Autor |
Wiadomość |
 |
masteriusz
|
Wysłany: 2010-11-27, 17:29 PoczÂątki przygody z lakierowaniem - jest sens?
|
0
|
|
|
|
Witam kolegĂłw ) Od jakiegoÂś czasu chciaÂłem siĂŞ zmierzyĂŚ z zagadnieniem lakierowania.
W koùcu muszê podj¹Ì decyzjê Z góry powiem ze nie mia³em nigdy stycznoœci z lakiernictwem. ale du¿o czyta³em ostatnio czasy na ten temat, g³ównie na temat pistoletów i ich zastosowania. ale moim s³abym punktem jest kompresor:/ noname 25L 8 bar hmm wydajnoœÌ 150L - czy takim sprzêtem dam rade pomalowaÌ np,: samochód?
nie mam zamiaru malowaĂŚ zarobkowo a jedynie hobbystycznie i sporadycznie dla siebie czy kogoÂś ze znajomych dlatego nie potrzebujĂŞ wytrzymaÂłego sprzĂŞtu.
CzytaÂłem bardzo zÂłe opinie na naszym forum z pistoletach SICO RP I HVLP natomiast na sklepach internetowych opinie sÂą przeciĂŞtne i zadowalajÂące od amatorĂłw.
Czy ma moje nie wygĂłrowane potrzeby wystarczy taki sprzĂŞcik??
czyta³ tematy na forum i w moim przypadku - ma³a wydajnoœÌ kompresora lepiej chyba kupiÌ pistolet RP - który na wy¿szym ciœnieniu potrzebuje mniej powietrza??
Pozdrawiam MichaÂł |
|
|
|
 |
kropen16
|
Wysłany: 2010-11-27, 17:50
|
0
|
|
|
Przemo
|
Nie pomalojesz takim kompresorem nic. kup drugi i je zepnij na pojedynczy maly element powietrza starczy. nie zapomnij ze tzreba dokupic odwadniaczei i reduktory . za te pieniadze nawet jak kupisz HVLP to i tak tylko napis. ale dla pewnosci kup RP |
|
|
|
 |
masteriusz
|
Wysłany: 2010-11-27, 18:41
|
0
|
|
|
|
A jaki kompresor odpowiedni do takiego SICO RP?? kompresory 2 t³okowe 50L maj¹ wydajnoœÌ 206L mo¿e sprzedam mój a kupiê taki chyba firma Eurotec.
na poczÂątek chcĂŞ pomalowaĂŚ elementy motocykla wiĂŞc elementy nieduÂże ale chciaÂłbym teÂż pomalowaĂŚ samochĂłd.
chciaÂłem przeznaczyĂŚ na pistolet do 140zÂł i wydaje mi siĂŞ, ze te SICO wypadajÂą najlepiej?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kropen16
|
Wysłany: 2010-11-27, 18:48
|
0
|
|
|
Przemo
|
nie wiem tez lakieruje amotorskoi mam speddwaya 1.3 HVLP chociaz naprawde nie wiadomo co to jest. lepszy nie jest mi potrzebny. nie kupoj tego EUROTECA . kup kompresor EXPO 2 tloki. i 50 l butla. wpisz w gogle '' test kompresora expo 2 tloki'' . byl testowany na foruum mial wydajnosc ok.240l na wydechu. co do SICO to kup powinno byc dobrze. do ok 500zl to nie pistolet. chyba ze ma sie kase na SATE |
|
|
|
 |
masteriusz
|
Wysłany: 2010-11-27, 20:31
|
0
|
|
|
|
Na allegro sa tylko kompresory jedno t³okowe o wydajnoœÌ 189L.
A co moÂże byĂŚ efektem za maÂłej wydajnoÂści?
bo nie wiem czy dobrze myÂślĂŞ:
Spadnie ciÂśnienie i pistolet przestanie kryĂŚ tak?
Czyli po malowaniu jakiegoÂś elementu musiaÂłbym czekaĂŚ aÂż kompresor znĂłw nadmucha do zbiornika?? |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-11-27, 20:48
|
0
|
|
|
|
masteriusz napisał/a: | Spadnie ciÂśnienie i pistolet przestanie kryĂŚ tak?
Czyli po malowaniu jakiegoÂś elementu musiaÂłbym czekaĂŚ aÂż kompresor znĂłw nadmucha do zbiornika?? |
Naprawde lepiej tego nie mogles ujac...
Przy kryciu - istota jest..by jak najwiecej nadmuchac do "zbiornika".. |
|
|
|
 |
masteriusz
|
Wysłany: 2010-11-27, 20:53
|
0
|
|
|
|
Czyli podsumowujÂąc:
SICO RP z dyszÂą 1,4 + expo 1 tÂłok 50l (189L/min na wyjÂściu) + bajery(reduktor osuszacz itp)
jakoÂś powinno daĂŚ rade?
mogĂŞ na przykÂład pomalowaĂŚ drzwi odczekaĂŚ w tym czasie uzupeÂłniĂŚ lakier i pomalowaĂŚ drugie drzwi znĂłw odczekaĂŚ i np maskĂŞ? |
|
|
|
 |
kropen16
|
Wysłany: 2010-11-27, 21:03
|
0
|
|
|
Przemo
|
no mozesz tylko moga wyjsc inne odcienie i kompresor sie szybko ''zajedzie'' bo bedzie chodzil non stop |
|
|
|
 |
masteriusz
|
Wysłany: 2010-11-27, 21:19
|
0
|
|
|
|
przejrzĂŞ jeszcze rynek uÂżywanych kompresorĂłw bo nie chcĂŞ majÂątku wydaĂŚ na kompresor:/ |
|
|
|
 |
kropen16
|
Wysłany: 2010-11-27, 21:43
|
0
|
|
|
Przemo
|
jak chcesz zrobic dobry to zrob go samemu. 2 sprezarki od stara albo jakas jedna dwutlokowa. troche rurek,zlaczek , wyloncznik cisnieniowy . mozesz takze kupi na allegro sama sprezarke o wydajnosci efektywnej 360l/min za ok 800 zl + baniak+zlaczki+rurki+wyloncznik cisnieniowy lub zawor upsutowy. a co do uzywamych kompresorow to jest ich nawet sporo i nieraz mozna kupic tanio. porozgladaj sie na zlomie za sprezarkami np. WAN |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-11-27, 22:16
|
0
|
|
|
|
@kropen16...Ty chyba non-stop siedzisz na DISCOVERY i sledzisz kolejne odcinki programu " ZLOMIARZE" |
|
|
|
 |
kropen16
|
Wysłany: 2010-11-27, 22:48
|
0
|
|
|
Przemo
|
nie siedze na DISCOVERY tylko trafiaja sie okazje ze mozna wyrwac cos za malom kase dobrego albo do remontu |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2010-11-28, 00:47
|
0
|
|
|
|
Macie jakieÂś dziwne wymagania do wielkoÂści baniakĂłw.
Ja mam stara sprê¿arkê z baniakiem 50 litrów i sata 3000 hvlp smiga mi kazdego calaka bez problemu co chwila sie wy³¹czaj¹c.
Maszynki rupesa scorpio taka 50tka wcale nie odczuwa, bo taki wydatek na maszynke to przy sacie dla niej rozgrzewka. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
stanislaw19821
|
Wysłany: 2010-11-28, 15:31
|
0
|
|
|
|
pozytaj forum moje pierwsze malowanie opel vectra koles umalowal auto kompresorem expo 50 l ale pistolet miaÂł z wyÂższej polki tez myslalem kupic expo 50 l i gnata sico ale sam juz nie wiem jak kompresor bedzie dobijal powietrze ty czekasz potem malujesz i inny odcien moze byc |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2010-11-28, 18:19
|
0
|
|
|
|
stanislaw19821,
Do mnie piszesz kolego StanisÂławie?????
Gniot srico to kupa dla amatorĂłw szaleĂąstwa jakim jest lakierowanie poczÂątkowe.
Ja mam oszczĂŞdna w powietrze sate hvlp i oszczedne maszynki rupes scorpio.
Nie twierdzĂŞ Âże wiĂŞkszy baniak nie jest potrzebny, jest wrĂŞcz niezbĂŞdny do zachowania poprawnych parametrĂłw pracy sprĂŞÂżarki, czyli praca - odpoczynek.
Do tego temperatura powietrza odpowiednia aby punkt rosy byÂł przed filtrami np. ckd.
Ale od kiedy wielkoœÌ baniaka jest jedynym parametrem który decyduje o przestojach. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-11-28, 19:09
|
0
|
|
|
|
Witam kolego Masteriusz...
Akurat do malunkĂłw te dwie rzeczy o ktĂłrych piszesz sÂą bardzo waÂżne.
JeÂśli chodzi o pistolet, to sÂą ludzie ktĂłrzy radzÂą sobie i takimi po 100zÂł, sÂą tacy co nie chcÂą na nie patrzeĂŚ i kupujÂą po ok. 500zÂł, a sÂą tacy co i na te nie chcÂą patrzeĂŚ i kupujÂą tylko te po ponad tysiÂąc.
To zale¿y ile kto ma pieni¹¿ków, ale te¿ i ile bêdzie nimi pracowa³.
A najczêstsza przyczyna b³êdnego doboru pistola to z³e liczenie. Bo jak ktoœ ma du¿o malowania, to lepiej wydaÌ jednak wiêcej pieniêdzy na lepszy pistol, który bêdzie KILKADZIESI¥T razy d³u¿ej s³u¿y³ od tego taniego, bêdzie zu¿ywa³ mniej powietrza i bêdzie szybszy co przek³ada siê na oszczêdnoœci w kosztach: pr¹d, ...., bêdzie zu¿ywa³ mniej farb, wiêc kolejne oszczêdnoœci, no i jeszcze ró¿nica bêdzie w lepszej jakoœci malunkach oraz nieporównywalnie lepszym komforcie pracy.
NajproÂściej policzyĂŚ to na lakierowaniach calakĂłw i jeszcze tymi ciut lepszymi materiaÂłami:
Przy u¿yciu taniego guna zu¿yje siê materia³ów, pr¹du,... na kwotê XXXX
A przy u¿yciu lepszego guna zu¿yje siê tych samych materia³ów i mediów na kwotê XXXX - 100z³ i jeszcze jakoœÌ bêdzie lepsza
Czyli 16 calaków i mamy guna z wysokiej pó³ki za darmo, a ka¿de kolejne malowanie dodatkowo zarabiamy na kosztach. I ten gun przy naprawdê ostrym przerobie chodzi powiedzmy 10 lat. A tani przy takim samym przerobie? {jak ja testowa³em to najlepszy z nich max 3 miesi¹ce -tylko, ¿e od pocz¹tku by³ do dupy, a póŸniej totalnym gównem}
WiĂŞc trzeba umieĂŚ liczyĂŚ i wiedzieĂŚ czego siĂŞ oczekuje
JeÂśli chodzi o kompresor:
Jeœli masz jakieœ wiêksze plany i jesteœ ich pewien, to jest to chyba taki gad¿et który od razu musisz zakupiÌ lepszy nie tylko "dopasowuj¹c go" do pistoletu -pistoletów- ale te¿ i do innych narzêdzi pneumatycznych jakie póŸniej podokupujesz. Tak¿e tu raczej przyda³by siê od razu lepszy.
Cytat: | do ok 500zl to nie pistolet. chyba ze ma sie kase na SATE
| Kolego Kropen....:
Po pierwsze do 500zÂł sÂą np Air Gunsy pod ktĂłrych produkcjÂą podpisuje siĂŞ z lekka bardzo mocna firma IWATA i sporo ludzi dobrze radzi sobie tymi pistoletami, a przynajmniej nikt z nich nie zgÂłaszaÂł jakichkolwiek reklamacji czy problemĂłw.
Po drugie nie tylko SATA istnieje na œwiecie pistoletów z górnej pó³ki. Jest jeszcze z tych popularnych IWATA i DEVILBISS i ka¿dy z nich ma swoich fanów.
I ja np. wolĂŞ IWATĂ niÂż SatĂŞ - a sÂą tacy co ani tego ani tego tylko w ciemno wybiorÂą tego trzeciego. |
|
|
|
 |
akaczmar510
|
Wysłany: 2010-11-28, 19:52
|
0
|
|
|
|
do kolegi lackdoctor nie do CIEBIE pisaÂłem tylko do zalozyciela tego forum daÂłem przyklad kompresora expo ale tam koles miaÂł pistolet air gunsa wiec mysle ze do malej banki kompresora taki zestaw jest ok to tylko moje zdanie moze sie myle pozdrawiam |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-11-28, 21:06
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | Ja mam oszczĂŞdna w powietrze sate hvlp |
Tzn...ile Ci zuzywa tego luftu..?? |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2010-11-28, 21:22
|
0
|
|
|
|
obcy_69,
2/3 wydajnoÂści kompresora. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-11-28, 22:08
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | 2/3 wydajnoÂści kompresora. |
To musi byc naprawde wydajny jakies 650 litrow..do tego co rusz sie wylacza, to chyba jeszcze wiecej ...800 ??.
W polaczeniu z tak mala butla..imponujace. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2010-11-28, 22:14
|
0
|
|
|
|
obcy_69,
Hej.
Noo to o 50 litrach to byÂła taka niedokonczona informacja.
600 l/min - taka wydajnosc jest kompresora.
W po³¹czeniu z ma³¹ butla to jest taka sprê¿arka typowo przemys³owa, nie musze t³umaczyc Tobie napewno. |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-11-28, 22:39
|
0
|
|
|
|
Jezeli tyle ma na wyjsciu to naprawde niezly sprzecik.. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-11-28, 22:46
|
0
|
|
|
|
obcy_69 napisał/a: | Jezeli tyle ma na wyjsciu to naprawde niezly sprzecik. | I na dodatek pewnie za grosze to wyrwaÂł, bo to farciarz....
Ja nie wiem jak On to wynajduje... Chyba muszĂŞ mu podesÂłaĂŚ swego laptonga Âżeby mi swojÂą wyszukiwarkĂŞ wczytaÂł |
|
|
|
 |
glover
|
Wysłany: 2010-11-28, 23:59
|
0
|
|
|
|
Ten sprzĂŞcik Lackdoctora jest naprawdĂŞ fajny
Ja tam teÂż wolĂŞ poszukaĂŚ czegoÂś starszego ale niezniszczalnego i o prawdziwych parametrach niÂż kupowaĂŚ w markecie.
Popatrzcie co ostatnio udaÂło mi siĂŞ wyrwaĂŚ za 250 zeta!!! Ma swĂłj wiek ale jak pompuje 600 litrĂłw na wyjÂściu w 1971 r. z jednego cylindra!
OczywiÂście bĂŞdzie wpiĂŞty do innego kompresorka z butlÂą 100l bo tamten nie dawaÂł rady (teÂż uÂżywka za 500 zÂł francuski Compair z wydajnoÂściÂą 260 litrĂłw) w tym drugim poszÂła mi po roku uszczelka co nie byÂło problemem - 30 zÂł na materiaÂł i 3 h roboty. Ludzie takie uÂżywane sprzĂŞty z zachodu sÂą naprawdĂŞ lepsze niÂż te marketĂłwy.
20101128321.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 77 raz(y) 49.97 KB |
20101128319.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 133 raz(y) 67.04 KB |
|
|
|
|
 |
masteriusz
|
Wysłany: 2010-11-29, 21:47
|
0
|
|
|
|
kolego Âłysy73
DziĂŞkujĂŞ za wyczerpujÂącÂą odpowiedz:) jednak tak jak zaznaczyÂłem w pierwszym poÂście nie bĂŞdĂŞ malowaĂŚ bardzo duÂżo, narzuciÂłem sobie 2 cele: malowanie motocykla i moÂże mojego samochodu i w zasadzie na tym siĂŞ koĂączy.
chcĂŞ raczej nauczyĂŚ siĂŞ operowaĂŚ pistoletami i malowaĂŚ.
A i tak zak³adam, ¿e pistolet bêdzie u¿ywany nie wiêcej ni¿ kilkanaœcie razy w roku! Dlatego zastanawia mnie sens kupowania drogiego sprzêtu... jak zapomnê o czymœ i zaschnie mi farba w pistolu za 130z³ nic ale jak kupie sata za 1000 i jako nowicjusz zrobiê taki b³¹d... to sznurek
Dlatego chcĂŞ taki kompromisowy sprzĂŞt
taki kompresorek o wydajnoÂści efektywnej 190L na moje malowanie to chyba spisze siĂŞ??
do tego taki SICO RP a lepszy zawsze mozna kupiĂŚogarnĂŞ podstawy malowania na tym przesiÂądĂŞ sie na cos lepszego |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2010-11-29, 23:20
|
0
|
|
|
|
Ja wszystko rozumiem. Dlatego teÂż staraÂłem siĂŞ lekko naÂświetliĂŚ jak teÂż moÂżna i pomyÂśleĂŚ.
Ale rozumiem te¿ ¿e bardzo czêsto s¹ bariery nie do przeskoczenia. Najczêœciej iloœÌ kopiejek. Spoko. Jestem z tego œwiata i to rozumiem.
O tych taĂąszych gunach nie wiele mi wiadomo. Tu rzÂądzi siĂŞ chyba zasada jaki siĂŞ trafi taki siĂŞ trafi.
Ale nie zabieram na ten temat gÂłosu bo ich nie uÂżywam.
