Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
kubazjan
Wys³any: 2011-01-25, 21:51   Spectral ...nowa linia produktow Novola...
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Tak jak w temacie.Czy ktos z was juz robi³ badz robi na tej lini produktow?S³ysza³em ze jest to gama produktow na tzw"na szbko" czyli szybkoschnace szpachlowki,podklady i lakiery...Dosta³em od znajomego z mieszalni prospekt i powiem wam ze ciekawie to wyglada...Jest to linia produktow na ktorych to robi sie szybciej,lepiej i wogóle... :D Ogolnie produkt jak produkt...moze mial ktos z was juz stycznosc z tymi materia³ami i moze cokolwiek powiedziec na ten temat. :cool: Ceny konkurencyjne,nie wiem jak z aplikacja tych produktow ale chyba na probe sobie posprawdzam. :tak:

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-01-26, 16:15   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Kolego w "prospektach" i "materia³ach reklamowych" to wszystko jest "idealne i doskona³e" :tak: Pozdrawiam! :spoko:

Benos77
Wys³any: 2011-01-26, 18:09   
0
UP DOWN

Sk±d: Szczecin
Linia Spectral to od dawna jest. W sumie dla mnie taka ¶rednia pó³ka. Taki szum jest bo zmienili opakowania na takie czarno-z³ote. Te do szybkich napraw to chyba seria Ultra jest. Dosta³em na testy szpachlówkê i lakier bezbarwny. Jak dla mnie to ca³kiem przyzwoicie siê tym robi ale wielkiej szybko¶ci w wysychaniu nie stwierdzi³em. S³ysza³em ¿e to ma byæ odpowied¼ Novola na serie Duxon i Challenger ale moim zdaniem nie ma co porównywaæ.Ultra mi nie pasuje ale czasem co¶ tam na Spectralu zrobimy. Wszystko kwestia gustu, jednemu pasuje a drugiemu nie jednak wstydu nie ma...

bynio1991
Wys³any: 2011-07-01, 12:20   
0
UP DOWN

Ja równie¿ szukam opinii o linii Spectral. Który klar z tej linii najlepszy ? Jak z podk³adami ? Kto¶ w internecie napisa³, ¿e 505 przewy¿sza DP 3750S

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-07-01, 12:22   
0
UP DOWN

A w czym kolego ta 505 z Novola "przewy¿sza" lakier 3750 z DP ? Cen± ,jako¶ci± ,trwa³o¶ci± pow³oki? :rotfl:

bynio1991
Wys³any: 2011-07-01, 12:27   
0
UP DOWN

Znalaz³em tak± opiniê w internecie, chodzi³o prawdopodobnie o aplikacjê (ju¿ nie pamiêtam).
Robertlodz09, a co powiesz na DP 3750S vs Standox Kristall-Pro ?

Robertlodz09 
Wys³any: 2011-07-01, 12:46   
0
UP DOWN

W porównaniu do DP 3750 to nie spe³na ten lakier (Standox) norm VOC i aplikujesz go na 2 razy. Z utwardzaczem MS jest proporcja 2:1 a z HS 3:1 Jak dobrze poszukasz to ten temat by³ juz poruszany :tak:
Pozdrawiam! :spoko:

glover
Wys³any: 2011-07-01, 17:04   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
kubazjan, chyba kto¶ ci ¼le powiedzia³, szybka jest linia ULTRA a Spectral to linia mieszalnikowa i tam maj± materia³y normalne. Jak chcesz szybki klar to we¼ ultrê, podk³ad te¿ jest niez³y a szpachlówka jak szpachlówka, ró¿ni siê od ich innych ¿e ma niemiecki utwardzacz i pewnie trochê szybciej schnie ale nie licz ¿e jest to 10min, zreszt± po co komu taka szybka szpachlówka ;)

kasat1
Wys³any: 2011-07-01, 17:21   
0
UP DOWN

Uwaga na klar Novola SR 575 , jest "ciemny" jest do widoczne zw³aszcza na jasnych kolorach (ostatnio malowa³em srebn± Carisme i :nie: ).
Z akrylami nawierzchniowymi jest w miarê dobrze ale trzeba bardzo pilnowaæ czas schniêcia miêdzy warstwowego , bo jak przy¶pimy to zgazuje ¿e a¿ strach. Nie polecam utwardzacza szybkiego do tej lini (no chyba ¿e temperatura niska).
Rozlewno¶æ jest wmiarê dobra ale na "czyste lustro" bez "cytrynki" to jest trochê k³opotliwe (mnie nie wychodzi mimo ¿e ju¿ na 12 sekund jadê) ale to mo¿e te¿ byæ wina mojego pistoletu.
Nad kolorystyk± musz± jeszcze popracowaæ tu Deber jest du¿o lepszy.
Oczywi¶ci mówiê o lini Spectral
Pozdrawiam.

