Autor |
Wiadomo¶æ |
|
misiek002
|
Wys³any: 2011-02-20, 16:17 Naprawa uszkodzonego zderzaka w Mondeo MKIII
|
0
|
|
|
|
Witam,
Jako ¿e w ¿yciu mo¿e pomalowa³em kilka elementów w samochodzie i nigdy nie by³y to zderzaki mam pytanie. W jaki sposób moge samodzielnie naprawiæ lub w ostateczno¶ci przygotowaæ pod malowanie poni¿szy zderzak ?
Dodam ¿e nie jest on pêkniêty w ¿adnym miejscu, jednak widoczne na zdjêæiu uszkodzenia wygl±daj± jak po pogryzeniu przez psa. Zasta³em tak± niespodzianke po powrocie z urzêdzu komunikacji. Lakiernik wyceni³ mi to na 500z³ ale chcia³bym to zrobiæ samodzielnie, ale nie bardzo wiem czym wype³niæ widoczne niewielkie ubytki. By³bym wdziêczny za wszelk± pomoc. Co do kwestii finansowych "rozs±dniejszym finansowo" rozwi±zaniem bêdzie naprawa widocznego na zdjêciach zderzaka, czy zakup u¿ywanego bez wgnieceñ i polakierowanie ?
Z góry dziêki za pomoc. |
|
|
|
|
kamiloosek
|
Wys³any: 2011-02-20, 18:33
|
0
|
|
|
|
Pêkniêcia rozszlifuj, i normalnie wszpachluj na zmatowane.
Podk³ad(pewnie 2 razy bo plastik powstaje),i lakier.
Technologia taka sama jak przy naprawie blachy. |
|
|
|
|
misiek002
|
Wys³any: 2011-02-20, 20:42
|
0
|
|
|
|
kamiloosek napisa³/a: | Pêkniêcia rozszlifuj, i normalnie wszpachluj na zmatowane.
Podk³ad(pewnie 2 razy bo plastik powstaje),i lakier.
Technologia taka sama jak przy naprawie blachy. |
Taka szpachla siê nadaje ? http://www.klakiernik.pl/...duct&prod_id=48
Najpierw musze wyg³adziæ/rozszlifowaæ powierzchnie ¿eby zniwelowaæ te niewypuk³o¶ci ?
Potem odt³u¶ciæ i na³o¿yæ szpachle w/w lub poliestrow±, nastêpnie ca³o¶æ wyg³adziæ, zmatowiæ na wilgotno czy na sucho ? i ca³y zderzak czy tylko uszkodzone miejsce i okolice do kilkunastu cm ? bo tego nie wiem |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-02-20, 20:56
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
kamiloosek napisa³/a: | Technologia taka sama jak przy naprawie blachy | Powa¿nie?Czy po prostu robisz sobie z ch³opaka jaja? |
|
|
|
|
misiek002
|
Wys³any: 2011-02-20, 21:00
|
0
|
|
|
|
... a mi chodzi tylko o to jak to solidnie zrobiæ lub w ostateczno¶ci tylko przygotowaæ pod lakierowanie |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-02-20, 21:03
|
0
|
|
|
|
Rozszlifowaæ,odt³u¶ciæ,pzp,podk³ad akrylowy,szlif,szpachla,podk³ad akrylowy,baza,bezbarwny.Fine. |
|
|
|
|
misiek002
|
Wys³any: 2011-02-20, 21:09
|
0
|
|
|
|
A mo¿esz poleciæ jaki¶ dobry PZP i podk³ad akrylowy oraz szpachle ? Chodzi mi o producentów w rozs±dnej cenie. |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-02-20, 21:14
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
kamiloosek
|
Wys³any: 2011-02-23, 20:11
|
0
|
|
|
|
Czemu jaja?
Przecie¿ szpachla przylega do plastiku i nie trzeba podk³adow...
kilka lat juz tak robie w warsztacie i ani jednej reklamacji wiec niewiem po co tyle materia³y na marne.Jedynie zeby narobiæ niepotrzebnych kosztow... |
|
|
|