Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Escobarto
|
Wys³any: 2011-03-31, 19:21 Problem z przygotowaniem pod lakier
|
0
|
|
|
|
Witam. Panowie mam problem, nie wiem, co zrobiæ. Otó¿ po³o¿y³em szpachel na go³± blachê, gdy¿ wcze¶niej widzia³em, jak robi to znajomy blacharz ( chocia¿ teraz tego nie potrafiê zrozumieæ, jak to robi skoro, tak nie mo¿na, a klienci do niego wal± ). Wstawia³em reperatury tylnych b³otników i po tym, jak je wspawa³em oszlifowa³em k±tówk± spawy, a nastêpnie poszpachlowa³em i wyrówna³em szpachel papierami kolejno 80,120,240 na sucho, ryski s± minimalne, ale mam teraz problem poniewa¿ nie mam jak wykoñczyæ kitu 240 i 400 na wodzie, poniewa¿ szpachel poci±gnie wodê oraz nie mam jak zmatowiæ okolic reperatury poniewa¿ przy pracach powsta³y tam przetarcia do blach. Poprawnie to powinien byæ po zakoñczeniu spawania i oszlifowaniu spawów po³o¿ony reaktywny, epoksydowy, a nastêpnie szpachel co by odizolowaæ go od blachy? . Je¿eli piszê niejasno i z³ym jêzykiem proszê mnie poprawiaæ.
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-03-31, 20:38
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Escobarto napisa³/a: | nie mam jak wykoñczyæ kitu 240 i 400 na wodzie | Troszkê sobie jaja robisz?Jeste¶ ju¿ na forum jaki¶ czas,chyba ³apiesz,o co kaman,a nie doczyta³e¶,¿e szpachli siê nie obrabia na mokro?Tylko i wy³±cznie suchy szlif!Koñczysz np 240 lub 320,a nastêpnie podk³ad akrylowy lub epoksydowy.I te dopiero mo¿esz na mokro szlifowaæ,jak siê ju¿ upierasz na t± wodê. |
|
|
|
|
Escobarto
|
Wys³any: 2011-03-31, 20:50
|
0
|
|
|
|
Nie wiem, ja siê nie znam, ale s³ysza³em od paru ludzi, ¿e wykañczaj± szpachel na mokro, po wcze¶niejszym na³o¿eniu epoksydowego lub reaktywnego. Na moje ok w³a¶nie te 240 starcza do wykoñczenia, mikro rysy chyba podk³ad wype³ni, natomiast jak mam przygotowaæ pod podk³ad okolice miejsca naprawianego skoro s± tam przetarcia do blachy? Co do mojej obecno¶ci na forum to ,,m³ody,, jestem. Pozdrawiam |
|
|
|
|
slawciu
|
Wys³any: 2011-03-31, 21:18
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 259 Sk±d: Kielce
|
epoksydowy daj na zmatowion± blache (p240) szpachle i okolice ( stary lakier)
po wyschnieciu epoksydu zmatow 180 tam gdzie bedziesz szpachle kladl . potem 320 na sucho i podklad akrylowy.
jak podklad wyschnie to dopiero wtedy na wode p800 |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-03-31, 22:22
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
Escobarto napisa³/a: | s³ysza³em od paru ludzi, ¿e wykañczaj± szpachel na mokro | I chwa³a im! Dziêki takim fachofcom nigdy nie zabraknie roboty!!!
Szkoda tylko,¿e to d³ubanie w rdzy i odpadaj±cej szpachli... |
|
|
|
|
Escobarto
|
Wys³any: 2011-04-01, 06:01
|
0
|
|
|
|
slawciu napisa³/a: | epoksydowy daj na zmatowion± blache (p240) szpachle i okolice ( stary lakier)
po wyschnieciu epoksydu zmatow 180 tam gdzie bedziesz szpachle kladl . potem 320 na sucho i podklad akrylowy.
jak podklad wyschnie to dopiero wtedy na wode p800 |
Z twojej wypowiedzi wnioskuje, ¿e epoksydowy mo¿na po³o¿yæ na star± odt³uszczon± powloke lakiernicz±? |
|
|
|
|
slawciu
|
Wys³any: 2011-04-02, 01:05
|
0
|
|
|
|
Escobarto napisa³/a: | Z twojej wypowiedzi wnioskuje, ¿e epoksydowy mo¿na po³o¿yæ na star± odt³uszczon± powloke lakiernicz±? |
dokladnie tak . na zmatowion± star± pow³okê lakiernicz± |
|
|
|
|
Falconx
|
Wys³any: 2011-04-03, 09:34
|
0
|
|
|
|
slawciu napisa³/a: | po wyschnieciu epoksydu zmatow 180 tam gdzie bedziesz szpachle kladl |
Nie musisz matowiæ - szpachla po³±czy siê chemicznie. |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2011-04-03, 11:08
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
Escobarto napisa³/a: | Nie wiem, ja siê nie znam, ale s³ysza³em od paru ludzi, ¿e wykañczaj± szpachel na mokro, po wcze¶niejszym na³o¿eniu epoksydowego lub reaktywnego. |
To przeka¿ im ode mnie ¿e s± NIEBYWA£YMI DURNIAMI Ty tak nie rób. |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
Escobarto
|
Wys³any: 2011-04-03, 20:12
|
0
|
|
|
|
No to muszê do blachy zjechaæ przetarcia, ¿eby siê koñczy³a blacha i w jednej linii zaczyna³ akryl skoro trzeba matowiæ pod epoksydowy |
|
|
|
|
slawciu
|
Wys³any: 2011-04-04, 19:54
|
0
|
|
|
|
[img][/img]
¿ó³te - reaktywny i akrylowy
zielone i czerwone matowanie p240
czerwone -epoksydowy |
|
|
|
|
Escobarto
|
Wys³any: 2011-04-04, 21:09
|
0
|
|
|
|
Dziêki za radê, a powiedz jeszcze bo matowi³em akryl p240-320 na sucho maszynk± to dobrze? Moge ju¿ po matowieniu tymi papierami daæ akrylowy? |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2011-04-04, 21:27
|
0
|
|
|