Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42
Autor Wiadomość
DrCruel
Wysłany: 2007-10-13, 00:19   Jaki Âśrodek na rdzĂŞ?
0
UP DOWN

Mnet
GoœÌ

WysÂłany: PiÂą Kwi 07, 2006 8:38 am Temat postu: Jaki Âśrodek na rdze?

--------------------------------------------------------------------------------

Witam
Co polecacie na rdze. Wiem ,Âże trzeba rdze wydrzeĂŚ do koĂąca ,ale nieraz to siĂŞ nie da. ZnalazÂłem dwa produkty RC 900 http://pyrmo.pl/produkty.html i BRUNOX http://www.brunox.com.pl/epoxy.htm. Co o tym myÂślicie?
Czy podk³ady reaktywne s¹ dobre na resztki nieoczyszczonej rdzy, czy tylko jako grunt na go³¹ zdrow¹ blache?

Pozdrawiam Mnet

PowrĂłt do gĂłry

fifka

Do³¹czy³: 14 Lis 2005
SkÂąd: otwock
WysÂłany: PiÂą Kwi 07, 2006 10:17 am Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Brunox jest Âśrodkiem aktywnym,transparentnym ,a po natrysnĂŞciu na metal zachodzi reakcja chemiczna z rdzÂą i preparat przybiera kolor czarny.Podobne zachowanie ma polski Kortanin F,ktĂłry jest Âśrodkiem zasadowym.
JakoœÌ Brunox'a testujê w³aœnie na haku holowniczym ,zobaczymy jak szybko bêdzie z³aziÌ

PowrĂłt do gĂłry

Mnet
GoœÌ

WysÂłany: Czw Kwi 27, 2006 1:00 pm Temat postu:

Brunox strasznie dÂługo schnie po tygodniu w garaÂżu okolo 15 stC po tygodniu podwujuna warstwa przy rynience na dachu byÂła jeszcze miejscami lepka !!!!!
Zgroza . Czy znacie moÂże inne Âśrodki skuteczne a ktĂłre szybciej schnÂą. Wspomniany w poprzednim poÂście tajemnicze RC 900 podobno schnie od 2 do 6 godzin - to by miaÂło sens. Tylko nie wiem gdzie w Warszawie moÂżna go dostaĂŚ . Cortanin F jest podobno do bani.

Pozdr

PowrĂłt do gĂłry

szakal
GoœÌ

WysÂłany: Sro Maj 03, 2006 11:39 am Temat postu:

czesc!

JESLI CHCESZ COS W MIARE PORZADNEGO I RZECZYWISCIE DAJACEGO EFEKT!

tO KUP "FERTAN"

tylko kiedy go nalozysz nie spiesz sie odczekaj tydzien... najlepiej w wielgotnym mijscu...!

Nie jest tani bo 110z za litr
ale przetestowalem praktycznie qwszystko co dostepne na rynku... i musze ci powiedziec ze srednio na 10 produktow 2 dzialaja!

takze szkoda kasy czasu i pracy!

jak chcesz porzadnie to sie nie zastanawiaj!

PowrĂłt do gĂłry

GoœÌ

WysÂłany: Sro Maj 03, 2006 10:06 pm Temat postu:

no dobra ale Fertan i pozniej podklad akrylowy czy jak??
Na rdze ,gola blache??

PowrĂłt do gĂłry

worms

Do³¹czy³: 15 Kwi 2006

WysÂłany: Czw Maj 04, 2006 3:56 pm Temat postu:

Szakal mam pytanie czy testowa³eœ Brunoxa podobno bardzo dobry œrodek te¿ doœÌ d³ugo schnie sam siê przekona³em œrednio tydz. W³asnie testujê na drzwiach ciekawe jak d³ugo sie utrzyma i odpadnie.

PowrĂłt do gĂłry

Szakal
GoœÌ

WysÂłany: Czw Maj 04, 2006 7:54 pm Temat postu:

Witajcie!

Fertan kladziesz na resztki oczyszczonej z grubsza rdzy lub na sama rdze,

na gola blache niema sensu go klasc bo on jedynie dziala z resztkami rdzy oraz rdza!

Na niego po dokladnym wyschnieciu mozesz klasc podklad akrylowy epoxydowy i inne!

Co do brunoxa szczerze wam powiem osobiscie nie testowalem akurat brunoxa choc kolega testowal.. i wielu innych znajomych i niestety zdania sa podzielone... 50/50 mysle ze jest to produkt godny polecenia ale tylko orginalny!

Bo niestety negatywne opinie w wiekszosci braly sie z tego ze byl podrobiony niby brunox....

osobiscie uwazam ze jesli robisz fertanem" to daj mu porzadnie wyschnac potem nakladaj podklad... i zobaczysz ze bylo warto!

Serdecznie pozdrawiam

PowrĂłt do gĂłry

GoœÌ

WysÂłany: Czw Maj 04, 2006 8:43 pm Temat postu:

http://www.omnibus.waw.pl/GEGEN.html

z opisu wynika ze mozna go klasc na gola blache w celu jej zabezpieczenia ,cos jak grunt.
Chyba go sobie sprawie bo czeka mnie kilka poprawek blacharskich

PowrĂłt do gĂłry

Szakal
GoœÌ

WysÂłany: Czw Maj 04, 2006 10:37 pm Temat postu:

Czesc!
Na gola blache mozesz klasc ale uwazam ze jest to bez sensu bo jednak jego zadanie to "RDZA i jej pozostalosci!

Gola blacha powinno byc potklad reaktywny potem epoxydowy lub akrylowy i jest wszystko jak trzeba!

Pozdrawiam

PowrĂłt do gĂłry

Yaro

Do³¹czy³: 31 Mar 2006
SkÂąd: ÂŁĂłdÂź
WysÂłany: Sro Maj 10, 2006 6:17 pm Temat postu:

Bronux nie jest zly. Trzeba tylko udostepnic mu optymalne warunki do schniecia tj ok 20 st.i po 24 godzinach po polozeniu mozna zastosowac inny podklad,bez problemow .oczywiscie bardzo wazny jest termin przydatnosci.jak dotad raz mialem z nim problem ale jak sie okazalo temperatura schniecia ma tutaj duze znaczenie!

PowrĂłt do gĂłry

looqasch

Do³¹czy³: 15 Lip 2005
Sk¹d: Stary ZamoœÌ
WysÂłany: PiÂą Maj 12, 2006 11:34 am Temat postu:

Zgadzam siê, Temperatura ma tu du¿e znaczenie. Teraz blacha na s³oùcu nagrzewa siê do 25-30 stC i widaÌ ogromn¹ ró¿nicê i Brunox robi siê twardy ju¿ po 24h
a poniÂżej 20 stC to trzeba nieraz i kilka dni czekaĂŚ......

PowrĂłt do gĂłry

MESIAH
GoœÌ

WysÂłany: Sob Cze 17, 2006 5:32 pm Temat postu:

euroxy reactiw...R-M... tylko jako rozciecalnik fr 500 a nie nitro... bo to tak jak bys tym malowal i mowil a masz ch***uju niech ci gnije

PowrĂłt do gĂłry

fifka

WysÂłany: Sob Cze 17, 2006 11:09 pm Temat postu:

MESIAH wyraÂżaj siĂŞ To nie bazar miĂŞsem to moÂżesz w swojej "norze" rzucaĂŚ
A po za tym,panowie poco gÂłupio kombinowaĂŚ z kolejnym "wynalazkiem"
PrzecieÂż sÂą sprawdzone,i wydajniejsze materiaÂły MARKOWYCH producentĂłw .
A caÂły ten BRUNOX to taka sama kiszka jak dawniej byÂł kompleksor i kortanin ,szkoda czasu i pieniĂŞdzy,a Âże nie wspomnĂŞ o poprawkach

PowrĂłt do gĂłry

fifka

WysÂłany: Sob Cze 17, 2006 11:11 pm Temat postu:

MESIAH wyraÂżaj siĂŞ To nie bazar miĂŞsem to moÂżesz w swojej "norze" rzucaĂŚ
A po za tym,panowie poco gÂłupio kombinowaĂŚ z kolejnym "wynalazkiem"
PrzecieÂż sÂą sprawdzone,i wydajniejsze materiaÂły MARKOWYCH producentĂłw .
A caÂły ten BRUNOX to taka sama kiszka jak dawniej byÂł kompleksor i kortanin ,szkoda czasu i pieniĂŞdzy,a Âże nie wspomnĂŞ o poprawkach ,ktĂłrych koszty spadnÂą na WAS

camel
Wysłany: 2007-12-12, 09:14   
0
UP DOWN

a co ze stosowaniem fertanu w takich temperaturach jak teraz - 3 - 5 stopni - chciaÂłem parĂŞ rzeczy zabezpieczyĂŚ w aucie przed zimÂą i nie wiem czy ma to sens.

[ Dodano: 2007-12-20, 15:24 ]
I jak - nie wiadomo ?
JeÂśli nie macie doÂświadczenia z fertanem, to napiszcie czy jest coÂś innego czym mozna zabezpieczyĂŚ korodujace wiĂŞksze odpryski - nie mam garazu, albo mogĂŞ mieĂŚ na kilka godzin ...

[ Dodano: 2007-12-20, 19:02 ]
no i znalazÂłem chyba odpowiedÂź:
- moÂżna go stosowaĂŚ takÂże na otwartej przestrzeni unikajÂąc stosowania w czasie mrozĂłw.

mirh
Wysłany: 2008-01-10, 23:16   
0
UP DOWN

Ja mam jeszcze pytanie co do tego fertanu. Czy jego mo¿na wpryskaÌ w progi, zostawiÌ jakiœ czas w spokoju a nastêpnie pokryÌ woskiem np. Tectyl ML? U¿y³bym Dinitrol RC800 ale z tego co wyczyta³em z ulotki to tylko na czyste powierzchnie wolne od smarów i olejów - a tam ju¿ siedzi tectyl, którego zd¹¿y³em wczeœnie zapodaÌ.
Pytam bo jakiœ czas temu mia³em konserwacje i progi mia³em pod listwami i niestety partacze nic mi do œrodka nie zapodali. Zdj¹³em te listwy i obecnie szukam jakiegoœ naprawdê profesjonalnego warsztatu zajmuj¹cego siê zabezpieczeniami - g³ównie chodzi mi o podwozie (bo ci partacze nic nie spasywowali - (rust converter)) tylko walneli od razu baranka). A póki co sam wypsika³em po jednym 500ml spraju Tectyla ML do ka¿dego z progów - to tak raczej dla œwiêtego spokoju :-) . Natomiast zale¿y mi na pasywacji ewentualnych ognisk korozji dopóki nie znajdê sensownego warsztatu i dlatego chcia³bym tam waln¹Ì Fertran - ¿a³uje ¿e nie zrobi³em tego najpierw.

rbfm 
Wysłany: 2008-01-11, 11:55   
0
UP DOWN

trzeba bylo najpierw psiknac dinitrolem a na to tectyl :) teraz to juz dupa :P chyba ze wypluczesz to benzyna ale pojdzie ci jej troche.

mirh
Wysłany: 2008-01-11, 12:04   
0
UP DOWN

rbfm napisał/a:
trzeba bylo najpierw psiknac dinitrolem a na to tectyl :) teraz to juz dupa :P chyba ze wypluczesz to benzyna ale pojdzie ci jej troche.

Wiem Âże dupa :sad: , psikaÂłem ze spraju - nie wiem co mie podkusiÂło - chyba siĂŞ za bardzo wkurzyÂłem na tych matoÂłkĂłw co mi tego nie zabezpieczyli i szybko chciaÂłem coÂś zrobiĂŚ...
Wiem ¿e spraj (choÌ by³ z sond¹) móg³ nie dotrzeÌ wszêdzie a i warstwa bêdzie cienka, dlatego zastanawia³em siê czy nie waln¹Ì tam fertranu a na koniec jeszcze raz tectylem ml lub innym woskiem od Dinitrola i nie wiem czy ten tectyl co ju¿ tam jest sie nie pogryzie z fertranem.

rbfm 
Wysłany: 2008-01-11, 12:06   
0
UP DOWN

walnij tam rc900 bezposredni i duzo. on jest na bazie acetonu wiec przegryzie te woski jak i rdze :)
jesli nic nie pomoze, to napewno nie zaszkodzi. a w ogole to za bardzo sie tym przejmujesz.

mirh
Wysłany: 2008-01-11, 12:17   
0
UP DOWN

rbfm napisał/a:
... a w ogole to za bardzo sie tym przejmujesz.

Bo ja rdzy nie lubiĂŞ :-)
A tak z praktyki to ile waln¹Ì na ka¿dy z progów i czy potem iœÌ dalej preparatami od Dinotrola (chyba logiczne) ML czy 3125 albo daÌ z powrotem Tectyl ML?

rbfm 
Wysłany: 2008-01-11, 12:24   
0
UP DOWN

ja do progow i profili uzywam tylko 2 roznych preparatow. wlasnie rc900 i jakikolwiek wosk. dinitrola daje duzo zeby sie dobrze powgryzal w szczeliny. zpinam do niego wlasnie dysze z rurka od jakiegos wosku.

mirh
Wysłany: 2008-01-11, 12:31   
0
UP DOWN

rbfm napisał/a:
ja do progow i profili uzywam tylko 2 roznych preparatow. wlasnie rc900 i jakikolwiek wosk. dinitrola daje duzo zeby sie dobrze powgryzal w szczeliny. zpinam do niego wlasnie dysze z rurka od jakiegos wosku.

Co to znaczy duÂżo?
RC900 z tego co wiem to to samo co RC800 tylko w spraju. Nie lepiej kupiĂŚ w puszce RC800 i walnÂąc pistoletem od konserwacji profili (z sondÂą). Czy 1l RC800 i 1L wosku / na 1 prĂłg wystarczy?
Czy RC900 spraj jest z jakœ sensown¹ sond¹? Kupi³em na próbê kiedyœ od nich jakiœ woski w spraju i nie mieli sondy tylko badziewn¹ s³omkê. Fajn¹ sondê w sprajach ma valvoline tectyl ml ale niestety nie da siê tego podpi¹Ì do dinitrola.

rbfm 
Wysłany: 2008-01-11, 12:38   
0
UP DOWN

uzywam rc900 poniewaz tylko taki jest sklepie. poza tym spraj ma bardzo duze cisnienie (nie to co brunox ktory ledwo kapie). nie ma sondy tylko zwykla dysze, dlatego dopinam mu sonde ze zwyklego fluidolu(trzeba troche pokombinowac). puszka o,4 starcza mi spokojnie na dwa progi. ile kosztuje rc800 ? 900 kosztuje 43 zeta za puszke.
aha nie wiem czy wiesz ale rc800 to nie to samo co rc900. to dwa rozne produkty. rc800 nie zawiera epoksydu i acetonu, a 900 tak.

DINITROL RC800 is a solvent free rust converter based on co-polymer latex
combined with organic chelating agents. Dinitrol RC800 actively converts the
rust present on the substrate into a stable organic iron complex. As the
product dries it forms an impermeable barrier to oxygen and moisture
effectively sealing out further corrosion. Dinitrol RC800 has an extremely
low order of toxicity and does not contain phosphoric acid or lead. DINITROL
RC800 builds a dry film which gives a good adhesion for corrosion prevention
products

DINITROL RC900 is rust converter based on Epoxy combined with organic
chelating agents. Dinitrol RC900 actively converts the rust present on the
substrate into a stable organic iron complex. As the product dries it forms
an imper- meable barrier to oxygen and moisture effectively sealing out
further corrosion. DINITROL RC900 penetrates approx. 7-10 times deeper into
the rustpores than ordinary rustconverter emulsion products. DINITROL RC900
builds a dry film, which gives a good adhesion for corrosion prevention
products or any commercially available topcoats and fillers.

mirh
Wysłany: 2008-01-11, 12:45   
0
UP DOWN

ok widzĂŞ Âże DINITROL RC900 bĂŞdzie lepszy bo nadgryzie mi ewentualnie cienkÂą warstĂŞ tectyla...
A jakim woskiem dinitrola pryskasz potem ML czy 3125? Rozumiem Âże wosk to juÂż zapodajesz pistoletem?

rbfm 
Wysłany: 2008-01-11, 12:55   
0
UP DOWN

wosk biore jakis novola(nie pamietam). pistoletem? a po co? spraj jest az nadto dobry.

mirh
Wysłany: 2008-01-11, 13:17   
0
UP DOWN

rbfm napisał/a:
wosk biore jakis novola(nie pamietam). pistoletem? a po co? spraj jest az nadto dobry.