Tylko jaki by ten pistol nie byÂł -poza aerografem chyba- to te 190L kiepsko widzĂŞ
Ale powodzenia i miÂłej zabawy |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-11-30, 10:34
|
0
|
|
|

|
Do autora tematu! We¿ kolego i zamiast kupowaÌ nowy "z marketu" czy "z allegr.." to poszukaj po og³oszeniach i kup jakiœ u¿ywany. Na pewno bedzie tobie s³u¿y³ i prze¿yje jeszcze kilka jak nie wiêcej tych chiùskich kompresorów. Ale decyzja nale¿y do ciebie ,190 litrów na wyjœciu to troche za ma³o Lepiej kup ten 2-t³okowy któru ma +- 240 lit. Co do pistoletu to ca³kowicie siê zgadzam ¿e na pocz¹tek "przygody z malowaniem" jest lepiej kupiÌ coœ taniego abyœmy mieli siê na czym uczyÌ i trenowaÌ Poznasz "obs³uge" pistoletu ,jak o niego: dbaÌ ,czyœciÌ ,itd. Jak opanujesz "taki sprzêt" to zawsze ³atwiej przejœÌ na "coœ lepszego" ni¿ odwrotnie
To co moge dodaÌ od siebie to te "tanie pistolety" cechuje krótka ¿ywotnoœÌ Najszybciej "padaj¹" uszczelki powietrza ,nastêpnie zu¿ywaj¹ sie iglice z dyszami Najgorsze jest to ¿e nowych uszczelek nie mo¿na dostaÌ i wtedy tylko wymiana na drugi "nowy" pistolet. Ale przy takich cenach to nie jest wydatek który "powala na kolana" Jak to mówi¹ "od czegoœ trzeba zacz¹Ì" Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2010-11-30, 13:42
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisał/a: | poszukaj po ogÂłoszeniach i kup jakiÂś uÂżywany. Na pewno bedzie tobie sÂłuÂżyÂł |
Jest jeden maÂły problem.
Aby kupiĂŚ uzywany trzeba umieĂŚ oceniĂŚ stan techniczny staruszka, jego stopieĂą zmĂŞczenia (zuÂżycia).
Taki zakup jest tez ryzykowny, bo niewiadomo jak dÂługo pochodzi bezawaryjnie i jak jest z serwisem, czyli dostepem do czĂŞÂści.
Ja mogÂłem sobie pozwoliĂŚ na zakup mojego kompresora, tak jak i kolega co tez pokazaÂł Âświetny sprzĂŞcik starej daty.
Ale czy nie lepiej kupiĂŚ nowy z gwarancjÂą ?
Wiadomo Âże nie nadaje sie taki do rasowego lakiernika, ale na poczatek i dÂługo jeszcze potem w zupeÂłnoÂści wystarczy.
I znĂłw jedno ale... jak trafisz na fajny to tylko siĂŞ cieszyĂŚ.
MoÂżna tez trafiĂŚ na chinola w podÂłej jakoÂści i borykaĂŚ siĂŞ ze wszystkimi mozliwymi awariami od oleju w powietrzu po problemy z rozruchem z powodu Âźle dziaÂłajÂącego zaworu zwrotnego.
O grzaniu siĂŞ nie wspomne.
I co tu wybrac??? |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-11-30, 16:27
|
0
|
|
|

|
CaÂłkowicie siĂŞ zgadzam ,ale my nie moÂżemy "zadecydowaĂŚ" za autora tematu o wyborze "tego jedynego" kompresora Decyzja co wybraĂŚ naleÂży tylko do niego Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
masteriusz
|
Wysłany: 2010-11-30, 18:23
|
0
|
|
|
|
koledzy a co powiecie o technologi LVLP?? pistolet typu:
LVLP AUARITA 1,4
zapotrzebowanie 90-160L/min
zamiast kupiĂŚ kompresor to mogĂŞ doÂłoÂżyĂŚ i kupiĂŚ taki sprzĂŞt... bo mam tez inny problem:/ kompresora 100L to nie mam gdzie trzymaĂŚ:/
Bo jednak uÂżywany to ryzyko a remont+cena to czasami = nowy
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kropen16
|
Wysłany: 2010-11-30, 18:57
|
0
|
|
|
Przemo
|
nie bardzo wierze ze jest takie zapotrzebowanei na wiatr obstawiam ze bedzie to ok 200l/min tak optymalnie do poprawnej pracy. a taki zwyl;y kompresor najtanszy z leroy merlin czy jakos tak kosztuje ok 300 zl butla 25 i wydajnosc ok 200 l na min tylko przy lakierowaniu caly czas chodzi i malo kiedy sie wyloncza |
|
|
|
 |
masteriusz
|
Wysłany: 2010-11-30, 21:06
|
0
|
|
|
|
OglÂądaÂłem pistolety w cenach od 200 to ponad 1000zÂł i Âżaden nie miaÂł zapotrzebowania wiĂŞkszego niÂż 200L
Z tego co czytaÂłem to nowa technologia ktĂłrÂą wÂłaÂśnie charakteryzuje siĂŞ tym ze potrzebuje maÂło powietrza i oszczĂŞdza materiaÂł.
w takiej sytuacji mogĂŞ redukowaĂŚ koszty kupujÂąc pistolet za 300 a nie kompresor za 450 i pistolet za 100
tylko nigdzie nie pisze jaki sÂą wady tego typu pistoletĂłw |
|
|
|
 |
kropen16
|
Wysłany: 2010-11-30, 21:38
|
0
|
|
|
Przemo
|
najczescie slabo rozbija material i krzywo natryskoje |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-11-30, 23:01
|
0
|
|
|

|
Kolego masteriusz ,jeœli chcesz sprawdziÌ ile powietrza potrzebuj¹ i na jakim ciœnieniu powietrza pracuj¹ obecnie pistolety lakiernicze to prosze i wejdz na strony firmowe takich producentów jak Sata ,DeVilbiss ,Ivata czy nawet na strone W³oskiego Walcoma Podane tam dane techniczne s¹ wiarygodne ,rzetelne i prawdziwe Ty swoj¹ "wiedze" opierasz tylko na tym co pisz¹ sprzedawcy taywaùskich chiùskich "pistolecików" na swoich "stronkach" gdzie te "cacka" wystawiaj¹ na sprzeda¿ w internecie itd. To co mo¿esz ju¿ przeczytaÌ na temat tych pistoletów w innych podobnych tematach które by³y ju¿ wielokrotnie tutaj na forum poruszane najzwyklej nie bierzesz pod uwage a nawet œmiem twierdziÌ (bez urazy) ¿e ich nie czyta³eœ To co pisz¹ i podaj¹ ci sprzedawcy jest najzwyczajniej wziête "z kosmosu" Kto z kupuj¹cych ma mo¿liwoœÌ sprawdzenia czy podane dane s¹ prawdziwe ,czy tylko to jest tzw. "chwyt marketingowy" dla z³apania "g³upca-kupca" Mam do czynienia z tymi "pistoletami" poniewa¿ wielu uczniów u mnie w pracy pokupowa³o ,kupuje i bedzie kupowaÌ taki sprzêt na pocz¹tku "swojej drogi kariery zawodowej" I powiem ci ¿e mo¿na "tym" malowaÌ a jeszcze jeœli masz doœwiadczenie i praktyke (wtedy to z palcem w d...e) spokojnie mo¿esz tym "obskoczyÌ" ca³y samochód tak ¿e nawet nikt nie bedzie wiedzia³ ¿e "jecha³eœ taywanem" Jest tylko jeden minus ,zale¿y jak "trafisz" z zakupem DoœÌ czêsto mo¿na trafiÌ na zwyk³e "gó...o" które za nic "nie chce malowaÌ" tylko pluje ,nierówno rozk³ada, itd. Spotka³em równie¿ takie które bardzo mi³o zaskakuj¹ "w³aœciciela" ,tylko ich najwiêkszym minusem jest zawsze bardzo ma³a trwa³oœÌ (jakoœÌ u¿ytych materia³ów) Sam "mêczy³em siê" z kopi¹ Sata minijeta I stane³o ¿e kupie sobie jednak takiego orginalnego Minijeta jakie mam w pracy) co wymieni³em na "nowego" to pada³a uszczelka od powietrza i znowu wizyta w sklepie i wymiana na "nowy" i tak w kó³ko a¿ w koùcu da³em sobie spokój poniewa¿ nie mia³em juz odwagi iœÌ do tego sklepu w obawie o "swoje zdrowie" Ale chyba pójde poniewa¿ mam do odebrania kolejnego wymienionego taywana "po reklamacji" Tak¿e kolego "taywany" potrzebuj¹ ciœnienia i "troche" wiêcej powietrza od tej deklarowanej przez ich sprzedawców Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
masteriusz
|
Wysłany: 2010-12-02, 15:45
|
0
|
|
|
|
wed³ug mnie myœl techniczna pistoletu za XXXXz³ i za XXXz³ s¹ bardzo zbli¿one a jedynie materia³y i dok³adnoœÌ ma tu znaczenie. dlatego jeden egzemplarz wykonany jest lepiej a inny nie. nie trzymam siê sztywno opini innych.. dlaczego?
