Autor |
Wiadomość |
 |
akaczmar510
|
Wysłany: 2010-11-21, 20:48 mam prosbe chce zmienic zawĂłd na lakiernika mam 28 lat
|
0
|
|
|
|
witam wszystkich lakiernikĂłw pomocnikĂłw i ludzi ktĂłrzy w tym siedza mam pytanie chciaÂłbym zostac lakiernikiem lecz mam28 lat czy nie jes juz za pozno jesli nie to ile czasu mi zajmie nauka zeby juz samodzielnie malowac dziekuje za odpowiedzi nawet te najbardziej szczere |
|
|
|
 |
kropen16
|
Wysłany: 2010-11-21, 20:53
|
0
|
|
|
Przemo
|
nie bedzie tragedi czlowiek uczy sie cale zycie. najpier zobacz czy ci ta robota wychodzi a jak nie to potrenoj. nigdy nie jest za pozno |
|
|
|
 |
akaczmar510
|
Wysłany: 2010-11-21, 21:10
|
0
|
|
|
|
hey kropen zapomniaÂłem dodac ze uczyÂłem sie zawodu mechanika na praktykach troche szpachlowaÂłem czasem w podkÂładzie pomalowaÂłem ale jakis element ile trzeba byc pomocnikiem aby samemu juz dziaÂłac |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-11-21, 22:46
|
0
|
|
|
|
Wiek praktycznie nie ma znaczenia.
StaÂż pracy prawie teÂż. Prawie, bo jeden robi od 20 lat i do dupy a drugi od 2 i porzÂądnie.
Ile czasu? AÂż zaÂłapiesz o co chodzi. A najlepiej jeÂśli polubisz i bĂŞdziesz miaÂł do tego dryg.
Tu jest trochĂŞ inaczej niÂż w mechanice: tam wiesz jak coÂś zrobiĂŚ i to zrobisz, a tu widzÂąc jak coÂś zrobiĂŚ nie kaÂżdemu i nie zawsze to wychodzi....
Ale powodzenia i miÂłej zabawy |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-11-21, 23:49
|
0
|
|
|

|
Kolego pytasz siê o zawód Lakiernika czy tylko chodzi tobie o takie tam amatorskie malowanie zwane dumnie "Lakierowaniem"? Jeœli to pierwsze to musisz podj¹Ì prace na Lakierni i zdobywaÌ wiedze oraz umiejêtnoœci praktyczne. Jak "ju¿ bedziesz gotowy" to zdajesz egzamin z zawodu i dostajesz tytu³ oraz prawo wykonywania zawodu W porz¹dnych Firmach (które to gwarantuj¹ sta³e i legalne zatrudnienie ,czyt. terminowe wyp³aty ,ZUS ) takie coœ + sta¿ na lakierni (poœwiadczony œwiadectwem pracy) jest wymagany aby zostaÌ zaproszonym na rozmowe kwalifikacyjn¹ i przyjêtym na tzw. "okres próbny" Po którym to przy braku na dobrym poziomie umiejêtnoœci praktycznych lub niedba³ym wykonywaniu zleconych zadaù itp. szukasz dalej pracy Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
akaczmar510
|
Wysłany: 2010-11-22, 10:31
|
0
|
|
|
|
chodzi mi nie o zabawe tylko o prace w tym zawodzie z mechaniki rezygnuje mam mozliwosc przyjecia sie na pomocnika lakiernika wiadomo kasa mniejsza ale dam rade z gĂłry dziĂŞkujĂŞ wszystkim za pomoc pozdrawiam |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2010-12-03, 13:53
|
0
|
|
|
|
Siema gosciu.... ja 18 lat siedze w lakiernictwie i nadal pope³niam b³edy. podstawa to 4 lata praktyki zebyœ pozna³ coz czym siê je. Za póŸno nie jest .Tylko ze do perfekcji dojdziesz po 50tce. A wiedz, ze ten zawód niszczy organizm jak chj. Rece chropowate ze baba Cie z domu wyrzuci jak bedziesz j¹ po dpie maca³ Powodzonka. |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-12-03, 20:54
|
0
|
|
|
|
Ech...przez moj warsztacik przewinelo sie okolo 30 uczniow. Ale tak naprawde tylko jeden z nich wykazywal zaangazowanie w tym kierunku. Co zreszta przelozylo sie po jakims czasie na wyniki jakie uzyskiwal w lakiernictwie.
Takze ..czy to lakiernik , czy kazdy inny zawod, wymaga niemalego wkladu wlasnego.
Waznym jest rowniez w jakie rece trafisz - kogo dostaniesz za "nauczyciela".. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2010-12-03, 21:40
|
0
|
|
|
|
obcy popieram cie w 110 procentach. tez pracowaÂłem z uczniami a raz miaÂłem takiego, ze jak padaÂł deszcz to dzwoniÂł do starego i SZEFI MNIE NIE BEDZIE BO PADA/ koniec tematu. Nawet krwa kawy nie umieli zrobic gimbusy franciowate... |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
lorakkr21
|
Wysłany: 2010-12-03, 23:50
|
0
|
|
|
lorakkr21
|
JeÂżeli miaÂłbym wybieraĂŚ jeszcze raz zawĂłd to bym siĂŞ zastanowiÂł dobrze nad tym i nie wiem czy bym chciaÂł siedzieĂŚ w tym syfie ale jak kaÂżda praca ma swoje plusy i minusy ( plusy to duÂża satysfakcja z prac przynajmniej dla mnie lubiĂŞ to a minus to ten caÂły syf i chemia )przemyÂśl to pzdr |
|
|
|
 |
akaczmar510
|
Wysłany: 2010-12-04, 09:19
|
0
|
|
|
|
witam koledzy mowicie o chemii wiêc mam jeszcze jedno pytanie czy jest jakis sposob aby zabezpieczyc sie w 100 % od niej chodzi mi o srodki ochrony moj kolega po pó³ roku juz sam dziala ale duzo trenowal w domu ja niestety nie mam takiej mozliwosci pozdrawiam i zycze duzo zdrowia |
|
|
|
 |
lorakkr21
|
Wysłany: 2010-12-04, 13:32
|
0
|
|
|
lorakkr21
|
ZabezpieczyĂŚ sie moÂżna bardzo dobrze ( rĂŞkawiczki , maski , odkurzacze , wentylacja itp. ) lecz jak to w praktyce bywa ( a do zaprawki nie bĂŞdĂŞ maski zakÂładaÂł albo do tarcia kitu przez chwilĂŞ a jednak to siĂŞ wszystko wdycha ) |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2010-12-05, 18:43
|
0
|
|
|

|
jesli masz lep to szybko zalapiesz...moj ojciec malowal przeszlo 20lat zainteresowalo mnie to i nie potrzebowalem wiele na nauke...grunt to probowanie,jak nie popsujesz kilka razy to sie nie nauczysz....no ale ja nie ale moj kuzyn ktory szybciej z 3 lata zaczal "sprzatac"u mojego ojca jest do dzisiaj cienki i pomaga mi tylko w wstepnej obrobce i malo potrafi wiec wszysko zalezy od ciebie jak szybko zalapiesz a uczyc to kazdy sie uczy caqle zycie wiec powodzenia. |
|
|
|
 |
damian
|
Wysłany: 2011-01-20, 22:27
|
0
|
|
|
|
te¿ bym chcia³ zacz¹Ì to robiÌ zawodowo, tyle, ¿e u nas w lublinie nie ma siê gdzie nauczyÌ. gdzie tylko uka¿e siê jakieœ og³oszenie ¿e szukaj¹ pomocnika lakiernika, to wszêdzie wymagaj¹ doœwiadczenia w zawodzie |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2011-01-20, 22:46
|
0
|
|
|

|
Nie ma siĂŞ co dziwiĂŚ. Nikt nie chce ryzykowaĂŚ i poprawiaĂŚ samochodĂłw po okresie prĂłbnym lakiernika. NiektĂłre wady ( reklamacje ) potrafiÂą wyÂłaziĂŚ po kilku miesiÂącach choĂŚ pierwszego dnia po lakierowaniu wyglÂąda to Âślicznie.
... a w Lublinie to chyba nie jest tak Ÿle. W ubieg³ym roku zacz¹³em tam projekt rozbudowy lakierni u jednego z dealerów, a w tym roku ju¿ mam dwóch nowych chêtnych. Jeden to budowa nowego warsztatu, a drugi rozbudowa o sam¹ lakierniê. Tak¿e miejsc pracy dla lakierników pomocników nied³ugo przybêdzie |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2011-01-21, 12:35
|
0
|
|
|
|
damian napisał/a: | gdzie tylko ukaÂże siĂŞ jakieÂś ogÂłoszenie Âże szukajÂą pomocnika lakiernika, to wszĂŞdzie wymagajÂą doÂświadczenia w zawodzie | u mnie teÂż jak szukamy pomocnika lakiernika to z doÂświadczeniem bo po co bez doÂświadczenia mi ktoÂś? jak chcesz siĂŞ nauczyĂŚ zawodu to idÂż na ucznia, a nie pomocnika bo to dwie ró¿ne rzeczy!!!! |
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2011-01-21, 23:18
|
0
|
|
|

|
Kolego zamiast siedzieĂŚ na d...ie i liczyĂŚ tylko na ogÂłoszenia to proponuje pojeÂżdzic po warsztatach lakierniczych i samemu "poszukaĂŚ" Od siedzenia i czytania ogÂłoszeĂą to pracy siĂŞ nie znajdzie Trzeba "troche" siĂŞ "wysiliĂŚ" Pozdrawiam! |
|
|
|