Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
red bonsai
Wys³any: 2010-11-21, 11:54   felgi do polakierowania
0
UP DOWN

mam do polakierowania alumy. W pracy mam dostêp do lakierowania proszkowego. Czy w zwi±zku z tym dobrze zrobiê je¶li:
1. wypiaskuje felgi
2. wrzucê w podk³ad proszkowy (ewentualnie pomaluje równie¿ na ¿±dany kolor proszkowo)
3. namalujê grafikê aerografem
4. pomalujê bezbarwnym na mokro
Co do tego bezbarwnego to nie wiem czy bêdzie siê trzyma³ na proszku, tym bardziej, ¿e to felgi. Z drugiej strony mogê wrzuciæ tylko w podk³ad proszkowy i resztê na mokro zrobiæ.
Malowanie bezbarwnym w proszku po aero nie wchodzi oczywi¶cie w grê.
Proszê o radê i z góry dziêki za pomoc

³ysy73 
Wys³any: 2010-11-21, 20:43   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Wypiaskowanie felg jest ok.
Tylko problemem jest w tym przypadku podk³ad piecowy. Odpu¶æ se go, bo siê zar±biesz na ¶mieræ aby go pó¼niej zmatowaæ do dalszych malunków.
Ostatnio chcia³em tak polepszyæ dla kumpla i przekl±³em ten dzieñ gdy wpad³em na ten durnowaty pomys³.
Farby piecowe do zmatowania s± jak ska³a... Resztê i s³ownictwo podczas tej pracy wyobra¼ sobie sam :D

red bonsai
Wys³any: 2010-11-22, 08:32   
0
UP DOWN

ale jakbym pomalowa³ proszkowo podk³adem i kolorem o nie musia³bym matowaæ przed grafik±, a na pewno lakier proszkowy jest twardszy od mokrego. tylko czy potem bêdzie mi siê trzyma³ bezbarwny na tym??
A je¶li na mokro wszystko, to: piaskowanie, szpachla natryskowa, pok³ad, kolor, grafika, bezbarwny. Jak mogliby¶cie doradziæ czy dobrze to se pomy¶la³em, a mo¿e s± jakies specjalne komponenty do felg?

³ysy73 
Wys³any: 2010-11-22, 15:08   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Czym by¶ nie pomalowa³ proszkowo, to bêdziesz musia³ zmatowaæ przed grafik± czy bezbarwnym, bo po proszku element jest wypalany i po ostygniêciu jest "lit± such± ska³±". Trzeba go zmatowaæ aby nadaæ mu przyczepno¶æ, a matuje siê fatalnie.
Je¶li "na mokro", to osobi¶cie wybra³bym opcjê: piaskowanie, epoksyd + akrylowy M/M, szlif, kolory i grafiki, bezbarwny.
Ja u¿ywam normalnych materia³ów do refinishu aut.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: