Autor |
Wiadomość |
 |
Innowierca
|
Wysłany: 2011-02-22, 13:43 Lakierowanie felg
|
0
|
|
|
|
Witajcie, na codzieĂą zajmujĂŞ siĂŞ usÂługami stolarskimi i mam do czynienia z lakierowaniem pistoletem. Co prawda lakierowanie poliuretanami na drewnie to zupeÂłnie inna bajka niÂż lakiernictwo samochodowe, ale mimo wszystko chciaÂłbym odnowiĂŚ swoje felgi. I tutaj kilka pytaĂą:
felgi sÂą trochĂŞ zjechane, czyli musiaÂłbym zaszpachlowaĂŚ ubytki: czy najpierw naleÂży zedrzeĂŚ caÂły lakier do zera czy po prostu powierzchniĂŞ zmatowiĂŚ, zaszpachlowaĂŚ i tyle?
kolejna sprawa - jak to siê robi: je¿eli bêdê ju¿ wiedzia³ czy felgê zdziera siê do zera czy te¿ matuje, pozostaje kolejna sprawa, czyli etapy pracy. Jak mniemam najpierw k³adzie siê podk³ad, póŸniej jakiœ kolor i na koniec lakier bezbarwny, ale nie wiem jakie stosowaÌ materia³y, jak¹ dysz¹ to wszystko na³o¿yÌ, i czy np kolor matowiÌ przed naniesieniem lakieru bezbarwnego. W swoim pistolecie posiadam dysze 1.4, 1,8 i 2.0. Czy 1.4 bêdzie za du¿a do koloru czy te¿ bezbarwnego? Ile warstw poszczególnych pow³ok nale¿y dawaÌ? Dodam, ¿e felgi maj¹ byÌ albo czarne (nie wiem czy po³ysk czy mat), albo srebrne tak jak w oryginale. Wzór felg taki jak poni¿ej.
v70.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 102 raz(y) 174.91 KB |
|
|
|
|
 |
Lucyfer
|
Wysłany: 2011-02-24, 16:54
|
0
|
|
|
|
jak przygotowywaÂłem felgi od FIATA STILO nastĂŞpujÂąco :
zarysowania wyrówna³em papierem na wodê 320 tak ¿eby by³y wyrównane do³ki (chyba wiesz o co chodzi? ) pamiêtaj ze masz je ca³e przelecieÌ dok³adnie tym papierem , przód, ty³, boki, ramiona no dok³adnie wszystko. PóŸniej mo¿esz œcierk¹ czerwon¹ tak¹ do matkowania na mokro chocia¿ nie koniecznie . Nastêpnie szpachlujesz, przycierasz no i podk³ad . Do tego jest raczej potrzebny specjalny pistolet potrzebny .. Nie zapomnij o rantach . Wiêcej Ci nie mogê powiedzieÌ, poniewa¿ sam nie wiem. ;] A no i pamiêtaj ¿e to ma byÌ przytarte tym papierem ostro ¿eby nie by³o ¿adnego brudu ani nic. Przygotuj je i zanieœ do jakiegoœ zak³adu do znajomego najlepiej ¿eby Ci podk³ad po³o¿y³ Ty go przytrzesz a póŸniej na³o¿y lakier i klar .
