Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
przemo00
Wysłany: 2009-11-01, 17:36   renolak
0
UP DOWN

siemka ostatnio pomalowaÂłem renolakiem przyczepkĂŞ ale nie jestem zadowolony z tego lakieru.. jest miĂŞkki moÂżna go zdrapaĂŚ bez problemu. moje pytanie czy mogĂŞ naÂłoÂżyĂŚ na niego lakier bezbarwny? np. PROFIX

Bodzio 
Wysłany: 2009-11-01, 19:37   
0
UP DOWN
--B_C_G--

DodaÂłeÂś utwardzacz do renolaka? Bo jeÂśli nie to chyba pozostaje zdzieranie i od nowa malowanie z dodatkiem utw. np akrylowego.

przemo00
Wysłany: 2009-11-01, 19:47   
0
UP DOWN

dodaÂłem tego korektora do renolaka. ale czy mogĂŞ daĂŚ na to bezbarwny z utwardzaczem? da to cos??

stek
Wysłany: 2009-11-01, 20:39   
0
UP DOWN

przemo00 napisał/a:
dodaÂłem tego korektora do renolaka. ale czy mogĂŞ daĂŚ na to bezbarwny z utwardzaczem? da to cos??
Co tak sie uparÂłeÂś przy tym bezbarwnym?? korektor podobnie dziaÂła jak utwardzacz, czekaj aÂż sie caÂłkowicie utwardzi, to bĂŞdzie twardy.Pzdr.

przemo00
Wysłany: 2009-11-01, 20:49   
0
UP DOWN

pytam czy bezbarwny mogĂŞ bo kumplowi zostaÂło ok 0.5l bezbarwnego firmy PROFIX i utwardzacza do tego i odda mi to za browara. To mogÂł bym pomalowaĂŚ to tym

maniuÂś
Wysłany: 2009-11-01, 22:43   
0
UP DOWN

przemo00 napisał/a:
pytam czy bezbarwny mogĂŞ bo kumplowi zostaÂło ok 0.5l bezbarwnego firmy PROFIX i utwardzacza do tego i odda mi to za browara. To mogÂł bym pomalowaĂŚ to tym

Niestety nie moÂżesz

przemo00
Wysłany: 2009-11-02, 11:12   
0
UP DOWN

aha :| a czemu pogryzie siĂŞ to czy jak?

Bodzio 
Wysłany: 2009-11-02, 12:05   
0
UP DOWN
--B_C_G--

Jak poprzednia warstwa nie wysch³a to jak chcesz po³o¿yÌ nastêpne? Karczerem byœ to przejecha³ póŸniej to p³atami by od³azi³o...

przemo00
Wysłany: 2009-11-02, 17:47   
0
UP DOWN

aha dzieki :) za 2 lata jak siĂŞ zniszczy pomaluje od nowa ale nie tym gownianym renolakiem

HeavenQueen
Wysłany: 2011-03-21, 23:31   
0
UP DOWN

Faktycznie renolak taki do bani? PomalowaÂłem nim dekle i golenie motocykla, dodaÂłem przepisowe 8% korektora i wyszÂło caÂłkiem dobrze.

Robertlodz09 
Wysłany: 2011-03-23, 00:57   
0
UP DOWN

Jak byœ sie troche jeszcze "cofn¹³" do ty³u to mo¿esz polakierowac lakierami NITRO :tak:
nimi teÂż "kiedyÂś" tj. "dawno dawno temu" lakierowaÂło samochody. Po nitrze nastaÂła olejna a po olejnej syntetyki czyli AUTORENOLAK :tak: Ten lakier "wszedÂł" na nasz rynek na przeÂłomie lat 70/80 :tak: Takze juÂż troche latek ma ;) Ja auto nim lakierowaÂłem ostatni raz 9 lat temu :rotfl:

Falconx 
Wysłany: 2011-03-23, 18:53   
0
UP DOWN

przemo00 napisał/a:
aha :| a czemu pogryzie siĂŞ to czy jak?

DokÂładnie tak .Niestety renolak schnie gdzieÂś z tydzieĂą :D :D A i tak dalej bĂŞdzie miĂŞkki.

PROJEKTER
Wysłany: 2011-03-24, 17:36   
0
UP DOWN

Dok³adnie to ... przy³¹cza tlen. Tego typu materia³y utwardzaj¹ siê przez przy³¹czanie tlenu. Z tego powodu najpierw utwardza siê warstwa na wierzchu bo ma najlepszy dostêp do powietrza a te pod spodem powoli powoli przez tzw. mikropory utwardz¹ siê tak¿e. I jak pisa³ @Falconx potrwa to minimum tydzieù ... acha ... wy¿sza temperatura nie wiele pomo¿e ^^ . Tak¿e jak ktoœ po³o¿y coœ z rozcieùczalnikiem na jeszcze aktywn¹ pow³okê Autorenolaku to reakcja fizykochemiczna pewna na bank ^^

wsmpw 
Wysłany: 2011-03-24, 19:39   
0
UP DOWN
PaweÂł WSM

ale jak juÂż wyschnie to potem moÂżna jechaĂŚ coÂś z rozpuchem?

PROJEKTER
Wysłany: 2011-03-25, 07:06   
0
UP DOWN

To raczej nigdy siĂŞ nie stabilizuje. Wysycha ciÂągu 6 - 12 godzin. Czyli tyle czasu potrzeba na odparowanie rozcieĂączalnika. Ten materiaÂł w powÂłoce jest potem jak porowata gÂąbka. NasiÂąka rozcieĂączalnikiem i pĂŞcznieje. Czasami jak przy matowaniu nie przetrzesz tej ustabilizowanej i twardszej czĂŞÂści politury na wierzchu to rozcieĂączalnik nie wniknie do Âśrodka ( z drugiego naÂłoÂżonego produktu ) i udaje siĂŞ lakierowaĂŚ bez problemĂłw.

W innych przypadkach jest ju¿ tak "wy sezonowany" ( np. rok ), ¿e nawet jak wniknie w te pory rozcieùczalnik to po przy³¹czeniu wczeœniej tlenu s¹ one zamkniête i nie reaguj¹ z typowymi rozcieùczalnikami do akryli ( poza acetonem .... nitro )

Falconx 
Wysłany: 2011-03-25, 15:49   
0
UP DOWN

Dawno, dawno temu klient kupiÂł lakier renolak i po polakierowaniu kazaÂł go przetryskaĂŚ bezbarwnym. :sciana: :sciana:
Klient nasz pan.
Zabra³ ten samochód , bo ja mu odradza³êm takie lakierowanie , ale siê upar³ - swoj¹ drog¹ to ciekawe czym to wszystko zrywa³ ?? Auto nie by³o ma³e bo to BMW E28 ^^ ^^
ZwarzyÂło siĂŞ wszystko , a samochĂłd byÂł lakierowany po caÂłoÂści .

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorĂłw

Odpowiedz do tematu