Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 16:42 |
Autor |
Wiadomość |
|
krzysiek124
|
Wysłany: 2008-06-06, 20:39 malowanie plastikowego grilla VW
|
0
|
|
|
|
Mam takie pytanie - chce pomalowac plastikowy grill do VW, oczywiscie chce zeby farba byla potem gladka, niestety grill jest z plastiku ktory posiada strukture "chropowata", jakiego najlepiej uzyc podkladu zeby zapelnil mi te nierownosci?? a moze kit-szpryca mam to pomalowac??? Kupilem do tego celu juz pistolet z dysza 2,0 /podklad/, czy wystarczy mi zwykly podklad i np nie dodawac rozpucha?? Mam ten element matowac 240, czy chropowatosc zapewni mi juz "dobre trzymanie" podkladu? Dodawac uelastyczniacz rowniez do podkladu??? Czy tylko finalnie do lakieru??
Oto fotka elementu, mysle ze domyslicie sie o jaka chropowatosci chodzi, nie wiem czy to jest material ABS i niestety nie wiem czy ABS nadaje sie lepiej do malowania czy nie... poprosze o garstke podpowiedzi...
pozdrawiam |
|
|
|
|
adams90-90
|
Wysłany: 2008-06-06, 20:53
|
0
|
|
|
|
Mi na lusterka w mieszalni dal taki prepareat ktory wtapia sie w plastik bodajrze z novola to bylo kolor podobny byl do srebrzanki pewnie byl to podklad zwiekszajacy przyczepnosc na to bez matowienia poszedl akryl po 20 min. |
|
|
|
|
|
Wysłany: 2008-06-06, 22:28
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
przeleÌ ca³y grill dokladnie w³óknin¹ srednio grub¹.
kladziesz PZP (na abs)
po odparowaniu kladziesz podklad akrylowy (moze bedzie trzeba dodaĂŚ elastikon- zalezy od twardosci atrapy)
szlifujesz podklad i lakierujesz, lub lakierujesz bez slzifowania w syst. m/m. pzdr |
|
|
|
pitterek
|
Wysłany: 2008-06-07, 09:11
|
0
|
|
|
|
niektórzy ludzie lubia smarowac takie atrapki jakimis cuwownymi t³ustymi oliwkami aby ³adniej wyglada³y wiêc przed rozpoczêciem prac profilaktycznie umyj to nitrem. póŸniej zmatuj papierem 320 lub w³óknin¹ w/g uznania. przez podkladem akrylowym pryœnij plastoflexem, wtedy nic nie bedzie mia³o prawa odpaœÌ. chropowatoœci bez problemu wype³nisz podk³adem. prysnij na 3 razy. co do uelastyczniacza- dodaj w zaleznoœci od sztywnoœci plastiku. powodzenia |
_________________ Pit
|
|
|
|
|
bio
|
Wysłany: 2008-06-07, 10:00
|
0
|
|
|
|
profilaktycznie umyj to nitrem. ??? Powodzenia |
|
|
|
|
rbfm
|
Wysłany: 2008-06-07, 11:16
|
0
|
|
|
|
jesli potraktujesz ten plastik nitrem to musisz go odstawic na 2 tygodnie
najlepiej go wygrzac opalarka. |
|
|
|
|
krzysiek124
|
Wysłany: 2008-06-07, 13:57
|
0
|
|
|
|
online napisał/a: | przeleĂŚ caÂły grill dokladnie w³ókninÂą srednio grubÂą.
kladziesz PZP (na abs)
po odparowaniu kladziesz podklad akrylowy (moze bedzie trzeba dodaĂŚ elastikon- zalezy od twardosci atrapy)
szlifujesz podklad i lakierujesz, lub lakierujesz bez slzifowania w syst. m/m. pzdr |
co to jest PZP??? |
|
|
|
|
Bisuside14
|
Wysłany: 2008-06-07, 14:00
|
0
|
|
|
MĂłw mi Bisu:D
|
Podk³ad zwiêkszaj¹cy przyczepnoœÌ. |
|
|
|
|
|
Wysłany: 2008-06-08, 14:10
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
rbfm napisał/a: | jesli potraktujesz ten plastik nitrem to musisz go odstawic na 2 tygodnie
najlepiej go wygrzac opalarka. |
Dokladnie, lub palnikiem. zapomnialem o tym napisaĂŚ |
|
|
|
tommek
|
Wysłany: 2010-12-20, 14:34
|
0
|
|
|
|
A gdzie moÂżna kupiĂŚ ten plastofix ? |
|
|
|
|
Dol
|
Wysłany: 2010-12-20, 15:41
|
0
|
|
|
Dol
|
Spytaj w mieszalni o podkÂład na plastik.(pewnie o to chodzi) pozdr. |
|
|
|
|
Dol
|
Wysłany: 2010-12-20, 15:42
|
0
|
|
|
Dol
|
Ale z tego co wiem to podkÂład na plastik stosuje siĂŞ na surowy element. pozdr |
|
|
|