Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
staruszek
Wysłany: 2011-03-18, 19:30   lakier nie chce stwardnieĂŚ ... :(
0
UP DOWN

Witam wszystkich. 2 lata temu kupiÂłem lakier (akryl) na moje remontowane, kochane autko. Remont siĂŞ przeciÂągnÂą i dopiero 2 miesiÂące temu poÂłoÂżyÂłem lakier. MiaÂłem obawy czy mu nic nie bĂŞdzie ale w mieszalni zapewniali ,Âże nie. StaÂł w temp 10-15 st. utwardzacz byÂł od kupna zmieszany z rozcieĂączalnikiem . WyglÂądaÂł normalnie nie miaÂł grudek , byÂł czysty i pÂłynny , farba teÂż. RozlaÂł siĂŞ idealnie , temp. przy pracy 15 st. Po 2 miesiÂącach lakier jest miĂŞkki , bardzo Âłatwo siĂŞ zarysowuje, odznacza siĂŞ w nim np. uszczelka do lamp , zostaje na nim Âślad po taÂśmie papierowej , moÂżna go zmatowaĂŚ szmatkÂą . Przy wycieraniu na mokro b.lekko siĂŞ roluje i delikatnie zalepia papier.

Co teraz ? :
* matowaÌ i k³aœÌ nowy ( czy potem w lato od s³oùca nie bêdzie robi³ kichy pod spodem?)
* wygrzaĂŚ go teraz i dopiero matowaĂŚ i lakierowaĂŚ od nowa.
* matowaĂŚ i potem wygrzaĂŚ i lakierowaĂŚ ?
* zmatowaĂŚ i poÂłoÂżyĂŚ klar ?

poradÂźcie coÂś ;)

kropen16 
Wysłany: 2011-03-18, 20:20   
0
UP DOWN
Przemo

wina utwardzacza. drzyj wszystko do golej blachy najlepiej

obcy_69
Wysłany: 2011-03-18, 21:20   
0
UP DOWN

staruszek napisał/a:
utwardzacz byÂł od kupna zmieszany z rozcieĂączalnikiem

Ciekawe kto go zmieszal z tym rozpuszczalnikiem i w jakim celu..??
I jeszcze jedno pytanie..w jakich proporcjach rozrobiles lakier z ta mieszanina..??

Robertlodz09 
Wysłany: 2011-03-19, 00:52   
0
UP DOWN

Teraz to tylko wyjazd tym samochodem "na wakacje w Egipcie" :rotfl: Mo¿e ci kolego "stwardnieje" ;) w tamtym "klimacie" :rotfl: A tak na powa¿nie to musisz to usun¹Ì z auta i ponownie wszystko zrobiÌ jak to siê mówi: "od nowa" ,na nowych materia³ach :tak:
Utwardzacza nie miesza sie z rozcieùczalnikiem :nie: Dodaje siê go tylko i wy³¹cznie do lakieru ,w proporcji jak¹ przewidzia³ producent :tak: i po "zmieszaniu" dodaje sie tylko odpowiedni¹ iloœÌ rozcieùczalnika w celu uzyskania zalecanej lepkoœci przed natryskiem :tak: Czyli np. 1 litr lakieru + 0,5 litra utwardzacza + np. od 10 do 20% rozcieùczalnika (na 1,5 litr ju¿ "gotowego" lakieru czyt. zmieszanego) :tak: Pozdrawiam! :spoko:

staruszek
Wysłany: 2011-03-19, 01:33   
0
UP DOWN

Zmieszali go w sklepie ...

a gdyby go mocno przetrzeĂŚ i daĂŚ podkÂład (jaki najlepiej ?) i znowu lakier ? TrochĂŞ zaÂłamaÂła mnie wizja tarcia caÂłoÂści na "0" :/

Co bĂŞdzie siĂŞ dziaÂło w przyszÂłoÂści z tym lakierem ?

kropen16 
Wysłany: 2011-03-19, 08:53   
0
UP DOWN
Przemo

MoÂże odpasc itp. wez P60 i wcale tak dÂługo nie bedziesz ÂścieraÂł

obcy_69
Wysłany: 2011-03-19, 18:56   
0
UP DOWN

Sprobuj polozyc podklad EPOKSYDOWY..

jerzy123
Wysłany: 2011-03-20, 21:00   
0
UP DOWN

a moÂże zmyĂŚ nitro o ile nie ruszy podÂłoÂża

erbe
Wysłany: 2011-03-22, 01:47   
0
UP DOWN

no zeby to zmyc to musialby sie zaopatrzyc w cysterne tego nitro. jest jeszcze jedna opcja. mozna calosc sprobowac przeleciec bezbarwnym.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu