Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
marer 
Wys³any: 2011-01-09, 21:55   Jak zrobiæ wymiennik do palnika na olej opa³owy.
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Podkarpacie
Witam
Dosta³em od brata palnik na olej opa³owy mocy oko³o 12 KW i zu¿yciu 1,1 litra/h.
Mo¿e kto¶ doradzi mi jak zrobiæ wymiennik ciep³a ¿eby ogrzaæ gara¿ w trakcie mojego majsterkowania.
Mia³em to zrobiæ w ten sposób ¿e kupi³em z demonta¿u 2 rury promiennikowe o d³ugo¶ci ka¿dej 6 metrów.
Mia³em zamiar obie daæ na ¶cianie w gara¿u z³±czyæ je razem i na pocz±tku jednej zamontowaæ palnik a koniec drugiej wyprowadziæ na zewn±trz.
P³omieñ i ciep³e spaliny ogrzewa³y by rurê i oddawa³y ciep³o do gara¿u.
Czy to zda mi egzamin ?
w sumie rury by³oby oko³o 14-15 metrów a gara¿ mam wielko¶æ 7x4,5 i wysoki 2,30.
Rury s± od profesjonalnych promienników jak w linku ni¿ej :
http://www.promienniki.net.pl/
Bêdê bardzo wdziêczny za wszystkie sugestie i podpowiedzi .

Dawid1989 
Wys³any: 2011-01-09, 22:53   
0
UP DOWN

Pomóg³: 8 razy
Sk±d: okolice Mielca
Sposób jaki wymysli³es tez mo¿e byæ. Mo¿esz te¿ zrobiæ tak ¿e ogieñ z palnika bêdzie ogrzewa³ od ty³ radiator(mozna bardzo ³atwo zrobiæ) a przez przedni± czê¶æ (¿eberka) bêdzie przechodziæ powietrze (wt³aczane przez wentylator )i takim sposonbem zostanie ogrzane i wt³oczone do gara¿u.Jest wiele sposobów ale mysle ¿e ten wymyslony przez ciebie bedzie naj³atwiejszy w realizacji.

PROJEKTER
Wys³any: 2011-01-10, 11:35   Re: Jak zrobiæ wymiennik do palnika na olej opa³owy.
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Napisz co¶ wiêcej ... bo z tej strony w necie wynika ¿e to kompletny promiennik, a Ty piszesz ¿e masz tylko dwie rury ! Jak to promiennik gazowy to nie mo¿esz do niego pod³±czyæ palnika olejowego.

marer 
Wys³any: 2011-01-10, 20:37   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Podkarpacie
Witam Projekter
Mam same rury , one s± jakie¶ nierdzewne i dlatego my¶la³em ¿eby zamontowaæ do nich palnik olejowy.
Jedna rura na d³ugo¶ci 1,5 metra ma podwójn± ¶ciankê , to chyba dlatego ¿eby p³omieñ na pocz±tku nie rozgrzewa³ rury za bardzo .

PROJEKTER
Wys³any: 2011-01-11, 16:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Wymiennik ciep³a powinien mieæ pust± szerok± komorê spalania tak ¿eby p³omieñ palnika nie ogrzewa³ ¶cianek. Rozgrzane wewn±trz powietrze ( spaliny ) trafiaæ powinny do w±skich kana³ów które ³±cza siê z komora wyrzutni i kominem. Zasadniczo mo¿na przyj±æ, ¿e moc wymiennika zale¿y od powierzchni wszystkich jego ¶cianek. To czy t± moc osi±gniesz czy nie zale¿y od zastosowanego palnika. Absurdem jest oczywi¶cie umieszczanie ma³ego palnika w wielkim wymienniku ciep³a. Te elementy s± dobierane w parze.

Je¿eli wykorzystasz do tego tylko rury to temperatura wylotowa spalin bêdzie ogromna, a wydajno¶æ wymiennik kiepska. No i oczywi¶cie poniewa¿ to wymiennik to co¶ powinien wymieniaæ i na t± rozgrzan± powierzchniê trzeba skierowaæ zimne powietrze, które go tak¿e sch³adza. Musi tu byæ jaki¶ czujnik temperatury bo inaczej prêdzej, czy pó¼niej siê poprzepala ( choæ przy mocy 12 kW to raczej bêdzie to trwaæ bardzo d³uuuuuugo ). Ca³o¶æ musi siê znale¼æ w jakiej¶ os³onie.

Samo pod³±czenie palnika i komina do rur na ¶cianie to bardzo z³y pomys³.
To czy w wymienniku zastosujesz palnik olejowy, czy gazowy zasadniczo nie ma znaczenia. To ma znaczenie tylko przy promiennikach cieplnych gdzie olej nie jest wykorzystywany.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: