Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
vicious
Wys³any: 2010-11-18, 21:57   Grudki w lakierze, material do wywalenia?
0
UP DOWN

Najpierw spieprzyl mi sie kompresor, przestal zasysac na jednym garze, a teraz doszedl problem z lakierem bazowym ixel. Pojawily sie w nim grudki, wieksze i mniejsze, aktualnie mecza mnie te o srednicy ziarenka piasku. Przelewalem juz go przez sitko lakiernicze, nastepnie domowe metalowe, pozniej przez tetrowa pieluche, ktora ostro zapychal i wciaz mam male grudki w materiale. Pomalowany element wyglada z bliska jakby ktos sypnal piaskiem podczas malunku. Po powyzszej filtracji jest lepiej, ale nie moge sie pozbyc "zanieczyszczen" do konca. Pewnie nadaje sie juz tylko do wywalenia. Tragedia. Lakier trzymalem w puszcze z zamknieciem "wciskanym", takim jak przy podkladach. Stal kolo 2 m-cy. Pomieszczenie nie ogrzewane. Pucha byla otwierana ze 3 razy i dobrze zamykana, ale jak sie okazuje, bez zabezpieczenia tasma i to sie zemscilo.
Dac sobie spokoj, czy probowac jeszcze jakis metod przecedzania?:) Towaru jest troche, bo 2 L. , kolor wychodzi ladny, taki jak chcialem, tylko te grudki psuja calosc. Coz zrobic:/ .

kropen16 
Wys³any: 2010-11-18, 22:02   
0
UP DOWN
Przemo

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: MKW
no masz odpowiedz. 3 razy otwierana. 2miesiace w nieogrzewanym. to samo mowi za siebie. do kosza z lakierem i nowy. Tych grudek juz nie odcedzisz ewentualnie rozciencz na max mozliwosci producenta rozpuchem i sproboj przez sitko do kawy nie wiem czy przejdzie ale sprobowac mozna. nie zaszkodzi bo i tak jak to nie pomoze to pujdzie do kosza

obcy_69
Wys³any: 2010-11-18, 22:36   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
Co ma do rzeczy ile razy otwierana jest puszka..??
Jesli chodzi o nieogrzewane pomieszczenie i okres dwoch miesiecy..
Przeciez nie bylo mrozow..a okres przydatnosci i przechowywania jest zdecydowanie dluzszy..
Udaj sie z towarem do mieszalnika.. :tak:

vicious
Wys³any: 2010-11-18, 22:49   
0
UP DOWN

W pazdzierniku byly male przymrozki w nocy, niby przez pomieszczenie przechodzi rura centralnego ale w praktyce moze 1-2 stopnie jest wiecej niz na zewnatrz przez slabe drzwi.
Lakier mam od ixell kalisz, kiedys bylo go tu duzo na forum. Raczej nie licze mozliwosci zwrotu towaru, takie uroki kupywania przez allegro. Skusilem sie po przeczytaniu fotorelacji Ryby, ktory tez bral baze od niego.
2-3 tyg po kupnie baza byla jeszcze ok, tzn bez grudek, tylko jakas rzadka sie wydawala, jakby juz rozcienczona. Wychodzily wspomniane przez kogos "kluchy na parze", z tym, ze przyznaje sie bez bicia, ze cisnienie na spucie bylo zle ustawione, za niskie.
Sprobuje jeszcze tego sitka do kawy, tylko gdzie je dostac?:)A moze przez ponczoche przepuscic? Tyle, ze z rocienczalnikiem nie wiem, czy to farbie jeszcze bardziej nie zaszkodzi;)

obcy_69
Wys³any: 2010-11-18, 23:29   
0
UP DOWN

Posluchaj...u mnie staja niektore bazy jeszcze z przed 10 lat, uzywam ich glownie do przypylek. NIe zauwazylem by w ktorejkolwiek z nich dzialy sie takie rzeczy.
Owszem ..czasami trafi sie problem tego typu, jakby ktorys z miksow sie zgruzowal. Ala sa to sporadyczne przypadki ...i raczej na tanich materialach.

³ysy73 
Wys³any: 2010-11-18, 23:57   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
No nie wiem. Ja mam niektóre bazy co maj± po kilka lat i mimo, ¿e niektórzy tu gruchn± to na tanie calaki na gie³dê sypiê tymi pobe³tanymi zlewkami tylko ¶wist.
A powiedz czym t± bazê rozcieñcza³e¶? Sam i dedykowanym rozpuchem? Sam jakim mia³e¶ pod rêk±? Czy kupi³e¶ rozcieñczon±?
Przecedziæ mo¿esz tylko przez sitka, ale nie wiem, czy kolor siê nie zmieni, bo mo¿e to po¶cina³o jeden z kilku pigmentów? Cholera wie. Ja tam na sk³adach baz siê nie znam.

vicious
Wys³any: 2010-11-19, 00:46   
0
UP DOWN

Sam nie wiem. Rozcienczalnik chcialem dedykowany, a dostalem v40, czyli troton, albo jego pochodna, bo na pudle jest napis multi fuller, z mala etykieta trotona. Mozliwe, ze z tym rozpuchem baza zostala zmieszana dla wiekszej ilosci przez sprzedawce, jednak to sa tylko moje podejrzenia, nie udowodnie.
Ajjj pominalem jeszcze znaczacy fakt, ze do bazy bordowej metalicznej dolana byla setka bazy niemetalicznej czarnej, dla ciemniejszej barwy lakieru. Obie tego samego producenta, sprzedawca potwierdzil taka mozliwosc. Wykonalem probe na malej ilosci i nie bylo widac zadnych skutkow ubocznych. Testowalem lakier po kilku dniach od proby:) Jak widac, az do teraz. Pewnie tu nalezy szukac powstalego problemu?
Aaaa i jeszcze jedno, baza zauwazalnie zgestniala, w stosunku do konsystencji mleka po kupnie.

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-11-19, 14:54   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Kolego prawda jest i "prosta" i "brutalna"! :nie: Materia³y nawierzchniowe dorabiane kupuje sie tylko w pewnych i sprawdzonych mieszalniach :tak: Mo¿e jest troche dro¿ej ale nie masz takich "kwiatków" po tak krótkim okresie czasu :tak: Ile zaoszczêdzi³e¶ kupuj±c baze w internecie ,jak praktycznie ona teraz jest do wyrzucenia? :tak: Spróbuj dodaæ do niej jeszcze rozcieñczalnika ale takiego firmowego (kupionego w mieszalni a nie "zlewki" z internetu):tak: Moze siê rozpuszcz± te "grutki" a je¶li nie to proponuje nie 'eksperymentowaæ" tylko dorobiæ jeszcze raz w "normalnej" mieszalni :tak: Mam kilka "resztek" baz rozcieñczalnikowych DuPonta , DeBeera i le¿± u mnie zawsze min. 2 lata zanim je wyrzucê. :tak: Pozdrawiam! :spoko:
ps. Namawiam na "dro¿sze" zakupy ale poza internetem w pewnej i sprawdzonej mieszalni z lakierami :tak: Tylko pozornie jest dro¿ej :tak: jak sam mog³e¶ siê przekonaæ. :tak:

vicious
Wys³any: 2010-11-20, 15:39   
0
UP DOWN

Mam nauczke na przyszlosc.
Sprobuje jeszcze sitka do lakierow wodnych, ma 120 mikronow zamiast 190 dla konwecjonalnych. Z tym, ze pewnei zostanie mi z perly zwykly solidowy kolor, juz teraz malo w nim metaliku:)

Odnosnie rozcienczalnika dostalem taka odpowiedz od sprzedawcy, na pytanie dlaczego nie dostalem ori tak jak chcialem.

"Oryginalny rozcieñczalnik IXELL kosztuje 48 z³/litr. Sprzedajemy V40 od 5 lat i ¿adnej z³ej opini o tym nie s³ysza³em. Nie wiem sk±d masz takie informacje. Multifiller to Troton. Z³e opinie o trotonie…. Sory, ale g³upoty z lekka piszesz.

V40 + IXELL jest sprawdzon± technologi± i jest w 100% zgodny chemicznie."

Hm...

³ysy73 
Wys³any: 2010-11-20, 17:58   
0
UP DOWN

48z³ za litr IXELLa? Chyba siê ch³op pomyli³ bo DuPont kosztuje w takim razie TYLKO nie ca³e 30z³. Ale ja z takimi "tanimi" firmami nie mam nic do czynienia wiêc nie wiem.

A ze sprawdzeniem nie ma problemu: zajd¼ do tej mieszalni i niech ch³op przy Tobie na miejscu dorobi z 200ml tej bazy i od razu razem dolejcie ten niby zgodny rozpuch i zobaczcie co siê stanie. Jak wyjd± kartofle to niech oddaje kasiorê, albo w pysk. Ot i zagadka bêdzie rozwi±zana. {Najlepiej we¼ ze sob± ten rozpuch którym rozcieñcza³e¶ i nim rozcieñczcie}

Ja te¿ dostawa³em rozpuch TROTONA do klarów i DP 3750 i Duxone 1044 i po jego dodaniu klary nie schn±. W kubku nawet przez 2 miechy by³ ¿elem. Ot i masz zgodno¶æ...

vicious
Wys³any: 2010-11-21, 19:59   
0
UP DOWN

Lakier 80zl/L a rozpuch 48, tez mi sie wierzyc nie chce. Sprzeawca polecil jeszcze sprobowac numeru z ponczocha.
Tak blizej ogladajac pierwsze malowanko, to juz na samym poczatku bylo cos nie tak, bo wyraznie widac w strukturze lakieru czarne plamki. Jakby czarny brawnik sie nie rozpuscil.

³ysy73 
Wys³any: 2010-11-21, 20:25   
0
UP DOWN

vicious napisa³/a:
Sprzeawca polecil jeszcze sprobowac numeru z ponczocha.
To nich sam to cedzi, a pó¼niej zrobi natrysk próbny czy kolor pasuje.
A nie mo¿e pasowaæ je¶li to wyizolowany czarny pigment.

A teraz zrób inne do¶wiadczenie:
We¼ tyækê tej bazy z czarnymi grudkami i zobacz czy rozpu¶cisz je nawet malutk± ilo¶ci± nitra.

Tak wiem, ¿e nitro to bee, ale kiedy¶ tak ju¿ raz na renolaku siê ratowa³em bo te¿ mi z kolei farfocle takie ala w³oski p³ywa³y a nitro je rozbi³o.

Tylko, ¿e nawet je¶li pomo¿e, to i tak ju¿ ile¶ tej bazy z kartoflami wypstryka³e¶, wiêc ciekawe jak bêdzie z kolorem -ile bêdzie odbiega³ od fliszki.

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-11-22, 00:19   
0
UP DOWN

Kolego takie materia³y lakiernicze ("jaka cena taka jako¶æ") oraz takich "sprzedawców" ,wraz z ich "cennymi radami" - to omijaj z daleka "szerokim ³ukiem" :rotfl: Pozdrawiam! :spoko:

vicious
Wys³any: 2010-11-22, 15:22   
0
UP DOWN

sitko 125 i rajstopa nic nie zmienily, natomiast nitro w probce rozpuscilo grudki moment. teraz pytanie, co robic i ile tego nitra lac. czy nie bedzie to mialo negatywnego wplywu na podklad i klar?
baza jest juz rozcienczona z trotonem, calkowita ilosc nieco ponad 2L

