Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-16, 09:01
Autor Wiadomość
cyklokor 
Wysłany: 2008-01-06, 12:32   "MIESZALNIK" WODNY
0
UP DOWN

Witam bywalcĂłw
Mam "problem" zastanawiam siĂŞ nad wyborem "mieszalnika" w nowym wodnym systemie, i nie wiem na jakÂą markĂŞ siĂŞ zdecydowaĂŚ: Spectral Wave - Nowola, Hydropal - Palinala, Lezonal - Sikkensa a moÂże Dyna, a moÂże jest coÂś innego wartego zainteresowania, stÂąd prosiÂłbym o opinie osĂłb ktĂłre uÂżywajÂą poszczegĂłlnych systemĂłw. Aspekty ktĂłre sÂą dla mnie istotne to:
1. dok³adnoœÌ odwzorowania kolorów
2. temperatura odparowania bazy /minimalna/
3. pomoc techniczna w przypadku problemĂłw kolorystycznych lub innych
4. sposób zamawiania i dostawy materia³ów
5. jaki rodzaj umowy, czy jest moÂżliwy zakup bez umowy
6. czy i w jaki sposĂłb sÂą aktualizowane bazy kolorĂłw
7. cena finalna systemu

Pozdrawiam
Cyklokor

baqo 
Wysłany: 2008-01-06, 17:49   
0
UP DOWN

bierz DU PONTA :!:

maverik
Wysłany: 2008-01-06, 18:45   Re: "MIESZALNIK" WODNY
0
UP DOWN

cyklokor napisał/a:
Witam bywalcĂłw
Mam "problem" zastanawiam siĂŞ nad wyborem "mieszalnika" w nowym wodnym systemie, i nie wiem na jakÂą markĂŞ siĂŞ zdecydowaĂŚ: Spectral Wave - Nowola, Hydropal - Palinala, Lezonal - Sikkensa a moÂże Dyna, a moÂże jest coÂś innego wartego zainteresowania, stÂąd prosiÂłbym o opinie osĂłb ktĂłre uÂżywajÂą poszczegĂłlnych systemĂłw. Aspekty ktĂłre sÂą dla mnie istotne to:
1. dok³adnoœÌ odwzorowania kolorów
2. temperatura odparowania bazy /minimalna/
3. pomoc techniczna w przypadku problemĂłw kolorystycznych lub innych
4. sposób zamawiania i dostawy materia³ów
5. jaki rodzaj umowy, czy jest moÂżliwy zakup bez umowy
6. czy i w jaki sposĂłb sÂą aktualizowane bazy kolorĂłw
7. cena finalna systemu

Pozdrawiam
Cyklokor

tak dla info.. wiesz ze zadna firma nie daje mieszalnikow ot tak?

ixell
Wysłany: 2008-01-06, 21:35   
0
UP DOWN

napisz na priva, mam coÂś fajnego
www.autolakier.pl

przyjazny
Wysłany: 2008-01-08, 21:26   
0
UP DOWN

Kto tam ci proponuje Sikensa - to jest porazka wszystkich lakierĂłw wodnych wraz z ich Lesonalem i DynÂą!!!!.
A co do Duponta - to sie dobrze powtarzam dobrze zastanĂłw siĂŞ (nie masz mozliwoÂści porĂłwnania lakieru urobionego do fiszki).
Ja po namyÂśle i przeprowadzonych prĂłbach postawiÂłem na firmĂŞ Glasurit. I widzĂŞ, Âże jak do tej pory zrobiÂłem dobrze.
Pozdrawiam

baqo 
Wysłany: 2008-01-08, 21:40   
0
UP DOWN

Cytat:
(nie masz mozliwoÂści porĂłwnania lakieru urobionego do fiszki).
o co tu chodzi?napisz coÂś wiĂŞcej o glasuricie,jaka cena?

przyjazny
Wysłany: 2008-01-08, 21:58   
0
UP DOWN

1.faktyczny kolor w Duponcie uzyskuje sie dopiero po aplikacji bazy na element i przyÂłoÂżeniu go lakierem bezbarwnym.Dopiero po wyschniĂŞciu kolor przyjmuje wÂłaÂściwa barwĂŞ (a jeÂżeli sie okaÂże , Âże jest zla , to co wtedy?)
Fiszki w Glasuricie sa wykonywane technikÂą natryskowÂą i bazami wodnymi. Czyli widzisz, odrazu czy sa dobre czy trzeba je korygowaĂŚ! (Rzadko sie koryguje lakier).

baqo 
Wysłany: 2008-01-08, 22:10   
0
UP DOWN

Cytat:
faktyczny kolor w Duponcie uzyskuje sie dopiero po aplikacji bazy
ok! na kija jest delikatna ró¿nica.
Cytat:
po aplikacji bazy na element i przyÂłoÂżeniu go lakierem bezbarwnym.Dopiero po wyschniĂŞciu kolor przyjmuje wÂłaÂściwa barwĂŞ (a jeÂżeli sie okaÂże , Âże jest zla , to co wtedy?)
a wiesz Âże duponta nie trzeba przypruszaĂŚ na suchÂą bazĂŞ,wiĂŞc jak jÂą sobie wysuszĂŞ na listwie grzaÂłkÂą to mogĂŞ daĂŚ klar,poza tym ile to jest zrobiĂŚ natrysk pistoletem? w rozpie teÂż kolor siĂŞ zgadzaÂł na kiju?tylko natrysk!!!!!
Cytat:
Fiszki w Glasuricie sa wykonywane technikÂą natryskowÂą i bazami wodnymi. Czyli widzisz, odrazu czy sa dobre czy trzeba je korygowaĂŚ
jeszcze raz pytam! masz nowy FANDECK :?: :?: :?:
Cytat:
(Rzadko sie koryguje lakier).
jak siĂŞ cieniuje i i ma wiele odcieni do wuboru to prawie wcale?

[ Dodano: 2008-01-08, 22:12 ]
a i jeszcze! w glasuricie kolory pasujÂą na kija???

[ Dodano: 2008-01-08, 22:17 ]
aaa! i mam nadziejê ¿e glasurit jest lepszy od rma :?: napisz czym siê ró¿ni¹?bo jak nie to nie wyskakuj z glasuritemmm :twisted:

Amiggo 
Wysłany: 2008-01-08, 22:25   
0
UP DOWN

Cytat:
jeszcze raz pytam! masz nowy FANDECK

Przepraszam, Âże siĂŞ wetnĂŞ w tĂŞ dysputĂŞ. Czy to oznacza, Âże w Du Poncie kolory na starych (2K ?) i nowych (woda ?) fiszkach sÂą inne ? :roll:

baqo 
Wysłany: 2008-01-08, 22:49   
0
UP DOWN

Cytat:
Przepraszam, Âże siĂŞ wetnĂŞ
nie ma za co! nie wcinasz siĂŞ! dawno ciĂŞ nie byÂło!
Cytat:
Czy to oznacza, Âże w Du Poncie kolory na starych (2K ?) i nowych (woda ?) fiszkach sÂą inne ?
dlatego pytam czy ma nowy fandeck.tu jak do tej pory nie mam problemu z odcieniami.

przyjazny
Wysłany: 2008-01-08, 23:44   
0
UP DOWN

JeÂżeli Dupont jest taki dobry - to dlaczego Lakiery bezbarwne sÂą takie do d...?
JeÂżeli Dupont jest takÂą dobrÂą firmÂą - to dlaczego na rynek wypuÂścil produkty niesprawdzone technologicznie i lakiernicy maja z nimi problemy?
Je¿eli Dupont jest tak¹ dobr¹ firm¹ - to dlaczego po zakoùczeniu umowy o wspó³pracy trzeba wsad wykupiÌ w 100% i oddaÌ go firmie?
JeÂżeli Dupont jest takÂą renomowanÂą firmÂą - to dlaczego umywa rĂŞce od wÂłasnych reklamacji (bezbarwne: 3550,1120 i 3750) i pozostawia lakiernika bez Âżadnej pomocy?
NajÂłatwiej jest wstawic mieszalnik a potem lakiernika pozostawiĂŚ samego bez zadnej pomocy technicznej i wymagaĂŚ od niego aby robiÂł limity miesiĂŞczne!

baqo 
Wysłany: 2008-01-09, 08:07   
0
UP DOWN

Cytat:
reklamacji (bezbarwne: 3550,1120 i 3750)
puÂściÂłem temat DU PONT wiĂŞc tam wyjaÂśnij co to jest ta reklamacja,bo jesteÂś drugÂą osobÂą co coÂś pisze,tylko jak proszĂŞ o wyjaÂśnienie to znika!co to za produkty z ktĂłrymi lakiernicy mieli problemy. w temacie dupont zadaÂłem pytanie,wiĂŞc prosiÂłbym tam siĂŞ okreÂśliĂŚ :!:

Amiggo 
Wysłany: 2008-01-09, 21:55   
0
UP DOWN

Cytat:
nie ma za co! nie wcinasz siĂŞ! dawno ciĂŞ nie byÂło!

Nie, ¿e mnie tu dawno nie by³o, jestem prawie codziennie, tylko sobie przegl¹dam i czytam w celach edukacyjnych. Co do mojego pytania to nadal nie wiem, czym te kolorboxy siê ró¿ni¹? Czy w systemie 2K kolory (odcienie) z fiszek pasowa³y do samochodów? Pozdrawiam :roll:

baqo 
Wysłany: 2008-01-10, 12:42   
0
UP DOWN

nowe s¹ robione na wodzie ! jak napiszê ¿e mi wchodz¹ kolory na sto % to i tak nikt nie uwierzy! :lol: podstawa to nowy fandeck i nowy ColorQuick Pro. rozp to ju¿ przesz³oœÌ!!! nie spotkasz rozcieùczalnikowych pere³ i metalików w sklepie :!:

ZENEK
Wysłany: 2008-01-10, 19:12   
0
UP DOWN

baqo ty ju¿ sam œiêgubisz w wypowiedziach teraz na 100% a niedawno by³o na 95% te¿ jestem ciekawy jaka jest ró¿nica miedzy starymi a nowymi fiszkami KOLORYSTYCZNIE ,bo systemowo to wiem

baqo 
Wysłany: 2008-01-10, 19:27   
0
UP DOWN

ZENEK, ale ty siê czepiasz!na 95% to 100 gram!pasuje! to 5% to kolor bedzie sie ró¿niÌ z ka¿dej innej rêki :!: [quote jestem ciekawy jaka jest ró¿nica miedzy starymi a nowymi fiszkami KOLORYSTYCZNIE ,bo systemowo to wiem][/quote]taka ¿e ka¿de nowe auto jest robione w wodzie, stare s¹ dorobione di fiszek z rozcieùczalnika,po co dupontowi robiÌ nowe auta jeszcze w rozpie jak i tak nie ma rozcieùczalnika w sprzeda¿y.tak ciê¿ko to poj¹Ì,. ktoœ pisa³ o glasuricie-te¿ ma natryski robione wod¹,bo teraz tylko tym bêdziemy malowaÌ-rozcieùczalnik to przesz³oœc!!!

Amiggo 
Wysłany: 2008-01-10, 20:21   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
stare s¹ dorobione di fiszek z rozcieùczalnika,po co dupontowi robiÌ nowe auta jeszcze w rozpie jak i tak nie ma rozcieùczalnika w sprzeda¿y.tak ciê¿ko to poj¹Ì,

Ale my pracujemy w refinishingu i czy to woda, czy 2K to kolorystyka pojazdĂłw pozostaje nadal ta sama. WiĂŞc jeÂżeli fiszki z 2K pasowaÂły w tym systemie to i pod wodĂŞ powinne wchodziĂŚ. Co innego receptury poszczegĂłlnych kolorĂłw, muszÂą one byĂŚ przystosowane do dostĂŞpnych pigmentĂłw (wody). WiĂŞc z tego, co piszesz, wynika, Âże fiszki z 2K byÂły lipne jakoÂściowo, a wodne sÂą lepsze. Nadal nie rozumiem. Nie twierdzĂŞ, Âże nie powstajÂą w tym momencie nowe moÂżliwoÂści w kolorystyce, ktĂłre otwiera zastosowanie baz wodnych. Co do nacisku na malowanie bazami wodnymi, to w przemyÂśle produkujÂącym pojazdy z tego, co wiem nadal wolno uÂżywaĂŚ systemu 2K. Restrykcyjnie co do LZO traktowany jest tylko refinishing pojazdĂłw, choĂŚ na ten temat mogĂŞ siĂŞ myliĂŚ. Pozdrawiam :wink:

ZENEK
Wysłany: 2008-01-10, 20:37   
0
UP DOWN

baqo co dla ciebie jest nowym autem , auto nowe to jest w fabryce na taÂśmie przed malowaniem juz w trakcie malowania i po tym procesie ileÂś tam jest poprawiane tu powoÂłujĂŞ sie na jakis artykuÂł w gazecie lakierniczej a tak na marginesie wodÂą malowane auta sÂą od co najmniej kilku lat a pierwsze prĂłby wykonano w poczatkach lat 90 a przepraszam co z autami starszymi choĂŚby 10 letnie lub starsze a takich sporo w Polsce nie widziaÂły wodnego lakieru na oczy wiele firm wypuÂściÂło "nowe fiszki" tylko po co wg mnie fiszka mogÂła zostaĂŚ ta sama tylko receptury powinny byĂŚ dopracowane a nie przeniesione z konwekcji na wode i jeszcze jedno a ty malujesz tylko "nowe" auta bo z tego co mi wiadomo i te nowe byÂły w wiĂŞkszoÂści naprawiane w konwencji spĂłjrz na twoje nowe fiszki i zobacz jakie masz roczniki kolorĂłw znajdziesz tam sporo kolorĂłw starych np. VW LY3D i co nowa fiszka pasuje lepiej chyba coÂś nie tak

baqo 
Wysłany: 2008-01-10, 22:00   
0
UP DOWN

Amiggo,
Cytat:
WiĂŞc jeÂżeli fiszki z 2K pasowaÂły w tym systemie to i pod wodĂŞ powinne wchodziĂŚ.
wiesz jak s¹ przerabiane natryski z rozpu na wodê?i czêœÌ jest tak dorobiona. a wiesz co to znaczy jak kolor po takim przerobieniu na wodê nie by³ sprawdzony? no i dalej czy ca³y czas bêd¹ wzorniki opiera³y siê na rozcieùczalniku? a mo¿e powinniœmy przechowywaÌ wzory kolorów lakierów nitro albo syntetyków.tylko kto tym robi? faza przejœcia na wodê dotyczy i fiszek.jedne bêd¹ odwzorowaniem z rozpu,nastêpne na m³odsze auta(jak komuœ nie pasuj¹ nowe)bêd¹ receptur¹ i natryskiem w wodzie!

mikkiko
Wysłany: 2008-01-10, 22:12   "MIESZALNIK" WODNY
0
UP DOWN

[quote="przyjazny"]Kto tam ci proponuje Sikensa - to jest porazka wszystkich lakierĂłw wodnych wraz z ich Lesonalem i DynÂą!!!!.
Witam.
Ja mogê powiedzieÌ wam swoje osobiste zdanie jako sklep w którym dorabiam lakiery. Od 2006 mamy DynaCoat rozpuszczalnikowy wypuszczamy spore iloœci towaru i powiem ¿e mia³em tylko i dos³ownie 5 zwrotów lakierów które by³y niedobre, reszta by³a dobra a nawet bardzo dobra oczywiœcie zaznaczê ¿e lakiernicy siê cieniuj¹. Na pocz¹tku robi³em przetryski, nastêpnie przyznam sie zaprzesta³em przetrysków i wszystkie lakiery puszczam tylko i wy³¹cznie pos³uguj¹c sie fistaszkami, robiê je poprostu z podstawy lub z wariaci odcieni i pasuj¹. Nieraz pojawia siê problem kiedy w recepturze jest opis koloru który wymaga ca³kowitego przemalowania np.Toyota 6m3 i wtedy daje kolor 100ml lakiernikowi ¿eby sam oceni³ jeœli kiszka to pojawia siê technik i naprawia. Lessonala wodnego mamy od 2007 i tutaj pojecha³em po ca³oœci brak przetrysków i tylko 2 lakiery do poprawki, reszta wiadomo do cieniowania i lakiernicy s¹ zadowoleni. Dyna wodê bêdê wstawia³ w kwietniu. W okolicy s¹ mieszalniki Standoxa , PPG, DuPonta i tam niestety bawi¹ sie w korekty i nie zawsze wychodzi, wiem bo lakiernicy to mówi¹ i ja im dajê towar. Wa¿n¹ rzecz¹ jest te¿ to co nale¿y wzi¹Ì pod uwagê jest pomoc techniczna. W Akzo jest tak kolor ci nie pasuje dzwonisz do technika za dzieù lub dwa masz go u siebie i on majstruje a¿ uda mu siê dobraÌ kolor akceptowalny dla lakiernika. Moje osobiste zdanie to zakupiÌ w ka¿dym systemie po 100ml wed³ug was trudnego kolorów, pomalowaÌ i siê oka¿e czym wam siê lepiej maluje jeden woli Dynne inny R-M a inny Standoxa czy PPG taj jak jeden ma psa a drugi chomika. Pozdrawiam

Amiggo 
Wysłany: 2008-01-10, 22:15   
0
UP DOWN

Nie przekona³eœ mnie. Nadal uwa¿am, ¿e mimo ró¿nych systemów, je¿eli w jednym kolorystyka by³a dobrana poprawnie, to powinna pasowaÌ w drugim. Mo¿e inaczej, receptury w systemie wodnym powinny byÌ tak dobrane, by pasowa³y do fiszek z systemu 2K (o ile owe pasowa³y do kolorystyki aut). Poza tym same kolory pozosta³y bez zmian (czym siê ró¿ni kolor LB7Z w 2K i na wodzie) a zmianie uleg³y tylko pigmenty, z których je uzyskujemy. Pozdrawiam

rbfm 
Wysłany: 2008-01-10, 22:19   
0
UP DOWN

Amiggo napisał/a:
zmianie ulegÂły tylko pigmenty, z ktĂłrych je uzyskujemy

no wlasnie ! czyli pasowalnosc starego systemu nie ma nic wspolnego z nowym bo musial on zostac od nowa przygotowany dla kazdej jednej receptury!

baqo 
Wysłany: 2008-01-10, 22:20   
0
UP DOWN

no to powiedz jak kolorki w aqabase .i zadaÂłem pytanie o przerobienie kolorĂłw z rozpu na wodĂŞ?jak to siĂŞ odbywa?

rbfm 
Wysłany: 2008-01-10, 22:27   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
przerobienie kolorĂłw z rozpu na wodĂŞ?jak to siĂŞ odbywa?

przerobienie? ja mysle ze sie nie przerabia, a tworzy od zera. ale moge sie mylic.

baqo 
Wysłany: 2008-01-10, 22:44   
0
UP DOWN

rbfm, s± przerabiane matematycznie! i tutaj jak po takim przerobieniu cz³owiek nie sprawdzi jak komputer to zrobi³,czyli nie pryska³ próby,kolorek mo¿e odbiegaæ od tego rozcieñczalnikowego. dalej robione s± jednak sprawdzenia i w razie niezgodno¶ci fabryka poprawia odcieñ do jego pasowalno¶ci z rozcieñczalnikowym natryskiem. po tym mamy poprawn± recepturê,palinal po takim sprawdzeniu oznakowuje to pisz±c na recepturce "certyfikate" przyzna³a certyfikat i kolor musi pasowaæ do natrysku,du pont stawia R,CO OZNACZA KOREKTÊ. NA M£ODYCH ROCZNIKACH TEGO NIE MA BO S¡ ROBIONE OD RAZU W WODZIE ,a czy rozp dorabiaj± do wody ? mo¿e jeszcze przez jaki¶ czas.bo tak jak pisa³em i jestem ¶wiadkiem pierwszego znikniêcia rozpu duponta z mieszalnika w sklepie. rozp to przesz³o¶æ.

rbfm 
Wysłany: 2008-01-10, 22:46   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
rbfm, sÂą przerabiane matematycznie! i tutaj jak po takim przerobieniu czÂłowiek nie sprawdzi jak komputer to zrobiÂł,czyli nie pryskaÂł prĂłby,kolorek moÂże odbiegaĂŚ od tego rozcieĂączalnikowego. dalej robione sÂą jednak sprawdzenia i w razie niezgodnoÂści fabryka poprawia odcieĂą do jego pasowalnoÂści z rozcieĂączalnikowym natryskiem

nie wiem co znaczy matematycznie, ale widze ze mialem racje. jednym slowem robia je od nowa praktycznie.

a co do nowych wozkow to masz racje.

baqo 
Wysłany: 2008-01-10, 22:55   
0
UP DOWN

sam jak to liczÂą to teÂż nie mam pojĂŞcia.wagi sÂą przeliczane,proporcje,

[ Dodano: 2008-01-10, 22:57 ]
myÂślĂŞ Âże dorobienie od nowa caÂłej kolorystyki rĂŞcznie to mielibyÂśmy kolory za parĂŞ lat!

ZENEK
Wysłany: 2008-01-10, 23:22   
0
UP DOWN

jeÂśli kolory przerabiane sÂą matematycznie poprzez ciĂŞÂżary wÂłasciwe to po co nowe fiszki a po drugie czy wszyscy dystrybutorzy sÂą wstanie sprawdziĂŚ poprzez natryski Âśrednio okoÂło 20 tysiĂŞcy receptur i wyprodukowac nowe wzorniki. Panowie matematyka posiada wzory i procenty stosujÂąc ten system przerabiania receptur a pewnie tak jest - teraz inna maĂąka pigmenty konwekcjonalne i wodne majÂą takie same barwy odcienie i pododcienie wiĂŞc czy zrobiĂŞ kolor z wody czy rozpuszczalnika to musi on byĂŚ taki sam i znowu pytanie po co nowe wzorniki. baqo napewno to wode dorabiajÂą do rozpuszczalnikowych zreszta sam to pisaÂłes we wczesniejszym poscie a teraz znowu co innego i jeszcze czy koÂło chromatyczne tez ulegÂło zmianie czy tu zasady tez siĂŞ zmieniÂły

Amiggo 
Wysłany: 2008-01-11, 00:29   
0
UP DOWN

Bez przesady, linia wodna nie spowodowaÂła zmiany kolorĂłw aut. Kolorystyka aut pozostaje ta sama, jedynie producenci farb muszÂą dostosowaĂŚ receptury do produkowanych przez nich pigmentĂłw wodnych. Jak tego dokonajÂą, matematycznie, fizycznie czy chemicznie ? Zwisa mi to jak kalafior, kolor ma wchodziĂŚ.
baqo napisał/a:
no to powiedz jak kolorki w aqabase

Rozumiem, Âże to zapytanie jest skierowane do mnie. WiĂŞc z wprowadzeniem aquabase nie weszÂły nowe kolor boxy, wszystko zostaÂło z systemu 2K. To wÂłaÂśnie receptury dostosowano do baz wodnych, a nie kolor boxy. Jak to zrobiono, co mnie to obchodzi, ja nie bĂŞdĂŞ dorabiaÂł kolorĂłw na nowo. A natryski prĂłbne, to niezaleÂżnie czy to 2K, czy woda, to wskazane jest wykonywaĂŚ, w celu jak najlepszego dopasowania odcienia koloru do tego z pojazdu (a ten nie zawsze jest oryginalny). RozjaÂśnienie, czy Âściemnienie kolorku poprzez odpowiedni sposĂłb natrysku to przecieÂż podstawa. :wink:

ixell
Wysłany: 2008-01-11, 00:41   
0
UP DOWN

Panowie, to chyba nie tak jak piszecie. Je¿eli stworzenie receptur dla wody by³oby tylko przeliczeniem, to programy pwstawa³yby w ci¹gu 1 tygodnia max, a tak nie jest. Widzia³em w fabryce Heliosa jak opracowywuje siê recepty i wygl¹da to paskudnie. Wg mnie, jest kilka firm, które maj¹ takie si³y przerobowe, ¿e mog³y to opracowaÌ. Wszystkie mniejsze firmy to podróby, które bazuj¹ na du¿ych koncernach. Jak zapewne wiecie DuPont, Standox, spies Hecker to jedna firma. A ile jest tak powi¹zanych? Od ilu lat DuPont, standox, Nexa czy PPG walcz¹ z wod¹? Myœlicie, ¿e od roku? O nie, to s¹ lata. Poza tym mam porównanie konwencjonalnego lakieru, a wody z 2 firm. Bardzo czêsto jest tak, ¿e np woda pasuje, a ten sam kolor z konwencjonalnego wcale. To dzia³a rónie¿ odwrotnie. Np DuPont czy te¿ Ixell ma wymalowania fiszek lakierów wodnych. Tak na prawdê s¹ to tylko wzory do porównania mniejwiêcej z czego mniej ni¿ wiêcej. Problem odcieni znika przy cieniowaniu elementów. Je¿eli macie mo¿liwoœÌ to popytajcie w serwisach, gdzie by³ system wodny pierwszej generacji np Standoxa (g³ównie Opel). Robili drzwi, a lakierowali ca³y bok, taka by³a pasowalnoœÌ! Œmiech...
www.autolakier.pl

Amiggo 
Wysłany: 2008-01-11, 01:00   
0
UP DOWN

ixell napisał/a:
Tak na prawdĂŞ sÂą to tylko wzory do porĂłwnania mniejwiĂŞcej z czego mniej niÂż wiĂŞcej

Wed³ug mnie przy doborze receptur musz¹ byÌ u¿ywane spektrografy s³u¿¹ce do okreœlania sk³adowych widma poszczególnych barw. Tak jak piszesz, fiszki to dla mnie jedynie wstêpna informacja, jaki to kolor i odcieù, a ca³a reszta zale¿y od sposobu aplikacji. I to jest zadanie dla lakiernika, w³aœciwie po³o¿yÌ kolor. Wiadomo, ¿e maluj¹c t¹ sam¹ farb¹, w tym samym czasie, dwóch lakierników mo¿e uzyskaÌ inne odcienie tego koloru. Natomiast gdyby jeden malowa³ po drugim, to stosuj¹c natrysk próbny, mogli, by siê zbli¿yÌ z odcieniami do stopnia takiego, ¿e amator nie wybada. Tylko to trzeba chcieÌ.

ixell
Wysłany: 2008-01-11, 01:10   
0
UP DOWN

Amiggo jak najbardziej. Spektograf to jedna czêœÌ sk³adowa ca³ego systemu. Znam firmê w Poznaniu, która za jego pomoc¹ robi³a cuda, prawdziwa cuda i to na Sikkensie.
www.autolakier.pl

lukas
Wysłany: 2008-01-11, 10:42   
0
UP DOWN

ZENEK napisał/a:
pigmenty konwekcjonalne i wodne majÂą takie same barwy odcienie i pododcienie wiĂŞc czy zrobiĂŞ kolor z wody czy rozpuszczalnika to musi on byĂŚ taki sam i znowu pytanie po co nowe wzorniki.

O ktĂłrym systemie piszesz? Bo moim zdaniem pigmenty czy teÂż mixy wodne nie odwzorowujÂą dokÂładnie rozpuszczalnikowych, oczywiÂście mĂłwimy w obrĂŞbie jednego systemu. One sÂą podobne po to aby Âłatwiej byÂło nimi operowaĂŚ ludziom nauczonym na konwecji ale wÂątpiĂŞ aby ktĂłrejÂś firmie udaÂło siĂŞ idealnie wstrzeliĂŚ ze wszystkimi pigmentami/mixami.
No i w³aœnie dlatego trzeba zrobiÌ nowe receptury dopasowane do starych wzorników bo zrobienie nowych to jest olbrzymi koszt, choÌ wiadomo ¿e firmy musz¹ robiÌ te¿ nowe wzorniki g³ównie ze wzglêdu na poniszczone stare i wtedy robi siê je juz na wodzie.

Co do robienia samych receptur w sposób matematyczy (przeliczanie ciê¿arów) to jest to raczej niemo¿liwe w³aœnie ze wzglêdu na ró¿nice kolorystyczne w pigmentach/mixach. W ruch wchodz¹ wtedy potê¿ne spektrofotometry + wprawne oko kolorysty i doœwiadczenie w dobieraniu najlepszych propozycji spektometru oraz sporo pracy do wykonania a niekiedy i natryski próbne.

rbfm 
Wysłany: 2008-01-11, 11:43   
0
UP DOWN

lukas napisał/a:
W ruch wchodzÂą wtedy potĂŞÂżne spektrofotometry + wprawne oko kolorysty i doÂświadczenie w dobieraniu najlepszych propozycji spektometru oraz sporo pracy do wykonania a niekiedy i natryski prĂłbne.

czyli jednak to co pisalem - cala robota od zera !

baqo 
Wysłany: 2008-01-11, 12:47   
0
UP DOWN

Cytat:
napewno to wode dorabiajÂą do rozpuszczalnikowych zreszta sam to pisaÂłes we wczesniejszym poscie a teraz znowu co innego
wpierw wodê do rozpu ,potem rozp do wody ,a na koniec tylko wodê! tak ciê¿ko ci to poj¹Ì, a jak ci piszê ¿e jest ca³y box kolorów,wprowadzony nowy to jest! nie porównujê go do tego z rozpu bo go nie mam! natryski maj¹ mi pasowaÌ do auta,a skoro wzi¹³em nowy produkt czyli CROMAXA to w zestawie dosta³em nowy fandeck,nowe receprury! i nie wiem jak by³o rok temu,ale na dzieù dzisiejszy na zgodnoœÌ kolorów robionych przeze mnie i fiszek jestem zadowolony bo wchodz¹!
Cytat:
i jeszcze czy koÂło chromatyczne tez ulegÂło zmianie czy tu zasady tez siĂŞ zmieniÂły
ty masz mnie za idjotê :lol: :lol: :lol: z jakimi banalnymi pytaniami ty wychodzisz!jak ju¿ to za³ó¿ nowy post KO£O CHROMATYCZNE i tam siê zapytaj. a w ogóle widzê ¿e chcesz mi tu dokopaÌ! ¿yczê powodzenia :lol:

ZENEK
Wysłany: 2008-01-12, 18:10   
0
UP DOWN

Forumowicze zadaje te pytania bo chce jak najwiecej sie dowiedziec przed sprzedaza wody i swoje zdania pisze bo przemyÂśleniach nie mam praktyki tak jak baqo.
baqo chyba jestes zbyt wrazliwy albo nie znasz odpowiedzi na pytania w starym systemie byÂło kolo chromatyczne wiec pytam czy w nowym sie cos zmienilo tak trudno ci odpowiedzic i nie pouczaj mnie bo sami w niektĂłrych postach ciÂągnĂŞliÂście inne zagadnienia vedi "pistolety ..." i byÂło dobrze a teraz jak ci nie pasuje dac odpowiedz to brzydko mowisz przez woal "spadaj" polecam wizyte u lekarza, a moÂże inni koledzy ktĂłrzy coÂś w temacie wody wiedza odpowiedza mi na to pytanie co z koÂłem

baqo 
Wysłany: 2008-01-12, 18:25   
0
UP DOWN

ale co ma koÂło chromatyczne do tego Âże robimy wodÂą:?: czy w wodzie niebieski z czerwonym da pomaraĂączowy,a na przeciwko zielonego bĂŞdzie fiolet???
Cytat:
baqo chyba jestes zbyt wrazliwy
nie aÂż taki! :wink: :wink: :wink: czyli rozumiĂŞ Âże dorabiasz farby,czyli i kolorystykĂŞ teÂż znasz,wiesz jak przerabiaĂŚ odcieĂą?

[ Dodano: 2008-01-12, 18:29 ]
ZENEK napisał/a:
i jeszcze czy koÂło chromatyczne tez ulegÂło zmianie czy tu zasady tez siĂŞ zmieniÂły
myÂślaÂłem Âże sobie robisz jaja! :sad:

ixell
Wysłany: 2008-01-13, 00:35   
0
UP DOWN

Tak skromnie siê spytam. Kto z Was ma mieszalnik rozcieùczalnikowy i wodny te samej firmy? Ja mam 2 ró¿ne systemy. Czy robicie natryski, czy lejecie z numeru? Ja nie mam czasu na zabawy. Muszê dorobiÌ koloru do kilkunast klientów dziennie, czêsto "od rêki". Kto mi wska¿e system wodny, który pasuje "z kija", od razu biorê. Porównuj¹c wzorniki rozcieùczalnikowe z wod¹ czasami wychodz¹ cuda. A przyk³adaj¹c to do elementu jeszcze wiêksze. Mam wzorniki lakierowane (duPont, Ixell, Helios, PPG) oraz drukowane (Standox, Ixell, Profix). Nigdy im nie wierzê :cry:
www.autolakier.pl

Paintmaster
Wysłany: 2008-02-10, 19:29   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
Cytat:
faktyczny kolor w Duponcie uzyskuje sie dopiero po aplikacji bazy
ok! na kija jest delikatna ró¿nica.
Cytat:
po aplikacji bazy na element i przyÂłoÂżeniu go lakierem bezbarwnym.Dopiero po wyschniĂŞciu kolor przyjmuje wÂłaÂściwa barwĂŞ (a jeÂżeli sie okaÂże , Âże jest zla , to co wtedy?)
a wiesz Âże duponta nie trzeba przypruszaĂŚ na suchÂą bazĂŞ,wiĂŞc jak jÂą sobie wysuszĂŞ na listwie grzaÂłkÂą to mogĂŞ daĂŚ klar,poza tym ile to jest zrobiĂŚ natrysk pistoletem? w rozpie teÂż kolor siĂŞ zgadzaÂł na kiju?tylko natrysk!!!!!
Cytat:
Fiszki w Glasuricie sa wykonywane technikÂą natryskowÂą i bazami wodnymi. Czyli widzisz, odrazu czy sa dobre czy trzeba je korygowaĂŚ
jeszcze raz pytam! masz nowy FANDECK :?: :?: :?:
Cytat:
(Rzadko sie koryguje lakier).
jak siĂŞ cieniuje i i ma wiele odcieni do wuboru to prawie wcale?

[ Dodano: 2008-01-08, 22:12 ]
a i jeszcze! w glasuricie kolory pasujÂą na kija???

[ Dodano: 2008-01-08, 22:17 ]
aaa! i mam nadziejê ¿e glasurit jest lepszy od rma :?: napisz czym siê ró¿ni¹?bo jak nie to nie wyskakuj z glasuritemmm :twisted:

[ Dodano: 2008-02-10, 19:34 ]
czesc
tak w Glasuricie( R-90) wiêkszoœÌ kolrów pasuje z kija.
A co do RMa to ró¿nica jest taka,¿e Glasurit rozcieùczany jest w stosunku 2;1 a RM chyba trochê inaczej. Znasz RMa to wiesz. Aktywatory w Glasuricie nie s¹ potzrbne a w RM tak. Wiêc nie unoœ siê i nie powtarzaj plotek.

Omnix
Wysłany: 2008-02-10, 19:52   
0
UP DOWN

Paintmaster napisał/a:
tak w Glasuricie( R-90) wiêkszoœÌ kolrów pasuje z kija.

Potwierdzam.
Robie w 90% na nim.
I nie ma co R-M'a teraz porĂłwnywaĂŚ...

baqo 
Wysłany: 2008-02-10, 21:52   
0
UP DOWN

Paintmaster napisał/a:
( R-90)
co to jest???

[ Dodano: 2008-02-10, 21:56 ]
Paintmaster napisał/a:
Âże Glasurit rozcieĂączany jest w stosunku 2;1
to 50% wody siĂŞ dodaje do bazy ! sporo! ciekawe jak potem kryje :sad:

Omnix
Wysłany: 2008-02-10, 22:47   
0
UP DOWN

baqo napisał/a:
Paintmaster napisał/a:
( R-90)
co to jest???

Linia wodna z Glasa...
baqo napisał/a:
Paintmaster napisał/a:
Âże Glasurit rozcieĂączany jest w stosunku 2;1
to 50% wody siĂŞ dodaje do bazy ! sporo! ciekawe jak potem kryje :sad:

Dobrze, lepiej niÂż Standox.

Bodzio 
Wysłany: 2008-02-11, 16:16   
0
UP DOWN
--B_C_G--

A co powiecie o bazie wodnej R-M :?: Nie wiem czy dobrze sÂłyszaÂłem, ale coÂś sÂłabo kryje i troszkĂŞ kolory nie pasujÂą, prawda to :?:

Omnix
Wysłany: 2008-02-11, 18:11   
0
UP DOWN

Bodzio napisał/a:
Nie wiem czy dobrze sÂłyszaÂłem, ale coÂś sÂłabo kryje i troszkĂŞ kolory nie pasujÂą, prawda to :?:

Prawda, stary Glasurit.
I dÂługie odparowanie jak dla mnie bo ostatnio na testa wzioÂłem :razz:
I aktywator trza :wink:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Systemy mieszalnikowe

Odpowiedz do tematu