glover
Wys³any: 2011-07-01, 17:21   
0
UP DOWN

bynio1991 napisa³/a:
Który klar z tej linii najlepszy ? Jak z podk³adami ? Kto¶ w internecie napisa³, ¿e 505 przewy¿sza DP 3750S

Ka¿dy jest inny, mi najlepiej schodzi 575
575 - MS - ³atwy w nak³adaniu, ka¿dy z nim sobie radzi i nie narzekaj±
505 - VHS - mam kilku co bior±, jest bardziej wymagaj±cy ale efekt koñcowy mo¿na wyci±gn±æ z niego du¿o lepszy ni¿ z 575

515 - te¿ VHS ale nie sprzedajê wiêc nie znam

555 - HS ostatnio wzi±³em i pierwsze opinie s± obiecuj±ce ale mówiê to nowo¶æ

545 - zapomnia³em o nim, mo¿e o ten tobie chodzi³o bo to jest do bardzo szybkich napraw ale musi byæ wygrzewany wiêc te¿ mam tylko na zamówienie

Spoza Spectrala to dobrze sprzedaje mi siê te¿ Ultra. Faktycznie ci co robi± na Duxonie to bior± go zamiennie i jak siê pojawi³ to Duxona zamawiam ok 30-40% mniej

glover
Wys³any: 2011-07-01, 17:32   
0
UP DOWN

kasat1 napisa³/a:
Uwaga na klar Novola SR 575 , jest "ciemny" jest do widoczne zw³aszcza na jasnych kolorach (ostatnio malowa³em srebn± Carisme i :nie: ).

no proszê ciê, akurat na odcieñ tego klaru to nie ma co narzekaæ :shock:

kasat1 napisa³/a:
Z akrylami nawierzchniowymi jest w miarê dobrze ale trzeba bardzo pilnowaæ czas schniêcia miêdzy warstwowego , bo jak przy¶pimy to zgazuje ¿e a¿ strach.

Piszesz o lakierze akrylowym 2K??? Chyba kto¶ wciska co¶ innego z napisem Spectral :D bo to chyba najlepszy akryl na rynku w cenie do 120 z³ i nie rozumiem jak mo¿e zgazowaæ jak siê "prze¶pi" drug± warstwê :shock: :shock:

kasat1
Wys³any: 2011-07-01, 19:32   
0
UP DOWN

glover napisa³/a:
kasat1 napisa³/a:

no proszê ciê, akurat na odcieñ tego klaru to nie ma co narzekaæ :shock:

kasat1 napisa³/a:
Z akrylami nawierzchniowymi jest w miarê dobrze ale trzeba bardzo pilnowaæ czas schniêcia miêdzy warstwowego , bo jak przy¶pimy to zgazuje ¿e a¿ strach.

Piszesz o lakierze akrylowym 2K??? Chyba kto¶ wciska co¶ innego z napisem Spectral :D bo to chyba najlepszy akryl na rynku w cenie do 120 z³ i nie rozumiem jak mo¿e zgazowaæ jak siê "prze¶pi" drug± warstwê :shock: :shock:

SR 575 - No có¿ piszê to co mia³em (w sumie dwa razy na jasnym lakierze -srebro) i raczej ciê¿ko mi zwaliæ winê na pogodê ,wilgotno¶æ ,z³a aplikacja choæ wszystko jest mo¿liwe a i wszystkie komponenty by³y po lini a wiêc tu te¿ nie ma b³êdu , no chyba ¿e go¶ciu w mieszalni ma ten lakier jaki¶ "lewy".
Ale ogólnie jestem z lakieru zadowolony i dalej bêdê nim robi³ ,bo go lubiê ^^

Akryl nawierzchniowy to tak mówiê o 2K i przygazowa³ mi ale nie du¿o (ale to ju¿ mój b³±d a nie producenta :sciana: )i idzie to opanowaæ poprzez krótsze czekanie albo pojechaæ na 1,5 warstwy i jest piêknie.
Ogólnie wed³ug mnie dobra linia.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: