Autor |
Wiadomość |
 |
psik
|
Wysłany: 2011-02-12, 00:43 lakier zÂżera poprzedniÂą warstwe
|
0
|
|
|
|
Witam
Maluje wÂłaÂśnie motorek. Tak jak w oryginale naklejki wszĂŞdzie na wierzch a na zbiorniku pod lakier. A no wÂłaÂśnie pomalowaÂłem zbiornik normalnie czyli podkÂład, baza, lakier. po 4 dniach tak jak zleciÂł producent naklejek przyklejamy naklejki i kÂładzimy lakier. Nie wiem co zrobiÂłem Âźle ale nowy lakier zÂżarÂł siĂŞ z poprzednim kÂładzionym 4 dni wczeÂśniej. MiaÂłem kiedyÂś podobny przypadek - malowaÂłem motorek goÂściowi ktĂłry odebraÂł go z innego warsztatu. efekt byÂł niezadowalajÂący wiĂŞc chciaÂł zebym go przemalowaÂł. PrzygotowaÂłem podÂłoÂże wylaÂłem baze na to lakier i identyczna sytuacja. MĂłj lakier zÂżarÂł siĂŞ z lakierem poÂłoÂżonym przez innego goÂścia kilka dni wczeÂśniej. Nie wiem o co chodzi:/ lakier kÂłade zawsze - dwa razy zapylam i po 5 min wylewam dwie warstwy. MoÂże lepiej poÂłoÂżyĂŚ akryl na to naklejki i dopiero lakier? na tamten poÂłoÂżyÂłem podkÂład i sprawa rozwiÂązana no a tu siĂŞ tak nie da;/ |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2011-02-12, 05:08
|
0
|
|
|
|
Jak bierzesz do roboty coœ na poprawkê po jakimœ paproku,to zawsze zrób próbê nitro,prawdopodobnie poprawiasz po ,,sprayarzu".Pozostaje Ci zedrzeÌ ca³oœÌ,podk³ad epoksydowy jako izolator,i dalej ju¿ wiesz. |
|
|
|
 |
psik
|
Wysłany: 2011-02-12, 10:34
|
0
|
|
|
|
a no wÂłaÂśnie nie... To byÂł normalny lakier na bazie ale jeszcze nie utwardzony bo miaÂł jakieÂś 4-5 dni. Teraz w tym przypadku mĂłj zbiornik teÂż miaÂł 4-o dniowy lakier -czyli jeszcze nie uwardzony i teÂż zÂżarÂł sie z nowym. |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2011-02-12, 11:07
|
0
|
|
|
|
psik napisał/a: | To byÂł normalny lakier na bazie ale jeszcze nie utwardzony bo miaÂł jakieÂś 4-5 dni | no i masz odpowiedÂź na swoje pytanie, na niewystarczajÂąco utwardzony lakier bezbarwny zostaÂła poÂłoÂżona baza konwencjonalna, ktĂłra z nim zareagowaÂła. |
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2011-02-12, 11:08
|
0
|
|
|

|
i sam sobie odpowiedziales....poprostu lakier nie byl wystarczajaco utwardzony...ja jak cos spartole to oddaje bez kasy i kaze przyjechac za ok 2-3 tygodnie i wtedy nic sie nie dzieje a takie szybko szybko itak nic z tego nigdy dobrego nie wychodzi...mogles poprostu te naklejki nakleic na baze i na to 2 warstwy lakieru,ja tak robilem i bylo ok...a teraz mysle ze nic z tym nie zrobisz...albo zdzieranie i na nowo albo dobrze to wysuszyc przed poprawka. |
|
|
|
 |
psik
|
Wysłany: 2011-02-12, 12:01
|
0
|
|
|
|
Hej
ok fajnie. Zbiornik ju¿ mam przygotowany na kolejne mlowanie- zmy³em wszystko nitrem do podk³adu zmatowa³em i zaczne od nowa ale myœle co by nie po³o¿yÌ akrylu, na to naklejki i dopiero lakier(kolor czarny wiêc na pewno nie bed¹ sie odró¿nia³y elementy.) naklejki s¹ za 150 z allegro (i dobrze bo gdyby by³y oryginalne to malowanie robilbym za darmo ) i jak zaleca producent k³aœÌ na dobrze wydychany lakier ¿eby nie wysz³y bomble, wiec na baze œwie¿¹ boje siê k³aœÌ a z drugiej strony baza nie mo¿e wyschn¹Ì tylko od razu lakier na ni¹ wiêc akryl wydaje mi siê najlepszy. Robi³em tak ju¿ kaski i by³o ok. |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2011-02-12, 12:23
|
0
|
|
|
|
Ten czarny akryl na ktĂłry chcesz nalepiĂŚ nalepki i pokryĂŚ je lakierem bezbarwnym to jest to samo co robiÂłeÂś wczeÂśniej. Ten TwĂłj bezbarwny to teÂż zapewne jest akrylowy, wiĂŞc i tu i tu masz akryl na akryl - tyle, Âże poprzednio dwa byÂły bezbarwne, a teraz jeden bezbarwny a drugi z kolorem
TakÂże: "ZamieniÂł stryjek siekierkĂŞ na kijek"
Najprostszym rozwiÂązaniem jest pomalowaĂŚ czarnÂą bazÂą, na niÂą nalepiĂŚ nalepki i pokryĂŚ to lakierem bezbarwnym. W ten sposĂłb nie musisz matowaĂŚ elementu przed pokryciem go lakierem bezbarwnym, ani teÂż odczekiwaĂŚ aÂż poprzedni - czy czarny akryl, czy bezbarwny na bazie - wyschnie. Czyli tak jak to opisujesz masz do przodu 4 dni, jedno matowanie i lakier bezbarwny na jedno z pokryĂŚ za FREE !!!
ProÂściej, taniej i kilka dni szybciej...
Ja dziesiÂątki razy tak robiÂłem i jest ok. - tzn. nic siĂŞ nie dziaÂło. A najdÂłuÂżej widziaÂłem takie coÂś 6 lat po tego wykonaniu.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Âłysy73
|
Wysłany: 2011-02-12, 12:28
|
0
|
|
|
|
A co do klejenia na bazê i strachu przed jej przesuszeniem to po jej ostatniej warstwie odczekaj od 30 do 60 minut - bo nie wiem jakie masz warunki - póŸniej nalep te nalepki i pokryj to spokojnie klarem.
Do czasu "przesuszenia bazy" masz na to Âładnych kilka godzin wiĂŞc spokojnie siĂŞ wyrobisz
{ O niepodlewaniu klaru od razu na nalepki aby z nich nie pociekÂło juÂż zapewnwe wspominaĂŚ nie muszĂŞ bo o tym wiesz - bÂądÂź nauczyÂłeÂś siĂŞ tego po pierwszym ZONKU }
Pozdro |
|
|
|
 |
psik
|
Wysłany: 2011-02-12, 13:21
|
0
|
|
|
|
hehe
dok³adnie sp³ywa z naklejek jak woda i dooko³a nakejek robi siê piêkny zaciek. przerabia³em dlatego rozpylam lakier na dwa razy i wylewam po jakiœ 5 - 10 min. w temp. 20st. dziêki zaczynam od nowa. A co do tego lakieru to po jakim czasie moge k³aœÌ na niego znowu lakier? pytam bo maluje kask t¹ sam¹ technik¹ - tylko mam na nim grafikê przykryt¹ candy( candy sam robie - pog³êbiacz + lakier) na to idzie nastêpna warstwa grafiki i wszystko przykryje lakierem. ¿eby mi nie z¿ar³ z moim candy |
|
|
|
 |
obcy_69
|
Wysłany: 2011-02-12, 19:33
|
0
|
|
|
|
@psik...a moze tak sprobowalbys polozyc sobie baze wodna , na ten swiezy lakier ??
Mialem okazje klasc Cromaxa DP na dzien wczesniej lakierowane elementy i zadnych baboli.. |
|
|
|
 |
psik
|
Wysłany: 2011-02-12, 20:05
|
0
|
|
|
|
na zdrowie co najwy¿ej lakier wodny na wczeœniejszy candy - bo musze czymœ przykryÌ grafikê. Mam ju¿ grafikê przykryt¹ candy, na to ma iœÌ nastêpna warstwa grafiki i na to lakier i chodzi o to ¿e boje siê zeby mi lakier nie z¿ar³ siê z candy, jak bym wiedzia³ ze tak bedzie to zamiast candy prysn¹³ bym transparentem i by³o by bez bólu |
|
|
|
 |
piwek
|
Wysłany: 2011-03-09, 11:18 Pytanko dotyczace usuniecia farby
|
0
|
|
|
zyj kolorowo
|
Mam podobny klopot.Otoz poprawiam robote po spreyarzu.Pomalowal motocykl sprayem.Chodzi o plastiki,ktore wykonane sa z ABS-U.Najlepiej byloby dla mnie zdjac cala stara farbe,z podkladem itd do golego plastiku,zabezpieczycpodkladem i dalej wiadomo.Teraz pytanie,jaki preparat apewni mi to w pelni bezpiecznie,zeby nie rozpuscil abs-u i szlo to raczej dobrze,a nie mozolnie i kilka dni.
Czy moze odpuscic sobie i zmatowic tylko,pociagnac podkladem renowacyjnym i taka sama farba.Tylko juz podczas matowienia na sucho kluski sie robia.Na mokro jest lepiej,ale tez bez szalu. |
|
|
|
 |
jacenty 741
|
Wysłany: 2011-03-09, 22:50
|
0
|
|
|
|
Epoksyd,odizolujesz to dziadostwo. |
|
|
|
 |
piwek
|
Wysłany: 2011-03-19, 09:38
|
0
|
|
|
zyj kolorowo
|
Mozesz troche jasniej EPOKSYD?
Pozdr |
|
|
|
 |
kropen16
|
Wysłany: 2011-03-19, 09:48
|
0
|
|
|
Przemo
|
piwek napisał/a: | Mozesz troche jasniej EPOKSYD?
Pozdr | to podklad epoxydowy |
|
|
|
 |
piwek
|
Wysłany: 2011-03-19, 10:00
|
0
|
|
|
zyj kolorowo
|
Pytanie,czy mozna i jak/Czy moge podklad epoksydowy nakadac na podklad renowacyjny, a pozniej nakladac juz akrylowa baze?Czy ten epoksyd odzieli pierwotna farbe renowacyjna,ktora pokryta jest podkladem renowacyjnym?Nie bedzie sie to gryzlo?Wtedy mozna bezpiecznie malowac akrylem?Jeszcze jedno pytanie,Czy mozna na podklad renowacyjny nalozyc szpachle natryskowa,po czym polozyc epoksyd,czy najpierw trzeba pokrys ten stary podklad renowacyjny,dopiero na niego mozna stosowac szpachle natryskowa i ponowniw epoksyd?. |
|
|
|
 |
kropen16
|
Wysłany: 2011-03-19, 10:51
|
0
|
|
|