Autor |
Wiadomość |
 |
maaks
|
Wysłany: 2008-01-10, 19:56 Jak to siĂŞ nazywa i jak wykonaĂŚ
|
0
|
|
|
|
Mam pytanie
jak nazywajÂą sie takie wzory i jak je siĂŞ robi
czy do wykonania takich cienkich linii potrzebnĂŞ sÂą szablony??
 |
_________________ www.maaks.pl |
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2008-01-10, 22:36
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
|
|
|
 |
danielpainter
|
Wysłany: 2008-01-10, 23:58
|
0
|
|
|
AIRBRUSH:D:D:D:D
|
ja bym to podciÂągnol pod tri bale trza obklejac
te cienkie linie to jest "pinstriping", nistety w polsce ciezko o pedzelki. |
|
|
|
 |
maaks
|
Wysłany: 2008-01-11, 07:47
|
0
|
|
|
|
danielpainter napisał/a: | te cienkie linie to jest "pinstriping", nistety w polsce ciezko o pedzelki. |
no wÂłasnie miaÂłem na myÂśli te cienkie linie tylko zastanawiam siĂŞ czy to jest robione z wolnej rĂŞki |
|
|
|
 |
aeroarte
|
Wysłany: 2008-01-11, 08:12
|
0
|
|
|
|
Jest takie coÂś jak Laska malarska - wÂłaÂśnie do malowania dÂługich linii i nie tylko. Bardzo proste i pomocne narzĂŞdzie. |
|
|
|
 |
maaks
|
Wysłany: 2008-01-11, 08:37
|
0
|
|
|
|
aeroarte napisał/a: | Jest takie coÂś jak Laska malarska |
wydaje mi siĂŞ chyba o tym mowa
dziĂŞki juÂż wiem co i jak
szkoda Âże pĂŞdzelki do pinstriping'u sÂą takie drogie ale myÂśle Âże i tak warto siĂŞ tego nauczyĂŚ |
|
|
|
 |
aeroarte
|
Wysłany: 2008-01-11, 08:57
|
0
|
|
|
|
Co do pĂŞdzli , to na kupowanie , w moim wypadku ,kiedy malujĂŞ rozcieĂączalnikiem , bym nie wyrobiÂł , czĂŞsto je przysuszam, a dobre sÂą bardzo drogie. pĂŞdzle robiĂŞ sam.
Kupuje w sklepie malarskim pĂŞdzel pÂłaski o dÂługim miĂŞkkim wÂłosiu. Rozbieram go ,skÂłada siĂŞ on jakby z poszczegĂłlnych pĂŞczkĂłw wÂłosia. Taki jeden pĂŞczek rozkÂładam na papierku.
Uk³adam z niego poszczególne w³oski ,jeden obok drugiego na odpowiedni¹ szerokoœÌ ,zale¿n¹ od gruboœci przysz³ego pêdzelka. Potem docinam z szarej taœmy klej¹cej ,bo jest cienka, pasek ok 1cm szer ,d³ugi ok 7cm. Ten pasek przyklejam na u³o¿one w³oski po przek¹tnej. Obcinam na koùcach taœmê dogniatam i ca³oœÌ odwracam.
Teraz trzeba zwin¹Ì ca³oœÌ w rurkê ,ale tak ¿eby krótszy w³os by³ potem w œrodku pêdzelka ,czyli od krótszego do najd³u¿szego . Tworzy siê wtedy wewn¹trz jakby ka³amarz ,gdzie zatrzymuje sie du¿a iloœÌ farby ,co pozwala na ci¹gniêcie d³ugich linii.
Jak juÂż jest zwiniĂŞte ,to niepotrzebny koniec ,ten grubszy ,obcinam ok 1cm za taÂśmÂą . Zostaje tylko oprawienie w jakiÂś patyczek i uformowanie szpica. PĂŞdzelek mÂączĂŞ w wodzie
,ale nie do koĂąca .WkÂładajÂąc do ust i wyciÂągajÂąc go zciÂąga sie nadmiar wody i formuje w szpic .PĂłki mokry ,przy taÂśmie puszczam kropelkĂŞ kleju gluta ,lub lakieru do paznokci.
I gotowe. Przy wprawie moÂżna to wszystko zrobiĂŚ w 15 minut. MoÂże ten opis zaoszczĂŞdzi Wam pieniĂŞdzy na trudno dostĂŞpne pedzle . PS; zwijajÂąc wÂłosie odwrotnie uzyskujem pĂŞdzelek do normalnego malowania. |
|
|
|
 |
maaks
|
Wysłany: 2008-01-11, 09:11
|
0
|
|
|
|
Dziêki to napewno siê przyda bo troche szkoda wydawaÌ 70zl na pêdzel który narazie by pos³ó¿y³ do Ìwiczeù |
|
|
|
 |
acidhouse
|
Wysłany: 2008-01-12, 13:57
|
0
|
|
|
Kustom Kulture

|
That's right sztuka pos³ugiwania siê d³ugim pêdzlem nazywa siê pinstriping i wykonuje siê j¹ odrêcznie nie zaœ od szablonu. Pomocne czasami bywaj¹ cyrkle (do okrêgów) jednak ca³oœÌ strzela siê z rêki. Do pinstripingu (z tego co zauwa¿y³em, a mogê siê myliÌ) s³u¿¹ 2 rodzaje pêdzelków. Pierwszy o d³ugim cienkim, okr¹g³ym w³osiu na d³ugiej r¹czce, s³u¿y do kreœlenia cienkich, d³ugich linii, drugi zaœ to p³aski, ostro zakoùczony pêdzelek osadzony na krótkiej r¹czce, s³u¿y do wype³nieù i rozszerzania linii. Do nauki warto zastosowaÌ patent, który przytoczy³ Aeroarte, jednak gdy cz³owiek siê poduczy wiadomym i œwiadomym staje siê fakt zakupienia dro¿szego specjalistycznego sprzêtu, poniewa¿ pêdzle do pinstripingu s¹ wykonane ze specjalnego w³osia (w tej chwili nie wiem czy syntetycznego czy naturalnego). |
_________________ Training all life
 |
|
|
|
 |
aeroarte
|
Wysłany: 2008-01-12, 19:15
|
0
|
|
|
|
Takie pêdzle s¹ robione z w³osia bobrowego lub kuny. Czasami w hipermarketach s¹ tanie pêdzle malarskie chiùskie w³aœnie z takiego w³osia ,bo oni chrzani¹ ochronê tych zwierz¹t. W³osie bobra jest krótsze bardzo miêkkie w kolorze ciemno br¹zowym ,kuny d³u¿sze ,sztywniejsze w kolorze br¹zowo-zielonkawym.Jak siê dojdzie do wprawy ,oprawi klejem w bambusik ,wychodz¹ profesjonalne pêdzle. D³ugie proste cienkie linie do1cm maluje siê pêdzlem o œrednicy takiej jaka szerokoœÌ linii ,prowadz¹c go prawie p³asko. Ka³amarzyk tworzony przez w³osie pozwala na poci¹gniêcie odcinka ok 30 cm przy œrednicy 1cm. |
|
|
|
 |
Krys_G
|
Wysłany: 2008-01-13, 21:52
|
0
|
|
|
|
Z tego co doczytaÂłem sie na stronach pĂŞdzelki sa robione teÂż z wÂłosia wiewiĂłrczego dokÂładnie z jakiegos gatunku niebieskiej wiewiĂłrki, osobiÂście zakupiÂłem taki pĂŞdzelek w polsce na stronie producenta http://www.pedzle.eu/ nie ma ich na stronie ale maja takie w swojej ofercie
Jest to typ sztyletowy z wiewiĂłrczego wÂłosia.
TakÂą odpowiedz otrzymalem z firmy:
"W naszej ofercie posiadamy pêdzle o numerze serii 560, które najbardziej odpowiadaj¹ Pana opisowi. Pêdzel Nr 1 serii 560: trzonek ok. 60 mm d³., w³os ok. 45 mm d³., gruboœÌ w³osia 1,5 mm. Pêdzel Nr 0 serii 560: trzonek ok. 65 mm d³., w³os ok. 45 mm d³., gruboœÌ w³osia 1 mm. Mo¿na oczywiœcie zamówiÌ po jednej sztuce "na próbê".
Przy zamĂłwieniach w iloÂściach detalicznych proponujemy ceny detaliczne:
nr 0: netto 29,25 zÂł, brutto 35,69 zÂł
nr 1: netto 31,66 zÂł, brutto 38,63 zÂł.
Przy wiĂŞkszym zamĂłwieniu proponujemy ceny hurtowe:
nr 0: netto 21,50 zÂł, brutto 26,23 zÂł
nr 1: netto 24,30 zÂł, brutto 29,65 zÂł."
moÂżna tez ze stanĂłw ja zamawiam z tej stronki http://www.coastairbrush.com
Pozdro
DSC00719.JPG Taki pedzelek otrzymaÂłem (zdjĂŞcie kartka A5) |
Pobierz Plik ściągnięto 830 raz(y) 82.41 KB |
|
|
|
|
 |
aeroarte
|
Wysłany: 2008-01-13, 22:48
|
0
|
|
|
|
PĂŞdzel do zdobienia
super dÂługie, czyste wÂłosie czerwonej kuny.
http://www.pedzle.com.pl/products.php?pcid=5
[ Dodano: 2008-01-13, 23:05 ]
Dodam jeszcze ,¿e do takich d³ugich linii nadaj¹ siê równie¿ pêdzle do kaligrafii . 12 stuk oprawionych w bambusiki kupi³em kiedyœ na allegro za 34 zeta. Ten ,który pokaza³eœ nie ma tego ka³amarzyka i d³ugiej linii siê nim nie poci¹gnie ,chocia¿ podobnie œciête s¹ u¿ywane przez malarzy pokojowych do odcinania paskiem sufitów ,jak równie¿ do malowania paseczków na porcelanie / kubek obraca siê wokó³ osi a pêdzelek siê tylko przyk³ada/,ale to jest inna zasada sp³ywania farby z w³osia. |
|
|
|
 |
rebelart
|
Wysłany: 2008-03-07, 15:28
|
0
|
|
|
|
Witam.
Polecam jednak te firmowe, kosztuja swoje ale oszczedzajÂą bardzo duÂżo czasu oraz jak ma sie dobra reke to zwraca ci sie to w postaci braku wyklejania wszystkiego. Ja mam jeden za 80 zl kupiony od znajomego i jest rewelacja...bardzo dobrze trzyma farbĂŞ i nawet jak go zostawie i zaschnie to po minucie w nitro jest jak nowy. Na allegro kupilem ostatnio jakis grubszy pedzel,ale ten juz nie jest taki fajny...chyba ze mi poprostu nie wychodzi tak jak bym chciaÂł.
Pozdrawiam
www.rebelart.pl |
|
|
|
 |
acidhouse
|
Wysłany: 2008-05-27, 07:43
|
0
|
|
|
Kustom Kulture

|
bio napisał/a: | www.rockyburris.com Tu masz pare lekcji. |
|
_________________ Training all life
 |
|
|
|
 |
cube
|
Wysłany: 2009-06-19, 14:45
|
0
|
|
|

|
tak wygladaja pedzelki do pinstripingu
te trzy z metalowa blaszka bez nazwy (2 fota) kupione w Polsce ok 40 z szt tu
http://www.pedzle.eu/prod...p?pcid=1&page=4
bardzo dobrze smigaja
P1020248.JPG te sluza do scrollingu czyli do malowania wzorow petli i roznych zawijasow |
 |
Plik ściągnięto 187 raz(y) 23.58 KB |
P1020247.JPG pedzelki mack sprowadzone z USA |
 |
Plik ściągnięto 279 raz(y) 34.36 KB |
|
|
|
|
 |
SpeedGold
|
Wysłany: 2009-06-23, 23:51
|
0
|
|
|
|
Jakiej farby uzywa siĂŞ do tego ?? czy moÂże to byĂŚ zwykÂła farba akrylowa ?? |
|
|
|
 |
cube
|
Wysłany: 2009-06-24, 16:21
|
0
|
|
|

|
raczej nie - choĂŚ chyba akrylami nie prĂłbowaÂłem. dÂługo poszukiwaÂłem zastĂŞpstwa generalnie Âżeby nie wydaĂŚ fortuny na farby z USA 1-shot (puszeczka 120 ml z UK ok 60 zÂł). musi to byĂŚ farba emulsyjna. ktos polecaÂł ÂśnieÂżkĂŞ - mi z niÂą nie szlo. hammerite - troszkĂŞ za rzadka i za szybko wysycha. SkoĂączyÂłem na 1-shotach. CaÂła zabawa jest w tym Âżeby uzyskaĂŚ wÂłaÂściwÂą konsystencje (flow) farby. Za rzadka spÂływa zbyt szybko z pĂŞdzla i moze robiĂŚ kleksy. Zbyt gĂŞsta robi linie nieregularnej szerokoÂści (lub przerywa) - a wtym caÂła sztuka. Ostatecznie nawet do 1-shota trzeba dodawaĂŚ po kropelce rozcieĂączalnika (reducer) - na wyczucie - by konsystencja byla wÂłaÂściwa. |
|
|
|