Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
expiak
Wysłany: 2009-10-11, 20:44   Kompresor do Aerografu
0
UP DOWN

Znalazlem na allegro kilka tanich kompresorow i mam pytanie do znawcow tematu czy takie kompresory beda wystaraczajace na poczatek?do chinczyka? i ktory najlepszy?
http://allegro.pl/item766...boy_od_1zl.html
http://allegro.pl/item774...fu_germany.html
http://allegro.pl/item769...r_i_zobacz.html
http://allegro.pl/item769...pari_boy_n.html

Kanabeer 
Wysłany: 2009-10-12, 00:12   
0
UP DOWN

Takie wynalazki pierwszy raz na oczy widze i jak patrze to uwierzyÌ nie moge ¿e to w ogóle zwie siê kompresorem...(pracuje ,dmucha) jak moje p³uca .I pewnie tak¹ sam¹ maj¹ wydajnoœÌ ...lepiej zainwestuj w coœ w stylu MAR-"fachowiec" a mniej siê zrazisz a ni¿eli do tych wynalazków.A najlepiej bêdzie jeœli poczytasz forum a napewno dowiesz siê na czym polega ró¿nica miêdzy kompresorem a naci¹gaczami z allegro bo to co zapoda³eœ to nie wiem jak to nazwaÌ...masakra i absolutnie nie polecam.Pozdr.

LoboLoco 
Wysłany: 2009-10-12, 09:24   
0
UP DOWN

OgĂłlnie zgadzam siĂŞ z kolegÂą... szkoda czasu, szkoda kasy, szkoda nerwĂłw... airbrush to nie jest tanie hobby, a jeÂżeli nie staĂŚ cie na euroteca to chyba najlepszym wyjÂściem jest samorĂłbka ze sprĂŞÂżarki chÂłodniczej... te MARki teÂż nie polecam... mĂłj sie zatarÂł, choĂŚ byÂł sporadycznie uÂżywany, ale jak juÂż sie na marka zdecydujesz to przynajmniej domontuj sobie do niego zbiornik wyrĂłwnawczy...

expiak
Wysłany: 2009-10-12, 13:49   
0
UP DOWN

Czyli cos takiego http://www.allegro.pl/ite...kompresory.html byloby lepsze? Moze sami cos polecicie w granicy okolo 250 zl? moze jakies inne kompresory ktore moga wspolpracowac z aerografem? i nie koniecznie maja w nazwie aukcji haslo aerograf ;) dzieki za poswiecenie czasu

LoboLoco 
Wysłany: 2009-10-12, 14:35   
0
UP DOWN

Raczej nie ma kompresorĂłw pod aero bez aero w nazwie... takie maÂłe kompresorki sÂą przeznaczone tylko do aerografu ... bo chyba nikt nie uwierzy Âże podepniesz pod to maleĂąstwo pistolet :D tak jak napisalem, bez butli ani rusz... ja swojego lodĂłwkowca zrobilem za coÂś kolo 200-300 pln i nie narzekam na niego, choĂŚ to wersja testowa ;) ... posiadam teÂż euroteca, ale on kosztuje i teÂż jest spoko, lecz gÂłoÂśniejszy niÂż lodĂłwa... no i jeszcze kompresor z marketu... tÂłokowiec olejowy... do domu nie polecam, i to by bylo tyle... troche o kompresorach jest na airbrushlab.pl, tylko trzeba siĂŞ zalogowaĂŚ... powodzenia

expiak
Wysłany: 2009-10-12, 15:30   
0
UP DOWN

Ok :) dzieki za link. Z kompresorem juz sobie poradze ale mam nastepne pytanie odnosnie szkicowania czy istenieje inna mozliwosc niz uzywanie projektora? (ktory jak wiadomo jest drogi) czy mozna to zrobic na przyklad kalka?czy czyms w ten desen? chodzi mi w tym momencie o malowanie portretow

Kanabeer 
Wysłany: 2009-10-12, 20:02   
0
UP DOWN

Do portretów sprawna rêka i oko ,a jeœli jeszcze nie posiadasz takich zdolnoœci oczywiœcie mo¿esz siê wspomóc kalk¹ techniczn¹ i o³ówkiem poniewa¿ mo¿esz pózniej wymazaÌ kontury a tak¿e mo¿esz zakupiÌ odpowiednie rozmiary od a4 do a1 .Zale¿y te¿ od pod³o¿a na jakim bêdziesz malowa³ bo na karoserii czy metalu ju¿ raczej tylko projektor ,reszta to ju¿ wyobraŸnia i kombinowanie ale nie polecam kalkowaÌ tylko ÌwiczyÌ rêke bo wtedy masz wiêksz¹ satysfakcje z efektu koùcowego.Pozdro.

expiak
Wysłany: 2009-10-12, 20:16   
0
UP DOWN

Powoli ja dopiero zaczynam na wszystko przyjdzie pora wiadomo ze nie mam skilla w rece takiego zeby odrazu malowac z reki :) nie chodzilo ci przypadkiem o kalke kopiujaca? bo na kalke techniczna moge naniesc wzor ale jak go pozniej odbic na powierzchnie na ktorej chce malowac? czy ja moze zle pojmuje zasade dziala?:)

Kanabeer 
Wysłany: 2009-10-12, 21:06   
0
UP DOWN

Nak³adasz kalke na rysunek kopiujesz, nastêpnie odwracasz kalke na drug¹ strone(¿eby nie by³o efektu idbicia lustrzanego) i znowu jedziesz o³ówkiem tym razem bardzo miêkkim najlepiej 8b ,pózniej nak³adasz kalke na powierzchnie(stron¹ z miêkkim o³ówkiem w dó³) na któr¹ chcesz namalowaÌ i odbijasz kontury.W ten sposób masz dok³adnie przeniesiony rysunek o³ówkiem :) . Troche zachodu ale jak siê nie ma projektora to i to dobre.

expiak
Wysłany: 2009-10-12, 21:57   
0
UP DOWN

Tak zdecydowanie mozna sie poswiecic :)
dzieki za rady :)

expiak
Wysłany: 2009-10-18, 19:46   
0
UP DOWN

Nie bede zakladac nowego tematu wiec podlacze sie pod ten. Mam problem poniewaz przy rozkladaniu aerografu wyleciala mi dzwignia iglicy i za cholere nie potrafie tego z powrotem zamontowac moj sprzet to ew-6000r, "nabijam" przycisk i dzwignie na iglice a mimo to przycisk sobie lata luzno. Moze jakies wskazowki?

Neonis 
Wysłany: 2009-10-18, 20:02   
0
UP DOWN
aerografit.pl

Nie znam siĂŞ za bardzo, ale jeÂśli mĂłwisz, Âże przycisk ci lata luÂźno to bardzo moÂżliwe, Âże zgubiÂłeÂś sprĂŞÂżynkĂŞ, ktĂłra odpowiadaÂła za powrĂłt spustu do pozycji pierwotnej.
JeÂśli nie chodzi ci o ten typ "latania przycisku" to raczej nie potrafiĂŞ ci pomĂłc.

expiak
Wysłany: 2009-10-18, 20:26   
0
UP DOWN

Nie nie napewno niczego nie zgubilem a sprezynke mam, przycisk lata luzno w miejscu gdzie zmienia sie grubosc strumienia farby. Poza tym na schemacie nic oprocz przycisku i dzwigni iglicy w tym miejscu nie ma, tylko nie jestem w stanie wsadzic odpowiednio tej dzwigni tak zeby popychala iglice. Wiem ze ciezko jest cos przez internet poradzic w takim przypadku no ale moze ktos cos wie wiecej ode mnie bo ja sie z godzine z ta glupia mala czescia juz meczylem i nic nie wychodzi

LoboLoco 
Wysłany: 2009-10-19, 12:08   
0
UP DOWN

Co do przenoszenia projektu pomocna teÂż jest siatka (czyli projekt siatkujesz np. na 16 kwadratĂłw, na docelowy materiaÂł teÂż nakÂładasz siatkĂŞ w identycznych proporcjach i jedziesz ze szkicem) , na twardym szkic robi siĂŞ kredÂą, polecam teÂż miĂŞkkie kredki akwarelowe...

Co do skÂładania aerografu, to jeÂżeli masz wszystkie czĂŞÂści to musi sie udaĂŚ :) nie ma co pÂłakaĂŚ..

expiak
Wysłany: 2009-11-11, 16:43   
0
UP DOWN

i znowu nam problem z moim aerografem po podlaczeniu do kompresora i wsadzeniu zbiorniczka z farba/woda aerograf pryska tylko przy najwiekszym odchyleniu i to jedynie przez jakas sekunde do dwoch (najpierw odchylam pozniej wciskam doplyw powietrza, w odwrotnej opcji wcale nie psika nawet przez sekunde) w czym moze byc problem?

LoboLoco 
Wysłany: 2009-11-12, 07:54   
0
UP DOWN

Jeœli dmucha powietrzem, a nie psika to albo zatkana dysza, albo brudna ig³a, albo obydwa... ewentualnie b³êdy przy skrêceniu mechanizmu spustowego z ig³¹... zobacz czy jak poruszasz cynglem to ig³a siê chowa, jezeli tak, to na 99% zatkana dysza... musisz j¹ delikatnie przetkaÌ albo pêdzelkiem, albo ig³¹... sprawdŸ te¿ czy nie masz zgiêtej ig³y... powodzenia

Azvez
Wysłany: 2009-12-28, 03:32   
0
UP DOWN

Witam

Chce zacz¹Ì malowac interesuje siê jakiœ czas aerogafem.Powiedzcie mi Panowie czy taki kompresor starczy na poczatek? Kupi³em go na ebay razem z zestawem dwoch pistoletów(100 funtów - bo chwilowo mieszkam w Anglii).Pistolety raczej tandeta ale zwraca³em bardziej uwage na kompresor z pojemnikiem. Rzuccie okiem oto zestaw.:

Czekam na odpowiedzi. Za wszelakie b³êdy przepraszam. Pozdrawiam

LoboLoco 
Wysłany: 2010-01-04, 08:01   
0
UP DOWN

Na poczÂątek styknie myÂślĂŞ spokojnie, ma wszystko czego mu potrzeba ...

oldi
Wysłany: 2010-09-18, 00:31   
0
UP DOWN

chia³bym na dniach kupic kompresor..... do wyboru mam dwa ten powyzej co wklei³..Azvezi i taki poni¿ej ..ma ktos kompetentne zdanie ..na ten temat ..zaznaczam ze bedzie s³uzy³ do malowania koszulek... na p³ótnie i na grubej tekturze..zadnych duzych powierzchni typu sciany czy samochody..

kompresor.jpg
Plik ściągnięto 1223 raz(y) 99.49 KB

hlecter
Wysłany: 2010-09-18, 08:13   
0
UP DOWN

ja propoowaÂłbym Ci zrobienie sprzĂŞtu z agregatu od lodĂłwki , napewno jest cichszy od sprzetu od Azveza i ma dÂłuÂższy czas pracy od obydwĂłch wyÂżej przedstawionych

Asellus5
Wysłany: 2010-10-14, 23:54   
0
UP DOWN

kompresor Azvez-a grzeje sie niesamowicie! po stosunkowo krotkim czasie pracy nie sposob go dotknac reka,zaczynalem tez kiedys od takiego samego,z ta roznica ze bez zbiorniczka wyrownujacego,za niego sluzyla mi butelka plastikowa wkrecona w miejsce separatora i tez dawal rade! jak na pocatek da rade,tylko go nie przegrzewaj!
hlecter ma racje,ja rowniez jestem za lodowkowcem! kilka dni doslownie temu rozebralem oryginalny kompresor wstawiajac do niego agregat lodowkowy i nie zamienie go na zaden inny:) to jest juz moj drogi tego typu sprzecik,pierwszy jest opisany na forum oba sprawuja sie wspaniale,syczase powietrzez aero robi wiekszy halas niz kompresor,idealny do domu! Taki popularnie zwany lodowkowiec jest najlepszym z mozliwie najtanszych rozwiazan jezeli chodzi o kompresor! reszta oferowanego taniego stafu jest albo glosna albo szybko sie grzeje a co za tym idzie potrafi plunac woda!

blady
Wysłany: 2010-11-12, 23:27   
0
UP DOWN

Witam mam standardowe pytanie co to za sprzĂŞt POWERMAT 24 litry 2500watthttp://allegro.pl...1306931751.html znany komuÂś? i czy jest w peÂłni wystarczalny dla ambitnego amatora. Z GĂłry dziĂŞkujĂŞ
Czy lepiej prĂłbowaĂŚ siÂł z majsterkowaniem i zrobiĂŚ lodĂłwkowca jak tu wczeÂśniej byÂł opisany?

Dajmoser 
Wysłany: 2011-01-10, 22:03   
0
UP DOWN
PoczÂątkujÂący aero

Witam,
orientuje siĂŞ moÂże ktoÂś czy ten http://allegro.pl/kompres...1396725759.html kompresor jest warty kupna pod aerograf i pistolet lakierniczy?

LAKIEROWANKO Strona Główna » AIRBRUSH » Forum Airbrush

Odpowiedz do tematu