Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
paw306
Wysłany: 2011-01-02, 04:07   jaki pistolet
0
UP DOWN

witam wszystkich.jestem pocz¹dkuj¹cy i mam pytanie. jaki pistolet by by³ odpowiedni do bazy i do klaru i z jak¹ dysz¹? a kompresor mam o parametrach: 50 litrów zbiornik, wydajnoœÌ 396 litrów na minutê, 3 konie, 8 barów. dziêkuje za podpowiedzi.

jacenty 741
Wysłany: 2011-01-02, 08:59   
0
UP DOWN

A moÂże byÂś tak poszperaÂł na forum,zamiast od razu zakÂładaĂŚ nowy temat,hm?To chyba najczĂŞÂściej zadawane pytanie na tym i kaÂżdym innym forum lakierniczym,wiĂŞc odpowiedzi zostaÂły juÂż udzielone.Trzeba tylko wykazaĂŚ siĂŞ czymÂś innym,niÂż lenistwo,i uÂżyĂŚ opcji ,,szukaj".

kropen16 
Wysłany: 2011-01-02, 09:54   
0
UP DOWN
Przemo

DokÂładnie tak jak powiedzial jacenty 741, '' SZUKAJ'' a znajdziesz niejeden temat o gunach i kompresorach.MiÂłego szukania

Robertlodz09 
Wysłany: 2011-01-02, 10:41   
0
UP DOWN

Jak jeszcze nie mia³eœ kolego ¿adnego pistoletu w rêkach to kup sobie taki za oko³o 100z³ :tak: "Coœ" tym pomalujesz ,troche nauczysz siê "malowaÌ" ,myÌ go a tak¿e dbaÌ o niego (konserwacja) :tak: A jeœli "przygoda z malowaniem" siê tobie nie spodoba to du¿ego wydatku nie ponios³eœ :tak: Wiesz od czegoœ trzeba zacz¹Ì :tak: I tak jak napisali przedmówcy :tak: Tematów o pistoletach jest bardzo du¿o ,wystarczy poczytaÌ i wtedy mo¿esz ju¿ siê zapytaÌ o coœ "konkretnego" :tak: Pozdrawiam i mi³ego czytania :spoko:

dar
Wysłany: 2011-01-02, 22:28   
0
UP DOWN

Witam . Chcia³bym siê do³¹czyÌ do rozmowy. Zwracam siê do kolegi PAW306. Je¿eli planujesz przygodê z lakierowaniem to musisz baaardzo dok³adnie przestudiowaÌ forum, gdy¿ sama informacja odnoœnie pistoletu na niewiele siê zda . Naprawdê dobrze Ci ¿yczê dlatego na zachêtê dodam ¿e sam osiem miesiêcy temu przez dwa miesi¹ce zbiera³em informacje a teraz jestem juz po ca³oœciówce nubiry króra by³a po dachowaniu i kilku innych elementów moich znajomych . Dodam tylko ¿e tak jak napisa³ Robertlodz09 nie warto na pocz¹tek kupowaÌ drogiego guna .

topfinishpl
Wysłany: 2011-01-26, 19:10   
0
UP DOWN

Faktem jest i¿ potrzebujesz pistolet który bêdzie atomizowa³ medium przy stosunkowo ma³ym zapotrzebowaniu powietrza. Jeœli na ssaniu sprê¿arka ma 400 l i dwa t³oki oraz 1 stopieù sprê¿ania to jej efektywny wydatek oscyluje oko³o 220 l/min jeœli natomiast ma dwa stopnie sprê¿ania to jej wydajnoœÌ wynosi oko³o 320 l/min max. Wiêc jeœli chcesz lakierowaÌ du¿e elementy musisz uwa¿aÌ na spadki przep³ywu powietrza (wydajnoœÌ w l/min) ciœnienie jest miej wa¿ne. Ja polecam pistolety IWATA air-gunsa AZ30 ma³e zapotrzebowanie powietrza i doskona³e parametry atomizacji - cena do ugryzienia :)
Pistolet ten potrzebuje okoÂło 230 l/min a atomizuje Âświetnie przy okoÂło 2-2,5 barach.

topfinishpl
Wysłany: 2011-01-26, 19:15   
0
UP DOWN

Dysze 1,3 i 1,5 mm to jest standard niektĂłre firmy nie majÂą parzystych rozmiarĂłw 1,4 1,6 mm. Warto zwrĂłciĂŚ uwagĂŞ na to ile lakieru trafia na detal podczas aplikacji. Czasem pistolet z mniejszÂą dyszÂą lecz z lepszym transferem naniesie wiĂŞcej materiaÂłu w tym samym czasie co pistolet z wiĂŞkszÂą dyszÂą ale sÂłabym transferem (duÂże zapylenie - over spray)

lakierok 
Wysłany: 2011-01-26, 19:36   
0
UP DOWN

topfinishpl a czym siê ró¿ni az3 od az30 ?

Frostt.pl

topfinishpl
Wysłany: 2011-01-26, 20:02   
0
UP DOWN

Tym iÂż AZ 30 ma regulator w rĂŞkojeÂści a AZ 3 niema :) takie niebiesko pokrĂŞtÂło na dole korpusu. Lepiej sobie dokupiĂŚ regulator z manometrem i jest taniej :)

stek
Wysłany: 2011-01-26, 21:12   
0
UP DOWN

topfinishpl napisał/a:
a AZ 3 niema takie niebiesko pokrĂŞtÂło na dole korpusu

ale ma inne, nie niebieskie pokrĂŞtÂło do regulacji, dziaÂła tak samo.pozdr.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu