Autor |
Wiadomość |
 |
axamathix
|
Wysłany: 2011-02-24, 21:20 przygotowanie auta do malowania.
|
0
|
|
|
|
Witam, jestem nowy na forum, czytaÂłem je intensywnie przez kilka dni i chciaÂłbym aby ktoÂś potwierdziÂł czy wiedzxa ktĂłrÂą zdobyÂłem i mam zamiar wdroÂżyĂŚ jest prawidÂłowa.
Otó¿ mam w planach taki schemat dzia³ania:
1. Miejsca ktĂłre naprawiaÂłem w jakiÂś sposĂłb (spawanie bÂądÂź wytarcie rdzy do bÂłyszczÂącej stali) pokrywam podkÂładem epoksydowym.
2 . Nie jestem pewien czy na pÂłytkie nierĂłwnoÂści nakÂładaĂŚ szpachlĂŞ i nastĂŞpnie szpachlĂłwkĂŞ natryskowÂą czy pominaĂŚ szpachlĂŞ. (szpachla na podkÂład epoksydowy)
3. Stara powÂłoka lakiernicza jest w bardzo duÂżej czĂŞÂści ok jedynie spÂłowiaÂł lakier i chcĂŞ to zetrzeĂŚ papierem o gradacji 300-400 a nastĂŞpnie poÂłoÂżyĂŚ podkÂład wypeÂłniajÂący.
4.przytarcie podkÂładu papieram coÂś koÂło 800 (prawdopodobnie bĂŞde przycieraÂł szlifierkÂą mimoÂśrodowÂą)
5 Jako"bazy" chciaÂłbym uÂżyĂŚ farby na bazie Âżywic syntetycznych gdyÂż takÂą mam na stanie i starczyÂło by mi akrat a szkoda wylaĂŚ stĂłwkĂŞ jak siĂŞ przeterminuje ) http://allegro.pl/farba-l...1440121528.html
Nie wiem czy moÂżna na to rzuciĂŚ klar Âżeby Âładniej wyglÂądaÂło (tzn nie wiem czy farba i lakier nie wejdÂą w jakaÂś reakcjĂŞ lub producent nie przewiduje pokrywania takich farb bezbarwnym.)
Mam zamiar pracowaĂŚ na produktach Novol (chyba ze polecacie cos innego w przyzwoitej cenie)
BĂŞdĂŞ bardzo wdziĂŞczny za wszelkie porady, wskazĂłwki i formy uzasadnionej krytyki. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2011-02-25, 17:38
|
0
|
|
|
|
Witam.
1- jeœli masz go³¹ blachê i by³a tam wczeœniej rdza to lepiej jest pokryÌ to najpierw podk³adem reaktywnym a na reaktywny daÌ bezpoœrednio podk³ad akrylowy
2- szpachli natryskowej nie uÂżywaj wcale - i nie szpachluj po reaktywnym
3- jeÂśli stary lakier tylko wypÂłowiaÂł to wystarczy go zmatowaĂŚ pod nowy lakier - nie musisz pokrywaĂŚ go podkÂładem. Jak chcesz malowaĂŚ lakierem jednowarstwowym wiĂŞc maszynkÂą spokojnie wystarczy P400 - pod warunkiem, Âże maszynka jest odpowiednia. A jak pod dwĂłwarstwĂŞ to po P400 popraw P500 - czasami i P600
4- tak jak w pkt 3. - tylko maszynka musi mieĂŚ odpowiedni skok {do 3mm}
5- jeÂśli chodzi o tÂą farbĂŞ to nie wiem co to jest i chyba nawet nie chcĂŞ wiedzieĂŚ. No moÂże jakbym chciaÂł w taki kolor pomalowaĂŚ widÂły, albo grabie i jÂą miaÂł to moÂże moÂże...
Ale jak malujesz samochĂłd to kup dedykowane do tego materiaÂły. Kup normalnÂą bazĂŞ w kolorze i odcieniu jaki chcesz do tego bezbarwny, dedykowane rozcieĂączalniki i maluj tym. A w razie kiedyÂś jakiejÂś draki dobierzesz wszĂŞdzie ten sam kolor z numeru.
Pozdro |
|
|
|
 |
axamathix
|
Wysłany: 2011-02-25, 20:32
|
0
|
|
|
|
Ok. Sporo siê wyjaœni³o. Jest jakaœ przybli¿ona wydajnoœÌ bazy? Bo do malowania mam poloneza 86 r. czyli kultowego borewicza i nie bardzo wiem w jak¹ iloœÌ siê zaopatrzyÌ. To samo tyczy siê bezbarwnego. Z szacunkowych obliczeù wynika ¿e jest ok. 9-10 m2 do pomalowania. S³ysza³em ¿e 2 l bezbarwnego powinny starczyÌ ale nie mam przekonania co do tych zas³yszanych informacji.
JeÂśli nie pomalujĂŞ caÂłoÂści podkÂładem akrylowym to nie bedzie mnieszej przyczepnoÂści bÂądÂź jakiegoÂś gorszego efektu? |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2011-02-27, 17:59
|
0
|
|
|
|
2 L bezbarwnego starczy - zaleÂży komu.
Co do bazy to jaki kolor? "Na zamkniĂŞtych drzwiach, czy otwartych"? Jaki kolor podÂłoÂża? Ile w podkÂładzie i jakim VS-ie - kolorze?
WrzuĂŚ fotki to koledzy Ci konkretniej podpowiedzÂą.
Pozdro |
|
|
|
 |
axamathix
|
Wysłany: 2011-02-27, 20:36
|
0
|
|
|
|
Kolor to Dynamic Blau (skoda)
Malowane na otwartych drzwiach ( wÂłaÂściwie osobnu buda , osobno drzwi)
Podk³adem chyba walnê po ca³oœci bo dopatrzy³em siê w parunastu miejscach g³êbszych rys i ma³ych wad, pozatym myœlê ¿e równiej bêdzie kry³o. Poprzedni by³ niebieski ale w innym ( jaœniejszym) odcieniu.
ChciaÂłem wykorzystaĂŚ podkÂład spectral i Âżeby mi dobrali odcieĂą szaroÂści pod kolor dynamic blau. |
|
|
|