Autor |
Wiadomość |
 |
DWSD
|
Wysłany: 2011-02-21, 19:49 Polakierowanie Busa
|
0
|
|
|
|
Potrzebuje pomalowaĂŚ busa - problem jest taki, Âże nie posiadam kabiny lakierniczej, niskiej jakoÂści kompresor mam z jakimÂś pistoletem lakierniczym z zestawu z manometrem;).
Co do auta - to nie musi to wygl¹daÌ, jak profesjonalny malarz, ani serwis aso, w chwili obecnej w wiêkszoœci lakier jest matowy, jak przejedzie siê rêk¹ po karoserii, to jest zaraz ca³a zielona, czêœÌ elementów ma lakier idealny (na pewno ca³y œrodek i przednie b³otniki).
OsobiÂście chciaÂłbym go przerobiĂŚ jak chÂłopaki na stronie:
http://www.busemprzezswiat.pl/o-projekcie/bus/ - to znaczy Âładnie pomalowaĂŚ, aby mĂłgÂł na wakacje wybraĂŚ siĂŞ z ekipÂą z busemprzezÂświat - malowanie na pewno bĂŞdzie inne, ale czym i jak, Âżebym sobie poradziÂł
W za³¹czeniu zdjêcia busika
 |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2011-02-22, 18:39
|
0
|
|
|
|
OdpowiedŸ to temat-rzeka,epopeja o lakiernictwie jako ca³oœci.W najwiêkszym skrócie:zedrzeÌ star¹ pow³okê,usun¹Ì rdzê,nanieœÌ podk³ad antykorozyjny,podk³ad akrylowy,lakier akrylowy lub bazowy i bezbarwny.Czy wiesz ju¿ wszystko?Pewnie nie,ale renowacja samochodu to zbiór olbrzymiej iloœci szczegó³ów,a którymi mo¿esz siê zapoznaÌ studiuj¹c dok³adnie forum,a zadaj¹c pytania tylko w tych kwestiach,które pozostaj¹ niejasne. |
|
|
|
 |
DWSD
|
Wysłany: 2011-02-22, 20:02
|
0
|
|
|
|
owszem, jak rzeka, a da siê to wykonaÌ jakoœ upraszczaj¹c procedurê? nie chodzi mi o osi¹gniêcie efektu per³y i idealnym zakrzywieniu œwiat³a na powierzchni - chce, ¿eby po prostu jako tako wygl¹da³, czy t¹ czêœÌ zmatowion¹ muszê ca³¹ usuwaÌ ? czy na rdze mam tak usun¹Ì, ¿eby ani kropki nie by³o, czy wystarczy czêœciowo i czymœ pokryÌ polakierowaÌ.
Jak najmniejszymi Âśrodkami chciaÂłbym to zrealizowaĂŚ |
|
|
|
 |
Arafat
|
Wysłany: 2011-02-22, 21:28
|
0
|
|
|
|
Jak chcesz zrobic na od p ierdol sie to kup spreje
Albo waÂłkiem i farba olejna. Koledzy od grafitti na pewno chetnie Ci go jszcze potem pomaluja |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2011-02-22, 23:07
|
0
|
|
|
|
Kolega Jacenty w kilku sÂłowach uproÂściÂł Ci procedurĂŞ jak tylko moÂżna byÂło.
Aby uproÂściĂŚ jÂą jeszcze bardziej, to jedyne co mi przychodzi do gÂłowy to albo nie ruszaĂŚ tego wcale, albo porzÂądnie umyĂŚ auto Cifem, okleiĂŚ szyby i inne gadÂżety nie do malowania i podstawiĂŚ siĂŞ jakimÂś graficiarzom, albo jak chcesz eĂŚki peĂŚki to zobacz za ile wyrwiesz winyl z nadrukami i go nimi oklej.
Jedziecie zbiorowo to zrobicie zrzutkĂŞ a na tym winylu to Wam nadrukujÂą co tylko chcecie.
I jak uda wam siê doœÌ ³adnie okleiÌ to wygl¹d mo¿e byÌ z daleka ca³kiem ca³kiem
Bo procedury malowania nie uproÂścisz. Po co Ci robiĂŚ na totalny odwal siĂŞ nie doczyszczajÂąc rdzy aby po jakimÂś tam malowaniu po miesiÂącu znĂłw wyszÂła? Jest sens?
Poza tym rzucaÌ siê z elektryczn¹ pompk¹ do kó³ i pistolem zabawk¹ na busa - mimo, ¿e nie du¿ego?
Jak chcesz.
A poza rdzÂą to najmniej bubli i niedociÂągniĂŞĂŚ bĂŞdzie widaĂŚ jak malniesz go na biaÂło.
Dumaj i decyduj.
Pozdro |
|
|
|
 |
DWSD
|
Wysłany: 2011-02-23, 00:15
|
0
|
|
|
|
to mam teraz zgryza, poszukam jeszcze z tymi winylami, zobaczymy co wymyÂślĂŞ |
|
|
|
 |
maciejowski
|
Wysłany: 2011-02-23, 00:17
|
0
|
|
|
|
tylko przygotuj siĂŞ na to, Âże jak nakleisz foliĂŞ na rdzĂŞ, to niedÂługo zostanie sama folia. |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2011-02-23, 07:58
|
0
|
|
|
|
DWSD napisał/a: | a da siĂŞ to wykonaĂŚ jakoÂś upraszczajÂąc procedurĂŞ? | Ale procedura juÂż jest prosta!Tylko jest to procedura opisujÂąca ogĂłlnie konieczne do wykonania procesy,a one skÂładajÂą siĂŞ z niezliczonej iloÂści czynnoÂści,czĂŞsto doœÌ konkretnie uwarunkowanych.Teraz naleÂżaÂłoby rozwin¹Ì tematy:czym oczyÂściĂŚ ze rdzy,jak wstawiĂŚ reperaturkĂŞ,czym jÂą zabezpieczyĂŚ,jaki na to podkÂład,jakie czasy miĂŞdzy warstwami,co...jak...ile...jakim...I temat robi siĂŞ na caÂły etat dla odpowiadajÂącego.A to wszystko juÂż tu jest.
Skoro lakier bêd¹cy na samochodzie brudzi rêk¹,to oczywistym jest,¿e musisz go usun¹Ì,bo stanowi niestabilne pod³o¿e. |
|
|
|
 |
slawciu
|
Wysłany: 2011-02-23, 08:29
|
0
|
|
|
|
ja na twoim miejscu na sam poczatek zrobil bym mu polerke zeby zobaczyc co koniecznie trzeba malowac a co jest jeszcze ok |
|
|
|