Bo jak ktoÂś miaÂł jeden pistolet i mu padÂł to pisze ze gĂłwno.. a inny miaÂł taki sam model i zadowolony... co innego jak ktoÂś kupiÂł 10 takich samych i kaÂżdy padÂł w podobny sposĂłb to moÂżna powiedzieĂŚ ze baniaty producent:). Dlatego wydaje mi siĂŞ ze kaÂżdy bĂŞdzie dobry jak sie nie trafi na kiepski egzemplarz. Jak budÂżet pozwoli to kupie LVLP AUARITA 1,4 a jak nie
to SICO:)
P.S. tak z innej beczki:) co jest lepsze do odtÂłuszczania elementu przed malowaniem i czyszczenia pistoletu po malowaniu?? benzyna ekstrakcyjna czy nitro?? |
|
|
|
 |
kropen16
|
Wysłany: 2010-12-02, 16:10
|
0
|
|
|
Przemo
|
Do odtÂłuszczania benzyna ekstrakcyjna a najlepiej zmywacz silikonowy a do mycia guna NITRO |
|
|
|
 |
masteriusz
|
Wysłany: 2010-12-02, 18:57
|
0
|
|
|
|
juz siĂŞ zaopatrzyÂłem
a jak jest z rozcieĂączalnikami do bazy sÂą jakies uniwersalne? czy kaÂżda baza potrzebuje innego?
czy poza reduktorem i osuszaczem jeszcze jakieÂś elemnty muszĂŞ mieĂŚ? |
|
|
|
 |
kropen16
|
Wysłany: 2010-12-02, 19:34
|
0
|
|
|
Przemo
|
ja uzywam np. DEBERA i leje do niego nitro i nic sie nie dzieje ale do tych lepszych baz sa dedykowane rozpuchy . poza reduktorem i osuszaczem nic nie trzeba |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-12-02, 20:20
|
0
|
|
|
|
kropen16 napisał/a: | Do odtÂłuszczania benzyna ekstrakcyjna a najlepiej zmywacz silikonowy |
Zadna benzyna !!!!!!!
Tylko i wylacznie zmywacz antysilikonowy , a nie silikonowy..
kropen16 napisał/a: | ja uzywam np. DEBERA i leje do niego nitro i nic sie nie dzieje |
Ty to mozesz sobie i mleko lac..ale nie doradzaj tego innym - bo to wbrew jakiejkolwiek technologii..
Do baz lejemy dedykowny rozpuszczalnik..
Kazdy inny moze spowodowac..ze lakier bezbarwny straci przyczepnosc, zmiane koloru, chmurzenie i wiele innych wad.. |
|
|
|
 |
kropen16
|
Wysłany: 2010-12-02, 20:47
|
0
|
|
|
Przemo
|
obcy_69, nie nabijaj sie zwaÂł jak zwaÂł kazdy wie o co chodzi . DEBER nie jest wymagajacy co do rozcienczalnikow |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-12-02, 22:36
|
0
|
|
|

|
A skÂąd to wiesz ,Âże bazy DeBeera sÂą takie maÂło wymagajace ,"silikonowy specjalisto" kropen-ie 16 ? ZaglÂądaÂłeÂś moÂże do karty technicznej ? Ale raczej nawet nie wiesz co to jest i do czego ma sÂłuÂżyĂŚ "nitrowy malarzu"
Do ka¿dego co bedzie to czyta³ !!! Ludzie do materia³ów lakierniczych stosuje siê rozcieùczalniki zalecane i dedykowane przez producenta !!! Daje nam to "gwarancje" ¿e nie bedziemy mieÌ "problemów-k³opotów" podczas nak³adania czy po up³ywie jakiegoœ czasu (pó³ roku ,rok ......) np. "spadaj¹cy bezbarwny" itp. "kwiatki" na powierzchni
Pozdrawiam!
ps. SzczegĂłlnie mojego nowego "nitrowo-silikonowego ulubieĂąca" ,"malarskiego speca" z super HVLP |
|
|
|
 |
masteriusz
|
Wysłany: 2010-12-02, 23:26
|
0
|
|
|
|
Czyli kupuj¹c baze od razu dobieram odpowiedni rozcieùczalnik. Kalkulujê resztê sprzêtu i chcia³em siê skupiÌ na polerowaniu. I tu moje pytanie czy jest ró¿nica w zastosowaniu polerek o kszta³cie jak szlifierka k¹towa a takimi oburêcznymi?? |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-12-02, 23:36
|
0
|
|
|

|
Kup polerke tylko o "ksztaÂłcie" szlifierki kÂątowej i do tego odpowiednie "gÂąbki polerskie" Te "na dwie rÂączki" nadajÂą sie do "polerowania" d.......
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Adam Rentel
|
Wysłany: 2010-12-03, 07:16
|
0
|
|
|
|
Kolego Masteriusz ! fajnie Âże chcesz mieĂŚ tak ciekawe hobby jak lakierowanie,pamiĂŞtaj Âże lakiernistwo to swego rodzaju SZTUKA,i ciĂŞÂżka praca ,ale pamiĂŞtaj rĂłwnieÂż o tym Âże jak juÂż nakupujesz sprzĂŞtu i pryÂśniesz pierwsze auto koledze za FRIKO,to przyjdzie w koĂącu moment Âże zadasz sobie pytanie ,a moÂże tak zarobiĂŚ pare groszy Âżeby siĂŞ chociaÂż sprzĂŞt zwrĂłciÂł ? i tu w tym momencie pojawiÂą siĂŞ napewno schody,bo nastaÂła era aut za 1000zÂł.a takich gratĂłw nikt nie lakieruje,a 2-letniego PORSZAKA nikt ci nie da do polakierowania ,jak jesteÂś nowicjuszem wiem to z wÂłasnych doÂświadczeĂą,ale ja niechcem ciĂŞ zniechĂŞciĂŚ ! ! tylko uÂświadomiĂŚ ! ÂżyczĂŞ udanej zabawy podczas lakierowania |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-12-03, 07:49
|
0
|
|
|
|
kropen16 napisał/a: | obcy_69, nie nabijaj sie zwaÂł jak zwaÂł kazdy wie o co chodzi |
@kropen16...to tak jakbys pisal,ze cos co jest na "TAK", to to samo jak cos co jest na "NIE". A czy nie ma znaczenia , to zrob takie oto doswiadczenie - uzyj PLAKA do odtluszczenia jednego elementu..a do odtluszczenia drugiego uzyj dedykowanego zmywacza antysilikonowego..
I zeby Cie oszczedzic ..to PLAKA uzywaj z dala od pomieszczenia. Polakieruj to gdzies na polu (nie wiem - jakims sprayem) i nie wnos tego elementu do garazu.. |
|
|
|
 |
kropen16
|
Wysłany: 2010-12-03, 08:32
|
0
|
|
|
Przemo
|
obcy_69, chyba wiadomo ze plak jest tlusty . dobra skonczymy juz bo nie mam zamiaru sie klucic . |
|
|
|
 |
slawciu
|
Wysłany: 2010-12-04, 18:47
|
0
|
|
|
|
Co do pistoletu to z najtaĂąszych osobiÂście polecam PROFESIONAL HP oraz Jonnesway sÂą to pistolety w cenie ok 260zl, i jesli zamierzasz coÂś malowaĂŚ znalomym to one bedÂą jedynym sensownym wyborem. co do kompresora to polecam firme walter(sam go mam po napowie forumowiczĂłw)z tym ze tobie wystarczy taki ktory bedzie miaÂł wydajnoÂści ok 320litrow/min
Co do pytania czy da rade pomalowaÌ ca³e auto kompresorem o wydajnoœci 150l/min- da rade ale bedzie to trwa³o jakies 14godzin i jakoœÌ tego malowania bedzie odbiega³a od twoich wyobrazeù.
w miejscu maÂłowania i przygotowywania elementow unikaĂŚ silikonow, odÂświezaczy powietrza, plakĂłw i woskow.
Do lakierowania uzywamy tylko dedykowanych maeria³ów i dodatków przez producentow(w przeciwnym razie bed¹ kwiatki albo odrazu albo po wyschniêciu)
a znajÂąc zycie zrobisz i tak jak bedziesz chciaÂł |
|
|
|
 |
masteriusz
|
Wysłany: 2010-12-04, 22:29
|
0
|
|
|
|
Kolego z walter'em to pojechaÂłeÂś na allegro najtaniej co znalazÂłem to 50L za 1500zÂł to nie moje progi |
|
|
|