³ysy73 
Wys³any: 2010-11-22, 15:35   
0
UP DOWN

vicious napisa³/a:
sitko 125 i rajstopa nic nie zmienily, natomiast nitro w probce rozpuscilo grudki moment.
No i masz odpowied¼: rozpuch by³ do dupy.
Czy nitro co¶ skaszani? Z jednej strony ogólnie uwa¿a siê ¿e tak, a z drugiej: latami z 95% ludzi na nim ¶miga³o, wiêc....
Je¶li chodzi o klar to w niczym nie przeszkodzi, bo zanim ten klar rozlejesz to po nitrze ju¿ ¶ladu nie zostanie bo odparuje.
Tylko jak ju¿ czê¶æ tej bazy wypstryka³e¶ z tymi kartoflami, czê¶æ tych grudek odcedzi³e¶ i wywali³e¶ to ju¿ odcieñ koloru bêdzie inny. A ile? Cholera wie...
Nie wiem co malujesz i jakie jest tego przeznaczenie, bo wtedy mo¿e by³oby ³atwiej podj±æ decyzjê....
2L to za³ó¿my, ¿e jakie¶ wiêksze malowanie.... Wiêc mo¿e dokupiæ jeszcze z 0,7L nowej bazy o tym samym symbolu i rozcieñczyæ j± ROZPUCHEM DEDYKOWANYM i dmuchn±æ ni± jako ostatni± warstw±, a t± co masz chlasn±æ po rozpuszczeniu tych grudek na 2 pierwsze pod spód?
Zobacz jak z tymi grudkami radzi se rozpuch dedykowany i jak tak jak nitro to dodaj go tyækê i grudki odpuszcz±. A jak ju¿ baza jest za rzadka, to zostaw ja na troszkê otwart± aby rozpuch z lekka odparowa³....
Ja wiem, ¿e znów znajdzie siê kilka osób co ju¿ na to ostrzy siekiery, ale nie raz trzeba by³o siê ratowaæ na ró¿ne sposoby.

vicious
Wys³any: 2010-11-22, 16:03   
0
UP DOWN

Na razie pomalowalem dwa blotniki, ale tylko baza, bo grudkami sie przerazilem. Zmatowilem juz te elementy, tzn ta grudkowa baze 1200, pozniej 1500. Mozna tak je dalej mazac bez podkladku jak baza ta sama?

do malowania mam tym kolorem

MASKA 400
BLOTNIK 200 400
DRZWI 300 600
BUDA 500
SPOILER 100
ZDERZAKI PO 350 700
GRILL 100
LUSTERKA PO 100 200
KLAPKA 50
-------------------------------
dach i klape wale w czarnej bazie, auto 2 drzwiowe

RAZEM 3L jesli wszystko pojdzie ok, wiec i tak niestety jestem w ciemnej dupie, bo przez tez spieprzony czarny barwnik kolor sciemniany byl czarna baza tak jak pisalem i na pewno tego samego odcienia juz nie uzyskam.

w bance mam mozzze 2,5 z glutami :)
zle to wszystko wyglada, jeszcze tylko sniegu mi brakuje.

³ysy73 
Wys³any: 2010-11-22, 16:12   
0
UP DOWN

Cytat:
zle to wszystko wyglada, jeszcze tylko sniegu mi brakuje.
Spokojnie ... We ¶rodê ma byæ :D :D :D
Tymi, 2,5L mo¿na to auto utopiæ... Ale ja kupi³bym jeszcze z 0,7 na ostatni± warstwê na wierzch, a te grudki rozpu¶ci³ i da³ t± bazê pod spód.

vicious
Wys³any: 2010-11-22, 18:24   
0
UP DOWN

£ysy, w sumie pomysl dobry. Tylko wolalbym nie miec juz NIC wspolnego z tym "ixellem kaliszem" z allegro. Chyba, ze wysle mi w zadoscuczynieniu nowa baze z jedynym slusznym rozcienczalnikiem, to wtedy zmusze sie do odszczekania tego co ponizej

Ixell autolakier z kalisza -- nie polecam tego sprzedawcy!

Wczoraj jeszcze cos tam pisal do mnie, m.in. zebym zabral starej ponczoche a dzisiaj juz cisza. Wyslalem foty, min takie

Moze dlatego.

Ile nerwow ,czasu i kasy mnie to kosztuje, to szkoda gadac. Najblizsza sprawdzona mieszalnie mam 30 km od miejsca zamieszkania. I raczej tam wolalbym dokupic baze, pozostaje kwestia czy sie nie pogryzie z ta "nitrowa" :)

Musialbym pewnie poczekac az ta nitrowa przeschnie i walic na koniec ta "zdrowa", tak jak piszesz, gorzej jak sie zgryzie ;P Chyba wezme sobie setke na probe. W sumie nie wiem jakiej firmy ja maja, cena to 180/L perly.

aAa i jeszcze jedno, podpytam, ale nie bic prosze, bo jestem amator i robie sobie auto hobbystycznie (na razie tylko sie stresuje). W innym poscie pisalem ze zgryzlo mi sie przy lakierowaniu czarna baza na dachu, w miejscu, gdzie przykrylem szpachle reaktywnym. Starlem, zapodkladowalem to miejsce, zmatowilem i dupa, nie moglem mazac, bylo pozno i lalo jak cholera. Dach, tzn oklejony placekl zostal w tasmach na kolo 18h(sic ! ). Przy kolejnym malowaniu lakier nie zwazyl sie juz na placku, czyli na szpachli, a posralo sie na miejscu, gdzie byla tasma! Odluszczone bylo i matowione, ale i tak wychodzilo, nawet jak na szybko strzelalem poprawki -- mat P1000->1200->1500 i znowu baza.

Non stop wychodza zmarszczki lakieru na miejscu oklejania placka. Tasma papierowa troton (aj ta zajebiaszcza firma).
Minal juz z tydzien od tej przygody, dach mam zamatowiony w tej chwili 800:)
Co z zrobic z tym fantem, bo baza ladnie sie wylala, poza tym felernym miejscem.

Troche odobnie z tymi blotnikami, zmatowilem je, ze tych grudek nieszczesnych nie ma, ale sa w rysach po P1200, wykanczanych 1500. Moge przejechac je jeszcze 2000 i mazac dalej ta sama baza odgrudkowana przez nitro? Czy tylko i wylacznie kolejne podkladowanie wchodzi w gre i jazda na nowo.

A i zauwazylem, ze po wymieszaniu nitro z baza proporcje na oko jakies 1:10, wrocil efekt perlowy czy tam metaliczny. Kolor ladnie sie mieni, wczesniej wychodzil solid, tzn jak pojawily sie grudki.

obcy_69
Wys³any: 2010-11-22, 19:07   
0
UP DOWN

Nie szalej z tym papierem ..max 1200 - bo stracisz przyczepnosc.
Sprobuj w kilku cienkich warstwach - takich napylanych (nie przelewaj na mokro)..zwroc uwage by kazda dobrze odeschla.

vicious
Wys³any: 2010-11-22, 19:47   
0
UP DOWN

obcy_69, a co z tym dachem robic, stoi juz nie tykany tydzien w tej bazie zmatowionej

vicious
Wys³any: 2010-11-25, 22:19   
0
UP DOWN

Jednak material do wywalenia, nitro nie do konca rozbija grudki, a mialo byc tak pieknie.
Jako tlo tez nie wykorzystam, bo musialbym wyrownywac kazdy element min p1200.
Kolor raczej tez musze zmienic, bo na perle juz nie mam kasy. Mysle nad new rosso alfa, ciemna czerwien z mito, jest w bazie niemetalicznej.
Podpowiedzcie tylko jeszcze co z tym dachem, czy klasc na stara baze nowa wartstwe lakieru, albo dwie:P, czy konieczne jest ponowne podkladowanie. Przypomne, ze kolor i producent ten sam.

W miedzy czasie montuje ogrzewanie do garazu, na szybko postawilem butle gazu 11kg z promiennikiem, ale to troche malo. Bez kozy chyba sie nie obedzie.

obcy_69
Wys³any: 2010-11-27, 20:19   
0
UP DOWN

vicious napisa³/a:
obcy_69, a co z tym dachem robic, stoi juz nie tykany tydzien w tej bazie zmatowionej

Powtorze sie...
obcy_69 napisa³/a:
Sprobuj w kilku cienkich warstwach - takich napylanych (nie przelewaj na mokro)..zwroc uwage by kazda dobrze odeschla.

Jak nie pomoze ..bedziesz musial zastosowac jakis izolujacy podklad. :tak:

Z tym promiennikiem na gazy to uwazaj..robi duzo wilgoci..

vicious
Wys³any: 2010-11-29, 00:42   
0
UP DOWN

Auto juz jest prawie skoñczone. Niestety z uwagi na opisywany problem z lakierem per³owym od ixella i pogarszaj±c± siê pogod± zmuszony by³em przej¶æ na akryl. Kolor to krwista czerwien, chociaz mia³o byæ co innego, cieszê siê, ¿e w koñcu uda³o siê "jako-tako" wyj¶æ z opresji. Lakierowanie zaczête by³o od karoserii i na niej wysz³a morka - za bardzo skrêcony materia³. Pó¼niej ju¿ by³o tylko lepiej.

Tak wygl±da pacjent

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-11-30, 11:05   
0
UP DOWN

Ten akryl to ju¿ gdzie kupowa³e¶ kolego? ;) U tego samego sprzedawcy? :D Pozdrawiam! :spoko:

vicious
Wys³any: 2010-11-30, 12:13   
0
UP DOWN

Akryl juz w stacjonarnej mieszalni. Wiem, ze na powyzszym zdjeciu nie wyglada to super, ale powierzchnia jest gladka, morka jednak wyszla przez za bardzo skrecony material.
Np drzwi wyszly juz sporo lepiej, tak jak i nastepne elementy ;) Pierwsze koty za ploty:P

Dam zdjecia do fotorelacji, po zlozeniu i polerce.
Przy okazji zapytam czy aryl poleruje sie w ten sam sposob, co bezbarwny? Na ta morke dac P2000, P2500, G3, WOSK(zamiast mleka)?

Robertlodz09 
Wys³any: 2010-11-30, 16:16   
0
UP DOWN

Polerujesz lakier akrylowy tak samo jak lakier bezbarwny :tak: Tylko przed woskiem dajesz jeszcze mleczko G10 :tak: . Pozdrawiam! :tak:
ps. Pyta³em o ten akryl nie pod k±tem tej "morki" :nie: tylko czy kolega wyci±gn±³ jak±¶ nauke z tej "przygody" z zakupem bazy z internetu ;)

pawelc 
Wys³any: 2010-12-05, 10:44   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Bra³em bazê od ixella i dawa³a radê na ca³o¶ciówce ,ta mx-6 na zdjêciu poni¿ej by³a malowana ta baz± i klarem du-pont 3750s

Wiêcej fotek http://www.mx6.owc.com.pl/forum./thread-56.html

vicious
Wys³any: 2010-12-05, 11:38   
0
UP DOWN

ale to pewnie zwykla baza byla?
bralem tez od niego czarna niemetaliczna i byla ok, problem zrobil sie z baza perlowa.
inna sprawa, ze akurat moglem miec niefarta.
najpierw przywital mnie caly bok w szpachli, pozniej padl kompresor i na koniec farba :) jak pech to pech.

wezuwiusz3 
Wys³any: 2011-12-12, 20:57   
0
UP DOWN

Bra³em u Niego (ixela )bazê per³ow± made in france....Nie wnikam co to by³o,ale do¶æ dobrze pokrywa³a i nie by³o z ni± problemów .Natomiast problem mia³em i mam nadal z Profixem CP 400 .Nie za bardzo to siê twardnieje i do polerowania koszmarne.Fakt ¿e malujê w gara¿u i nie mam wystarczaj±cej temperatury.Macie mo¿e jaki¶ tani lakier który mo¿na ³adnie rozlaæ w ni¿szych temperaturach i ¿eby siê dawa³ polerowaæ??.W miejscowej mieszalni zaproponwali mi tani lakier bezbarwny bagatela za 350 z³/L .Jak bêdê mia³ jako¶ mo¿liwo¶æ to pod¿ucê fotki lakierowanego lusterka tym lakierem i baz± od ixela.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: