Autor |
Wiadomość |
 |
GrzegorzS
|
Wysłany: 2011-01-06, 15:03 Klar po wypolerowaniu aluminium
|
0
|
|
|
|
Witam wszystkich nie jestem nawet amatorem lakierowania.
Posiadam motocykl, a w motocyklu czĂŞÂści alu takie jak manetki zbiorniczki itp. nie sÂą to duÂże powierzchnie.
Polerowanie idzie mi juÂż caÂłkiem dobrze jestem zadowolony z efektĂłw.
Nie chciaÂł bym jednak utraciĂŚ tego efektu przez utlenianie siĂŞ alu.
Wiem Âże warto w tym przypadku naÂłoÂżyĂŚ klar.
Teraz pytania:
Czy potrzebuje specjalistycznego sprzĂŞtu?
Czy klar zmatowi mi wypolerowane powierzchnie?
Czy tzw lakiery bezbarwne w sprayu sÂą coÂś warte?
Wszystkie pomysÂły i sugestie mile widziane, nie znam sie na temacie wiĂŞc proszĂŞ o w miarĂŞ prosty jĂŞzyk wypowiedzi |
|
|
|
 |
kropen16
|
Wysłany: 2011-01-06, 15:55
|
0
|
|
|
Przemo
|
Jesli juz chcesz lakierowac alu to tylko i wyloncznie klarem z mieszalni < w spreju sie nie nadaje>. potrzebujesz sprezarke i pistolet. Wypolerowane alu tez ladnie wyglada i raz na jakis czas przepolerujesz i bedzie ok. |
|
|
|
 |
GrzegorzS
|
Wysłany: 2011-01-06, 19:02
|
0
|
|
|
|
Wiem ze wyglÂąda Âładnie ale za duÂżo tam zakamarkĂłw Âżeby siĂŞ z tym bawiĂŚ co jakiÂś czas
MoÂże z wypolerowanymi czĂŞÂściami udaĂŚ siĂŞ do lakierni? |
|
|
|
 |
kropen16
|
Wysłany: 2011-01-06, 19:19
|
0
|
|
|
Przemo
|
mozesz isc do lakierni ale zaplacisz tyle co za sprzet. a jesli msz sprzet mozesz zawsze cos komus malnac |
|
|
|
 |
Arbuzz
|
Wysłany: 2011-01-06, 19:43
|
0
|
|
|
|
Ztego co kiedyÂś przerabiaÂłem i czytaÂłem na dobrze wypolerowane alu raczej Âżaden klar sie nie zÂłapie.
I po niewielkim czasie bĂŞdzie odchodziÂł.
KaÂżdy kto ma bÂłysk na alu dba i poleruje co jakiÂś czas. |
|
|
|
 |
GrzegorzS
|
Wysłany: 2011-01-06, 21:21
|
0
|
|
|
|
JednÂą manetkĂŞ robiÂłem ok 5h (papiery wodne, polerowanie pastÂą)
JeÂśli miaÂłbym to robiĂŚ raz w mcu lub co dwa mce ze wszystkimi czĂŞÂściami, to stwierdzenie Syzyfowa praca nie jest nawet w poÂłowie adekwatne...
JeÂśli nie ma jakiegoÂś "superpreparatu" to jestem zawiedziony. |
|
|
|
 |
Arbuzz
|
Wysłany: 2011-01-06, 21:30
|
0
|
|
|
|
Nikt nie kaÂże ci polerowaĂŚ od poczÂątku zazwyczaj starcza dobra pasta i filc albo szmatka.
KiedyÂś ktoÂś mi pisaÂł o klarze piecowo kÂłodzionym ale on zmniejsza poÂłysk o jakieÂś 40% |
|
|
|
 |
slawciu
|
Wysłany: 2011-01-06, 23:14
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2011-01-06, 23:31
|
0
|
|
|
|
slawciu napisał/a: | troton ma klar 2k | {Hmmm... MyÂślĂŞ, Âże nie tylko Troton } |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2011-01-06, 23:40
|
0
|
|
|
|
Odnoœnie malowania tego alu to aby klar siê trzyma³ to czymœ wypada³oby nadaÌ t¹ przyczepnoœÌ.
I nadanie przyczepnoœci to raz, a dwa to tak malowaÌ aby jakby to powiedzieÌ nie by³o rantów -brzegów- klaru, aby nie mia³ sk¹d zacz¹Ì siê ³uszczyÌ. Czyli np. w przypadku ramy nie tylko od strony zewnêtrznej -widocznej- a ca³¹ dooko³a, tak aby by³a oblana wszêdzie.
Ja malowa³em ju¿ felgi po chromie i o dziwo klar jeszcze siê trzyma. Ale tam jakoœ delikatnie mog³em ten chrom polizaÌ w³óknin¹ a jak bêdzie to wygl¹da³o na polerowanym alu nie wiem, ale mo¿e nie a¿ tak Ÿle.
PrĂłbuj najpierw na jakiejÂś manetce i sam siĂŞ przekonasz.
Pozdro |
|
|
|
 |
GrzegorzS
|
Wysłany: 2011-01-07, 13:51
|
0
|
|
|
|
Chyba jednak daruje sobie ten klar.
Kupowanie sprzĂŞtu siĂŞ nie opÂłaca, Nadanie tematu lakierni tym bardziej, efekt w obu przypadkach i tak bĂŞdzie mizerny...
Bêdê odwiedza³ ten temat co jakiœ czas w nadziei ¿e ktoœ oœwieci mnie jak¹œ super technologi¹ dostêpn¹ dla amatorów.
DziĂŞkuje wszystkim za pomoc!!! |
|
|
|
 |
kropen16
|
Wysłany: 2011-01-07, 14:44
|
0
|
|
|
Przemo
|
Nie ma chyba zadnej innej techniki niz polerka. Ale moze jest cos o czym nie wiem |
|
|
|
 |
slawciu
|
Wysłany: 2011-01-07, 15:07
|
0
|
|
|
|
http://tkkj.net/
tu masz forum motocyklowe i oni ci to wszystko powiedzÂą,
Z tego co siĂŞ orientuje to jeÂśli chcesz mieĂŚ polerke alu to sie tego klarem nie pryska
Âłysy73 napisał/a: | slawciu napisał/a: | troton ma klar 2k | {Hmmm... MyÂślĂŞ, Âże nie tylko Troton } |
ale w sprayu tylko tego na pulkach widuje |
|
|
|
 |
Mattie
|
Wysłany: 2011-01-07, 17:57
|
0
|
|
|
|
Ja równie¿ od d³u¿szego czasu interesuje siê t¹ spraw¹ (aluminiowe elementy w rowerze) i znalaz³em w sieci taki tutorial odnoœnie "polerowanie aluminium" i w tym "artykule" autor w ostatnim akapicie napisa³ ¿e kiedyœ prysn¹³ aluminium clear'em i trzyma mu 2 lata.
Jednak¿e ja sk³onny by³bym wczeœniej spróbowaÌ lekko potraktowaÌ elementy w³óknin¹, dlatego zwracam siê do bardziej doœwiadczonych jak¹ granulacj¹ mo¿na by³oby potraktowaÌ alu aby zapewniÌ jako tak¹ przyczepnoœÌ a za bardzo nie porysowaÌ elementu? |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2011-01-07, 18:35
|
0
|
|
|
|
Jedna z drobniejszych jest 3M - kolor bursztynowy..mniej-wiecej odpowiada gradacji papieru 1200.. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2011-01-07, 22:21
|
0
|
|
|
|
slawciu napisał/a: |
Âłysy73 napisaÂł/a:
slawciu napisaÂł/a:
troton ma klar 2k
{Hmmm... MyÂślĂŞ, Âże nie tylko Troton }
ale w sprayu tylko tego na pulkach widuje | Lakier bezbarwny zmieszany z utwardzaczem nabity w spray???
Ojjjj... Coœ s³abo moja wyobraŸnia chyba dzia³a, bo jakoœ wydaje mi siê to doœÌ ma³o prawdopodobne... |
|
|
|
 |
Mattie
|
Wysłany: 2011-01-08, 09:37
|
0
|
|
|
|
Âłysy73 ja widziaÂłem taki wynalazek MOTIP'a jednakÂże nigdy tego nie stosowaÂłem, oto dowĂłd Spray 2K
PrzekrĂŞca siĂŞ zawleczkĂŞ na dnie puszki co powoduje przedostanie siĂŞ utwardzacza do lakieru i ot caÂła technologia. PonoĂŚ moÂżna go uÂżyĂŚ do 24h choĂŚ nie wiem czy to trochĂŞ nie za dÂługo.
obcy_69 dziĂŞki za odp jak siĂŞ tylko ociepli sprĂłbuje pomalowaĂŚ elementy clear'em i wstawie fotki jak mi to wyszÂło. Ewentualnie skomentuje czy po jakimÂś czasie mi nie odpada. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2011-01-08, 15:18
|
0
|
|
|
|
A takie coÂś to juÂż rozumiem.
Ze sprayami nie mam prawie w ogĂłle do czynienia wiĂŞc o takim czymÂś nie miaÂłem pojĂŞcia. Takie coÂś moÂże jakoÂś tam "zdaĂŚ egzamin".
Ja pomyÂślaÂłem o klarze juÂż wymieszanym z utwardzaczem i zamkniĂŞtym w puszcze i to mi ni groma nie leÂżaÂło
Pozdro |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2011-01-08, 17:38
|
0
|
|
|
|
@Mattie...jako dodatek zwiekszajacy efektywnosc szlifu taka wloknina, mozna uzyc dedykowna paste matujaca - http://www.klakiernik.pl/...ct&prod_id=282.
Niestety nie mam wiedzy na temat jak zachowa sie czyste aluminium traktowane taka pasta.. |
|
|
|
 |
kamil__b
|
Wysłany: 2011-01-15, 22:59
|
0
|
|
|
|
z tego co wiem ch³opaki w CSV co rozprowadzaja lakieru RM, oraz przemys³owa URKI i inne materialy lakiernicze posiadaj¹ w sprzeda¿y specjalistyczne lakiery na polerowane metale które maj¹ baaardzo mocna przyczepnoœÌ, sam o to ich pyta³em, i wiem ze maj¹ z firmy BERNARDO ECENARRO , ale jeszcze nie stosowa³em, pzdr |
|
|
|
 |
ARTUR CSV
|
Wysłany: 2013-06-21, 12:51
|
0
|
|
|
|
kamil__b napisał/a: | z tego co wiem chÂłopaki w CSV co rozprowadzaja lakieru RM, oraz przemysÂłowa URKI i inne materialy lakiernicze posiadajÂą w sprzedaÂży specjalistyczne lakiery na polerowane metale ktĂłre majÂą baaardzo mocna przyczepnoœÌ, sam o to ich pytaÂłem, i wiem ze majÂą z firmy BERNARDO ECENARRO , ale jeszcze nie stosowaÂłem, pzdr |
Tak jak piszesz jest w sprzedaÂży lakier bezbarwny w wysokim poÂłysku o bezpoÂśredniej przyczepnoÂści do metali kolorowych w ofercie Farb PrzemysÂłowych Grupy CSV . Produkt nazywa siĂŞ BESA - NATO w wysokim poÂłysku oraz w satynie BESA - NATO / SAT . Dodatkowo lakier ten moÂżna koloryzowaĂŚ pigmentami tuszowymi Carizzma i w dowolnym kolorze . Na polerowanym aluminium wyglÂąda to rewelacyjnie , poniewaÂż polerowane aluminium jest tÂłem a lakier bezbarwny jest transparentny po dodaniu tuszu tylko ma lekkie zabarwienie np. . w kolorze czerwonym lub niebieskim . Produkt ten teÂż moÂżna nakÂładaĂŚ bezpoÂśrednio na szkÂło . Ma bardzo dobrÂą adhezjĂŞ do podÂłoÂża bez matowania . Polecam . Sprawdza siĂŞ fajnie na felgach samochodowych . |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2013-06-21, 19:23
|
0
|
|
|

|
Dodam tylko taki komentarz dla tych co siêgn¹ po tego typu produkty ( bo inne firmy te¿ maj¹ takie lakiery ) .... warstwa docelowa max 10 um. Bardzo bardzo cienka. Niestety pomimo informacji jakie s¹ umieszczane kartach technicznych nie nale¿y nak³adaÌ normalnej warstwy aplikacyjnej tj 30 - 60 um. Musi byÌ jedna cienka lub dwie mega mega cieniutkie z pistoletu z ma³¹ dysza materia³ow¹. Na mokro max 20 um.
Drugi problem to suszenie . Te produkty musz¹ ... bezwzglêdnie musza byÌ wygrzane i to najlepiej w 120 - 150 st C przez 10 - 15 minut ... albo w komorach lakierniczych na full 70 - 80 st. C do 40 minut do godziny, a potem powoli ostygn¹Ì.
Jak powÂłoka jest za gruba, albo nie wygrzana to w warunkach zewnĂŞtrznych lub duÂżej wilgotnoÂści w pomieszczeniu ( basen, kuchnia gastronomiczna, Âłazienki ) nie wytrzymuje nawet roku.
Produkty tego typu maja tendencje do mlecznienia i odpadania ³uskami.... i dotyczy to kilku lakierów ró¿nych firm. Gdy jednak rygor technologicznych co do cienkiej warstwy i grzania jest zachowany nie ma z tymi lakierami problemu ( tzn z tym kilkoma markowymi które testowa³em z jednym z producentów sprzêtu AGD ze stali nierdzewnej )
TakÂże produkt OK, ale nie do garaÂżu ! |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
unek83 [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-06-21, 20:36
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | TakÂże produkt OK, ale nie do garaÂżu ! |
A promiennik nie pomoÂże??? |
|
|
|
 |
unek83 [Usunięty]
|
Wysłany: 2013-06-22, 00:12
|
|
|
|
PROJEKTER napisał/a: | tzn z tym kilkoma markowymi ktĂłre testowaÂłem |
Czyli jakie sÂą dobre ??? moÂżesz podaĂŚ ???
Czy to tajemnica |
|
|
|