Taniej i proÂściej . |
_________________ Veritas de santare . |
|
|
|
 |
Innowierca
|
Wysłany: 2011-02-24, 20:11
|
0
|
|
|
|
Mi nie chodzi o to Âżeby byÂło proÂściej czy taniej, tylko chcĂŞ to zrobiĂŚ sam dla wÂłasnej satysfakcji. Specjalny pistolet to taki sam specjalny pistolet, jaki posiadam, tyle Âże nie wiem jakie dysze byÂłyby odpowiednie. Ale dziĂŞki za chĂŞci. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Lucyfer
|
Wysłany: 2011-03-16, 21:13
|
0
|
|
|
|
to zaleÂży od tego jakÂą farbÂą.. |
_________________ Veritas de santare . |
|
|
|
 |
Innowierca
|
Wysłany: 2011-03-16, 21:34
|
0
|
|
|
|
A myÂślisz Âże jakbym wiedziaÂł jakÂą zrobiĂŚ to bym zadawaÂł tyle pytaĂą? LiczyÂłem bardziej na sugestie czym najlepiej polakierowaĂŚ (oprĂłcz proszku) i jak przygotowaĂŚ podÂłoÂże. |
|
|
|
 |
crash
|
Wysłany: 2011-03-16, 22:22
|
0
|
|
|
MÂłody
|
szlifierka, zajechac ranty papierem 180 w kr¹¿kach, tak zeby ³adnie wygl¹da³y na okolo, przeszlifowac fronty i zmatowiÌ elementy malowane takie jak boki ramion itd, na to minia nawet taka w spreju(miejsca gdzie jest ods³oniête alu), na to podk³ad jakiœ najtaùszy nawet delta , wyg³adziÌ 400-500 (ja u¿ywam w³ókniny œciernej 320-480), na to baza srebna metaliczna - tu ju¿ sam musisz zdecydowaÌ jaki kolor, (wystarczy 1,5 warstwy) na to 2 warstwy claru, niema co siê œcieraÌ to tylko ko³a. JA tak robie od kilku lat i to najtanszy i najbardziej wygodny sposób. wa¿ne tylko aby dobrze zmatowiÌ wszystko bo jak tego nie zrobisz jak nale¿y a bêdziesz jeŸdzi³ zim¹ to 3lata i felgi do ponownego malowania. Pamiêtaj aby nie przelaÌ lakieru w otworach na œruby(je najlepiej malowac przyk³adaj¹c pistolet na odleg³oœÌ 1 cm od otworu i pojedyncze strza³y) bo nadmiar spowoduje to ¿e bêd¹ ci siê ko³a odkrêca³y.
Popatrz na YT pokazujÂą tam niektĂłre warsztaty za zachodniej granicy jak to robiÂą zero filozofi zwlaszcza przy takich prostych felach. |
|
|
|
 |
Innowierca
|
Wysłany: 2011-03-16, 22:27
|
0
|
|
|
|
Bardzo dziêkujê za wyczerpuj¹c¹ odpowiedŸ. Czy uda mi siê trysn¹Ì klar dysz¹ 1.4 czy bêdzie za du¿a? |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2011-03-16, 22:28
|
0
|
|
|
|
MĂłwisz...minia...w sprayu...Hm.
Profi,very much. |
|
|
|
 |
crash
|
Wysłany: 2011-05-25, 17:34
|
0
|
|
|
MÂłody
|
jacenty nie mĂłwie Âże to jest profi ale moje felgi majÂą juÂż 4,5roku 17 cali na oponie 205/40 8 cali szerokie wiĂŞc mocno naciÂągniĂŞte do tego ramiona wychodzÂą poza rant wi wyÂłapujÂą kamyczki itd , sÂą myte myjkÂą ciÂśnieniowÂą a niema na nich Âżadnych ubytkĂłw.
na opakowaniu podkladu typu minia - tak siĂŞ nazywa jest informacja Âże nadaje siĂŞ do malowania goÂłego alu i ma zwiĂŞkszonÂą lepkoÂśc - jest na bazie spirytusu ale niestety dÂługo schnie - tworzy gumiastÂą powÂłokĂŞ i piĂŞknie daje siĂŞ kryĂŚ nie widze sensu zmieniaĂŚ tego skoro kosztuje Âśmieszne pieniadze i sprawdziÂło siĂŞ na wielu kpl. patetnt sprzedali mi goÂście z duÂżej lakierni przemysÂłowej, gdzie malujÂą felgi do tirĂłw. JeÂśli nie jest to typowa minia to sory za wprowadzenie w bÂład. |
|
|
|