Przesunięty przez: przemo1972 2010-12-01, 01:07 |
Autor |
Wiadomość |
 |
neo226
|
Wysłany: 2010-11-25, 12:01 Jaki nr lakieru VW golf
|
0
|
|
|
|
Witam mam taki problem: nie mam naklejki w bagazniku ani ksiÂązek serwisowych, a potrzebuje nr lakieru czy moze mi ktos pomoc dowiedziec sie jaki mam kolor po nr vin? A tak na marginesie mam pytanie czy lekko szpachlowany dach bedzie wie w lato wyginaÂł i bedzie widac lekka fale na dachu, bo moj lakiernik powiedziaÂł mi ze przez ten szpachtel latem bedzie widac fale. czy ma racje czy po prostu nie umie tego zrobic? |
|
|
|
 |
kropen16
|
Wysłany: 2010-11-25, 14:38
|
0
|
|
|
Przemo
|
jak dobry lakiernik to nic nie bedzie widac. tylko trzeba dokladnie i nie mozna sie spieszyc |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2010-11-25, 15:23
|
0
|
|
|

|
Nr. lakieru kolego dostaniesz w ASO VW tylko musisz im podaĂŚ nr. nadwozia. A swojÂą drogÂą co to za "lakiernik" Âże kaÂże "klientowi" podaĂŚ nr. lakieru jaki ma na samochodzie Takie coÂś (ustalenie nr. lakieru) naleÂży do "wykonujÂącego usÂługe" jeÂśli jeszcze dodatkowo kolego kaÂże tobie dostarczyĂŚ "dorobiony lakier" na tego VW to proponuje jechaĂŚ bez zastanowienia do innego warsztatu lakierniczego A dach dlaczego byÂł szpachlowany? Ten "lakiernik" juÂż szpachlowaÂł (dach) czy dopiero ma zamiar ? Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
neo226
|
Wysłany: 2010-11-25, 15:45
|
0
|
|
|
|
on nie chce farby, tylko ja chce znac nr zeby on mĂłgl dobrac lakier bo pozniej tzn po grudniu bede zmienial zderzak przedni i raczej on nie bedzie mi tego malowaÂł a nie chce miec 3 kolorĂłw na samochodzie, tym bardziej ze to jest nowe auto. Zadzwonie zaraz do serwisu ASO zobaczymy co powiedzÂą. Ciekawe jak zrobi ten dach, czyli jak bedzie sie zaÂłamywac lakier tzn tak krzywic to poprostu do dupy lakiernik? |
|
|
|
 |
neo226
|
Wysłany: 2010-11-25, 16:31
|
0
|
|
|
|
MiÂła pani podala mi nr lakieru oraz kod. ciekawe co teraz z tym dachem |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-11-25, 19:09
|
0
|
|
|
|
A kod do czego..??
neo226 napisał/a: | on nie chce farby, tylko ja chce znac nr zeby on mĂłgl dobrac lakier |
To chce czy nie...?? Bo w koncu czym polakieruje Ci ten dach..??
Posluchaj...to w gestii lakiernika jest dobor lakieru we wspolpracy z mieszalnia. Nie rozumiem jaka role pelnisz Ty..??
Owszem slyszalem , ze lakiernicy wysylaja klienta po lakier - ale tylko po to , by po jakiejs wpadce mieli na kogo zrzucic wine. ...i wypiac sie na problem.
Osobiscie sam sie tym zajmuje..bo nie wszystkie mieszalnie maja dobrych kolorystow i przewaznie trzeba juz na tym etapie korygowac kolor. Poza tym w danym numerze lakieru ..mozesz miec jeszcze kilka do kilkunastu odcieni..
Co do dachu...to dobrze wyprowadzona powierzchnia nie ma prawa zalamywac w jakikolwiek sposob lakieru ..czy tez swiatla na lakierze. |
|
|
|
 |
neo226
|
Wysłany: 2010-11-25, 22:29
|
0
|
|
|
|
Chodzi mi o to ze Ja podam mu nr lakieru zebym miaÂł dach tego samego koloru co reszta. bo pozniej bede lakierowaÂł zderzak , a wowczas kolor bedzie identyczny jak caÂła reszta, bo przeciez to bedzie kolor dobierany z numeru. Ta pani z ASO podaÂła mi KOD LAKIERU Z4Z4 i NUMER LAKIERU LC9Z. Mam nadzieje ze to bedzie tylko jeden odcieĂą. A co do tego dachu to on powiedziaÂł ze tak duzej pÂłaszczyzny nie da sie wyproadzic i bedzie "coÂś tam zawsze widac" na tym dachu... Nie wiem czy on kÂłamie czy poprostu robi to do bani, bo bierze za to niezÂły kawaÂłek $$$ wiec chciaÂłbym zeby to byÂło zrobione dobrze. |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2010-11-26, 04:58
|
0
|
|
|
|
Co do odcienia:z ca³¹ pewnoœci¹ jest w tym numerze kilka alternatyw.Poza tym,lakieruj¹c dwa elementy lakierem metalicznym (a jeszcze bardziej przy per³owym) w ró¿nych terminach znacz¹co zwiêkszasz ryzyko innego odcienia.Inna wilgotnoœÌ powietrza,inna temperatura,inne ustawienia ciœnienia i pistoletu wp³ywaj¹ na zmianê odcienia.
No,ale jako ¿e to dach i zderzak,,to mo¿e nie bêdzie widaÌ wielkiej ró¿nicy,jako ¿e to inne p³aszczyzny i nie s¹siaduj¹ce ze sob¹.Poza tym,cieniowanie powinno usun¹Ì problem,ale to problem lakiernika,chocia¿ s¹dz¹c po tym,co wygaduje na temat dachu,nie jestem pewien,czy sobie z nim poradzi... |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-11-27, 19:26
|
0
|
|
|
|
Ok ok...zrozumialem, ze na dzien dzisiejszy chcesz polakierowc tylko dach..a zderzak za jakis czas dopiero. I tak jak pisze kolega @jacenty 741 lakierujac tym samym lakierem ale w roznych odstepach czasu nie wyjdzie identycznie. Ba.. znam nawet takich lakiernikow, ktorzy lakierujac w tym samym czasie elementy na stojakach - robia roznice z odcienich..powaga.
Ale..tutaj musze Cie pocieszyc, bo przy tym lakierze (czarny)..roznice nie sa az tak drastyczne do dostrzezenia. Poza tym dach jest jakby oddzielnym elementem (nie przylegajacym do sasiednich)..co daje dodatkowa korzysc na plus. Co do zderzaka..to nie wiem czy zwracales kiedykolwiek uwage, ale elementy z tworzyw sztucznych na nowych autach (zderzaki, lusterka, rozne listwy, czy tez klapki wlewow paliwa)..przewaznie roznia sie od karoserii, i to niekiedy drastycznie. Przyjrzyj sie w jakimkolwiek salonie. Sam niejednokrotnie , gdy lakieruje cale auto ...do zderzakow dolewam "deko" innego koloru..
W Twoim przypadku mogles rowniez poprosic lakiernika, by dobral Ci 200gr tego lakieru wiecej i byloby po sprawie. Ale spoko - przynajmniej bedziesz wiedzial jak to wyglada od kuchni..
Co do szpachlowania dachu - naprawde jest mozliwe, bys nie widzial sladu po naprawie. Oto wlasnie chodzi w sztuce lakiernictwa refiniszowego, aby przeprowadzic naprawe z jak najmniejsza iloscia widocznych bledow .
Aha..i popros lakiernika - by zrobil Ci probe tego lakieru..bedziesz mial satysfakcje, by osobiscie sobie porownac z oryginalem. |
|
|
|
 |
przemo1972
|
Wysłany: 2010-11-30, 13:27
|
0
|
|
|

|
W/g numeru VIN wychodzi mi C9Z (LC9Z) czyli Magic Black-Met.(Albo Black Magic-Met., wylecialo mi z glowy... ) Do mieszalni zanies klapke od paliwa lub cos w kolorze w celu wybrania alternatywy, w Standoxie jest kolor podstawowy i dwie alternatywy, w tym jedna serwisowa.
Pozdrawiam |
_________________ Wyrywanie chwastow |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2010-11-30, 20:54
|
0
|
|
|
|
Z tymi klapkami od wlewu ..to ja bylbym ostrozny..
Jezeli jest z tworzywa, moze roznic sie od karoserii - i to znacznie. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2010-12-05, 18:44
|
0
|
|
|

|
lakiernik jest cienki a nr lakieru do mieszalni to ci znajda fiszke co odpowiada i bedziesz wiedzial... |
|
|
|
 |
elakiery.pl
|
Wysłany: 2011-01-24, 11:58 Numer kolory i przykÂłady lakierĂłw
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
misias
|
Wysłany: 2011-01-24, 16:51
|
0
|
|
|
|
MalowaÂłem ostatnio u znajomego lakiernika vw.w tym kolorze czarna perÂła met. dwu skÂładnikowy z duponta,poprawiany byÂł dach i jakieÂś tam duperele,jest go kilka odcieni i byÂłem dobieraĂŚ samochodem,nie z klapkÂą one sÂą malowane gdzie indziej,pod innym ciÂśnieniem.
W efekcie koĂącowym,wyszÂło jak w oryginale,ale ten co mi to robiÂł miaÂł dwudziesto letniÂą praktykĂŞ.JeÂżeli lakiernik zna siĂŞ na rzeczy,a lakier jest dobrze dobrany,efekt musi byc zadowalajÂący.Pozdrawiam. |
|
|
|