I tu mnie kolega pocieszyÂł :-) bo ja zamierzam co jakiÂś czas ponawiaĂŚ wosk i baÂłem siĂŞ, Âże mĂłj komresor (kupiony pod aerograf) bĂŞdzie za cienki na pistolet do konserwacji, nawet jakbym nim nakÂładaÂł tylko wosk.
Czy nakÂładasz wosk do wszystkich profili (np. maska, drzwi) rĂłwnieÂż sprajem?

rbfm 
Wysłany: 2008-01-11, 13:23   
0
UP DOWN

jeszcze nie slyszalem zeby wosk ktos nakladal pistoletem do konserwacji :D
jesli chodzi o drzwi to nie uzywam wosku. najpierw rc900 a jak wyschnie to na to daje baranka (pedzlem bo najwygodniej)

mirh
Wysłany: 2008-01-11, 13:33   
0
UP DOWN

rbfm napisał/a:
jeszcze nie slyszalem zeby wosk ktos nakladal pistoletem do konserwacji :D
jesli chodzi o drzwi to nie uzywam wosku. najpierw rc900 a jak wyschnie to na to daje baranka (pedzlem bo najwygodniej)

RozmawiaÂłem przed chwilÂą z goÂściem od dinitrola z firmy Pyrmo (polski dystrybutor) i na moje pytanie co do skutecznoÂści rozpyleĂą ÂśrodkĂłw do konserwacji (mĂłwimy o profilach, nie o bitumicznych do podwozi) spytaÂł czy samochĂłd powinno malowaĂŚ siĂŞ pistoletem czy sprajem? Facet chyba dawaÂł mi do zrozumienia Âże spraje mogĂŞ sobie odpuÂściĂŚ...
Ja gdzieÂś (nie pamiĂŞtam gdzie) czytaÂłem ze spraj nie wytwarza takiej mgÂły jak pistolet i przez to preparat ma mniejsze moÂżliwoÂści penetracji.

rbfm 
Wysłany: 2008-01-11, 13:35   
0
UP DOWN

mirh napisał/a:
RozmawiaÂłem przed chwilÂą z goÂściem od dinitrola z firmy Pyrmo (polski dystrybutor) i na moje pytanie co do skutecznoÂści rozpyleĂą ÂśrodkĂłw do konserwacji (mĂłwimy o profilach, nie o bitumicznych do podwozi) spytaÂł czy samochĂłd powinno malowaĂŚ siĂŞ pistoletem czy sprajem? Facet chyba dawaÂł mi do zrozumienia Âże spraje mogĂŞ sobie odpuÂściĂŚ...
Ja gdzieÂś (nie pamiĂŞtam gdzie) czytaÂłem ze spraj nie wytwarza takiej mgÂły jak pistolet i przez to preparat ma mniejsze moÂżliwoÂści penetracji.

rozbawiles mnie treraz :)
facet myslal pewnie ze ty tym malujesz normalnie elementy :D

mirh
Wysłany: 2008-01-11, 14:19   
0
UP DOWN

rbfm napisał/a:
mirh napisał/a:

rozbawiles mnie treraz :)
facet myslal pewnie ze ty tym malujesz normalnie elementy :D

RozmawiaÂłem ponownie, ale tym razem nie z handlowecem tylko jakimÂś technkiem i odradziÂł mi uÂżycie R900 na wosk (mĂłj tectyl). PowiedziaÂł Âże moÂżna ale tylko odwrotnie tj. najpierw twardy a potem miĂŞki (w profilach).
DoradziÂł mi kupiĂŚ "1000 PENETRANT HS" i tylko to zastosowaĂŚ we wszystkich profilach zamkniĂŞtych typu progi, drzwi, maska itp.

rbfm 
Wysłany: 2008-01-11, 14:21   
0
UP DOWN

mirh napisał/a:
RozmawiaÂłem ponownie, ale tym razem nie z handlowecem tylko jakimÂś technkiem i odradziÂł mi uÂżycie R900 na wosk (mĂłj tectyl).

no odradzil bo tak sie nie powinno wobic, ale w twoim przypadku nic lepszego sie juz nie da wymyslic.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu