44
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
Cytat: | Czy to prawda, ¿e jak w pomieszczeniu prysne³o siê plakiem, to w tym pomieszczeniu ju¿ siê nie da malowaæ, bo bêd± siê robic oczka?
Pomieszczenie bez wyci±gów oczywi¶cie i nawiewów. Da siê jako¶ wysterylizowac takie pomieszczenie? | prawda, ale wystarczy odczekaæ parê dni, dobrze wietrz±c pomieszczenie |
|
|
lolejko
|
Wys³any: 2011-05-24, 21:02
|
0
|
|
|
|
kalbi napisa³/a: | prawda, ale wystarczy odczekaæ parê dni, dobrze wietrz±c pomieszczenie |
No w³a¶nie to ju¿ ponad miesi±c trwa. My¶la³em, ¿e kompresor charcha olej, ale pod³±czy³em pod drugoi i to samo. Co prawda tych oczek nie ma du¿o, jakie¶ 10-15 na elemencie jak za bardzo rozleje. Ju¿ mnie co¶ bierze z tym, bo wypylam sobie delikatn ie elementu na kilka warstw i lipa. Gdzie¶ oczko zawsze powstanie. Nie mia³em tak nigdy.
samurajek napisa³/a: | 1.Rozcieñczyæ bazê tak jak podaje producent zazwyczaj 1:2 |
Nigdy tak bazy nie rozcieñcza³em, czy¿by lepiej by³o gdyby tak rozcieñczaæ? |
|
|
kropen16
|
Wys³any: 2011-05-24, 21:17
|
0
|
|
|
Przemo
|
Ja tak mialem kiedy wylalem odrazu na mokro pelna warstwe. odczekalem az zeschnie i polakierowalem klarem <na poczatku przygod z lakiernictwem> byly tez takie kratery. jesli lakier byl traktowany plakiem to tez to powstanie. neidawno powstalo mi po pascie polerskiej takie cos. a dodam ze solidnie odtluscilem. beznzyna ekstrakcyjana a pozniej zmywaczem silikonu i dalej nic. caly czas kraterki. tez nie moge sie tego pozbyc |
|
|
|
|
dadus18
|
Wys³any: 2012-07-21, 17:34
|
0
|
|
|
|
Odnowie temat i dorzucê zdjêcie :
kto¶ pomo¿e?? Czasem wlasnie tak to wygl±da jak dzi¶, wszystko robiê jak zawsze, baza rozcienczona 1:1 wg producenta, ci¶nienie dobre, odt³uszczony zmywaczem i takie rzeczy na bazie siê dziej± ..... Dodam ¿e temperatura ok 16 stopni mo¿e tu b³±d ?? albo zbyt ma³o schnê³o po odt³uszczeniu i nie odparowa³o ???? bo nie do¶æ ¿e kraterki to jeszcze smugi widaæ :( |
|
|
|
|
primex
|
Wys³any: 2012-07-21, 18:16
|
0
|
|
|
|
Ja mia³em identyczn± sytuacje z baz± Debeera. Wszystko odt³uszczone, wysuszone, czyste. Pryskam i oczka. Teraz zmieni³em bazê na Mipa i problem znikn±³. |
|
|
|
|
lolejko
|
Wys³any: 2012-07-22, 09:48
|
0
|
|
|
|
dadus18, te¿ tak nie raz mia³em. Jak widzê ¿e tak siê robi, to pierwsz± warstwê k³adê tak, ¿e delikatnie pruszê element baz± i odczekujê jakis czas i malujê siê to normalnie bez oczek. A przyczyna to chyba jest taka, ¿e po odt³uszczeniu elementu nie odparowa³ dobrze rozpuszczlnik lub zmywacz silikonowy. |
|
|
dadus18
|
Wys³any: 2012-07-22, 10:27
|
0
|
|
|
|
Ja zawsze robie na materia³ach Profixa bo do takich mam dostêp i nie narzekam, tu wzi±³em baze ze standoxa bo w profixie ciê¿ko by³o kolor zrobiæ. Owszem nie zdarza mi siê to czêsto ale jak ju¿ siê zdarzy to mnie chce trafiæ, spróbujê dzis go psikn±æ jeszcze zobaczymy. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-07-22, 10:36
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
za grubo nawali³e¶ bazy... daj najpierw z 1-2 warstwy cieniutkie-kontaktowe i dopiero nastepne lekko wylane. ty tu nawwalile¶ bazy tyle co lakieru,na dodatek wody wiec to jest normalne...maluj cieniej a problem zniknie |
|
|
|
|
kosior
|
Wys³any: 2012-07-22, 11:14
|
0
|
|
|
|
dok³adnie potwierdzam co Gugun pisze tak sie dzieje zwykle przy bazach producentów ze tak powiem z ni¿szej pó³ki , poprostu trzeba wtedy dawaæ cieñsze warstwy , jak robi³êm na spectralu tez mia³em cos takiego na srebrach na DP robie jak nalezy i nic sie takiego nie dzieje .....
trzeba sie nauczyæ systemu na którym sie pracuje i tyle... |
|
|
dadus18
|
Wys³any: 2012-07-26, 16:12
|
0
|
|
|
|
Dziêki wszystkim za rady oczywi¶cie siê przyda³y, zderzak ju¿ gotowy, zmniejszy³em ilosc materia³u i delikatnie zapyli³em 3x, potem ciut wiêcej i 2x wystarczy³o na finisz. Nie unikn±³em paru paprochów na bezbarwny no ale to ju¿ inna bajka.
Niestety nie mam wyboru, u mnie w okolicy wiêkszo¶æ hurtowni na tylko profix. Pozdrawiam i jeszcze raz dziêki. |
|
|
|
|
Tytexo
|
Wys³any: 2012-09-01, 02:53
|
0
|
|
|
|
A jak siê ma temat do powsta³ych oczek na akrylu. Po polakierowaniu maski która le¿a³a w poziomie wysz³o mi jakie¶ 30 oczek, po 12 godzinach pedzelkiem zaprawkowym zalalem te oczka lakierem. Czy przyczyny bêd± te same jak w temacie z baz±??? Jak najlepiej nak³adaæ warstwy w takim przypadku? |
|
|
|